Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 18.00

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για ΟΛΟΥΣ!

τι είναι το αρθρο 16;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την καταστρατήγηση του άρθρου 16 με σκοπό να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την παιδεία, εξυπηρετώντας έτσι συμφέροντα επιχειρηματιών και «ημετέρων». Ένα καθαρά αντιδημοκρατικό σχέδιο, που θα δώσει οριστικό τέλος στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, στην πρόσβαση των παιδιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο Πανεπιστήμιο. Το Άρθρο 16 του συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι κρατικά, με αυτόνομη διοίκηση, δημόσια χρηματοδότηση και απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Γι' αυτό έχει μπει στο στόχαστρο.

τι σημαινει «ιδιωτικα πανεπιστημια» για τους νεουσ & την κοινωνια;

Το πτυχίο μετατρέπεται σε εμπόρευμα, για τις ανάγκες της «αγοράς», δηλαδή κάθε επιχειρηματία που θέλει να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Τα προγράμματα σπουδών θα σταματήσουν να προωθούν τη μόρφωση και το τεχνικό επίπεδο, γιατί όλα αυτά είναι «κόστος». Θα έχουν μόλις τα απαραίτητα μαθήματα για μια γρήγορη κατάρτιση, όχι εμβάθυνση σε ένα αντικείμενο. Έτσι διαλύονται τα πτυχία, η αξία τους όταν ψάχνεις για δουλειά - και οι νέοι γίνονται σύγχρονοι σκλάβοι.

Ό,τι παραπάνω, για ένα «καλό» πτυχία, με κάποια εξασφαλισμένα δικαιώματα, θα πρέπει να το πληρώνεις ακριβά, είτε σε σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις, είτε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές γίνονται πελάτες. Η παιδεία μετατρέπεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα, για λίγους προνομιούχους.

Υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστήμιων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει ακόμη περισσότερο την χρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων, καθώς θα υπάρχουν «εναλλακτικές λύσεις». Με τη βάση εισαγωγής, την τράπεζα θεμάτων κ.λπ. αλλά και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, τις περικοπές στη φοιτητική μέριμνα (αντίτιμο για σίτιση και εστίες, αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού κ.ά.) οδηγούμαστε σε ταξικό αποκλεισμό.

«Οικονομικός πνιγμός» των λαϊκών οικογενειών. Ένα σύντομο παράδειγμα από τον «παράδεισο» των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στις ΗΠΑ: τα δίδακτρα είναι τόσο ψηλά, που οι νέοι και οι οικογένειές τους πνίγονται στα χρέη για να σπουδάσουν - και μετά τα ξεπληρώνουν για μια ζωή. Πάνω από το 60% των νέων δεν μπορεί να σπουδάσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να διαλύσει τη δημόσια παιδεία. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών έχουν ξεκινήσει - και είναι μαζικές. Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους, που αντιμετωπίζουμε τα τεράστια καθημερινά προβλήματα. Με όπλο την ενότητα, τη συλλογική μας πάλη, μέσα και από την οργάνωσή μας στη γειτονιά, να αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση, το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Ένας αγώνας διαρκείας για να μην περάσει η κατάργηση του Άρθρου 16, είναι απαραίτητος για να δώσουμε μια απάντηση ανάλογη στο μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε, με την ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Φοιτητές, Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Εργαζόμενοι… ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Να σταματήσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Να νικήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Ιανουαρίου 09h