τι; : συγκέντρωση θεματική : αντιφασισμός από :

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 στις 17.00

2 καλέσματα : 1 2

Αντιφασιστική Αντιπολεμική Διεθνιστική Συγκέντρωση

Ναζιστικές φιέστες ποτέ και πουθενά!

Ακυρώνουμε την φασιστική φιέστα της ΧΑ

Ναζιστικές φιέστες ποτέ και πουθενά!

Πληροφορίες Δράσης

Σάββ.03/02

Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα Ίμια

πλατεία Ρηγίλλης, Αθήνα, 17:00

Αναδημοσίευση από Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά

Στις 3 Φλεβάρη στις 7μμ οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή τα Ίμια. Από μόνο του το γεγονός ότι μια καταδικασμένη εγκληματική ναζιστική οργάνωση καλεί σε δημόσιες συγκεντρώσεις αποτελεί πρόκληση για το κίνημα και την κοινωνία.

Τα γεγονότα στις 28 Γενάρη στην πλατεία Μαβίλης, όπου συγκεντρωθηκε η Propatria αφού δεν μπόρεσε να καταλάβει την πλατεία Ρηγίλλης χάρη στα αντανακλαστικα του αντιφασιστικού κινήματος, που ενωτικά και μαχητικά κατέλαβε την πλατεία ακυρώνοντας τα σχέδια τους, δείχνουν το δολοφονικό χαρακτήρα των νεοναζιστικων ομάδων και το που μπορούν να φτάσουν, αν τους το επιτρεψουμε .

Τα γεγονότα των Ιμίων τον Γενάρη του 1996 αποτελούσαν για πολλά χρόνια την ετήσια πανελλαδική φιέστα των ναζί της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια επίδειξη δύναμης των φασιστών στο κέντρο της Αθήνας που σχεδόν πάντοτε κατέληγαν σε αιματηρά πογκρόμ σε βάρος αντιφασιστών και μεταναστών. Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά δεν τους έχει επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την φιέστα τους στην πλατεία Ρηγίλλης όπου βρίσκεται και το σχετικό μνημείο των Ιμίων. Εδώ και 8 χρόνια οι φασίστες περιορίζονται σε άμαζες εκδηλώσεις σαν τον κλέφτη μες την νύχτα στα κρυφά και σε διαφορετικά σημεία από την πλατεία Ρηγίλλης.

Μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής το 2020 οι φασίστες προσπαθούν να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο. Να ξανακερδίσουν νεολαία και να σχηματίσουν ξανά δολοφονικά τάγματα εφόδου. Θέλουν να αξιοποιήσουν το διεθνές ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς, την πολύπλευρη κρίση(οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική) και να παρουσιαστούν σαν μια καινούργια δήθεν αντισυστημική πολιτική δύναμη. Για την Χρυσή Αυγή και τα ορφανά της (Propatria κτλ), κόμματα όπως η Νίκη, οι Σπαρτιάτες, η Ελληνικη Λύση ή η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ είναι γιαλαντζί ακροδεξιοί πλήρως ενσωματωμένοι στο σύστημα. Οι φασίστες θέλουν να αξιοποιήσουν τα Ίμια για να σπείρουν εθνικιστικό μίσος ώστε να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο με την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς των 2 χωρών. Παράλληλα με τις συγκεντρώσεις τους θέλουν να δείξουν ότι είναι η δύναμη του δρόμου και όχι του κοινοβουλίου.

Το αντιφασιστικό κίνημα για μια ακόμη χρονιά δεν θα τους το επιτρέψει. Η πλατεία Ρηγίλλης θα παραμείνει πλατεία διεθνιστικής αλληλεγγύης και κοινής πάλης των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό. Οι φασίστες τρέφονται από την πολεμοκάπηλη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί μόνιμα και ενισχύει μια κατάσταση «εθνικού κινδύνου», για να δικαιολογήσει ως αναγκαίους τους τερατώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς και την παρουσία του ελληνικού στρατού στις διάφορες περιφερειακές διενέξεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του. Παρουσιάζουν αυτή την πολιτική ως αμυντική, όμως στην πραγματικότητα είναι επιθετική, όπως δείχνει η συμμαχία με το σιωνιστικό Ισραήλ στην γενοκτονία των Παλαιστινίων της Γάζας. Στο εσωτερικό μέτωπο οι φασίστες και το βαθύ κράτος εφαρμόζουν αυτή την πολιτική σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και σε όσους αντιστέκονται στην «εθνική γραμμή» της ελληνικής αστικής τάξης.
Την ημέρα των Ιμίων προτάσσουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην εξάπλωση των πολέμων.

Ενωτικά, μαχητικά, διεθνιστικά οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες θα κάνουμε και φέτος αυτό που πρέπει απέναντι στο φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Το κάναμε στις 1 Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο όταν ματαιώσαμε την πανευρωπαική φασιστική συγκέντρωση που προετοίμαζαν επί 4 μήνες όλες οι εγχώριες φασιστικές οργανώσεις. Το κάναμε στις 28 Γενάρη όταν ακυρώσαμε την συγκέντρωση των νεοναζί της Propatria στον ίδιο χώρο.

Θα το κάνουμε και στις 3 Φλεβάρη στην πλατεία Ρηγίλλης!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ !

Facebook Event

Καλούν:
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά
Καμπάνια «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ - οι Ναζί στην φυλακή!»
Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος
Αριστερή Ενότητα
Antinazi zone
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
ΣΥΠΡΟΜΕ Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό
Στέκι Μεταναστών

Στηρίζουν:
Αναμέτρηση
Αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε
Αριστερή Ανασύνθεση
Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα
Διεθνιστική Σοσιαλιστική οργάνωση ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Λαϊκή Ενότητα/Ανυπότακτη Αριστερά
ΜΕΡΑ 25
ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση
νΚΑ (Νεολαία για την κομμουνιστική απελευθέρωση)
ΟΚΔΕ Σπάρτακος
Πολιτική οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ
Η λίστα παραμένει ανοικτή και για άλλες υπογραφές οργανώσεων και συλλογικοτήτων

πηγή : https://anametrisi.gr/nazistikes-fiestes-pote…


Αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση πλατεία Ρηγίλλης, πράξη πρώτη

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone

Στις 27 Γενάρη η ναζιστική ομάδα Propatria θέλησε να κάνει τη δική της συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης. Πάντα στα κρυφά, χωρίς δημόσιο κάλεσμα, όπως το είχε κάνει και πέρυσι. Κυκλοφόρησε μια αφίσα στο εσωτερικό της που δυστυχώς για αυτούς διέρρευσε, οπότε ο στόχος τους έγινε γνωστός στο αντιφασιστικό κίνημα.

Έτσι, 150 αντιφασίστες/ριες από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας - Πειραιά, τον πολιτικό χώρο Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλοι/ες αντιφασίστες/τριες, κατέλαβαν τον χώρο της πλατείας Ρηγίλλης, κρατώντας τα 50 μέλη της Propatria μακριά από αυτή.

Η Propatria είναι διάσπαση της Χρυσής Αυγής, αλλά έχει σημαντικές διαφορές από αυτή. Δεν είναι κόμμα, δεν έχει πρόγραμμα, πολιτική στρατηγική κτλ. Είναι μια ομάδα 50-60 χουλιγκάνων φασιστών με βάση σε 2-3 γειτονιές της Αθήνας, που προσπαθεί να εμφανιστεί σαν μια δύναμη του δρόμου.

Η επίθεσή τους με ευθεία βολή φωτοβολίδας κατά αστυνομικών που τους πέρασαν για αναρχικούς στην πλατεία Μαβίλη, μετά την αποτυχημένη τους απόπειρα να φτάσουν στη Ρηγίλλης, δείχνει ότι είναι ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι.

Το ίδιο είχε φανεί και με τη δολοφονική επίθεσή τους σε μέλη του αντιφασιστικού κινήματος στον ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι την 1η Νοέμβρη, όταν ναυάγησε (ακριβώς χάρη στην επίμονη εκστρατεία του κινήματος) η απόπειρα πανευρωπαϊκής ναζιστικής σύναξης στο Νέο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο ενός άτυπου ενδοφασιστικού ανταγωνισμού, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε με δημόσιο κάλεσμα τη δική της συγκέντρωση για τα Ίμια το ερχόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης.

Για τους Χρυσαυγίτες τα Ίμια αποτελούν μια πολύ σημαντική κινητοποίηση.

Ειδικά σε συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο, οι φασίστες έχουν έναν επιπλέον λόγο να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Ίμια για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Η Χρυσή Αυγή είναι αυτή που ξεκίνησε τις επετειακές συγκεντρώσεις για τα Ίμια από το 1997. Οι συγκεντρώσεις αυτές ενώ ξεκίνησαν σαν μικρές μαζώξεις των 50-60 ατόμων, έφτασαν στην τον Γενάρη του 2013 να συγκεντρώνουν 6 με 7.000 άτομα, στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δημόσια φασιστική συγκέντρωση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις αυτές ενίσχυσαν το πολιτικό προφίλ και την αυτοπεποίθηση των φασιστών και σχεδόν πάντα κατέληγαν σε πογκρόμ κατά αντιφασιστών, μεταναστών κτλ. Σε μία από αυτές, στις 2 Φλεβάρη του 2008, χρυσαυγίτες μαζί με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αντιφασίστες/τριες τραυματίζοντας με μαχαίρια και ρόπαλα 4 άτομα.

Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα, με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας - Πειραιά, έχει καταφέρει να ματαιώσει όλες τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης.

Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Ενωτικά, μαζικά, μαχητικά, δεν θα επιτρέψουμε στη Χρυσή Αυγή να ονειρευτεί ότι μπορεί να ξαναγυρίσει στο πολιτικό προσκήνιο, να βγάλει τάγματα εφόδου στους δρόμους, κοκ.

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης θα χωράνε μόνο αντιφασιστικά, αντιπολεμικά, διεθνιστικά συνθήματα.

Πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, θα κάνουμε αυτό που πρέπει: θα στείλουμε τον φασισμό στα σκουπίδια της ιστορίας.

Αντιφασιστική Αντιπολεμική Διεθνιστική Συγκέντρωση
Σάββατο 3/2, 5.00 μ.μ. Πλατεία Ρηγίλλης

πηγή : https://xekinima.org/antifasistiki-diethnisti…