Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 στις 15.00

Ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η Πρωτοβουλία ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια συστάθηκε στις 13/01/2024, με έναυσμα την εντολή της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου που κατοχυρώνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σε μία προσπάθεια αυτοπαρουσίασης μας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε την φοιτητική μας ταυτότητα καθώς και το Πανεπιστήμιο σαν ολότητα. Αρχικά, η αντίθεση μας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν έρχεται ξαφνικά, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, ούτε πυροτεχνηματική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο για εμάς νέο. Αποτελεί μέρος της γενικότερης δυσφορίας που νιώθουμε ζώντας καθημερινά στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικοοικονομική σύστημα που μας εξοντώνει με τις συνθήκες ακρίβειας, ανέχειας και οξείας κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε όλα. Η συσπείρωσή μας με άξονα τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται ως η μόνη λύση αποσυμφόρησης νοητά αλλά και πρακτικά από τα εμπόδια. Το Πανεπιστήμιο, ως χώρος που περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, δεν αποτελεί για εμάς απλά τόπο που εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αποκομμένη από τα τεκταινόμενα, αποστειρωμένη και κατακερματισμένη. Παράλληλα λοιπόν με τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, θέλουμε συνελεύσεις για την ζύμωση μας και την δημιουργία συσχετίσεων μεταξύ μας που υπερβαίνουν τις ακαδημαϊκές, μακριά από παρατάξεις που χωλαίνουν την έννοια της πολιτικής και αποστρέφουν εμάς τους ίδιους από αυτήν. Επίσης, θέλουμε εκδηλώσεις, με περιεχόμενο που να απευθύνεται οριζόντια στην κοινωνία, καταρρίπτοντας τον ακαδημαϊκό ελιτισμό. Τέλος, θέλουμε χώρους ζωντανούς, όπου μπορούμε να συνδεθούμε δημιουργώντας εμπειρίες δυνατές, να μας συντροφεύουν και μετά το πέρας των σπουδών μας. Για όλα τα παραπάνω οργανωνόμαστε δυναμικά, για να μην περάσει κανένας νόμος που να στέκεται τελικά εμπόδιο στην κοινωνία και να ωφελεί ως συνήθως λίγους και εκλεκτούς.

Η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν ήρθε τυχαία. Η λογική της έχει ξανά συστηθεί με το όνομα ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ), που αποκλείει μεγάλο μέρος των μαθητ(ρι)ών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων και φροντιστηριακά μαθήματα. Όσα άτομα καταφέρουν να εισαχθούν, έρχονται αντιμέτωπα με το 'δημόσιο' πανεπιστήμιο: ν+2, διαγραφές , εντατικοποίηση, νόμους σαν τον Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και κόστος φοίτησης που αντικατοπτρίζουν συνολικά την απουσία φοιτητικής μέριμνας. Ίδια λογική επικρατεί και στην υποβάθμιση των πτυχίων, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, και την εμπορευματοποίηση και ετερονομία της έρευνας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί μέσω της πολιτικά υποσχόμενης ταυτόχρονης ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Η λογική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρη. Όξυνση ανταγωνισμών; Προσαρμοσμένα σε κράτος και κεφάλαιο τμήματα και παρεχόμενη γνώση; Ανώτερη εκπαίδευση για λίγους; Δεν έχουν κανένα φραγμό όσον αφορά την επισήμανση και ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έρχεται μόνο να διαιωνίσει τη γνώστη τάση υπονόμευσης της δημόσιας ελεύθερης εκπαίδευσης αλλά έρχεται να μεταβάλλει και τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου πανεπιστημίου.

Τέλος, η χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να καταστείλει τις φοιτητικές αντιδράσεις, να αποδυναμώσει τις συλλογικές αντιστάσεις, ώστε να δημιουργήσει αποστειρωμένες ακαδημαϊκές δομές παραγωγής ανθρώπων-μηχανών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, αποσκοπεί να αιφνιδιάσει το φοιτητικό κίνημα, ώστε να ακρωτηριάσει οποιεσδήποτε προσπάθειες υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε αναγκαία την συγκρότηση πυρήνων συλλογικής, οριζόντιας αντίδρασης, ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των αρίστων.

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 3ΜΜ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πρωτοβουλία Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

πηγή : https://www.facebook.com/people/Πρωτοβουλία-Ε…
πηγή : email που λάβαμε στις 30 Ιανουαρίου 16h