Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Διαδήλωση

Ιωάννινα: δελτίο τύπου συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων

ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 01/02, 12:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, ως απάντηση στην προσπάθεια της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρά τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Πρόκειται για μία τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα (όπως ήδη επιδιώκεται με ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ο.κ.), γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Νεολαία και φοιτητές καταδικάζουν καθολικά το νομοσχέδιο και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις πιο μαζικές Γ.Σ./καταλήψεις της δεκαετίας. Ήδη έχουμε πετύχει να καθυστερήσει σημαντικά η διαβούλευση του νομοσχεδίου, όμως δεν χωράει καμία επανάπαυση μέχρι την απόσυρσή του. Στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους επικράτησαν οι αποφάσεις για πολυήμερες καταλήψεις (ΠΤΝ, Ιστορικό, ΠΤΔΕ, Φυσικό, Χημικό, ΒΕΤ). Ακόμα, οι καταλήψεις μπόρεσαν να οργανωθούν από τους φοιτητές μέσα από τις επιτροπές κατάληψης σε καθημερινή βάση, μπόρεσαν να γίνουν προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ παρεμβάσεις σε άλλες σχολές και σχολεία. Το ψευτοδίλημμά «κατάληψη ή εξεταστική» μπόρεσε να χτυπηθεί, αφού η πλειοψηφία των φοιτητών κατανόησε την ανάγκη για την συνέχιση αυτού του αγώνα, διότι εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία.

Στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που πραγματοποιήθηκε στις 26/01, η συζήτηση επικέντρωσε στην ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, πάνω σε τρεις άξονες: α) κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση και εξάπλωση των καταλήψεων σε περισσότερες σχολές, β) να πετύχουμε την ενότητα και αυτοοργάνωση στις δράσεις μας, μέσα από άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες γ) να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου, όπου μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των φοιτητών απαντάει με καταστολή: προσπαθώντας να "σπάσει" τις καταλήψεις μέσα από τηλε-εξεταστικές, απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις ή εμφανίζοντας τους «άριστους»-μπράβους της ΔΑΠ για να παριστάνουν τους «ευυπόληπτους» φοιτητές, που ανησυχούν για την εξεταστική και τρομοκρατούν τους φοιτητές για την στέρηση εξαμήνου.

Για να κερδίσει ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε δυναμικά, απαιτεί διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συντονιστικά όργανα (επιτροπές, συντονιστικά συλλόγων ανά πόλη), που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους και στην επίτευξη στάσεων εργασίας και απεργιών. Να μην περάσει η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής του κράτους ή πλέον και των ίδιων των ιδρυμάτων. Πρέπει αυτός ο αγώνας να συγκρουστεί συνολικά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, που παράνομα και πραξικοπηματικά θέλει να μας καταργήσει όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 - ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣ
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21027


1 2 3

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 01/02 ΣΤΙΣ 12:00 Μ.Μ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Πρωτοβουλία ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια συστάθηκε στις 13/01/2024, με έναυσμα την εντολή της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου που κατοχυρώνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σε μία προσπάθεια αυτοπαρουσίασης μας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε την φοιτητική μας ταυτότητα καθώς και το Πανεπιστήμιο σαν ολότητα. Αρχικά, η αντίθεση μας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν έρχεται ξαφνικά, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, ούτε πυροτεχνηματική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο για εμάς νέο. Αποτελεί μέρος της γενικότερης δυσφορίας που νιώθουμε ζώντας καθημερινά στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικοοικονομική σύστημα που μας εξοντώνει με τις συνθήκες ακρίβειας, ανέχειας και οξείας κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε όλα. Η συσπείρωσή μας με άξονα τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται ως η μόνη λύση αποσυμφόρησης νοητά αλλά και πρακτικά από τα εμπόδια. Το Πανεπιστήμιο, ως χώρος που περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, δεν αποτελεί για εμάς απλά τόπο που εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αποκομμένη από τα τεκταινόμενα, αποστειρωμένη και κατακερματισμένη. Παράλληλα λοιπόν με τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, θέλουμε συνελεύσεις για την ζύμωση μας και την δημιουργία συσχετίσεων μεταξύ μας που υπερβαίνουν τις ακαδημαϊκές, μακριά από παρατάξεις που χωλαίνουν την έννοια της πολιτικής και αποστρέφουν εμάς τους ίδιους από αυτήν. Επίσης, θέλουμε εκδηλώσεις, με περιεχόμενο που να απευθύνεται οριζόντια στην κοινωνία, καταρρίπτοντας τον ακαδημαϊκό ελιτισμό. Τέλος, θέλουμε χώρους ζωντανούς, όπου μπορούμε να συνδεθούμε δημιουργώντας εμπειρίες δυνατές, να μας συντροφεύουν και μετά το πέρας των σπουδών μας. Για όλα τα παραπάνω οργανωνόμαστε δυναμικά, για να μην περάσει κανένας νόμος που να στέκεται τελικά εμπόδιο στην κοινωνία και να ωφελεί ως συνήθως λίγους και εκλεκτούς.

Η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν ήρθε τυχαία. Η λογική της έχει ξανά συστηθεί με το όνομα ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ), που αποκλείει μεγάλο μέρος των μαθητ(ρι)ών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων και φροντιστηριακά μαθήματα. Όσα άτομα καταφέρουν να εισαχθούν, έρχονται αντιμέτωπα με το 'δημόσιο' πανεπιστήμιο: ν+2, διαγραφές , εντατικοποίηση, νόμους σαν τον Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και κόστος φοίτησης που αντικατοπτρίζουν συνολικά την απουσία φοιτητικής μέριμνας. Ίδια λογική επικρατεί και στην υποβάθμιση των πτυχίων, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, και την εμπορευματοποίηση και ετερονομία της έρευνας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί μέσω της πολιτικά υποσχόμενης ταυτόχρονης ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Η λογική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρη. Όξυνση ανταγωνισμών; Προσαρμοσμένα σε κράτος και κεφάλαιο τμήματα και παρεχόμενη γνώση; Ανώτερη εκπαίδευση για λίγους; Δεν έχουν κανένα φραγμό όσον αφορά την επισήμανση και ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έρχεται μόνο να διαιωνίσει τη γνώστη τάση υπονόμευσης της δημόσιας ελεύθερης εκπαίδευσης αλλά έρχεται να μεταβάλλει και τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου πανεπιστημίου.

Τέλος, η χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να καταστείλει τις φοιτητικές αντιδράσεις, να αποδυναμώσει τις συλλογικές αντιστάσεις, ώστε να δημιουργήσει αποστειρωμένες ακαδημαϊκές δομές παραγωγής ανθρώπων-μηχανών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, αποσκοπεί να αιφνιδιάσει το φοιτητικό κίνημα, ώστε να ακρωτηριάσει οποιεσδήποτε προσπάθειες υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε αναγκαία την συγκρότηση πυρήνων συλλογικής, οριζόντιας αντίδρασης, ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των αρίστων.

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πρωτοβουλία Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

πηγή : https://www.facebook.com/people/Πρωτοβουλία-Ε…
πηγή : email που λάβαμε στις 30 Ιανουαρίου 16h


1 2 3

ΣΣΠ: 1/2 - Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 μμ, Καμάρα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 πμ, Περιφέρεια.

ΠΑΤΡΑ: 12:30 πμ, Πλατεία Γεωργίου.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot…