Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 στις 12.00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΤΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 3/2/2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 12 ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Να μην αφήσουμε το σχέδιο νόμου να φτάσει στη Βουλή

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο,προσέρχονται για βοήθειαστο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο! Κι όμως, οι δημόσιεςυπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά καιοι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσιαπρογράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά απόδεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τηνανεργία, τη φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακήανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με τηνικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης καιάλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλάκαι εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.

Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικέςδαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν«κόστος». Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τονασθενή - πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουνευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ,αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιώνστη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθελογής ιδιώτες.

Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ- ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών,που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούννα έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η«τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκεςψυχών».

Στον τομέα της απεξάρτησης με την κατάργηση όλων των οργανισμών και τηδημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με«δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το«18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ»,θα υποχρεωθούν νααλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτόσυνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και ηενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη»και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένουατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση καικοινωνική επανένταξη του ατόμου.

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νομού.
  • Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
  • Κάτω τα χέρια σας από τα στεγνά προγράμματα.
  • Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τωνΠρογραμμάτων Απεξάρτησης με χρηματοδότηση, προσωπικό καινέεςμονάδες.

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

Μισθωτοί - Εργαζόμενοι με ΔΠΥ - Υποαπασχολούμενοι - Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί

Τηλ: 6948078671, 6948727573 / email: smt.exirakleio@gmail.cexom / ιστοσελίδα: http://smtiraklio.wordpress.com