τι; : εκδήλωση θεματική : από : infolibre

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.30

Εκδήλωση – «Οι Άθλιοι του ποινικού κώδικα- καθεστώς εξαίρεσης και καταστολής»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι Άθλιοι του ποινικού κώδικα- καθεστώς εξαίρεσης και καταστολής», στο χώρο του infolibre (υπ. Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντα), την Τετάρτη 7/2 στις 19.30.

Θα μιλήσουν, Γιάννης Ιερόπουλος, δικηγόρος, Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος και μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Την ώρα που το σύστημα πολιτικής-οικονομικής εξουσίας συγκαλύπτει κάθε κρατικό έγκλημα, επιτίθεται προληπτικά σε κάθε καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας και σε κάθε χώρο ελευθερίας. Εξαπολύει άγρια καταστολή και προπαγάνδα ενάντια σε κάθε κοινωνική αντίδραση. Εφαρμόζει ένα εξουσιαστικό, κρατικό «δόγμα νόμου και τάξης» που ψαλιδίζει τα δικαιώματα και στοχεύει σε ένα μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης, ώστε η κοινωνία να μην μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και την αξιοπρέπειά της, απέναντι στον ορυμαγδό νέων αντικοινωνικών, ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ιδιωτικοποιήσεων, αρπαγής των κοινών αγαθών και περαιτέρω υποβάθμισης των δικαιωμάτων, που έρχονται.

Δεν είναι τυχαίο, που η κυβέρνηση φέρνει αυτή την περίοδο τον νέο ποινικό κώδικα. Εν αναμονή των συγκεκριμένων άρθρων, ο νέος ποινικός κώδικας έρχεται για να εγκαθιδρύσει μια κατάσταση ακόμη πιο φασιστική και αυταρχική, σε ότι αφορά την ποινικοποίηση κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής και δράσης, στα δικαιώματα διωκόμενων και κρατούμενων, στην πλήρη ασυδοσία του κράτους και της αστυνομίας στη βία και την καταστολή.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ότι ο νέος ποινικός κώδικας δεν είναι μόνο μια νομοθετική παρέμβαση για την λεγόμενη «εγκληματικότητα» αλλά συστημική επιλογή που αφορά όλη την κοινωνία. Και να συζητηθεί το πως απαντάει η κοινωνία σε αυτή την ποινική αντιμεταρρύθμιση που σκοπεύει να γεμίζει τις φυλακές, την ώρα που συζητείται σε διεθνές επίπεδο, η ιδιωτικοποίηση ακόμη και του λεγόμενου σωφρονιστικού συστήματος.