Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία: Να μπλοκάρουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Ας μην περιμένουμε πια. Ας μην ελπίζουμε. Ας μην αφαιρεθούμε, παροπλιστούμε. Να κάνουμε εισβολή. Να στείλουμε το ψέμα στα σχοινιά. Να πιστέψουμε σ' αυτό που νιώθουμε. Να πράξουμε αναλόγως. Να σπρώξουμε την πόρτα του παρόντος. Να προσπαθήσουμε. Να χάσουμε. Να προσπαθήσουμε ξανά. Να χάσουμε καλύτερα. Να πεισμώσουμε. Να επιτεθούμε. Να χτίσουμε. Να κινήσουμε ίσως. Όπως και να 'χει, να ανασηκωθούμε. Να πάρουμε τον δρόμο μας. Να ζήσουμε, άρα. Τώρα.» [Αόρατη Επιτροπή, Τώρα]

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται όλο και περισσότερο η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90 και η οποία δεν μπορεί να νοηθεί έξω από την γενικότερη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, καθώς το αστικό πανεπιστήμιο είναι δομικό στοιχείο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Μετά λοιπόν από μεγάλους και μαχητικούς αγώνες του παρελθόντος που έδειξαν στην πράξη την εναντίωση τους στα σχεδία των κυριάρχων για την εκπαίδευση, φτάνουμε στο σημερινό ν/σ «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών/ μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η απόπειρα παράκαμψης του άρθρου 16 μέσω του νομοσχεδίου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» θα σημάνει την περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση καθώς πλέον η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο, θα τίθεται και αυτή υπό αμφισβήτηση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αξίζει συνάμα να ειπωθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος και μέσα στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο να οξυνθεί η ταξική χροιά του με την διαφαινόμενη θέσπιση διδάκτρων στα προπτυχιακά μαθήματα (πέραν των μεταπτυχιακών που ήδη συντελείται). Συγκεκριμένα αναμένεται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τα δημόσια ΑΕΙ. Έτσι τα μαστιζόμενα από την υποχρηματοδότηση δημόσια πανεπιστήμια, σε μια κατεύθυνση εύρεσης πόρων, θα κληθούν να εναρμονιστούν με τα στάνταρ που επιτάσσει η ΕΘΑΑΕ (αρχή που καθορίζει την χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το κάθε ίδρυμα βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας), εφαρμόζοντας ,με τον τρόπο αυτό, όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (όπως περιγράφηκαν και παραπάνω) στο ακέραιο τους. Σε αυτό το μήκος θα κυμαίνεται και η οποία θέσπιση διδάκτρων από τα δημόσια ΑΕΙ τα οποία θα λειτουργούν de facto ως ιδιωτικά.

Ο απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι το περαιτέρω τσάκισμα των επαγγελματικών προοπτικών. Καθίσταται σαφές πως η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ επισύρει την εμφάνιση πτυχίων πολλαπλών ταχυτήτων (πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο) και τον τεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, συνθήκη ιδιαίτερα δυσοίωνη για τον ενιαίο χαρακτήρα και την ισχύ του πτυχίου. Με άμεση απόρροια την παραγωγή εργατών ευέλικτων και πειθήνιων στις ορέξεις της κερδοφορίας, ουσιαστικά ανειδίκευτων και χαμηλόμισθων, οι οποίοι θα εξωθούνται σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς παρακολούθησης σεμιναρίων και επανακατάρτισης (πρόγραμμα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ). Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην συλλογική διεκδίκηση, στην οργάνωση των εργαζομένων και στον συνδικαλισμό ευρύτερα.

Επίθεση ωστόσο συντελείται και στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στους φοιτητικούς αγώνες. Το σύγχρονο μοντέλο για τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να περιλαμβάνει οργάνωση των φοιτητών, συνελεύσεις και καταλήψεις, αλλά πειθάρχηση, εντατικοποίηση, ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, πειθαρχικά και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των υποκειμένων που δραστηριοποιούνται στο πανεπιστήμιο.

Στον δρόμο που έχουν χαράξει οι αγώνες του 06′-07′, το φοιτητικό κίνημα και σήμερα έχει επιλέξει την κατάληψη ως μέσο πάλης και αγώνα, γνωρίζοντας πως οι καταλήψεις διαχρονικά αποτελούν αγκάθι στις βλέψεις της κυριαρχίας για το πανεπιστήμιο. Έτσι, πάρα πολλές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια τελούν αυτή την στιγμή υπό κατάληψη, μπλοκάροντας την ερευνητική διαδικασία θέτοντας μαχητικά στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών αλλά και αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο συνάντησης και ζύμωσης μέσα στο πανεπιστήμιο. Από όλη αυτή την συνθήκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους, κάνοντας ακόμα πιο έκδηλη την αποτελεσματικότητα και την πίεση που ασκούν οι καταλήψεις αλλά και την παρακαταθήκη οργάνωσης και αγώνα που αφήνουν. Ερχόμαστε, λοιπόν αντιμέτωποι με την πραγματοποίηση κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τις καταλήψεις στις σχολές και με εξαγγελίες για επερχόμενα πειθαρχικά και διαγραφές με βάση αυτή, μια πρακτική που προστέθηκε στην κατασταλτική φαρέτρα του κράτους μόλις πριν μερικά χρόνια, από τον νόμο Κεραμέως και αποδεικνύει στο σήμερα τις κατασταλτικές πτυχές του. Την ίδια στιγμή, και ενώ στο κατειλημμένο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιούνται ήδη διαδικτυακά μαθήματα, ο υπουργός παιδείας Πιερρακάκης δίνει οδηγία, για εξ αποστάσεως εξεταστική για τις σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη, με την σύνοδο των πρυτάνεων να την αποδέχεται ομόφωνα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, ως πιστοί εντολοδόχοι του κράτους και του κεφαλαίου μέσα σ' αυτά. Ένα μέτρο λοιπόν, όπως η τηλεκπαίδευση και η τηλεξέταση, που κανονικοποιήθηκε στην συνείδηση των φοιτητών κατά την διάρκεια της πανδημίας, έρχεται τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικός μηχανισμός στα χέρια του κράτους, σε μια προσπάθεια απονοηματοδότησης της κατάληψης ως μέσου αγώνα.

Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση στις ζωές μας, πρέπει να δώσουμε μια μαχητική απάντηση, πρέπει αυτός ο νέος κύκλος αγώνα να γενικευτεί, να γίνει άμμος στα γρανάζια της κυριαρχίας. Να πιάσουμε το νήμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων του '06 - '07, να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά, να προτάξουμε τον αυτόνομο ταξικό συνδικαλισμό και τις καταλήψεις διαρκείας. Να κάνουμε τις σχόλες και τους δρόμους εστίες συνάντησης, οργάνωσης και αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΟ '06 ΚΑΙ ΤΟ '07 MΑΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ★ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

πηγή : https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com…


Κάλεσμα σε απογευματινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Δευτέρα 5/02 18:00 πλ. Γεωργίου

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά: Αγώνας μέχρι την νίκη

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο διάλυσης του δημοσίου Πανεπιστημίου

Τα σχέδια της κυβέρνησης για μια νέα αντιδραστική τομή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν απορριφθεί από τις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις οι οποίες βρίσκονται για 4η βδομάδα σε εξέλιξη. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έριξαν στο κενό την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του αγώνα που επιχείρησε η κυβέρνηση και μαζί με τους εργαζομένους, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό έχει δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην «μειοψηφία» της κυβέρνησης. Δεν θα περάσει η πλήρης μετατροπή της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν θα περάσει η μετατροπή του δημοσίου αγαθού της παιδείας σε εμπόρευμα, που όποιος πληρώνει θα λαμβάνει.

Ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης τώρα ξεκινά.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την υποβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου

Όπως συνέβη με κάθε προηγούμενη ιδιωτικοποίηση δημόσιας δομής (βλπ. μετακινήσεις, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κλπ), η διαρκής στοχευμένη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων αξιοποιείται ως επωδός για την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Η έκθεση του ΕΜΠ είναι αποκαλυπτική: 63% μείωση προϋπολογισμού και 36% μείωση καθηγητικού προσωπικού την τελευταία 15ετία. Τα Ερευνητικά Κέντρα, στα οποία έχει ταχύτερα προχωρήσει ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις κατακερματισμού της ερευνητικής παραγωγής και των εργασιακών σχέσεων (κάθε ΔΣ/εσωτερικός κανονισμός ορίζει διαφορετικούς όρους εργασίας κ.α.) και φυσικά δε θα μείνουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις. Βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται, το σενάριο ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ θα σημάνει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων μέσω διδάκτρων, συνεργασιών με εταιρείες, ξεπούλημα υποδομών κοκ. Φαινόμενα που ήδη βιώνουμε και γνωρίζουμε πως οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις απορρυθμισμένες εργασιακές συνθήκες, την επισφάλεια της προοπτικής να εργαστούμε με σταθερούς και αξιοπρεπείς όρους στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, σ΄ένα περιβάλλον γενικότερης έκπτωσης της ποιότητας της παραγόμενης γνώσης και έρευνας υπό την πίεση της παραγωγής δημοσιεύσεων και πατεντών, είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους ευτελισμού της επιστημονικής ακεραιότητας στο βωμό της "πώλησης" πτυχίων και των αξιολογήσεων.

Αγώνας για ένα Δημόσιο & Δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης και Έρευνας

Δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση· Αυτός της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματιών της εκπαίδευσης οι οποίοι μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουν το σχέδιο για μετατροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε νέο πεδίο κερδοφορίας. Και ο δικός μας, που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μια Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση και Έρευνα, προσβάσιμη σε όλο το λαο και στις υπηρεσίες των κοινωνικών αναγκών. Έχουμε χρέος ως ερευνητές/τριες και εργαζόμενα, από κοινού με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων του πανεπιστημίου αλλά και όλη την κοινωνία να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική ανασυγκρότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους τους τους φοιτητές τους μαθητές και τη νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

  • Καλούμε σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων την Δευτέρα 5/02 στις 18:00 στην πλατεία Γεωργίου.