Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.30

Κύκλος αυτομόρφωσης "Ο μεγάλος μετασχηματισμός" του Πολάνυι - Τελευταία συνάντηση

Ο κύκλος αυτομόρφωσης του βιβλίου "Ο μεγάλος μετασχηματισμός" του Καρλ Πολάνυι φτάνει στο τέλος του. Σε αυτή την τελευταία συνάντηση, σας καλούμε για να διαβάσουμε μαζί τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου 20 και 21. Όσες και όσοι θέλετε, θα προφτάσετε να πάρετε μία μικρή έστω γεύση από το περιεχόμενο του βιβλίου καθώς.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/02 στο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

από τις 19.30

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο κορυφαίο και κλασικό του έργο «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός», ο Polanyi διερευνά τις απαρχές και τις συνέπειες της Βιομηχανικής Επανάστασης και την άνοδο του καπιταλισμού. Ο "Μεγάλος μετασχηματισμός" είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1830-1940, με επίκεντρο την εδραίωση, τις παλινδρομήσεις και την κατάρρευση της οικονομίας της αγοράς. Ο βαθύς ανθρωπισμός του Πολάνυι καταλήγει στην πάντα επίκαιρη θέση: ο άνθρωπος είναι πρώτα απ' όλα κοινωνικό ον η ανθρώπινη κοινωνία δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο των μηχανιστικών κανόνων της οικονομίας.

Υποστηρίζει ότι η εμφάνιση της οικονομίας της αγοράς δεν ήταν μια φυσική ή αναπόφευκτη εξέλιξη, αλλά μια μάλλον σκόπιμη εφεύρεση των φιλελεύθερων οικονομολόγων (Malthus, Ricardo κ.λπ.) η οποία μεταμόρφωσε βίαια την ανθρώπινη κοινωνία και δημιούργησε νέες μορφές κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Αυτό είναι το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που επιβάλλει την ομηρία της Κοινωνίας από την Οικονομία, διαστρέφοντας την πραγματικότητα που σχημάτιζαν όλα τα φυσικά και κοινωνικά μεγέθη της ζωής των ανθρώπων για αρκετές χιλιετίες.

Ο Karl Polanyi (1886-1964), Αυστρο-Ούγγρος κοινωνιολόγος και ιστορικός, άσκησε βαθιά κριτική στην ιδέα της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς η οποία κατά τους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού λειτουργεί ξεχωριστά από κοινωνικούς και πολιτισμικούς κανόνες και αξίες. Υποστήριξε, αντιθέτως, ότι η οικονομία δεν είναι μια ξεχωριστή σφαίρα δραστηριότητας, αλλά είναι μάλλον ενσωματωμένη (ενθηκευμένη) στις κοινωνικές σχέσεις και τους θεσμούς.

Οι οικονομικές συναλλαγές σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην αγορά, αλλά επηρεάζονται από κοινωνικούς κανόνες και αξίες, όπως η αμοιβαιότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη. Τονίζει έτσι τη σημασία των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών. Ο Πολάνυι προσπαθεί να διαφοροποιηθεί και από τον μαρξισμό και από τον φιλελευθερισμό, επιδιώκοντας τον συνδυασμό πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάλυσης που θυμίζει μια ανθρωπολογική προσέγγιση. Το έργο του αντέχει μέχρι σήμερα και αναμετράται ευθέως με μεταγενέστερες αναλύσεις μαρξιστικών τάσεων.

Διοργάνωση: Πολιτική ομάδα ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ

https://aftenergeia.gr/