τι; : προβολή θεματική : από :

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ: Οι γάμοι της Τήλου

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ "Οι γάμοι της Τήλου":

"Το έτος 2008 ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό γυρισμένο επί τόπου και πλάνα από το γκέι πράιντ της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις επί του θέματος."

Σκοπός μας με την προβολή του ντοκιμαντέρ είναι να φωτίσουμε αυτές τις πλευρές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και τις διεργασίες πολλών χρόνων που οδήγησαν τη σημερινή κυβέρνηση, να αναγκάζεται, να εισάγει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα στην Ελλάδα έχει μια διαδρομή διεκδικήσεων σχεδόν 50 χρόνων. Το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) και η έκδοση του περιοδικού ΑΜΦΙ έφεραν για πρώτη φορά στον δημόσιο λόγο στην Ελλάδα τα προβλήματα της ΛΟΤΑΚΙ κοινότητας. Περίπου την ίδια περίοδο, το περιοδικό Κράξιμο της Πάολας Ρεβενιώτη έδωσε πιο μεγάλη έμφαση στα ζητήματα των τρανς εκδιδόμενων ατόμων και έκανε τις πρώτες απόπειρες για αυτοοργανωμένα pride. Τη δεκαετία του '90 το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα ξεκινά να μιλά για πιο θεσμικές διεκδικήσεις και με τον ερχομό του 21ου παρατηρείται μεγάλη άνθηση με τη δημιουργία πολλών νέων ΛΟΑΤΚΙ ομάδων. Το 2005 διοργανώνεται το πρώτο θεσμικό Pride στην Αθήνα με στόχο κυρίως την ορατότητα. Σήμερα υπάρχουν πολλες αυτοοργανωμένες ομάδες που η καθεμιά με την δράση της διεκδικεί δικαιώματα για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μετα την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

*Η είσοδος θα είναι ελέυθερη. Θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα της προβολής και μπαρ από τη συνέλευση του Αλτάι

πηγή : https://facebook.com/events/s/προβολη-ταινιας…
πηγή : email που λάβαμε στις 8 Φεβρουαρίου 18h