τι; : εκδήλωση, συζήτηση θεματική : από :

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.30

Αντι-μάθημα/Συζήτηση: Gentrification, airbnb και αύξηση των ενοικίων

Συντονιστική επιτροπή κατάληψης Πολ. Μηχ. ΑΠΘ

❓️Τι είναι το Αντι-μάθημα;

🔴 Καθημερινά γίνεται αντιληπτό το πόσο εμποτισμένα είναι τα ίδια μας τα μαθήματα με το κυρίαρχο αφήγημα, αυτό που βάζει το κέρδος πάνω από την ζωή και το άτομο πάνω από το σύνολο. Μέχρι και ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων δημιουργεί και αναπαράγει τις εξουσιαστικες σχέσεις μεταξύ καθηγητή και φοιτητ(ρι)ών χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Μέσω μιας υποτιθέμενης ορθολογικοτητας και στείρου "επιστημονισμου" εμπεδωνεται το αφήγημα του συστήματος ως η μοναδική επιστημονική αλήθεια.

Προφανώς όλα αυτά καταρρίπτονται, τόσο πολιτικά αλλά και επιστημονικά. Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού εάν δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών καταλήγει να γίνεται ακόμη ένα εργαλείο καταπίεσης (λανθασμένα αντίπλημμυρικα, gentrification και αύξηση ενοικίων, επικίνδυνες και καταπιεστικες συνθήκες εργασίας, εκμετάλλευση των ενεργειακών μελετών για κέρδος) και η λίστα δεν τελειώνει.

✊️Μέσα από την κατάληψη, δημιουργούμε τα δικά μας προταγματα, τον δικό μας τρόπο ζωής και έκφρασης και ερχόμαστε σε ρήξη ακόμη και με τον ίδιο τον τρόπο που έχει δομηθεί το πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να διαμορφώσουμε το δικό μας μάθημα, αυτό που βάζει μπροστά την κοινωνική και ταξική πλειοψηφία, που έχει το βλέμμα στραμμένο στην ζωή.

Ένα Αντι-μάθημα!

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Φεβρουαρίου 14h