τι; : συγκέντρωση θεματική : απεργία, Τέμπη από :

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 11.00

27 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27

Απεργιακή συγκέντρωση

Τετάρτη 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Τετάρτη 28 Φλεβάρη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

. ενάντια στην ακρίβεια

. για συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

. για αυξήσεις στους μισθούς

σύμφωνα με τις ανάγκες μας

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

για όλους τους λόγους του κόσμου

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

των πρωτοβάθμιων σωματείων

11.00 π.μ. στα Χαυτεία

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση που βιώνουμε ως εργαζόμενοι καθημερινά. Πυρήνας των δυσκολιών για κάθε εργαζόμενη/ο είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τη μεγάλη φορολογία, τον πληθωρισμό και τη γενική αντιλαϊκή πολιτική περικοπής των κοινωνικών παροχών και των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης (η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα!), τα μπλόκα των αγροτών, για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν, αλλά και μιας σειράς κλάδων εργαζoμένων (τηλεφωνικά κέντρα, υγεία κ.ά.), δείχνουν τον δρόμο και τις διαθέσεις. Όμως, χρειάζεται όλοι αυτοί οι αγώνες να κλιμακωθούν, ξεπερνώντας τα όρια που βάζουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλων κυρίαρχων συνδικαλιστικών οργανώσεων κατακερματίζοντας και περιορίζοντας τις κινητοποιήσεις «κάθε κλάδος μόνος του» ή καθένας για τα δικά του μόνο μερικά αιτήματα… Να συναντηθούν οι κινητοποιήσεις, να συντονιστούν όλοι οι αγωνιζόμενοι με κοινά συλλαλητήρια, με καταλήψεις, με απεργίες, για να κλονιστεί και να πιεστεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28/2 μπορεί να στείλει μήνυμα αντίστασης, μήνυμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Πρώτο καθολικό αίτημα για όλους/ες τους εργαζομένους/ες είναι:

Τώρα ριζική αύξηση των μισθών! Για να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά, σταθερή μόνιμη εργασία για όλους με δικαιώματα. Μείωση του χρόνου εργασίας. Η πρόσφατη κατάφωρη κοροϊδία με τη δήθεν επαναφορά των τριετιών, που τελικά αποδείχθηκε ότι αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων, σε συνδυασμό με την επιμονή του καθορισμού του μισθού με κυβερνητικές αποφάσεις και όχι από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι απόδειξη ότι ο δρόμος για να πάρουμε αυξήσεις δεν είναι η αναμονή κάποιων μέτρων, επιδομάτων, voucher, κ.λπ. ούτε η «φιλανθρωπία» κυβέρνησης και αφεντικών, που δίνουν ψίχουλα, ενώ σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Για να πάρουμε αυξήσεις χρειάζεται και απαιτούμε: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού, και στον κλάδο μας. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και άμεση βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εργατικός συνδικαλισμός μάχης και όχι θεσμική κρατική καρικατούρα, όπως θέλουν οι νόμοι Χατζηδάκη-Γεωργιάδη.

Όχι στην ακρίβεια και τη φοροληστεία! Για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα κέρδη στους μεσάζοντες και τους μεγαλέμπορους, να μειωθούν τα κέρδη των σουπερμάρκετ-πολυεθνικών και αλυσίδων. Τα δήθεν μέτρα που ανακοινώνει κάθε 10 μέρες κάποιος υπουργός για την ακρίβεια είναι σαν να δίνεις ασπιρίνες για τον καρκίνο. Χωρίς μείωση των κερδών των επιχειρήσεων δεν μειώνονται οι τιμές! Επίσης, απαιτούνται δημόσια κοινωνικά αγαθά, φτηνά και ποιοτικά με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ρεύμα/ενέργεια, υγεία, παιδεία, νερό, συγκοινωνίες κ.λπ. δεν μπορούν να είναι εμπορεύματα που πωλούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες πάντα έχουν κριτήριο το κέρδος. Σημαίνει όχι στα χρηματιστήριο ενέργειας, νερού, αέρα/ρύπων, τροφίμων κ.ο.κ. για να κάνουν ράλι οι τιμές και να βγάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων οι εταιρείες. Σημαίνει προστασία του δικαιώματος στη στέγαση με προγράμματα κοινωνικής-εργατικής κατοικίας. Έλεγχος και περιορισμός των -πανάκριβων σήμερα- ενοικίων. Να απαγορευτούν τα κάθε είδους funds που παίρνουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια των εργαζόμενων για να τα ρίξουν στη βιομηχανία του Αirbnb και του πανάκριβου real estate.

Σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα και ριζικά η φορολογία στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα και να αυξηθεί ριζικά η φορολογία των κερδών και των εταιρειών. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ (φόρος-συνδρομή που πληρώνουμε στην ΕΕ) σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Σημαίνει τέλος, ότι βιώνοντας τη φρίκη του πολέμου, τη σφαγή στη Γάζα, τους ανταγωνισμούς των μεγάλων και ισχυρών του κόσμου, πρέπει να πούμε όχι στους παράλογους εξοπλισμούς που κοστίζουν δισεκατομμύρια, ενώ η φτώχεια επεκτείνεται και η ζωή μας βγαίνει δύσκολα…

Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους χίλιους, που καθένας και καθεμία βιώνει καθημερινά, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου δεν δουλεύουμε. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Ο Σύλλογός μας με απόφαση των γενικών του συνελεύσεων ξεκινάει στο πλαίσιο των παραπάνω τη διαδικασία διεκδίκησης νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ήδη οι συνάδελφοί/ισσές μας και το Σωματείο Εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία, όπως αντίστοιχα και το Σωματείο εργαζομένων στα Public, διεκδικούν Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις και θεσμικά αιτήματα. Ήδη μια σειρά κλάδοι και σωματεία διεκδικούν ή και κατέκτησαν ΣΣΕ. Η απεργία στις 28 Φεβρουαρίου ας γίνει ένα μήνυμα των εργαζομένων του κλάδου μας και γι' αυτό το φλέγον ζήτημα!

Όλοι/ες στην ΑΠΕΡΓΙΑ 28/2/2024

………………………………………………………

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου

- Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2024/02/13/τ…


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28/2 | Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις αντικοινωνικές κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις
αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές
κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Το κράτος πιστό στο
νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται από τα χρόνια του μνημονίου στον ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να
εντείνει τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς και να αυξάνει το κόστος επιβίωσης με ακόμα πιο
εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η εντατικοποίηση της
εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία
που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για την όξυνση της ταξικής ανισότητας και την πλήρη
υποτίμηση της ζωής μας. Αυτό ακριβώς ειναί που θα μας θυμίζει πάντα με τον χειρότερο τρόπο, η ανείπωτη
τραγωδία στα Τέμπη 1 χρόνο πριν με την δολοφονία 57 ανθρώπων. Αυτό το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη ήταν μια προαναγγελθείσα δολοφονία με υπαίτιους το ελληνικό κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς επενδυτές (επί ΣΥΡΙΖΑ) και την επαναφορά τραίνων που είχαν αποσυρθεί στην Ελβετία, ακολούθησαν οι κυβερνητικοί διθύραμβοι σχετικά με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μέσων. Η αναβάθμισή που διαφήμιζαν περιλαμβάνει: απαρχαιωμένα ή ανύπαρκτα συστήματα συντήρησης και ελέγχου και υποστελέχωση του εργατικού δυναμικού. Κι ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει μέσω δελτίων τύπου και εξωδίκων προς τους αρμόδιους και είχαν κάνει αλλεπάλληλες κινητοποίησεις και απεργίες (οι οποίες κρίνονταν παράνομες και καταχρηστικές από την αστική δικαιοσύνη), για τη βελτίωση του δικτύου και για επιπλέον προσλήψεις, τα πράγματα έμειναν ως είχαν. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, η "αναβάθμιση" στην ιδιωτικοποίηση: Να παίζεται η ζωή των επιβατών και των εργαζομένων κορώνα γράμματα, αφού δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την ασφάλεια των ανθρώπων. Όταν λοιπόν οι ζωές μας λογίζονται ως ένα ακόμα έξοδο στον προϋπολογισμό του κράτους και του κεφαλαίου μιλάμε για προδιαγεγραμμένες δολοφονίες - ούτε για ατυχήματα, ούτε για "ανθρώπινα λάθη'', ούτε για "κακή στιγμή''. Οι εγκληματίες του υπουργείου μεταφορών, της διοίκησης της Hellenic Train και όλου του κρατικού μηχανισμού που συνέβαλλαν σε αυτή τη δολοφονία θα λογαριαστούν με όλη την κοινωνική βάση, το οργανωμένο κίνημα και τις αντιστάσεις του.
Η περαιτέρω λεηλασία της κοινωνικής βάσης συντελείται με τη γιγάντωση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά της
καθημερινότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι πενιχροί μισθοί και μεροκάματα δεν φτάνουν για να καλύψουν το
κόστος επιβίωσης, οδηγώντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μπροστά στον κίνδυνο της ανέχειας. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα supermarket, που καθιστούν στοίχημα την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών, όπως η τροφή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του βρεφικού γάλακτος και του ελαιόλαδου, είναι αποτέλεσμα της οξυμένης επίθεσης των αφεντικών με στόχο τη διαρκή μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος των πληβείων. Ταυτόχρονα διογκώνεται τόσο το κόστος της μετακίνησης λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα όσο και της θέρμανσης, ως απότοκο της εγκληματικής και εκβιαστικής πολιτικής του καρτέλ ενέργειας.
Σε αυτή τη συνθήκη της απαξίωσης βασικών αναγκών έρχεται να προστεθεί το στεγαστικό ζήτημα, με τα
υπέρογκα ποσά των ενοικίων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από funds και servicers, που έχουν ως αποτέλεσμα είτε οι άνθρωποι να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για να νοικιάζουν ένα σπίτι είτε να πετιούνται στο δρόμο. Το ρημαγμένο τοπίο στην υγεία, με τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, δομών απεξάρτησης, πρωτοβάθμιων δομών υγείας και νοσοκομείων για παιδιά, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών, τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας που ανοίγει την πόρτα σε κάθε λογής κερδοσκόπους, έρχεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς, πετώντας εκτός όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, με άμεσο κίνδυνο της υγείας τους. Παράλληλα ο νέος νόμος για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επισφραγίσει την απόλυτη εμπορευματοποίηση της παιδείας, αφού η κατοχύρωση των ιδιωτικών ιδρυμάτων - ακόμα και ως παραρτήματα δήθεν μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, στον βασικό κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης επικυρώνει την ιδιωτικοποίηση ακόμη ενός δημοσίου αγαθού. Αναδεικνύεται έτσι ευκρινέστερα η ουσία συνολικά των αντικοινωνικών αναδιαρθρώσεων που είναι από τη μία η συνεχής αύξηση των ποσοστών της βίας του κράτους και των αφεντικών σε βάρος της κοινωνικής και ταξικής βάσης και από την άλλη το τσάκισμα των συλλογικών αντιστάσεων, η τρομοκράτηση και η πειθάρχηση της κοινωνίας για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, μέχρι τις εκκενώσεις καταλήψεων, την κρατική καταστολή και τις δολοφονίες από μπάτσους γίνεται εμφανής η κρατική αντικοινωνική ατζέντα που στοχεύει στην πλήρη λεηλασία της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στον βωμό της εξουσίας, του ελέγχου και του κέρδους των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών.
Απέναντι στις κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής, την υποτίμηση της ζωής μας, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες.
Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στη διαχείριση της ζωής μας, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτά που έχουμε κατακτήσει και που διαρκώς διακυβεύονται και να κάνουμε τους χώρους που εργαζόμαστε, φοιτούμε και ζούμε εστίες αντίστασης και αγώνα. Η μόνη προοπτική για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεσης, βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στον αγώνα για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση.
Την ΚΟΙΝΩΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ - ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Δεν ξεχνάμε - Δε συγχωρούμε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, 1 χρόνο πριν με 57 ανθρώπους δολοφονημένους από το κράτος και τα αφεντικά

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 11ΠΜ, ΧΑΥΤΕΙΑ

Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση

πηγή : https://saktx.espivblogs.net/2024/02/20/genik…


Τετάρτη 28 του Φλεβάρη: 24ωρη πανεργατική απεργία

Απεργούμε* (* δεν αναπληρώνουμε) - διαδηλώνουμε - δεν καταναλώνουμε!

Ο φόβος μάς χωρίζει, η απεργία μας ενώνει!

Το κράτος εν καιρώ πολέμου μάς θέλει
μικρούς ή μεγάλους ήρωες.
Εν καιρώ ειρήνης μάς προτιμά
μικρούς ή μεγάλους καρπαζοεισπράκτορες.

Ιάκωβος Καμπανέλης, Βίβα Ασπασία

Κανάγιες!
Το ψωμί της εξορίας με τρέφει.

Κώστας Καρυωτάκης, Κάθαρσις

Από το 2008, 16 χρόνια οικονομικής κρίσης του συστήματος, 16 χρόνια βίαιης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Η απόφαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας να επενδύσουν στον πόλεμο, στην πολεμική βιομηχανία, στους πολεμικούς εξοπλισμούς για να υπερβoύν την κρίση τους και να μοιράσουν ξανά τον κόσμο, φέρνει μαζικές δολοφονίες στην Παλαιστίνη αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αποστολή φρεγάτας του ελληνικού κράτους στην Ερυθρά Θάλασσα υπηρετεί τους σχεδιασμούς αυτούς. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η βαρβαρότητα είναι η κρεατομηχανή για να συνεχιστεί η μεγιστοποίηση του κέρδους, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια νεκρούς σε όλον τον πλανήτη και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη φύση.

Τα τελευταία 5 χρόνια η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας μεθοδεύει την επιστροφή στο ποινικό κατασταλτικό πλαίσιο του μετεμφυλιακού κράτους, εξασφαλίζοντας συναίνεση με μια επιδοματική πολιτική «φιλανθρωπίας», σε συνθήκες κυριαρχίας της μαύρης αγοράς στην τροφή και την ενέργεια.

Η λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η εγκληματοποίηση των εργατικών αγώνων και η φυλάκιση ακόμη και για πλημμέλημα με τον νέο ποινικό κώδικα, η επιδοτούμενη προπαγάνδα των μέσων μαζικής εξαπάτησης, διαμορφώνουν μια δυστοπία σιγής νεκροταφείου: φόβος και τρόμος, αποδοχή της ήττας των εξεγερτικών ταξικών και κοινωνικών αγώνων από το 2008 ως το 2012.

Επιβάλλεται έτσι η φτώχεια, η οικονομική εξαθλίωση που μαζί με την κυριαρχία της μαζικής κουλτούρας φέρνουν την ηθική εξαθλίωση, την επικράτηση μιας παρασιτικής εις βάρος του άλλου, λούμπεν νοοτροπίας.

Στους χώρους εργασίας, ο φόβος για την απόλυση, την ανεργία, αλλά και το μεροκάματο που δεν φτάνει ούτε για την επιβίωση εξωθούν στη σιωπή. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» για την ασυδοσία ντόπιων και ξένων αφεντικών με δολοφονικές επιθέσεις του κατασταλτικού μηχανισμού εις βάρος όσων βγαίνουν στους δρόμους, προχωρούν σε καταλήψεις, απεργούν, αντιστέκονται συλλογικά. Τα αφεντικά και το κράτος με το «διαίρει και βασίλευε» μεθοδεύουν συντεχνιακούς διαχωρισμούς στην εργατική τάξη, προωθούν ρατσιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές ιδεολογίες.

Συνεχίζονται:
οι εμπρησμοί των δασών για τα καταστροφικά «αιολικά πάρκα» και η λεηλασία των δημόσιων χώρων, με την καταστροφή εκατοντάδων δέντρων και πλατειών, για να επιβληθεί το ξερίζωμα των κατοίκων και των συλλογικών αντιστάσεων από τις γειτονιές, να γίνει αλλαγή της χρήσης γης, για να παραδοθούν όλα στην πλήρη εμπορευματοποίηση.
οι μαζικές δολοφονίες μεταναστών, ο βίαιος -με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση- εγκλεισμός στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συγκαλύπτεται η δολοφονία των 600 στην Πύλο, ενώ δολοφονούνται νέοι ρομά από τις συμμορίες του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού. Οι φυλακές γίνονται κολαστήρια…
η συγκάλυψη της δολοφονίας των 58 στα Τέμπη με την αρχηγό του εισαγγελικού κατασταλτικού μηχανισμού να… συμβουλεύει τους συγγενείς των νεκρών να πηγαίνουν στην εκκλησία και να κοιτάνε μπροστά, παρέχοντας ασυλία στην Hellenic Train, θυγατρική της κρατικής Ferrovie Dello Stato Italiane, αλλά και στις κυβερνήσεις που την επιδοτούν με 50 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και την απαλλάσσουν από οποιαδήποτε ευθύνη (κυβέρνηση νδ) είτε υπογράφουν την πώληση για 45 εκατομμύρια ευρώ (κυβέρνηση σύριζα).
η ιδιωτικοποίηση της υγείας με χειρουργεία επί πληρωμή για τους έχοντες τη… δυνατότητα, για τους υπόλοιπους η αναμονή στη λίστα. Επανέρχεται το δουλεμπόριο των καθαριστριών από εργολαβικές εταιρείες, κι ας έχει το διπλάσιο κόστος για τα νοσοκομεία. Συντελείται η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, παρά τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, άλλες νόσους και τα εμβόλια που επέφεραν τον θάνατο ή την αναπηρία.

Η μεθόδευση για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων φανερώνει ότι η «νομιμότητα» συγκροτείται για πολλοστή φορά -όπως και με τα «μνημόνια»- με την παραβίαση του «καταστατικού χάρτη», του «Συντάγματος». Έτσι επιβάλλεται αφενός η κερδοφορία των funds και των αφεντικών των ιδιωτικών σχολείων που ανοίγουν business με το «διεθνές απολυτήριο» («International Baccalaureate»), καθώς για τους αποφοίτους αυτών των σχολείων δεν θα υπάρχει καν ελάχιστη βάση εισαγωγής για την εγγραφή στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφετέρου η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επιχειρεί να ικανοποιήσει την πελατειακή της βάση: τη μεσαία τάξη που θα αγοράζει πτυχίο και επαγγελματική πιστοποίηση για την αναπαραγωγή της -χωρίς να χρειάζεται να στείλει τα τέκνα της στην Κύπρο. Αλλά και για να επιβάλει δίδακτρα και στα προπτυχιακά μαθήματα -όπως τώρα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ξένους φοιτητές-, αλλά και το κλείσιμο των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Η εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ συνίσταται στις μπίζνες με τις ήδη υπάρχουσες ανά πανεπιστήμιο «Μονάδες Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας» και τις «Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας», για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων αφεντικών. Ο ρόλος τους είναι η εμπορική εκμετάλλευση της «άυλης περιουσίας του πανεπιστημίου», ενώ τα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε εταιρείες τεχνοβλαστών [spin off] ή άλλες εταιρείες και να γίνονται μέτοχοι εταιρειών και επιπλέον να κάνουν μπίζνες με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»…

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τα οποία ορίζονται ως «νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», και ο πραγματικός σκοπός τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους διά των μέσων που χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ: ξέπλυμα, κρατικές επιχορηγήσεις, διαπλοκή συμφερόντων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΝΠΠΕ χωρίζεται σε ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό). Υποτίθεται ότι το 80% των μελών ΔΕΠ θα πρέπει να έχει διδακτορικό, όμως, όπως και σε κάθε εργασιακή γαλέρα, το ποιοι θα δηλώνονται ως διδάσκοντες και ποιοι θα διδάσκουν όντως, με απολύτως δεδομένη την απουσία ελέγχου (όπως συμβαίνει ήδη σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση), θα καθορίζεται από τις ορέξεις του αφεντικού. Οι συνθήκες εργασίας στα ιεκ και στα κολλέγια δείχνουν τον δρόμο και για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας εντός αυτών των ευαγών… ιδρυμάτων.

Η επαναφορά ομότιμων και αφυπηρετησάντων καθηγητών δίνει κρίσιμο ρόλο και άφθονο χρήμα σε όλους όσοι στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό που τις τελευταίες δεκαετίες συντέλεσε, ώστε το πανεπιστήμιο να:
• υλοποιεί με απλήρωτους ή με άθλιες συμβάσεις εργασίας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές έρευνες και προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης, των πολυεθνικών και των ντόπιων αφεντικών, της πολεμικής βιομηχανίας
• στελεχώνει τον κυπατζίδικο κρατικό μηχανισμό προπαγάνδας από τα media, αλλά και εκπαιδεύει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς για τη στελέχωση του κράτους και των εταιρειών με άτομα πρόθυμα να υλοποιήσουν τα «επιχειρηματικά συμφέροντα» και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας
• συγκροτεί έναν κρατικό μηχανισμό διευθυντών και προϊσταμένων που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική για την «αξιολόγηση», τον έλεγχο, την πειθάρχηση των εργαζομένων, αλλά και την ιδεολογική υποταγή στη «νομιμότητα»…

Παράλληλα, ορόσημο για την επιβολή ιδιωτικών όρων λειτουργίας στα ΑΕΙ, αποτελεί η μεθόδευση για την απόλυση -μετά από 19 χρόνια αλλεπάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου- του Δημήτρη Αντωνίου, διοικητικού υπαλλήλου στο ΕΚΠΑ. Ο συνάδελφος απολύεται εκδικητικά, επειδή συμμετείχε στην υλοποίηση της απόφασης του Σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, από κοινού με φοιτητικούς συλλόγους, για τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) του ΕΚΠΑ. Η Πρωτοβουλία εργαζομένων και ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση, που συμμετείχε στην κινητοποίηση στις 12/2/2024, με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει για να μην περάσει η απόλυση του συναδέλφου.

Στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιβάλλεται ταξικός φραγμός με την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και την τράπεζα θεμάτων (τα οποία κινούνται στο φάσμα της περίτεχνα φαινομενικά ακατάληπτης εκφώνησης και της απαντητικής φαιδρότητας), ενώ παραδίδεται η… συγγραφή των βιβλίων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αλυσίδες φροντιστηρίων, αλλά και σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και… «κέντρα μελέτης».

Στον χώρο της κρατικής εκπαίδευσης η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επαναφέρει τον επιθεωρητή και τον διευθυντή που επιχειρούν να επιβάλουν -καλοπληρωμένοι με επιπλέον επίδομα 300 ευρώ καθαρά- την «αξιολόγηση», δηλαδή την πειθάρχηση και την υποταγή στην πλήρη και οριστική αποδοχή του ρόλου του «εκπαιδευτικού λειτουργού»: γρανάζι ενός μηχανισμού ταξικών φραγμών και αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης επιβάλλονται συνθήκες γαλέρας με εκατοντάδες απολύσεις ή και παραιτήσεις εκπαιδευτικών, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδομάτων και αποζημίωση αδείας, υπασφάλιση με αδήλωτες ώρες εργασίας, ακόμη και μη καταβολή του υποχρεωτικού κατώτατου ωρομισθίου. Ταυτόχρονα, το fund BC Partners μετά τον έλεγχο των Nova-Wind, του 50% των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών Alpha και Star, καθώς και του Petcity, προχώρησε στην εξαγορά με 250.000.000 ευρώ του Μητροπολιτικού κολλεγίου και του ΙΕΚ Ακμή, ενώ το αμερικανικό fund CVC Capital partners των ιδιωτικών νοσοκομείων Υγεία, Metropolitan, Mητέρα, Λητώ και Creta Interclinic, καθώς και του δικτύου «πρωτοβάθμιων υπηρεσιών φροντίδας υγείας» Healthspot και Alpha Lab, μετά την εκποίηση του 10% της ΔΕΗ και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ αλλά και την εξαγορά της Vivartia (Everest, Goodyʼs, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), καθώς και του 26% της skroutz, ανακοινώνει την ίδρυση ιατρικής σχολής με την Lamda του Λάτση στο Ελληνικό -η 25χρονη κόρη του πρωθυπουργού ήταν η υπεύθυνη επενδύσεων του fund μέχρι λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση αυτή…

Στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση για εκατοντάδες απολύσεις, για φρονηματικές διώξεις ακόμη και μετά από 25 χρόνια εργασίας… Στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται ο κανόνας, καθώς οι ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλείνουν το στόμα των εργαζομένων, ενώ ο φόβος για τις μαύρες λίστες φέρνει την αποδοχή της εξατομίκευσης και τον εγκλωβισμό στην… επιστημοσύνη. Μόνο η θύμηση των αγώνων που μπορεί να φυτρώσουν ξανά αποτελεί ακόμη αντίπαλο δέος…

Εδώ και χρόνια φτιάχνεται μια νέα «νομιμότητα»: απαγορεύεται η δράση από τα κάτω, η κινητοποίηση στον δημόσιο χώρο. Χρόνια τώρα η απάντηση δίνεται και θα δίνεται στον δρόμο του αγώνα. Τα δικαιώματα υπάρχουν στα χαρτιά, ως ευχολόγιο, ως διακήρυξη, ως άλλοθι για ένα «δημοκρατικό πολίτευμα». Το κράτος και το κεφάλαιο έχουν το μονοπώλιο της βίας: όταν οι εργάτες δολοφονούνται στα εργασιακά κάτεργα, το κράτος μεριμνά για να μην ασκηθεί δίωξη στα αφεντικά. Για να συνεχιστεί ακωλύτως η παραγωγική διαδικασία, διαθέτει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του στην προστασία των αφεντικών. Όταν τα αφεντικά προσβάλλουν, παρενοχλούν, κακοποιούν, βιάζουν, το κράτος είναι εκεί για να μην ασκηθεί δίωξη, για να συνεχιστεί η κανονικότητα της λεηλασίας της ζωής μας.

Την Τετάρτη στις 28 του Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά τις δολοφονίες στα Τέμπη, η 24ωρη πανεργατική απεργία αποτελεί για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους, για όλες τις άνεργες και τους ανέργους μια κρίσιμη ημερομηνία για να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για να συζητήσουμε τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γνωρίσουμε τη δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και να απεργήσουμε, για να ανατρέψουμε την αντικοινωνική αντεργατική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης που εγκληματοποιεί τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.

Η απεργία νοηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζομένους και θα πάρει υπόσταση με την καθολική συμμετοχή, τη μαζική διαδήλωση και τις απεργιακές παρεμβάσεις με πρόταγμα την ταξική αλληλεγγύη. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα τίποτε δεν μπορεί να έρθει από πάνω. Ούτε από τις κάλπες των ψευδαισθήσεων ούτε από περσόνες και μηχανισμούς ούτε με φενακισμένες κοινότοπες διακηρύξεις, ξύλινες καταγγελίες και την ιδεολογική αποδοχή της «νομιμότητας»: το φαίνεσθαι, η εικόνα, το θέαμα συγκροτεί το φαντασιακό του «νόμιμου», εντός της διαχείρισης του συστήματος, «αντιπολιτευτικού αγώνα»…

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας με σωματεία βάσης και ακηδεμόνευτες εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Γιʼ αυτό η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 28 του Φλεβάρη αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση του αγώνα, για να μη γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω, που η λέξη απεργία στην ιδιωτική εκπαίδευση είχε χαθεί στο πέρασμα των χρόνων. Γιʾ αυτό η αναζήτηση του δρόμου του ακηδεμόνευτου αγώνα αποτελεί την προοπτική για τη δημιουργία ενός σωματείου βάσης κλαδικού πανελλαδικού για τις/τους εργαζόμενες/ους και τις/τους άνεργες/ους στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς στη μορφή εργασίας, σε ντόπιους και ξένους, χωρίς έμφυλα στερεότυπα…

Aπεργία σημαίνει πως είμαστε πάντα εκεί όπου οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι κάθε κλάδου αποφασίζουν να έρθουν σε ρήξη με τα αφεντικά και την κυβερνητική πολιτική που εγκληματοποιεί τους ταξικούς και εργατικούς αγώνες.

Συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις -χωρίς παράγοντες και μηχανισμούς, επιβάλλουμε στα αφεντικά τη δική μας νομιμότητα: το δίκιο του αγώνα!

Στην πράξη διαβαίνουμε το μονοπάτι της ταξικής αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης με πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, στη φτώχεια και τον πόλεμο.

Προσυγκέντρωση: 11.00, Αιόλου και Σταδίου

Για μια ζωή με αξιοπρέπεια:
Αντίσταση Αυτοοργάνωση Ταξική αλληλεγγύη

Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

πηγή : https://erganidekp.wordpress.com/2024/02/23/τ…


Να κάνουμε την 24ωρη απεργία της 28ης Φλεβάρη, εφαλτήριο πανεργατικής γενικής απεργίας

Μαχόμενη Εργατική Κίνηση

Η τελευταία πανεργατική απεργία πριν την προκήρυξη της απεργίας στις 28 Φλεβάρη 2024 από ΑΔΕΔΥ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και τα σωματεία του ΠΑΜΕ, ήταν σχεδόν ένα χρόνο πριν. Ήταν μία απεργία μεγαλειώδης, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες λαός στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε όλη τη χώρα, διαδήλωσε καταγγέλλοντας το κρατικό έγκλημα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, βροντοφωνάζοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να υποβιβάζονται σε κόστος στους κρατικούς ισολογισμούς. Η απουσία της ΓΣΕΕ από αυτή την απεργία ήταν εκκωφαντική, ενώ οι όροι κάτω από τους οποίους κηρύχτηκε ακόμα κι αυτή η συγκλονιστική απεργία, για όσους γνωρίζουν, είναι χαρακτηριστικοί της ανάσχεσης που προκαλεί στο εργατικό κίνημα, η απουσία μίας πραγματικά ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Έκτοτε, ένας ολόκληρος χρόνος, στον οποίο η εργατική τάξη βιώνει τις πιο αντίξοες και άγριες συνθήκες συνολικής υποτίμησης της ζωής και της εργασίας, διανύθηκε μέσα σε πλήρη απεργιακή άπνοια, εγκλωβίζοντας και καθηλώνοντας τους εργαζόμενους στην αναζήτηση και αναμονή λύσεων, μέσα από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες. Δόθηκε έτσι η μοναδική ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία την πιο αντιδραστική παράταξη της μεταπολίτευσης, να κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην προηγούμενη και νέα διακυβέρνησή της για εφαρμογή του αντεργατικού και αντιλαϊκού προγράμματός της, με την ανοχή στην ουσία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Κηρύχθηκε στην ουσία απεργιακό, αγωνιστικό σιωπητήριο από την προδοτική ΓΣΕΕ και τη συνδικαλιστική ουρά της στο ΕΚΑ, έως την επαμφοτερίζουσα ΑΔΕΔΥ και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, το οποίο υπέστειλε άρον - άρον την απεργιακή σημαία τον περασμένο Μάρτιο, δείχνοντας στους εργάτες ως δρόμο για τη διεξαγωγή της ταξικής πάλης, τη «ξεδοντιασμένη» κοινοβουλευτική διαδικασία και τα απογευματινά συλλαλητήρια. Κάπως έτσι και παρά το γεγονός ότι ο αναβρασμός στη βάση της κοινωνίας δείχνει να φουντώνει, «οι ηνίοχοι του συνδικαλιστικού άρματος» δείχνουν το χρόνο που πέρασε ότι το πιο βασικό μέλημά τους είναι να συγκρατούν και όχι να απελευθερώνουν τα χαλινάρια των κοινωνικών δυνάμεων, η έκλυση των οποίων, θα μπορούσε να αποβεί μη διαχειρίσιμη για το σύστημα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, φθάνουμε μετά από ένα χειμώνα παρατεταμένων και επεκτεινόμενων στερήσεων για τους εργαζόμενους και το λαό, και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πλιατσικολογεί σε ό,τι μπορεί το κοινωνικό κράτος και τα εργατικά δικαιώματα, να κηρύσσεται 24ωρη απεργία στο τέλος Φλεβάρη, χωρίς τη ΓΣΕΕ, η οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει καταντήσει και γραφική, με το απριλιάτικο απεργιακό ραντεβού της για την ακρίβεια. Τι κι αν η φοιτητική νεολαία εδώ και πάνω από ένα μήνα, συγκρούεται μετωπικά με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, η οποία, εάν περάσει, αποτελεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση. Οι μεγάλοι αγώνες, όπως αυτός, που αγκαλιάζονται από την κοινωνία και είναι ικανοί να προκαλέσουν πραγματικό πολιτικό πρόβλημα σε μία λαομίσητη κυβέρνηση, η οποία έχει το αβαντάζ να μην απειλείται από άλλο πολιτικό φορέα στο κοινοβουλευτικό φάσμα, κρατιούνται απομονωμένοι και η 24ωρη απεργία κηρύσσεται όσο γίνεται πιο πίσω και με επετειακό ύφος, «σε υπενθύμιση του εγκλήματος των Τεμπών, για την καταδίκη των υπεύθυνων»! Εν τούτοις, όσο κι αν καθένας δικαιούται να σκεφτεί χωρίς καθόλου να ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών, ότι τόσο ο χρόνος, όσο και το πλαίσιο της απεργίας επελέγησαν προσεκτικά για να παραμείνει ακριβώς έτσι απομονωμένη, η συμβολικής διάρκειας 24ωρη απεργία της 28 Φεβρουαρίου πρέπει και θα είναι αυτό που της αναλογεί. Μία απεργία πανεργατικής και παλλαϊκής διαμαρτυρίας, για ό,τι βιώνουμε καθημερινά ως κοινωνία, στις δουλειές μας, στα σπίτια μας, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια. Μία συλλογική κραυγή θυμού που θα θορυβήσει ακόμα και θα κλονίσει την κυβερνητική αυτοπεποίθηση και αλαζονεία. Η κυβέρνηση όσο απομακρύνεται από τη νικηφόρα εκλογική μάχη χωρίς αντίπαλο του περασμένου καλοκαιριού, φαίνεται να τα βρίσκει σκούρα, αφού το μόνο που έχει ως απάντηση στη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, εξαιτίας της άλυτης οικονομικής κρίσης, είναι αυταρχισμός και καταστολή.

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις οποίες κατευθύνει την κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνονται, καθώς η απαίτηση για αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας επιστρέφει επιτακτικά από το 2024. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη λένε πολλά για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η κοινωνία, η οποία αιμορραγεί εξαιτίας των χαμηλών μισθών, της αδάμαστης ακρίβειας και της βαριάς φορολογίας. Από την άλλη, με την κυβερνητική και νομοθετική αρωγή, το εργοδοτικό κεφάλαιο εξασφαλίζει την κερδοφορία του, εις βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των οποίων με νόμους όπως αυτούς του Χατζηδάκη και του Γεωργιάδη, σφαγιάζονται, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα.

Η παραπάνω κατάσταση, δεν είναι παρά η έκφραση των αδιεξόδων της άλυτης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού στο εσωτερικό και της δικής μας χώρας. Τα ίδια αδιέξοδα υφίστανται σε διεθνή κλίμακα, ακόμα και στο εσωτερικό προηγμένων κρατών στις καπιταλιστικές μητροπόλεις του Παγκόσμιου Βορρά, όπου βλέπουμε κραταιές οικονομίες να καταρρέουν και τις κοινωνίες να παραλύουν. Και βέβαια, αυτή η δομική και αξεπέραστη παγκόσμια κρίση καταλήγει να εκδηλώνεται ως μία εποχή διεθνών πολέμων, οι οποίοι ξεσπούν δίπλα μας και προειδοποιούν ότι είναι οι ζωές όλων μας, η επόμενη «τροφή» που θα μεταβολίσει ο καπιταλισμός-ζόμπι και ο ιμπεριαλισμός. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Μέση Ανατολή είναι προανάκρουσμα μίας εποχής που έρχεται πολύ σύντομα και θα βυθίσει την ανθρωπότητα στο αίμα και το σκοτάδι, εάν δεν υψώσει το ανάστημά της η παγκόσμια εργατική τάξη. Αυτές τις ιστορικές προκλήσεις, δυστυχώς το πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στις 28 Φλεβάρη, όπως εκφράστηκε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν τις συμπεριέλαβε. Όμως υφίστανται και με αυτές καλούμε σε συμμετοχή τους εργαζόμενους όλης της χώρας, με την προοπτική η απεργία αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο παραπέρα κλιμάκωσης και διεύρυνσης του εργατικού και απεργιακού αγώνα με στόχο την ίδια την κυβέρνηση και την ανατροπή της.

  • Για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα απαντούν στην ακρίβεια.
  • Όχι στην εργασιακή ζούγκλα της "απορρύθμισης" των εργασιακών σχέσεων - αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Για να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου.
  • Για να παραμείνει η Υγεία και η Ανώτατη Εκπαίδευση, Δωρεάν και Δημόσια, παλεύοντας γι' αυτό μαζί με τους φοιτητές, τη νεολαία και το υγειονομικό προσωπικό.
  • Για να ενισχυθεί η εγχώρια αγροτική παραγωγή και να στηριχθούν οι φτωχοί αγρότες.
  • Για να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και να κατευθυνθεί στις κοινωνικές δαπάνες και όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς.
  • Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ισραηλινού κράτους - Για να πάψει η συνενοχή στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.
  • Για να ανοίξει ο δρόμος στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του καπιταλισμού, με την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό.
  • Για την ήττα του ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, με την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Πάρτε μέρος στην ανοιχτή Εργατική Συνδιάσκεψη της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, 10:30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

mahoexmeniergaextikikiniexsi@gmailex.com

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Φεβρουαρίου 18h


Συμμετέχουμε στην απεργία την Τετάρτη 28/2, 11.00 π.μ. στα Χαυτεία.

Πρωτοβουλία εργαζομένων στον αγροδιατροφικό κλάδο και στις υπηρεσίες πρασίνου

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Φεβρουαρίου 16h


Δεν ξεχνάμε - δε συγχωρούμε το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους τη διατήρηση και αναπαραγωγή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος, που καταδυναστεύει, δολοφονεί, εξαθλιώνει και καταστρέφει τις κοινωνίες και τον φυσικό κόσμο. Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της σύγχρονης δουλείας. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι χιλιάδες νεκροί λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, τα δεκάδες θύματα του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι δολοφονημένοι Ρομά από τα ένστολα καθάρματα της ΕΛΑΣ, οι εκατοντάδες δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων στα υδάτινα και χερσαία σύνορα της Ευρώπης Φρούριο. Αυτό καταδεικνύουν τα απανθρακωμένα σώματα προσφύγων στον Έβρο όπως και η καμένη γη από τη Ροδόπη ως την Πάρνηθα, τα νεκρά ζώα, οι στάχτες εκεί που υψώνονταν δάση. Αυτό καταμαρτυρά η φρίκη που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει μέχρι σήμερα η Θεσσαλία.

1 χρόνο πριν, στις 28 Φλεβάρη 2023 η επιβατική αμαξοστοιχία ΙC 62 της Hellenic Train, με εκατοντάδες επιβαίνοντες συγκρούεται με εμπορική αμαξοστοιχία, των ίδιων ιδιωτικών συμφερόντων, στα Τέμπη. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία μας θυμίζει, με τον χειρότερο τρόπο, τι σημασία δίνει το Κράτος και το Κεφάλαιο στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που συνέβη στα Τέμπη ήταν μια προαναγγελθείσα δολοφονία με υπαίτιους το ελληνικό κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς επενδυτές (επί ΣΥΡΙΖΑ) και την επαναφορά τραίνων που είχαν αποσυρθεί στην Ελβετία, ακολούθησαν οι κυβερνητικοί διθύραμβοι σχετικά με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μέσων. Η αναβάθμισή που διαφήμιζαν περιλαμβάνει: απαρχαιωμένα ή ανύπαρκτα συστήματα συντήρησης και ελέγχου και υποστελέχωση του εργατικού δυναμικού. Κι ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει μέσω δελτίων τύπου και εξωδίκων προς τους αρμόδιους και είχαν κάνει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και απεργίες (οι οποίες κρίνονταν παράνομες και καταχρηστικές από την αστική δικαιοσύνη), για τη βελτίωση του δικτύου και για επιπλέον προσλήψεις, τα πράγματα έμειναν ως είχαν. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, η "αναβάθμιση" στην ιδιωτικοποίηση: Να παίζεται η ζωή των επιβατών και των εργαζομένων κορώνα γράμματα, αφού δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την ασφάλεια των ανθρώπων. Όταν λοιπόν οι ζωές μας λογίζονται ως ένα ακόμα έξοδο στον προϋπολογισμό του κράτους και του κεφαλαίου μιλάμε για προδιαγεγραμμένες δολοφονίες - ούτε για ατυχήματα, ούτε για "ανθρώπινα λάθη'', ούτε για "κακή στιγμή''. Οι εγκληματίες του υπουργείου μεταφορών, της διοίκησης της Hellenic Train και όλου του κρατικού μηχανισμού που συνέβαλλαν σε αυτή τη δολοφονία θα λογαριαστούν με όλη την κοινωνική βάση, το οργανωμένο κίνημα και τις αντιστάσεις του. Όχι μόνο γιατί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα αλλά γιατί σήμερα με σκοπό τη συγκάλυψη των ευθυνών τους λοιδωρούν και χλευάζουν τις οικογένειες των θυμάτων και επιτίθονται σε όσους αναδεικνύουν αγωνιζόμενοι στους δρόμους τη συνολική δολοφονική φύση του συστήματος εξουσίας .

Η κρατική και καπιταλιστική επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής είναι αποτέλεσμα της συνολικής κρίσης του συστήματος και οξύνεται όλο και περισσότερο, επιδιώκοντας να στερήσει από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κάθε προοπτική αντίστασης και παράλληλα να ξεριζώσει κάθε δικαίωμα που έχει κερδηθεί τους προηγούμενους δύο αιώνες. Την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται, η μακρά λίστα των θανάτων των εργαζομένων όλο και μεγαλώνει. Τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μειώσεις των μισθών, οι αυξήσεις των ωραρίων, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας που υποβαθμίζονται συνεχώς περιγράφουν τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα και τους όρους εκμετάλλευσης που μας επιβάλλονται καθημερινά, στοχεύοντας στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ζωής μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η συστηματική υποβάθμιση, η συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας και η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών οδηγούν στην διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος της αγοράς. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα να μεγαλουργήσει ανοίγοντας μια αγορά προς όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων. Παράλληλα ο νέος νόμος για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να επισφραγίσει την απόλυτη εμπορευματοποίηση της παιδείας, αφού η κατοχύρωση των ιδιωτικών ιδρυμάτων - ακόμα και ως παραρτήματα δήθεν μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, στον βασικό κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης επικυρώνει την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη δημοσίου αγαθού και συνάμα συνηγορεί προς τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αυτή η σαρωτική επίθεση στην κοινωνική βάση, ως αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων των αποκλεισμών και της καταστολής, κορυφώνεται με την διαρκή αύξηση των τιμών στα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το ψωμί, το λάδι ενώ η απάνθρωπη συνθήκη των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών έρχεται να οξύνει περαιτέρω τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής κι επιβίωσης της κοινωνικής βάσης.

Η συνολική κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης όλων των μέχρι πρότινος δημοσίων αγαθών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του σάπιου εξουσιαστικού συστήματος του κράτους και του κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής φάνηκαν με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη μαζική κρατική δολοφονία στα Τέμπη. Μιλάμε δηλαδή για την ουσία της κρατικής αντικοινωνικής πολιτικής που εκτείνεται από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, μέχρι τις εκκενώσεις καταλήψεων, την κρατική καταστολή και τις δολοφονίες από μπάτσους. Δηλαδή, την πλήρη λεηλασία της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στον βωμό της εξουσίας, του ελέγχου και του κέρδους των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κράτος θωρακίζεται ενισχύοντας το νομικό του οπλοστάσιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ψήφιση του άκρως αντιδραστικού και τιμωρητικού νομοσχεδίου για τον νέο ποινικό κώδικα - μια ευθεία επίθεση τόσο απέναντι σε όσους και όσες αγωνίζονται όσο και στα φτωχά κοινωνικά στρώματα - και εξοπλίζοντας διαρκώς τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, στην κατεύθυνση της προληπτικής αντιεξέγερσης και με προοπτική να επιβάλλει το φόβο, τη σιωπή και την εξατομίκευση μέσω της καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων καθώς και να αποτρέψει κάθε πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης, σε μια περίοδο όπου η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντικοινωνικές κρατικές αναδιαρθρώσεις, που την οδηγούν μπρος στο φάσμα της ανέχειας και στην όλο και αγριότερη εκμετάλλευσή της. Το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα στην προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας του επιχειρεί να διαρρήξει καθετί συλλογικό, να σβήσει την μνήμη αγώνων του παρελθόντος και να συντρίψει όποιον σήμερα ορθώνει ανάστημα στη διαρκώς κλιμακούμενη κρατική βία της εξαθλίωσης και της καταστολής. Η καταστολή των καταλήψεων, του αναρχικού κινήματος και οι διώξεις αγωνιστών/τριών, η απαγόρευση των διαδηλώσεων και το χτύπημά τους, η όξυνση του ελέγχου, η αστυνομοκρατία στο κέντρο των πόλεων, η επίθεση στην απεργία και τις εργατικές κινητοποιήσεις, στο πανεπιστημιακό άσυλο και τον κοινωνικό του χαρακτήρα και οι συνεχιζόμενες κρατικές δολοφονίες φτωχών, ρομά και προσφύγων- μεταναστών αποτελούν μέρη του κατασταλτικού πλέγματος του κράτους για την καθυπόταξη της κοινωνίας και των ανιστάσεών της.

Σήμερα η κρατική καταστολή στοχεύει τους/ις φοιτητές/τριες που αγωνίζονται στους δρόμους και τις καταλήψεις απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αγώνας αυτός, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, των εκμεταλλευόμενων και καταπισμένων και ως τέτοιος πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί. Το κράτος και η νεοφιλεύθερη/ακροδεξιά διαχείριση σχεδιάζουν με πνεύμα ακραιφνούς ρεβανσισμού την αποσυγκρότηση της αγωνιστικής κληρονομιάς που άφησαν δεκαετίες κοινωνικών και νεολαιίστικων διεκδικήσεων. Από το Πολυτεχνείο του 1973, όταν οι φοιτητές ανέδειξαν πως μπορεί μια χούφτα ανθρώπων να πυροδοτήσει το αδύνατο, στις πρώτες καταλήψεις του 1979 που ανάγκασαν τον εθνάρχη να ακυρώσει τον νόμο 815/1978, τις μαθητικές καταλήψεις του 1990-1991 και τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα από οννεδίτες, το κίνημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών του 1997 και τον μαθητικό ξεσηκωμό 1998 που έβαλαν σημαντικά αναχώματα στους σχεδιασμούς των νεοφιλελεύθερων και των «εκσυγχρονιστών» μέχρι το τεράστιο κίνημα του 2006-2007 που απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα οδοφράγματα, τα κατειλημμένα σχολεία και σχολές στην κοινωνική και ταξική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 που τάραξε συθέμελα το σύστημα εξουσίας οι συλλογικοί και μαχητικοί αγώνες της νεολαίας ήταν, είναι και μπορούν να γίνουν ξανά επικίνδυνοι. Με καταλήψεις σχολών για την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, του κοινωνικού πεδίου, με μαζικές διαδικασίες για την πραγματική εμπλοκή όλων των φοιτητών στις αποφάσεις των συλλόγων αυτοοργανωμένα και ακηδεμόνευτα από κομματικές εξαρτήσεις και μεσολαβήσεις, με κοινωνική απεύθυνση και μαχητικό χαρακτήρα για να ανοίξει ξανά ο δρόμος της ανυπότακτης αντίστασης, των ταξικών αγώνων, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Υπερασπιζόμαστε σήμερα, τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης για όλους, έχοντας τα μάτια στραμμένα στην αυριανή αυτοδιευθυνόμενη και χειραφετημένη κοινωνία για την οποία παλεύουμε «Από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

Απέναντι στη συνθήκη της γενικευμένης επίθεσης, λεηλασίας και καταστροφής, απαιτείται μια πλατιά κοινωνική αφύπνιση και μια συνολική κοινωνική κριτική του αδιέξοδου και χρεωκοπημένου συστήματος, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών-ταξικών αγώνων, η συγκρότηση αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία κάθε δυνατού αναχώματος σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι ελίτ της εξουσίας και του πλούτου, υπάρχει η επιλογή της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι μπορεί να συμβεί όταν η κοινωνία των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων ανθρώπων παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους. Αν μένει κάτι ακόμα να σωθεί από τη φρίκη και τη βαρβαρότητα που μας καταδικάζει το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα, αυτό βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Η μόνη λύση για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, για έναν κόσμο που η ζωή μας δεν θα παζαρεύεται και δεν θα εξαρτάται από τους υπολογισμούς των κυρίαρχων, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, λεηλασία της φύσης, ξεριζωμό, αρρώστιες και θάνατο είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αθήνα: Χαυτεία, 11.00

διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 10.30

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Διαρκής Αγώνας | Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Κανένας και καμία στη δουλειά | Όλοι και όλες στους δρόμους!

Ποτέ δε ξεχνάμε αλλά η ζωή συνεχίζεται μονάχα με αγώνα!

Ένας χρόνος έχει περάσει από το καπιταλιστικό έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη και από όσα αυτό πυροδότησε: Από την απότομη συνειδητοποίηση για εκατομμύρια εργαζόμενους/ες και νέους/ ες του τί σημαίνει για εμάς η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση/ εμπορευματοποίηση κάθε εργατικής και κοινωνικής ανάγκης, αλλά και κάθε πτυχής και δραστηριότητας στις ζωές μας, του τί σημαίνει υποβάθμιση δημόσιων δομών και υπηρεσιών από το κράτος, του τί σημαίνει ο μετέπειτα τεμαχισμός τους, αλλά και του τί σημαίνει το ξεπούλημά τους σε ξένους και ντόπιους καπιταλιστές.

Από το μετέπειτα μεγαλειώδες λαϊκό ξέσπασμα που έφερε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους μετά από σχεδόν μία δεκαετία συνεχόμενων ηττών και οπισθοχώρησης των αγώνων, μία δεκαετία που το περιβόητο TINA ("there is no alternative") συνοδευόμενο από τη "λογική του μικρότερου κακού", την "ανάθεση", την ηττοπάθεια και τον "ευρώ-ρεαλισμό", κατάφερε να κοπάσει τα κύματα των ταξικών αναταράξεων και μαχών του 2010-2012.

Από την μαζική, σε πρωτοφανή επίπεδα, απεργία της 8ης Μάρτη που η εργατική τάξη και οι οργανωμένες και πρωτοπόρες δυνάμεις της επέβαλλαν, κόντρα στο αφήγημα του "εθνικού πένθους" και της αναβλητικότητας που προσπαθούσε να περάσει η αστικοποιημένη ΓΣΕΕ, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο και τη συζήτηση για το ποιοι άλλοι δρόμοι οργάνωσης υπάρχουν για τους προλετάριους και τις προλετάριες, πέρα και έξω από την συνδικαλιστική αριστοκρατία που υποκλίνεται - όταν δεν τις υπηρετεί ανοιχτά - στις ορέξεις των καπιταλιστών.

Αλλά και από την αδυναμία ή και την ατολμία των οργανωμένων δυνάμεων να πάνε την κοινωνική κατάσταση που δημιουργήθηκε "απότομα" ένα βήμα πιο μπροστά, ελλείψει προϋπαρχουσών, ριζωμένων μέσα στον λαό, ταξικών και κοινωνικών δομών, φορέων και σχηματισμών στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα σχολεία.

Ένας χρόνος που μετά το έγκλημα των Τεμπών έφερε περισσότερους από 160 νεκρούς συναδέλφους και συναδέλφισσες σε χώρους δουλειάς, καθώς η "ασφάλεια" της υγείας και των ζωών μας κρίνεται ως περιττό κόστος για τους εργοδότες. Ένας χρόνος με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας μάταια θέση σε κάποιο χειρουργείο ή σε κάποια ΜΕΘ στα υποστελεχωμένα, υποβαθμισμένα και τμηματικά ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία και με άλλες τόσες περιπτώσεις που κόσμος της τάξης μας ξεπουλάει όσο όσο τους κόπους μιας ζωής για να μπορέσει να πληρώσει κλινικάρχες ώστε να σώσει ανθρώπους της οικογένειάς του. Ένας χρόνος με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που η ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία, σήμερα μέσω των ιδιωτικών ΙΕΚ και πιθανώς σε λίγες εβδομάδες, μέσω των παραρτημάτων των "μεγάλων" κολεγίων, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ένας χρόνος που βλέπαμε κάθε μήνα που περνούσε τον μισθό να αρκεί για τις πρώτες 20 ή και 15 ημέρες και την ακρίβεια να κατατρώει τα εισοδήματά μας, που βλέπαμε τα νοίκια να ανεβαίνουν συνεχώς, αγγίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός μας. Ένας χρόνος που δεκάδες λαϊκές οικογένειες ξεσπιτώθηκαν για να επιτευχθεί η κερδοφορία των τραπεζών και των funds. Ένας χρόνος που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας στις πλημμύρες, αλλά και οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών στις πυρκαγιές αντιλήφθηκαν ξανά και ξανά τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, που δεν είναι άλλες από την κατασπατάληση χρημάτων για την καταστολή, για τις νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, για τον πολεμικό εξοπλισμό που αγοράζουμε με εντατικούς ρυθμούς από ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά και για την πολεμοκάπηλη και τυχοδιωκτική συμμετοχή του στα πολεμικά μέτωπα των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΕΕ σε Ουκρανία, Αφρική, Υεμένη αλλά και στο πλευρό του Ισραήλ που θέλει να αφανίσει, με κάθε μέσο και τρόπο, τον λαό της Παλαιστίνης.

Κι όμως. Κόντρα στη σιγή που έφερε η περίοδος των εκλογών η σιωπή δεν κυριάρχησε και ο ταξικός/ λαϊκός παλμός, αν και αργός, παραμένει σταθερός. Είναι η μαχητική υπεράσπιση των απολυμένων από το ξεσκαρτάρισμα που έκαναν οι εργοδότες και από το κύμα εκδικητικών απολύσεων από δεκάδες επιχειρήσεις που ακολούθησε την απεργία της 8ης Μάρτη, η λαϊκή αυτενέργεια και οργάνωση που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών και των πυρκαγιών, παίρνοντας ταυτόχρονα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι η δεύτερη πανεργατική απεργία του περασμένου Σεπτέμβρη ενάντια στον νέο νόμο του Γεωργιάδη που ήρθε να εντατικοποιήσει κι άλλο την εργασία μας και να την προσαρμόσει στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι μικρές και μεγάλες μάχες των καθηγητών και των γιατρών για την υπεράσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν και ποιοτικού χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας. Είναι οι στιγμές υπεράσπισης των διαδηλώσεων από τις αστυνομικές επιθέσεις, οι μαζικές πορείες αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα που δίνει ο λαός της Παλαιστίνης, οι "νίκες" και οι "ήττες" του αγώνα αντοχής που δίνεται από γειτονιά σε γειτονιά για να σωθούν τα σπίτια λαϊκών οικογενειών, είναι η αντιφασιστική πάλη που δίνεται ταυτόχρονα με κάθε μέσο, έτσι ώστε να μην ξανατολμήσουν οι καπιταλιστές να ξαναβγάλουν στον δρόμο τις εφεδρίες τους. Είναι τέλος, οι εμβληματικοί αγώνες της περιόδου από φοιτητές/ τριες, ερευνητές/ τριες, καθηγητές/ τριες, μαθητές/ τριες που καταλαμβάνουν τις σχολές τους, διαδηλώνουν, συγκρούονται για να μην επιτρέψουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και των αγροτών/ αγροτισσών που στήνουν μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες και στα τελωνεία της χώρας και κατεβαίνουν στις πόλεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που πριμοδοτεί τους σύγχρονους μεγαλοτσιφλικάδες.

Οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί, τόσο κοινωνικά όσο και μέσα στην ίδια την εργατική τάξη που ζει κάτω τόσο από τη διαρκή διαδικασία φτωχοποίησής της, όσο και υπό τον διαρκή φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, της έξωσης και της αστεγίας, έχοντας όλο και λιγότερα μέσα στα χέρια της για να αγωνιστεί και να διεκδικήσει.

Και για αυτό οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να μαζικοποιήσουμε τα ταξικά σωματεία, να παλέψουμε για τη δημοκρατική λειτουργία τους αλλά και για να πάρουν οι μορφές της πάλης τους όλο και πιο μαχητικά και αποφασιστικά χαρακτηριστικά. Και για αυτό οφείλουμε να απλώσουμε το μήνυμα της πανεργατικής απεργίας της 28ης Φλεβάρη σε κάθε χώρο δουλειάς, να διεκδικήσουμε άμεσες αυξήσεις στους μισθούς στο μέτρο των αναγκών μας, να μπλοκάρουμε την ακρίβεια και το πλιάτσικο που κάνουν στα εισοδήματα μας οι μαυραγορίτες των παρόχων ενέργειας και των σούπερ μάρκετ και, κυρίως, να επιδιώξουμε τη σύνδεση των αγώνων που δίνει το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα αλλά και οι αγρότες με τον αγώνα των προλετάριων.

Έχουμε καθήκον να χτίσουμε τις γέφυρες που θα επιτρέψουν μία πρώτη, και πολλά υποσχόμενη, συνάντηση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών και ταξικών αγώνων που είναι σε κίνηση αυτή την περίοδο. Μία συνάντηση που είναι η μόνη ικανή, στην εξέλιξη και στο βάθεμά της, να ανατρέψει τις σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς που βιώνει ο λαός, που είναι η μόνη ικανή να ανατρέψει τη δικτατορία του κεφαλαίου, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καθήκον του κινήματος είναι στις 28 Φλεβάρη, που συμπληρώνεται 1 χρόνος από το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, να καταδείξει τους υπεύθυνους του εγκλήματος αυτού, που είναι συγκεκριμένοι. Είναι οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, των μνημονίων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που βάζει πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής τα κέρδη των καπιταλιστών. Οι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι που θέλουν να μετατρέψουν την παιδεία σε εμπόρευμα, είναι οι πολιτικές της ΕΕ, του ΣΕΒ, της αστικής τάξης στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή έχει ως βασικό εκφραστή την κυβέρνηση της ΝΔ, το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Δίνουμε ραντεβού στους δρόμους για να εναντιωθούμε στις ιδιωτικοποιήσεις, τους θανάτους στα εργατικά κάτεργα, στην εξαθλίωση, την υποτίμηση και τη φτώχεια. Όπως γράφαμε και πέρυσι, "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ".

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ / ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  • Αθήνα: 11.00 Χαυτεία
  • Θεσσαλονίκη: Στήριξη των απεργιακών μπλόκων και των καλεσμάτων των ταξικών σωματείων στις 10.30 το πρωί & συγκέντρωση στις 19.00 στον ΟΣΕ

ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


Όλες και όλοι στην απεργία στις 28 Φλεβάρη!

Το κεφάλαιο απαιτεί και η κυβέρνηση παραχωρεί. Η εργασία μας, τα δικαιώματά μας, η ζωή κι ο αέρας που αναπνέουμε θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εμείς παράγουμε τον πλούτο που καρπώνονται οι εργοδότες μας και ως αντάλλαγμα παίρνουμε τα ψίχουλα που περισσεύουν.

Οι αντεργατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών, έχουν ανατρέψει πλήρως την εργασιακή πραγματικότητα, η εκμετάλλευση και η εργοδοτική τρομοκρατία έχουν αυξηθεί, οι νόμοι Χατζηδάκη και Άδωνι έχουν μετατρέψει τη δουλειά και το ωράριο σε λάστιχο που τεντώνουν όσο και όταν θέλουν οι εργοδότες μας. Η ακρίβεια στα βασικά είδη έχει εξανεμίσει τις όποιες μικροαυξήσεις με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο πραγματικός μισθός και το εισόδημά μας.

Ο ελάχιστος κατώτατος μισθός εξακολουθεί να καθορίζεται από τις ορέξεις των αφεντικών και του υπουργού με κριτήριο πάντα το επιχειρηματικό συμφέρον. Το χτύπημα των συμβάσεων και η καθήλωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ευθύνη και της εργοδοτικής παρασιτικής συνδικαλιστικής ηγεσίας της Γ.Σ.Ε.Ε, αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας σε κλαδικό επίπεδο.

Ετοιμάζονται να φέρουν νέο μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα για να προχωρήσουν τα έργα τους και να καλύψουν τις ανάγκες του τουριστικού και αγροτικού κεφαλαίου, μικρού και μεγάλου.

Καταργούν την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η υποχρηματοδότηση των δημόσιων. Ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση αφού η πρόσβαση στην τριτοβάθμια θα γίνεται άνευ όρων μόνο από όσους έχουν την δυνατότητα πληρωμής διδάκτρων. Αδιαφορούν για την ποιότητα των σπουδών και την επιστημονική πρόοδο καθώς εκπληρώνουν την επιθυμία του ΣΕΒ οι σχολές να βρίσκονται στενά συνδεδεμένες με την επιχειρηματικότητα, την αγορά εργασίας και την εξειδίκευση.

Εκχωρούν στο κεφάλαιο βουνά, δάση και ακτές στο όνομα της προστασίας και της πράσινης ανάπτυξης που μόνο καταστροφή, λεηλασία της γης και κόστος θα φέρει για τον κόσμο της εργασίας.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το βαθύτατα ταξικό έγκλημα των Τεμπών. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και το κράτος αποφάσισαν ότι αυτές δεν έχουν αξία. Επειδή έβαλαν στη ζυγαριά των κερδών και του κόστους την ασφάλειά μας. Επειδή απαξίωσαν, υποβάθμισαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τις δημόσιες συγκοινωνίες και μετέτρεψαν τις μεταφορές σε εμπόρευμα κι επιχείρηση, μακριά κι έξω από τις πραγματικές μας ανάγκες και το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφαλή, σίγουρη κι άνετη μετακίνηση.

Απέναντι στο δολοφονικό σύστημά τους, δεν αρκεί η απλή διαμαρτυρία. Να αρνηθούμε την πραγματικότητα που μας επέβαλλαν. Να πάψουμε να βάζουμε πλάτη για τα κέρδη τους. Δεν είναι μονόδρομος η ανάπτυξή τους.

Να υπερβούμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας, διεκδικώντας αποφασιστικά, δυναμικά και σχεδιασμένα ό,τι μας χρειάζεται για να καλύψουμε τις σύγχρονες πραγματικές μας ανάγκες.

Η επαναφορά και υπογραφή συμβάσεων σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί αν δεν επιβάλλουμε την κατάργηση των νόμων που καταστρατηγούν το ωράριο κι αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της εργασίας.

  • Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς - μείωση του χρόνου εργασίας.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων Βρούτση, Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες - όχι στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρό.
  • Κοινωνικοποίηση των μέσων μεταφοράς, υγείας, παιδείας.
  • Όλες όλοι στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, χωρίς τη Γ.Σ.Ε.Ε.
  • Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και τα σωματεία, αμέσως μετά την απεργία για τη συνέχιση του αγώνα και την κλιμάκωση.

Συγκέντρωση Τετάρτη 28 Φλεβάρη

Αθήνα: Χαυτεία 10.30 π.μ.

Θεσσαλονίκη: Καμάρα 10.30 π.μ.

Πάτρα: Εργατικό Κέντρο 10.30 π.μ.


Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τετάρτη 28 του Φλεβάρη: 24ωρη πανεργατική απεργία

Απεργούμε* (* δεν αναπληρώνουμε) - διαδηλώνουμε - δεν καταναλώνουμε!

Ο φόβος μάς χωρίζει, η απεργία μας ενώνει!

Το κράτος εν καιρώ πολέμου μάς θέλει
μικρούς ή μεγάλους ήρωες.
Εν καιρώ ειρήνης μάς προτιμά
μικρούς ή μεγάλους καρπαζοεισπράκτορες.

Ιάκωβος Καμπανέλης, Βίβα Ασπασία

Κανάγιες!
Το ψωμί της εξορίας με τρέφει.

Κώστας Καρυωτάκης, Κάθαρσις

Από το 2008, 16 χρόνια οικονομικής κρίσης του συστήματος, 16 χρόνια βίαιης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Η απόφαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας να επενδύσουν στον πόλεμο, στην πολεμική βιομηχανία, στους πολεμικούς εξοπλισμούς για να υπερβoύν την κρίση τους και να μοιράσουν ξανά τον κόσμο, φέρνει μαζικές δολοφονίες στην Παλαιστίνη αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αποστολή φρεγάτας του ελληνικού κράτους στην Ερυθρά Θάλασσα υπηρετεί τους σχεδιασμούς αυτούς. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η βαρβαρότητα είναι η κρεατομηχανή για να συνεχιστεί η μεγιστοποίηση του κέρδους, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια νεκρούς σε όλον τον πλανήτη και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη φύση.

Τα τελευταία 5 χρόνια η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας μεθοδεύει την επιστροφή στο ποινικό κατασταλτικό πλαίσιο του μετεμφυλιακού κράτους, εξασφαλίζοντας συναίνεση με μια επιδοματική πολιτική «φιλανθρωπίας», σε συνθήκες κυριαρχίας της μαύρης αγοράς στην τροφή και την ενέργεια.

Η λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η εγκληματοποίηση των εργατικών αγώνων και η φυλάκιση ακόμη και για πλημμέλημα με τον νέο ποινικό κώδικα, η επιδοτούμενη προπαγάνδα των μέσων μαζικής εξαπάτησης, διαμορφώνουν μια δυστοπία σιγής νεκροταφείου: φόβος και τρόμος, αποδοχή της ήττας των εξεγερτικών ταξικών και κοινωνικών αγώνων από το 2008 ως το 2012.

Επιβάλλεται έτσι η φτώχεια, η οικονομική εξαθλίωση που μαζί με την κυριαρχία της μαζικής κουλτούρας φέρνουν την ηθική εξαθλίωση, την επικράτηση μιας παρασιτικής εις βάρος του άλλου, λούμπεν νοοτροπίας.

Στους χώρους εργασίας, ο φόβος για την απόλυση, την ανεργία, αλλά και το μεροκάματο που δεν φτάνει ούτε για την επιβίωση εξωθούν στη σιωπή. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» για την ασυδοσία ντόπιων και ξένων αφεντικών με δολοφονικές επιθέσεις του κατασταλτικού μηχανισμού εις βάρος όσων βγαίνουν στους δρόμους, προχωρούν σε καταλήψεις, απεργούν, αντιστέκονται συλλογικά. Τα αφεντικά και το κράτος με το «διαίρει και βασίλευε» μεθοδεύουν συντεχνιακούς διαχωρισμούς στην εργατική τάξη, προωθούν ρατσιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές ιδεολογίες.

Συνεχίζονται:
οι εμπρησμοί των δασών για τα καταστροφικά «αιολικά πάρκα» και η λεηλασία των δημόσιων χώρων, με την καταστροφή εκατοντάδων δέντρων και πλατειών, για να επιβληθεί το ξερίζωμα των κατοίκων και των συλλογικών αντιστάσεων από τις γειτονιές, να γίνει αλλαγή της χρήσης γης, για να παραδοθούν όλα στην πλήρη εμπορευματοποίηση.
οι μαζικές δολοφονίες μεταναστών, ο βίαιος -με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση- εγκλεισμός στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συγκαλύπτεται η δολοφονία των 600 στην Πύλο, ενώ δολοφονούνται νέοι ρομά από τις συμμορίες του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού. Οι φυλακές γίνονται κολαστήρια…
η συγκάλυψη της δολοφονίας των 58 στα Τέμπη με την αρχηγό του εισαγγελικού κατασταλτικού μηχανισμού να… συμβουλεύει τους συγγενείς των νεκρών να πηγαίνουν στην εκκλησία και να κοιτάνε μπροστά, παρέχοντας ασυλία στην Hellenic Train, θυγατρική της κρατικής Ferrovie Dello Stato Italiane, αλλά και στις κυβερνήσεις που την επιδοτούν με 50 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και την απαλλάσσουν από οποιαδήποτε ευθύνη (κυβέρνηση νδ) είτε υπογράφουν την πώληση για 45 εκατομμύρια ευρώ (κυβέρνηση σύριζα).
η ιδιωτικοποίηση της υγείας με χειρουργεία επί πληρωμή για τους έχοντες τη… δυνατότητα, για τους υπόλοιπους η αναμονή στη λίστα. Επανέρχεται το δουλεμπόριο των καθαριστριών από εργολαβικές εταιρείες, κι ας έχει το διπλάσιο κόστος για τα νοσοκομεία. Συντελείται η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, παρά τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, άλλες νόσους και τα εμβόλια που επέφεραν τον θάνατο ή την αναπηρία.

Η μεθόδευση για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων φανερώνει ότι η «νομιμότητα» συγκροτείται για πολλοστή φορά -όπως και με τα «μνημόνια»- με την παραβίαση του «καταστατικού χάρτη», του «Συντάγματος». Έτσι επιβάλλεται αφενός η κερδοφορία των funds και των αφεντικών των ιδιωτικών σχολείων που ανοίγουν business με το «διεθνές απολυτήριο» («International Baccalaureate»), καθώς για τους αποφοίτους αυτών των σχολείων δεν θα υπάρχει καν ελάχιστη βάση εισαγωγής για την εγγραφή στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφετέρου η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επιχειρεί να ικανοποιήσει την πελατειακή της βάση: τη μεσαία τάξη που θα αγοράζει πτυχίο και επαγγελματική πιστοποίηση για την αναπαραγωγή της -χωρίς να χρειάζεται να στείλει τα τέκνα της στην Κύπρο. Αλλά και για να επιβάλει δίδακτρα και στα προπτυχιακά μαθήματα -όπως τώρα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ξένους φοιτητές-, αλλά και το κλείσιμο των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Η εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ συνίσταται στις μπίζνες με τις ήδη υπάρχουσες ανά πανεπιστήμιο «Μονάδες Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας» και τις «Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας», για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων αφεντικών. Ο ρόλος τους είναι η εμπορική εκμετάλλευση της «άυλης περιουσίας του πανεπιστημίου», ενώ τα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε εταιρείες τεχνοβλαστών [spin off] ή άλλες εταιρείες και να γίνονται μέτοχοι εταιρειών και επιπλέον να κάνουν μπίζνες με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»…

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τα οποία ορίζονται ως «νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», και ο πραγματικός σκοπός τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους διά των μέσων που χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ: ξέπλυμα, κρατικές επιχορηγήσεις, διαπλοκή συμφερόντων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΝΠΠΕ χωρίζεται σε ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό). Υποτίθεται ότι το 80% των μελών ΔΕΠ θα πρέπει να έχει διδακτορικό, όμως, όπως και σε κάθε εργασιακή γαλέρα, το ποιοι θα δηλώνονται ως διδάσκοντες και ποιοι θα διδάσκουν όντως, με απολύτως δεδομένη την απουσία ελέγχου (όπως συμβαίνει ήδη σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση), θα καθορίζεται από τις ορέξεις του αφεντικού. Οι συνθήκες εργασίας στα ιεκ και στα κολλέγια δείχνουν τον δρόμο και για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας εντός αυτών των ευαγών… ιδρυμάτων.

Η επαναφορά ομότιμων και αφυπηρετησάντων καθηγητών δίνει κρίσιμο ρόλο και άφθονο χρήμα σε όλους όσοι στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό που τις τελευταίες δεκαετίες συντέλεσε, ώστε το πανεπιστήμιο να:
• υλοποιεί με απλήρωτους ή με άθλιες συμβάσεις εργασίας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές έρευνες και προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης, των πολυεθνικών και των ντόπιων αφεντικών, της πολεμικής βιομηχανίας
• στελεχώνει τον κυπατζίδικο κρατικό μηχανισμό προπαγάνδας από τα media, αλλά και εκπαιδεύει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς για τη στελέχωση του κράτους και των εταιρειών με άτομα πρόθυμα να υλοποιήσουν τα «επιχειρηματικά συμφέροντα» και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας
• συγκροτεί έναν κρατικό μηχανισμό διευθυντών και προϊσταμένων που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική για την «αξιολόγηση», τον έλεγχο, την πειθάρχηση των εργαζομένων, αλλά και την ιδεολογική υποταγή στη «νομιμότητα»…

Παράλληλα, ορόσημο για την επιβολή ιδιωτικών όρων λειτουργίας στα ΑΕΙ, αποτελεί η μεθόδευση για την απόλυση -μετά από 19 χρόνια αλλεπάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου- του Δημήτρη Αντωνίου, διοικητικού υπαλλήλου στο ΕΚΠΑ. Ο συνάδελφος απολύεται εκδικητικά, επειδή συμμετείχε στην υλοποίηση της απόφασης του Σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, από κοινού με φοιτητικούς συλλόγους, για τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) του ΕΚΠΑ. Η Πρωτοβουλία εργαζομένων και ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση, που συμμετείχε στην κινητοποίηση στις 12/2/2024, με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει για να μην περάσει η απόλυση του συναδέλφου.

Στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιβάλλεται ταξικός φραγμός με την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και την τράπεζα θεμάτων (τα οποία κινούνται στο φάσμα της περίτεχνα φαινομενικά ακατάληπτης εκφώνησης και της απαντητικής φαιδρότητας), ενώ παραδίδεται η… συγγραφή των βιβλίων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αλυσίδες φροντιστηρίων, αλλά και σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και… «κέντρα μελέτης».

Στον χώρο της κρατικής εκπαίδευσης η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ επαναφέρει τον επιθεωρητή και τον διευθυντή που επιχειρούν να επιβάλουν -καλοπληρωμένοι με επιπλέον επίδομα 300 ευρώ καθαρά- την «αξιολόγηση», δηλαδή την πειθάρχηση και την υποταγή στην πλήρη και οριστική αποδοχή του ρόλου του «εκπαιδευτικού λειτουργού»: γρανάζι ενός μηχανισμού ταξικών φραγμών και αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης επιβάλλονται συνθήκες γαλέρας με εκατοντάδες απολύσεις ή και παραιτήσεις εκπαιδευτικών, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδομάτων και αποζημίωση αδείας, υπασφάλιση με αδήλωτες ώρες εργασίας, ακόμη και μη καταβολή του υποχρεωτικού κατώτατου ωρομισθίου. Ταυτόχρονα, το fund BC Partners μετά τον έλεγχο των Nova-Wind, του 50% των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών Alpha και Star, καθώς και του Petcity, προχώρησε στην εξαγορά με 250.000.000 ευρώ του Μητροπολιτικού κολλεγίου και του ΙΕΚ Ακμή, ενώ το αμερικανικό fund CVC Capital partners των ιδιωτικών νοσοκομείων Υγεία, Metropolitan, Mητέρα, Λητώ και Creta Interclinic, καθώς και του δικτύου «πρωτοβάθμιων υπηρεσιών φροντίδας υγείας» Healthspot και Alpha Lab, μετά την εκποίηση του 10% της ΔΕΗ και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ αλλά και την εξαγορά της Vivartia (Everest, Goodyʼs, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), καθώς και του 26% της skroutz, ανακοινώνει την ίδρυση ιατρικής σχολής με την Lamda του Λάτση στο Ελληνικό -η 25χρονη κόρη του πρωθυπουργού ήταν η υπεύθυνη επενδύσεων του fund μέχρι λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση αυτή…

Στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση για εκατοντάδες απολύσεις, για φρονηματικές διώξεις ακόμη και μετά από 25 χρόνια εργασίας… Στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται ο κανόνας, καθώς οι ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλείνουν το στόμα των εργαζομένων, ενώ ο φόβος για τις μαύρες λίστες φέρνει την αποδοχή της εξατομίκευσης και τον εγκλωβισμό στην… επιστημοσύνη. Μόνο η θύμηση των αγώνων που μπορεί να φυτρώσουν ξανά αποτελεί ακόμη αντίπαλο δέος…

Εδώ και χρόνια φτιάχνεται μια νέα «νομιμότητα»: απαγορεύεται η δράση από τα κάτω, η κινητοποίηση στον δημόσιο χώρο. Χρόνια τώρα η απάντηση δίνεται και θα δίνεται στον δρόμο του αγώνα. Τα δικαιώματα υπάρχουν στα χαρτιά, ως ευχολόγιο, ως διακήρυξη, ως άλλοθι για ένα «δημοκρατικό πολίτευμα». Το κράτος και το κεφάλαιο έχουν το μονοπώλιο της βίας: όταν οι εργάτες δολοφονούνται στα εργασιακά κάτεργα, το κράτος μεριμνά για να μην ασκηθεί δίωξη στα αφεντικά. Για να συνεχιστεί ακωλύτως η παραγωγική διαδικασία, διαθέτει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του στην προστασία των αφεντικών. Όταν τα αφεντικά προσβάλλουν, παρενοχλούν, κακοποιούν, βιάζουν, το κράτος είναι εκεί για να μην ασκηθεί δίωξη, για να συνεχιστεί η κανονικότητα της λεηλασίας της ζωής μας.

Την Τετάρτη στις 28 του Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά τις δολοφονίες στα Τέμπη, η 24ωρη πανεργατική απεργία αποτελεί για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους, για όλες τις άνεργες και τους ανέργους μια κρίσιμη ημερομηνία για να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για να συζητήσουμε τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γνωρίσουμε τη δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και να απεργήσουμε, για να ανατρέψουμε την αντικοινωνική αντεργατική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης που εγκληματοποιεί τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.

Η απεργία νοηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζομένους και θα πάρει υπόσταση με την καθολική συμμετοχή, τη μαζική διαδήλωση και τις απεργιακές παρεμβάσεις με πρόταγμα την ταξική αλληλεγγύη. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα τίποτε δεν μπορεί να έρθει από πάνω. Ούτε από τις κάλπες των ψευδαισθήσεων ούτε από περσόνες και μηχανισμούς ούτε με φενακισμένες κοινότοπες διακηρύξεις, ξύλινες καταγγελίες και την ιδεολογική αποδοχή της «νομιμότητας»: το φαίνεσθαι, η εικόνα, το θέαμα συγκροτεί το φαντασιακό του «νόμιμου», εντός της διαχείρισης του συστήματος, «αντιπολιτευτικού αγώνα»…

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας με σωματεία βάσης και ακηδεμόνευτες εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Γιʼ αυτό η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 28 του Φλεβάρη αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση του αγώνα, για να μη γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω, που η λέξη απεργία στην ιδιωτική εκπαίδευση είχε χαθεί στο πέρασμα των χρόνων. Γιʾ αυτό η αναζήτηση του δρόμου του ακηδεμόνευτου αγώνα αποτελεί την προοπτική για τη δημιουργία ενός σωματείου βάσης κλαδικού πανελλαδικού για τις/τους εργαζόμενες/ους και τις/τους άνεργες/ους στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς στη μορφή εργασίας, σε ντόπιους και ξένους, χωρίς έμφυλα στερεότυπα…

Aπεργία σημαίνει πως είμαστε πάντα εκεί όπου οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι κάθε κλάδου αποφασίζουν να έρθουν σε ρήξη με τα αφεντικά και την κυβερνητική πολιτική που εγκληματοποιεί τους ταξικούς και εργατικούς αγώνες.

Συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις -χωρίς παράγοντες και μηχανισμούς, επιβάλλουμε στα αφεντικά τη δική μας νομιμότητα: το δίκιο του αγώνα!

Στην πράξη διαβαίνουμε το μονοπάτι της ταξικής αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης με πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, στη φτώχεια και τον πόλεμο.

Προσυγκέντρωση: 11.00, Αιόλου και Σταδίου

Για μια ζωή με αξιοπρέπεια:

Αντίσταση Αυτοοργάνωση Αλληλεγγύη


[Σωματίο Σερβιτόρων Μαγείρων] 28 Φλεβάρη απεργούμε και τρώμε συλλογικά

*Μετά την πορεία, θα ακολουθήσει άνοιγμα σωματείου (Σπύρου Τρικούπη 56-58, Εξάρχεια) με απεργιακή συλλογική κουζίνα. Φέρνουμε φαγητά και τρώμε συλλογικά. Θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για δικαστικά έξοδα συναδέλφισσας. Στηρίζουμετην απεργία στην πράξη, δεν καταναλώνουμε, δεν δουλεύουμε.

Ακολουθεί το κείμενο της απεργίας.

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Η απεργία και η συμμετοχή σε αυτή είναι σημαντική. Είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε με τον πλέον εμφανή τρόπο ορατά τα προβλήματα μας και τις διεκδικήσεις μας τόσο στον δημόσιο λόγο όσο κυρίως μέσα στον χώρο εργασίας μας. Μια μαζικη απεργία υπενθυμίζει στα αφεντικά ότι είναι στο χέρι μας να παραλύσει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Να σπάσουμε την υποθετική σύμπνοια με τους εργοδότες μας που ειδικά στην εστίαση τείνουν συχνά να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν πατρικές φιγούρες μίας οικογένειας που ποτέ δεν ζητήσαμε. Στο τέλος της ημέρας η όποια βελτίωση της ζωής μας περνάει από τις αυξήσεις μισθών και το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, ακόμα και οι πιο φιλεργατικοί να είναι, θα πρέπει να περάσουν από το εμπόδιο της υλοποίησης και εκεί πλέον είμαστε εμείς απέναντι στο αφεντικό. Είμαστε εμείς, τα εργαζόμενα, τα σωματεία μας απέναντι στα αφεντικά. Για αυτό η απεργία μετράει. Κάνει εμφανή τα προβλήματα και βάζει πίεση και στους εργοδότες μας ότι είναι μέρος του προβλήματος μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΩΝ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ-ΑΔΕΙΩΝ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ συμφωνα με τις ανάγκες μας

Ένα χρόνο απο τη κρατική δολοφονία στα Τέμπη, στιγμή που κάνει εμφανές το πόσο αναλώσιμα είμαστε και πως τα κέρδη τους είναι πάνω απο τις ζωές μας. Δύο χρόνια που η ακρίβεια έχει σαρώσει τα πάντα. Από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα, τα ενοίκια οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί και η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καρτέλ ενέργειας με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση (και όχι μόνο) κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Τα πάντα γύρω μας έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα: το νερό, η τροφή, η στέγαση, η θέρμανση, η υγεία, η ενέργεια είναι προνόμια για όποιον μπορεί να τα αγοράσει. Το κράτος δεν προτίθεται να λάβει μέτρα (πχ. πλαφόν στις τιμές, κατάργηση φπα), σιγοντάροντας την αισχροκέρδεια και συντηρόντας την φτωχοποίηση. Περιορίζεται σε market pass και γελοίες αυξήσεις μισθών για να κατευνάσει την κοινωνική δυσφορία την ίδια στιγμή που πετάει δισεκατομμύρια για πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτικές αποστολές. Βιώνουμε έμμεση υποτίμηση των μισθών μας, καθώς τα πάντα έχουν γίνει πιο ακριβά ενώ οι μισθοί μας παραμένουν στάσιμοι. Έτσι, αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τα ήδη μειωμένα έξοδά μας, να βάλουμε χέρι σε ο,τι πιθανόν έχουμε στην άκρη, να δουλέψουμε περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να ελαττώσουμε τις προσωπικές μας δραστηριότητες και επιθυμίες.

Για εμάς που δουλεύουμε στον κλάδο του επισιτισμού η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη καθώς δουλεύουμε με ήδη χαμηλούς μισθούς, σε κακές συνθήκες εργασίας όπου ούτε τα νόμιμα συνήθως δεν τηρούνται. Ανασφάλιστα ή μερικώς ασφαλισμένοι, χωρίς προσαυξήσεις (βραδινά, Κυριακές, αργίες), χωρίς να παίρνουμε τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα καλοκαιριού) ή τα παίρνουμε μισά, και άδειες που όταν μπορέσουμε να τις πάρουμε δεν τις πληρωνόμαστε.

Το ερώτημα που μας απασχολεί όλες, μπροστά σε αυτές τις συνειδητοποιήσεις, είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μας. Παρόλα αυτά, όσο δύσκολο και αν αυτό μοιάζει ορισμένες φορές, ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η δουλειά μας είναι να μιλάμε για αυτά που θέλουμε και να τα διεκδικούμε. Διεκδίκηση που όσο πιο μαζική είναι μέσα στο μαγαζί τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να έρθει αν δεν ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να μιλάμε με τους συναδέλφους μας και να τους στηρίζουμε όταν στοχοποιούνται από το αφεντικό.

Η αλληλεγγύη μεταξύ μας μέσα στα μαγαζιά είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή συνθήκη. Χρειαζόμαστε μαζική οργάνωση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συνδέονται όχι μονάχα με το εκάστοτε μαγαζί αλλά συνολικά με τις συνθήκες του κλάδου και τις κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη (ανεξαρτήτως κλάδου) ή σύνθετα προβλήματα όπως η ακρίβεια, τα υψηλά νοίκια κ.α. Χρειαζόμαστε μαζικά σωματεία από εμάς τις εργαζόμενες που να αποτελούν τόπο συνάντησης και συζήτησης, τόπο δημιουργίας αγώνων και αμφισβήτησης της σιγουριάς ότι τίποτα δεν αλλάζει, μακριά από σκοπιμότητες που δεν εκκινούν από τις πραγματικές μας ανάγκες. Η οργάνωση στο σωματείο μας είναι κομβική για να μπορέσουμε να έχουμε νίκες που θα βελτιώσουν πραγματικά την καθημερινότητα μας. Όλες και όλοι μαζί αποκτάμε εμπειρία, μαθαίνουμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά αυτά που δικαιούμαστε, κάνουμε την διεκδίκηση συλλογική υπόθεση, αποκτάμε την δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε πολλούς χώρους εργασίας, να διεκδικούμε συνολικές αλλαγές για τον κλάδο π.χ αύξηση κατώτερου μισθού, συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας κ.α.

Για να απεργήσουμε ενημερώνουμε το αφεντικό μας μέχρι και 24 ώρες πριν από την απεργία. Είναι δικαίωμά μας να απεργήσουμε και είναι παράνομο να μας απολύσουν για αυτό. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με το σωματείο για ό,τι χρειαστεί.

Κάνουμε συνελεύσεις κάθε Τετάρτη στις 15:00 και άνοιγμα την ίδια μέρα στις 18:30 - 20:00. Σας καλούμε να συμμετέχετε στη συνέλευση και τις δράσεις του σωματείου.

ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11:ΟΟ ΧΑΥΤΕΙΑ (ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ)


[ΣΒΕΟΔ] Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, απεργούμε!

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, απεργούμε!
Στις 11:00 Μαζευόμαστε στα γραφεία μας (Σπ. Τρικούπη 56-58), 1ος όροφος και όλοι μαζί πάμε προς Π. Άρεως και στήνουμε την προσυγκέντρωσή μας.
Ακολουθεί το κάλεσμα:

28 Φλεβάρη 2023 - 28 Φλεβάρη 2024
Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη.
Να μην γίνει η συγκάλυψη και η ατιμωρησία καθεστώς.

πηγή : https://sveod.gr/?p=5942


ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Ένας χρόνος πέρασε από το έγκλημα του κράτους και του κεφαλαίου στα Τέμπη και οι ανοιχτές πληγές της τάξης μας ακόμα δεν έχουν κλείσει. Οι 57 νεκροί/ες και οι τουλάχιστον 85 τραυματίες δεν έχουν βρει δικαίωση, παρόλα τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και των κρατικών αξιωματούχων.

Οι περσινές δυναμικές απεργίες, κινητοποιήσεις και συγκρούσεις κατάφεραν να κρατήσουν στην επιφάνεια το γεγονός της μαζικής δολοφονίας, εν τέλει όμως οι ευθύνες αποδόθηκαν στα «ανθρώπινα λάθη» και την «έλλειψη υποδομών και προσωπικού».

Η Hellenic Train, θυγατρική της ιταλικής Ferrovie dello Stato Italiane Group στην οποία εκχωρήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βρέθηκε σύντομα στο απυρόβλητο από τον δημόσιο λόγο, όπως και το ελληνικό κράτος που έχει αναλάβει το «ζημιογόνο» κομμάτι της συντήρησης των γραμμών και των απαιτούμενων υποδομών για την ομαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα βαγόνια της Hellenic Train ξεκίνησαν σταδιακά εκ νέου δρομολόγια, καθώς οι ράγες της καπιταλιστικής κερδοφορίας μπόρεσαν ξανά να υπερβούν τα εμπόδια των δεκάδων θυμάτων και της οργής που σήμερα δείχνει να έχει οριστικά καταλαγιάσει. Το κυβερνών κόμμα της νεοφιλελεύθερης - συντηρητικής ΝΔ συγκέντρωσε, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, την απαιτούμενη πλειοψηφία που οδήγησε σε αυτοδυναμία στη βουλή, ενώ η πραγματική αντιπολίτευση που πήρε έμπρακτα θέση στους δρόμους και τις διαδηλώσεις αφοπλίστηκε για να μετατραπεί σε μάζα ψηφοφόρων κεντρώων και σοσιαλδημοκρατικών ή ακόμα και πατριωτικών κομμάτων.

Το «σωτήριο» έτος του 2023 αποδείχθηκε δολοφονικό για την τάξη μας, την πολυεθνική τάξη των εκμεταλλευόμενων, των αόρατων και των περιθωριοποιημένων. Πέρα από το έγκλημα στα Τέμπη, βιώσαμε ακόμα μια μαζική δολοφονία στα ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιουνίου του 2023, όταν βυθίστηκε το αλιευτικό σκάφος "Andrianna" που μετέφερε περίπου 750 μετανάστριες/ες από το Τομπρούκ της Λιβύης. Εξ' αυτών, μόνο 104 διασώθηκαν, με 84 θύματα να ξεβράζονται στις ακτές και τις υπόλοιπες/ους να αγνοούνται μέχρι σήμερα, ενώ σε μεγάλο βαθμό αποτελούνταν από μητέρες και παιδιά.

Οι δολοφονικές ευθύνες του κράτους, του λιμενικού, της ΕΕ και της ευρώπης - φρούριο σύντομα συγκαλύφθηκαν, ενώ μέχρι και ο αντιμεταναστευτικός οργανισμός της Frontexάδειασε ανοιχτά το ελληνικό λιμενικό για την εμπλοκή του στο ναυάγιο. Εκατοντάδες άνθρωποι από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και τη Συρία, που ήλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή μέσω της μισθωτής σκλαβιάς στην «ανεπτυγμένη» Ευρώπη, βρήκαν το θάνατο στο υγρό νεκροταφείο μεταναστριών/ων που αποκαλείται Μεσόγειος. Στην ίδια μοίρα οδηγούνται ακόμα περισσότερες/οι στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα αστυνομικά τμήματα, τα χωράφια της σύγχρονης δουλοκτησίας και τα εργασιακά κάτεργα των αφεντικών.

Μιλώντας για εργασιακά κάτεργα, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από τον απολογισμό δολοφονημένων του περασμένου έτους τους τουλάχιστον 182 καταγεγραμμένους νεκρούς και 286 σοβαρά τραυματίες από εργατικά «ατυχήματα» μόνο το 2023. Στα εργοστάσια και τα εργοτάξια, στους δρόμους και την τουριστική σεζόν, οι απώλειες εργατών για τα κέρδη των αφεντικών αυξάνονται, στην πιο δολοφονική αποτύπωση της ανάπτυξης που ονειρεύονται τα αφεντικά και το κράτος.

Η ένταση εργασίας αποτελεί βασικό τρόπο συσσώρευσης κέρδους για τον ελληνικό καπιταλισμό, καθώς τα μέσα προστασίας παραβλέπονται ή απουσιάζουν επιμελώς από το μεγαλύτερο κομμάτι του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου. Μπροστά στις καπιταλιστικές και κρατικές ευθύνες για τους νεκρούς εν ώρα εργασίας έχει κατασκευαστεί το μιντιακό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», που μιλάει για έλλειψη προσοχής των εργατ(ρι)ών στη δουλειά και όχι για τις ευθύνες των αφεντικών που δολοφονούν και του κράτους που κάνει τα στραβά μάτια.

Ο τραγικός απολογισμός για την πλευρά των καταπιεσμένων προφανώς δε σταματάει σε αυτά τα τρία πολύνεκρα παραδείγματα. Απλώνεται σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη όπου δεχόμαστε την επίθεση του κεφαλαίου, του κράτους και της πατριαρχίας.

Είναι ακόμα οι δολοφονίεςόσων κρίνονται εκ των προτέρων ένοχοι από τους μπάτσους, όπως ο 17χρονος ρομ Χρήστος Μιχαλόπουλος στις 11 Νοέμβρη 2023 στη Βοιωτία, ο 16χρονος ρομ Κώστας Φραγκούλης τον Δεκέμβρη του 2022 στη Θεσσαλονίκη και ο 18χρονος ρομ Νίκος Σαμπάνης στο Πέραμα του Πειραιά τον Οκτώβρη του 2021. Είναι ακόμα η δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά τον Σεμπτέμβρη του 2023 από μπάτσους από ακραίο ξυλοδαρμό επειδή του βρήκαν λίγο μαύρο.

Είναι οι συνεχείς γυναικοκτονίεςαπό πρώην και νυν συντρόφους τους, από όσους θεωρούν ιδιοκτησία και έδαφος άσκησης της εξουσίας τους τα θηλυκά σώματα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην ιδιαίτερη καπιταλιστική γυάλα συμφερόντων που ονομάζεται ελληνικό κράτος και ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο, διεξάγονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τον δυτικό και τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να συγκρούονται πάνω σε ουκρανόφωνους και ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Το Ισραήλ έχει εδώ και μήνες εξαπολύσει την πιο δολοφονική επίθεση στη λωρίδα της Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, με αδιάκοπες διαθέσεις γενοκτονίας, ξεριζωμού και αφανισμού εκατοντάδων χιλιάδων και κυριολεκτικής ισοπέδωσης μιας ολόκληρης περιοχής. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν ταυτιστεί όλοι με τρομοκράτες από το ισραηλινό κράτος, ενώ τα κράτη της δύσης του κάνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες πλάτες μιας και έχουν συμμαχήσει μαζί του σε μια ενότητα συμφερόντων των δυτικών αστικών τάξεων. Ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί η ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, που αποτυπώνει τα κοινά συμφέροντα του ελληνικού και του ισραηλινού καπιταλισμού στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε όλα τα γειτονικά κράτη.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΖΟΥΜΕ;

Η εργατική τάξη στο μεγαλύτερο μέρος της δε δολοφονείται από τα αφεντικά και τα κράτη. Η επιβίωσή μας, με μεγαλύτερες, μικρότερες ή ελάχιστες ανέσεις, έχει θεμελιωθεί πάνω στο γεγονός ότι πουλάμε την εργατική μας δύναμη στα αφεντικά.

Με μικρούς, μέτριους ή μεγαλύτερους μισθούς καλούμαστε να δουλεύουμε για να μπορούμε να καταναλώνουμε τα ολοένα και ακριβότερα προϊόντα που μας πλασάρει η παγκόσμια αγορά, ενώ όλες μας οι ανάγκες έχουν εμπορευματοποιηθεί. Παρότι είμαστε, σε παγκόσμια κλίμακα, η τάξη που εξασφαλίζει την παραγωγή και τη διακίνηση των εμπορευμάτων, αυτά μας στερούνται από τα αφεντικά που πλουτίζουν σε βάρος της δικής μας εργασίας.

Η ολοένα και εντεινόμενη ακρίβεια που συναντάμε όταν πάμε να καλύψουμε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες ανάγκες μας δείχνει να μην σταματάει στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων, της λιανικής αγοράς και της μετακίνησης.

Τα νοίκια που πληρώνουμε στους ιδιοκτήτες ανεβαίνουν όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, ενώ πολλές/οι από εμάς οδηγούνται στην αλλαγή περιοχής ή στην επιστροφή στο σπίτι των γονιών μας.

Οι εξώσεις από τα σπίτια μας που έχουν οδηγηθεί σε πλειστηριασμούς λόγω χρεών σε τράπεζες γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και πιο βίαιες.

Η μπατσοκρατία, γέννημα του διαρκούς αιτήματος για τάξη και ασφάλεια από τους νοικοκυραίους, μας σφίγγει όλο και πιο δυνατά στην έτσι κι αλλιώς περιορισμένη δυνατότητα κίνησης στα εδάφη που έχουν ολοκληρωτικά πια καταληφθεί για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί και η κακοποίηση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες των σωμάτων μας επικυρώνονται μέσω της συγκάλυψης από τους μπάτσους, τα media και τη δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση της 19χρονης που υπήρξε θύμα trafficking στην Ηλιούπολη και κατηγορείται για "παράνομη" έκδοση του εαυτού της.

Ο ποινικός κώδικας που έχει κατασκευαστεί για να υπερασπίζεται την έννομη τάξη αυτής της κοινωνίας αναθεωρείται, σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερες/ους από εμάς στη φυλακή ή στα χρέη.

Ταυτόχρονα η τάξη μας, εξαιτίας των όλο και περισσότερων διαχωρισμών στο εσωτερικό της, έχει καταλήξει να αποτελείται από μοναδικά άτομα που δεν αναγνωρίζουν τα κοινά τους συμφέροντα.

Η μοναξιά, η παραίτηση από τα κοινά, η αποπολιτικοποίηση, είναι ιδεολογικές γραμμές που έχουν περάσει από τα πάνω και στοχεύουν σε μια διαρκή διαίρεση. Ιδεολογίες όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία και ο πατριωτισμός μας διαχωρίζουν σε ντόπιες και ξένους, γυναίκες και άνδρες, gay και straight, άσπρους και μαύρες. Ο διαχωρισμός μέσω του σχηματισμού αντίπαλων ταυτοτήτων έχει κυριαρχήσει γιατί φαινομενικά προτάσσει τη διαφορετικότητα, ενώ στη πραγματικότητα εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε σε διακριτές και απομονωμένες σφαίρες εργασίας, κατοικίας, κοινωνικότητας και κατανάλωσης. Παρόλα αυτά, όσο εντείνεται η βία από την πλευρά της κυριαρχίας, τόσο θα συσσωρεύονται οι προοπτικές μιας δικής μας συλλογικής απάντησης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ

Είναι χιλιάδες όσες και όσοι αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση των καπιταλιστικών συμφερόντων, ενάντια στην όξυνση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εργατικά σωματεία κινητοποιούνται σε πολλούς κλάδους απαιτώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και αποτελούν έμπρακτα αναχώματα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Γυναίκες, queer και ευρύτερα ΛΟΑΤΚΙ κομμάτια επιτίθενται στην πατριαρχική ασφυξία.

Οι σθεναρές φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολείων και σχολών απέναντι στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, οι εργατικοί αγώνες, η πάλη ενάντια στην πατριαρχία και την καταστολή, οι αντιφασιστικές δράσεις και οι διεκδικήσεις των μεταναστ(ρι)ών συσπειρώνουν πολλές και πολλούς, παρ' όλες τις μεταξύ μας διαφορές.

Είναι στοίχημα για τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος το αν θα καταφέρουμε να συναντηθούμε για να οικοδομήσουμε ένα κοινό σχέδιο πάλης απέναντι στα αφεντικά και το κράτος, ενάντια στους διαχωρισμούς και την αλλοτρίωση. Από τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων που διαρκώς χειροτερεύουν μέχρι την επαναστατική συγκρότηση της τάξης μας για την καταστροφή όσων μας εξουσιάζουν, οι μοναδικές λύσεις είναι η οργάνωση, ο αγώνας και η έμπρακτη κίνηση για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στα μέτρα των δικών μας αναγκών και επιθυμιών. Να μετατρέψουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες που εκμεταλλεύονται τα αφεντικά σε δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος ρήξης με το υπάρχον.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

ΝΑ ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ

σημείο ★ μηδέν

για την όξυνση του ταξικού πολέμου

πηγή : https://simeiomidennet.wordpress.com/2024/02/…


Παρέμβαση με πανό στο Περιστέρι και κάλεσμα στη γενική απεργία την Τετάρτη 28η Φλεβάρη

Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, όταν 57 συνάνθρωποι μας, στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, έχασαν τη ζωή τους. Ένα χρόνο μετά, οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η διοίκηση του ΟΣΕ και η ιδιωτική Hellenic train, οι ένοχοι δηλαδή του εγκλήματος αυτού, όχι μόνο δεν έχουν λογοδοτήσει αλλά κάνουν και ότι μπορούν για αποποιηθούν- συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να τις καταλογίσουν στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη αλλά και στην «κακιά την ώρα». Είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα αυτό καθώς και το ποιοι είναι αυτοί που το διέπραξαν.

Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αποτελεί μονάχα ημέρα μνήμης ενάντια στο κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα, αλλά απάντηση στην συνεχή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Μια επίθεση που εντείνεται συνεχώς σε όλα τα μέτωπα:

- Αντεργατικά νομοσχέδια, που δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας και ποινικοποιούν τους συνδικαλιστικούς αγώνες.

- Συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα και την ενέργεια, που κάνουν το κόστος ζωής όλο και πιο δυσβάσταχτο για την τάξη μας την ίδια στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες αισχροκερδούν και πλουτίζουν στις πλάτες μας.

- Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds, που πετούν κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

- Υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας μέσω του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που εισάγει επίσημα την ιδιωτική εκπαίδευση μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

- Υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της υγείας με τον διαχωρισμό των ασθενών σε προνομιούχους και μη και ιδιωτική περίθαλψη μέσα στα δημόσια νοσοκομεία .

- Απαξίωση της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης μέσω της ευθυγράμμισης με τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και της μη στήριξης των αγροτών απέναντι στην ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές

- Ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας με ξεκάθαρα εκδικητική λογική προς τους κατηγορουμένους και τους κρατούμενους και καμία επαφή με την έννοια της δικαιοσύνης

Η αδικία και η εκμετάλλευση είναι συστατικά στοιχεία του καπιταλιστικού συστήματος και δεν πρόκειται να σταματήσουν από μόνα τους. Κράτος και κεφάλαιο πλουτίζουν πάνω στην ανάγκη μας για σίτιση, υγεία, παιδεία, μεταφορά και επιβίωση. Απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση που βιώνει η εργατική τάξη, με την κατάργηση του 8ωρου, την εντατικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση της απεργίας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο, η αντεπίθεση μας είναι μονόδρομος. Μόνο με οργάνωση και αγώνα στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις γειτονιές μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας. Μέχρι να σταματήσει η εκμετάλλευση και η αδικία. Μέχρι την τελική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ: 11.00 XAΥΤΕΙΑ

Αδράστεια

πηγή : https://omadaadrasteia.wordpress.com/2024/02/…


[Χαυτεία, 28/2 11:00] Κάλεσμα στην απεργιακή διαδήλωση

Κάλεσμα της "Ανοιχτής συνέλευσης για το κρατικό/καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη" στην απεργιακή διαδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου, Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου) στις 11.00

Κάλεσμα στην απεργιακή διαδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου, Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου) στις 11.00

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

1 ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ. ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.

Το βράδυ της Τρίτης 28/02/23 σημειώθηκε, με την αποκλειστική ευθύνη κράτους και κεφαλαίου, ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα των τελευταίων ετών, με τη σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train με μια εμπορική στην περιοχή των Τεμπών. Το συγκεκριμένο έγκλημα, σε συνέχεια πολλών άλλων, άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Επρόκειτο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους από το κεφάλαιο και τις κρατικές πολιτικές υποστήριξής του. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς και τις επίμονες προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τους εκπροσώπους της αλλά και από πλήθος δημοσιογράφων, με αφηγήματα περί ανθρώπινου λάθους και αποκλειστικής ατομικής ευθύνης του σταθμάρχη, παραμένει για εμάς σαφές πως η θανατοπολιτική κράτους και κεφαλαίου ευθύνεται για τις δολοφονίες στα Τέμπη.

Ένας χρόνος μετά από την ημέρα που θρηνήσαμε 57 συνανθρώπους μας εξαιτίας των κρατικώννεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ένας χρόνος μετά από το κρατικό έγκλημα των Τεμπών που πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους της χώρας ζητώντας δικαιοσύνη και οι φωτιές της σύγκρουσης επιδίωξαν την κάθαρση.

Ένας χρόνος μετά και η κρατική αδιαφορία και η συγκάλυψη δεν αφήνουν περιθώρια για καμιά δίκαιη, στα πλαίσια του αστικού κράτους, δίκη. Η συνέργεια κράτους και αφεντικών της Hellenic Train επιτάσσει τη συνέχιση της κερδοφορίας, τη διαιώνιση της αδικίας, τη δολοφονία της μνήμης των θυμάτων. Το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη εμπεριέχει όλα τα στοιχεία εκείνα ενός οργανωμένου εγκλήματος, μιας ακόμα επίθεσης εναντία στα προλεταριοποιημένα τμήματα της κοινωνίας που η ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους υποβαθμίζεται και απαξιώνεται συστηματικά.

Μόλις δύο ημέρες μετά την κρατική σφαγή, με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν εντολής Αγοραστού μπαζώθηκαν τα ίχνη του εγκλήματος ώστε να παρεμποδιστεί η έρευνα. Έπρεπε με οποιονδήποτε τρόπο να συγκαλυφθούν οι κρατικές ευθύνες, να μην επηρεαστούν οι ξένες επενδύσεις από μια ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή της Hellenic Train στην υπόθεση. Να μην θιχτεί το αίσθημα του ακαταδίωκτου και η ατιμωρησία των καπιταλιστών που αποτελεί προαπαιτούμενο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Καρυστιανού σε εκδήλωση του ευρωκοινοβουλίου: «Πρέπει να είναι η ταχύτερη κρατική δράση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Μέσα σε τρεις μέρες βρέθηκαν τα χρήματα -650.000 ευρώ- ο εξοπλισμός, τα εργατικά χέρια και συνέβη το θαύμα. Και μόνο σαν θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένης της απίστευτης καθυστέρησης σε όλες τις άλλες διαδικασίες που αφορούσαν τον σιδηρόδρομο και όχι μόνο».

Ένας χρόνος μετά και η ενορχηστρωμένη πολιτική επιχείρηση υποβάθμισης της δολοφονίας από το κυβερνητικό επιτελείο και τα καθεστωτικά παπαγαλάκια του δεν αφήνει περιθώρια για θεσμικές αυταπάτες. Ήταν Νοέμβρης του 2023 όταν ο τότε υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφραζε δημόσια την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για το «δυστύχημα» στα Τέμπη ως μια διαδικασία απαξιωμένη στα μάτια της κοινής γνώμης, συγκαταλέγοντάς την στα ζητήματα που δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Η διαρκής υποβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα έναντι των οδικών στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της κερδοφορίας πολυεθνικών ομίλων κατέστησε τον κρατικό ΟΣΕ ακραία ζημιογόνο, δημιουργώντας τεράστια βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό. Βασικός στόχος της κατάτμησης και της ιδιωτικοποίησής του ήταν η μείωση αυτού του κόστους, η οποία συντελέστηκε με τη μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά τα δύο τρίτα, από περίπου 6.000 εργαζόμενους το 2008 σε λιγότερους από 2.000 του 2023, εκ των οποίων οι 1191 εργάζονται στη Hellenic Train και μόλις 722 στον ΟΣΕ. Η μεταβίβαση, το 2013, των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην πλήρη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και η μετέπειτα εξαγορά της από την ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητιόταν ήδη από το 2007 και μετά από όλες τις κυβερνήσεις, στα πλαίσια και των μνημονιακών πολιτικών και των πιέσεων από την Ε.Ε., στην κατεύθυνση της «υγιούς» ανταγωνιστικότητας, επέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με κορύφωση τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας, ντόπιων και μεταναστών. Υποστελέχωση κρίσιμων τομέων, εξαντλητική εργασία, εγκατάλειψη υποδομών, παράβλεψη των προδιαγραφών ασφαλείας και ανύπαρκτες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των δικτύων προδιέγραφαν τόσα χρόνια ένα έγκλημα το οποίο αναπόφευκτα συντελέστηκε. Οι προειδοποιήσεις για το δυστύχημα από τους εργαζόμενους στα τρένα ήταν συνεχείς πολύ πριν τη σύγκρουση των τρένων. Το έγκλημα στα Τέμπη αποτύπωσε με τον πιο ωμό τρόπο την πραγματικότητα που είχε δρομολογηθεί ήδη εδώ και δεκαετίες μέσα από τη στρατηγική απαξίωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών που ακολούθησε το ελληνικό κράτους και η οποία επισφραγίστηκε με την εισαγωγή της χώρας στους μηχανισμούς του ΔΝΤ και των μνημονίων. Η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης και η διαρκής υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης πολλαπλασίασε τις ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους, σαν απαραίτητο όρο επιβίωσης του κεφαλαίου και διαιώνισης των σχέσεων εκμετάλλευσής του.

Η υποχώρηση των μαζικών ταξικών αγώνων στη «μεταμνημονιακή» εποχή έχει οδηγήσει σε περαιτέρω ισχυροποίηση του κεφαλαίου έναντι της τάξης μας και επιβραβεύθηκε με την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Παράδειγμα αυτού του δυσμενούς συσχετισμού δύναμης, αλλά και της διαπλοκής και της συγκάλυψης ως οργανικών στοιχείων αναπαραγωγής του κεφαλαίου, είναι και το γεγονός ότι, στην τελική σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Hellenin Train, η κυβέρνηση της ΝΔ διά του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή χάρισε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ στη Hellenic Train, που περιλαμβανόταν ως υποχρέωση επενδύσεων εκ μέρους της ιταλικής εταιρείας σε δύο αδιαμφισβήτητα προγενέστερα γραπτά τεκμήρια: στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 το υπουργείο Μεταφορών με τη Hellenic Train, αλλά και στο προσχέδιο της σύμβασης για τις άγονες γραμμές που κατατέθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2020 στο υπουργείο Μεταφορών, υπογεγραμμένο μάλιστα από την ίδια την ιταλική εταιρεία μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγμάτευσης. Εν ολίγοις, οι επενδύσεις που θα γίνονταν προς όφελος των επιβατών, που κατά συντριπτική πλειοψηφία προέρχονται από τα χαμηλότερα προλεταριακά στρώματα, επιστράφηκαν ως κεφάλαιο στην ιταλική εταιρεία. Από την τελική αυτή σύμβαση, όμως, δεν έλειπαν μόνο οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Hellenic Train αλλά και η υποχρέωση του κράτους να ολοκληρώσει τα συστήματα σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης που αν υπήρχαν δεν θα είχε συμβεί το «δυστύχημα» των Τεμπών. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή μιλάμε για κρατικό/καπιταλιστικό έγκλημα.

Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής ντόπιων και μεταναστών που σηματοδοτεί αυτό το έγκλημα σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή πολιτικών απαξίωσης της εργασιακής μας δύναμης από την πλευρά κράτους και καπιταλιστών. Γι' αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση το θέαμα της εξεταστικής επιτροπής στη βουλή για τη «διερεύνηση» του εγκλήματος των Τεμπών όπου ο CEO της Hellenic Train Μαουρίσιο Καποτόρο αρνείται να υπογράψει την, έτσι κι αλλιώς, κατάπτυστη κατάθεσή του -σε μια κίνηση ακόμα μεγαλύτερης απαξίωσης μιας ήδη απαράδεκτης και εκ των προτέρων ναρκοθετημένης διαδικασίας- ενώ το κάθαρμα που προεδρεύει της επιτροπής κάνει αστειάκια για να περνάει η ώρα και ο Κώστας Καραμανλής, βασικός ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, κάνει συστάσεις για «βουβό πόνο»!

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, η απεργία της 28ης Φλεβάρη τοποθετείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η καπιταλιστική αναδιάρθρωση πλήττει όλο και σκληρότερα, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνικής βάσης. Το πάλαι ποτέ δικαίωμα στη δημόσια υγεία και περίθαλψη μετατρέπεται πια σε προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς στις ιδιωτικές κλινικές. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας μετακυλίει το κόστος εκπαίδευσης στην εργατική τάξη ενώ διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια ισούνται με άδειες τσέπες, άδεια στομάχια και κρύα σπίτια, καθώς ακόμα και αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα βασικά αγαθά μοιάζουν πλέον πολυτέλεια. Και πρωτίστως, στον τομέα της εργασίας, κάτω από τον μανδύα της Ελλάδας ως «αναπτυξιακού θαύματος», κρύβονται και στοιβάζονται τα τσακισμένα κορμιά των εργαζομένων.

Στον πυρήνα όλων αυτών βρίσκονται οι κεντρικές πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και η επιβολή τους από τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος. Το κυνήγι της «ανάπτυξης» και της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας», δηλαδή της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, περνάει πάνω από τη ζωή και τις προσδοκίες της τάξης μας. Το περιβόητο «ελληνικό θαύμα» δεν σημαίνει παρά περισσότερα κέρδη για τα αφεντικά και χειρότερες συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους: χαμηλοί μισθοί, ενταντικοποίηση, τσακισμένα κορμιά. Στις πιο ακραίες, μα και πιο ενδεικτικές εκδοχές της ιστορίας, σημαίνει κυριολεκτικά θάνατος, στον δρόμο, στις σκαλωσιές, στις αποθήκες. Το 2023 έκλεισε με 286 τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα» και με 182 επίσημους καταγεγραμμένους θανάτους εν ώρα εργασίας, δηλαδή 182 εργοδοτικές δολοφονίες.

Το 2024 δεν ξεκίνησε διαφορετικά. Τουλάχιστον τρεις νεκροί εργάτες κάθε εβδομάδα εξαιτίας των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, εξαιτίας της εντατικοποιημένης εργασίας, εξαιτίας της εργασίας στα καπιταλιστικά κάτεργα. Η κρατική απαξίωση των βασικών κοινωνικών αναγκών και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα διαμορφώνουν πλέον συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της κοινωνικής προλεταριακής πλειοψηφίας που σταδιακά στερείται όλα όσα είχαν κερδηθεί από τους αγώνες προηγούμενων δεκαετιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απεργία της 28ης Φλεβάρη οφείλει να μας βρει σε θέση μάχης. Οφείλει να αποτελέσει μια μέρα συνάντησης των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων με τους υπόλοιπους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Οφείλει να καταγράψει και να προωθήσει το πρόταγμα της ταξικής οργάνωσης στη βάση, σε σωματεία και σε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ως δομικό συστατικό της προοπτικής της οργάνωσης της τάξης μας και της μετωπικής αντιπαράθεσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Το οφείλει στους δολοφονημένους των Τεμπών και σε κάθε δολοφονημένο εργάτη και εργάτρια.

Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες υπάρχουν και αναπτύσσονται ακόμα, εκφράζοντας τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια και την οργή για την ταξική αδικία. Τόσο σε μοριακό επίπεδο γειτονιάς, σχολής ή χώρου δουλειάς, όσο και πιο κεντρικά, όπως έδειξε πρόσφατα το φοιτητικό κίνημα, η αντίσταση συνεχίζεται. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε οι κοινωνικοί ταξικοί αγώνες να απαγκιστρωθούν από τις γραφειοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, ώστε να μετουσιωθούν σε αντιστάσεις και κοινωνικές εξεγέρσεις. Οφείλουν να μετουσιώνονται σε μαχητικές πρωτοβουλίες για την πραγματική υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων.

Για τους δολοφονημένους των Τεμπών

Για κάθε νεκρό της Τάξης μας

Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα

Όλες/οι στον δρόμο!

Ανοιχτή συνέλευση για το κρατικό/καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1629218/


ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (Χαυτεία 11πμ)

post image

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ- ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ

Την Τετάρτη 28/02 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train με εμπορική, στο ύψος των Τεμπών, με τον τραγικό απολογισμό 57 νεκρών και δεκάδων τραυματιών ∙ συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό που έμεινε χαραγμένο στη συλλογική συνείδηση -μεγάλου μέρους- της τάξης μας ως κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη. Καπιταλιστικό ως χαρακτηριστική απόδειξη του τι σημαίνει το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για το κεφάλαιο, κρατικό, γιατί το κράτος ως συλλογικός καπιταλιστής είναι το κεντρικό εργαλείο που ιδιωτικοποιεί, πουλώντας πάμφθηνα -αφού πρώτα έχει το ίδιο απαξιώσει πολλαπλώς -τμήματα του δημοσίου τομέα, και συνάμα έγκλημα που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΕΕ και του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ορίζοντας το ως τέτοιο- κόντρα στις καθεστωτικές αφηγήσεις περί ανθρώπινου λάθους- από την πρώτη κιόλας μέρα καλέστηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια - από πολιτικούς φορείς, συλλογικότητες, σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους - συγκεντρώσεις και πορείες, οι οποίες μαζικοποιούνται πολύ γρήγορα και κλιμακώνονται με τις μέρες σε μαχητικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, με ιδιαίτερα μαζικά για την εποχή συγκρουσιακά χαρατηριστικά. Το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη αποτέλεσε την αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι της κοινωνικής -ταξικής οργής και να βγάλει δυναμικά στο προσκήνιο πλατιά τμήματα του λαού λαού, οδηγώντας τον ξανά - μετά από το 2012- με τέτοιους όρους στους δρόμους.

Το πρώτο μισό του περασμένου Μάρτη έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα πως το καθεστώς ταξικής υποτίμησης της τελευταίας δεκαπενταετίας, η συνεχής και ολομέτωπη επίθεση ελληνικού κράτους (σοσιαλοδημοκρατικού ή ακροδεξιού - νεοφιλελεύεθρου), εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, και Ε.Ε. απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να βρουν απέναντι τους ισχυρές αντιστάσεις, αντιστάσεις που παρά την παρατεταμένη περιόδου άμπωτης των ταξικών αγώνων και των ανταγωνιστικών κινημάτων, μπορούν να πετύχουν ρηγματώσεις στην κυρίαρχη πολιτική και να απελευθερώσουν δυναμικές εξεγερτικές.

Ο περασμένος Μάρτης έμεινε ως μεγάλη παρακαταθήκη για την εκ νέου όξυνση του ταξικού πολέμου, ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορεί ένας αγώνας να μαζικοποιηθεί και να λάβει χαρακτήρα σύγκρουσης διαρκείας, παράλληλα όμως δείχνει και τις κινηματικές αδυναμίες συντονισμού και πολιτικής εμβάθυνσης του αγώνα, κάτι που θα επέτρεπε και την μεγαλύτερη πολιτική και ταξική του κεφαλαιοποίηση την περίοδο που ακολούθησε.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, καλείται από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και μαζικούς φορείς πανελλαδική - πανεργατική απεργία. Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου οι κινητοποιήσεις των αγροτών απέναντι στην ακροδεξιά - νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους κλιμακώνονται, με την κάθοδο μάλιστα των τρακτέρ στην Αθήνα και με την παράλληλη διεξαγωγή του μαζικού αγώνα διαρκείας των φοιτητ(ρι)ών, απέναντι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιών, με καταλήψεις, συνελεύσεις και επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις, οι κρατικές-κυβερνητικές-αστικές προσδοκίες για την αναίμακτη επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, μοιάζουν πιο αβέβαιες από ποτέ. Οι τομές και οι συνδέσεις των αγώνων των μικρομεσαίων αγροτών, των φοιτητριών και των εργατών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές εξαθλιώσης και η συνεχής ριζοσπαστικοποίηση τους δύναται να φέρουν νέες προοπτικές και δυναμικές στο εγχώριο ταξικό κίνημα, σε μια συνθήκη έντονης όξυνσης της επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα υποτιμημένα κοινωνικά στρώματα.

Το 2023 ήταν μια χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και ευρύτερα την κεντρική Ελλάδα, οι οποίες άφησαν πίσω τους στην κυριολεξιά το θάνατο και τη φτώχεια για χιλιάδες ντόπιους και μετανάστες- αγρότες, εργάτες και άνεργους. Οι ευθύνες του ελληνικού κράτους οι οποίες πέραν της μη επαρκούς πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών αυτών, εξαιτίας της διαρκούς απαξιώσης και υποστελέχωσης σωμάτων όπως η πυροσβεστική και η δασοφυλακή, έφτασαν μέχρι το μοίρασμα ψίχουλων στους πληγέντες και τη μερική ή και καθόλου αποζημίωση τους, οδήγησαν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των τοπικών κοινωνιών αλλά και της φύσης. Σπίτια χώθηκαν κάτω από την λάσπη ή τυλίχθηκαν ολοσχερώς στις φλόγες, χιλιάδες ζώα πέθαναν ενώ καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονταν χιλιάδες άτομα καταστράφηκαν μερικώς ή και εξ' ολοκλήρου, στενεύοντας ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στον λαιμό των ντόπιων κοινωνιών - στις οποίες ζει και μεγάλο κομμάτι της εγχώριας αγροτίας, εξωθούμενο πλέον στον να παρατήσει τον τόπο του εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου πρωτοφανούς ακρίβειας.

Το περασμένο έτος, παράλληλα άφησε πίσω του πάνω από 180 νεκρούς εργάτες και εργάτριες και εκατοντάδες τραυματίες στα κάτεργα της λεγόμενης ανάπτυξης, σπάζοντας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Η ψήφιση του αντεργατικού νόμου Γεωργιάδη, ως συνέχεια αυτών του Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη, ήρθε να επιτεθεί με ακόμα περισσότερη σφοδρότητα στα κεκτημένα της εργατικής τάξης, περιστέλλοντας δικαιώματα όπως αυτό στην απεργία, καταργώντας πλήρως το 8ωρο και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω αφαίμαξη της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο και τα αφεντικά του. Συνδυαστικά με τα παραπάνω, ο υψηλός πληθωρισμός και τα τεράστια επίπεδα ακρίβειας σε βασικά αγαθά, οι διαρκείς αυξήσεις στα ενοίκια και η μετατροπή της εύρεσης και διατήρησης μόνιμης κατοικίας σε άθλο, οι εξώσεις και οι πληστειριασμοί από τα κοράκια των funds και τις τράπεζες αλλά και οι συνολικότερες κρατικές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων (παιδεία, υγεία, νερό), των οποίων τα αποτελέσματα ξέρουμε πολύ καλά που οδηγούν, συνθέτουν ένα ιδαίτερα ασφυκτικό κλίμα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφήνοντας ως μόνη διέξοδο αυτής της επανα-συγκρότησης ενός μαχητικού ταξικού κινήματος.

Τέλος, η διαρκώς κλιμακούμενη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον αστικό διακρατικό ανταγωνισμό με την Τουρκία (για τον οποίο δαπανά πακτωλούς δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς), στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και βέβαια στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία -ανθρωποσφαγή- στην Παλαιστίνη και τη Μ. Ανατολή, με αποκορύφωμα της επέκταση των αμερικανικών βάσεων και την οργάνωση της επιχείρησης «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω του στρατηγείου στη Λάρισα, καταδεικνύει ακόμα πιο έντονα σε συνέχεια όλων των παραπάνω, την επιτάχυνση και την όξυνση του ταξικού πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, η αδυσώπητη αντεργατική -αντικοινωνική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και ο νέος γύρος της που προετοιμάζεται εντατικά για τους αμέσως επόμενους μήνες δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Απέναντι σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη διάταξη μάχης που λαμβάνει ο ταξικός εχθρός σήμερα, μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους -ες, τους άνεργους - ες , τις νέες και τους νέους, για όλους εμάς που βλέπουμε το παρόν μας συνθλίβεται μέσα στην ανέχεια, τη φτώχεια, την κρατική τρομοκρατία και το μέλλον μας να υποθηκεύεται -ακόμα και ως κρέας για κανόνια - στο όνομα αστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, είναι αυτή του ανυποχώρητου και συγκρουσιακού κοινωνικού και ταξικού αγώνα.

Του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και περιφρούρηση των εργατικών κατακτήσεων. Του αγώνα για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη -Γεωργιαδη. Του αγώνα για κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία, για στέγαση, τροφή, νερό και ρεύμα απέναντι στην ταξική βία της ακρίβειας και την τρομοκρατία της ανέχειας. Ενός αγώνα που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον φασισμό και ο οποίος οριοθετεί αυτή τη στιγμή τα αντίπαλα ταξικά μέτωπα και τις αντιτιθέμενες ταξικές στρατηγικές στην ελληνική κοινωνία.

Δύναμη και αλληλεγγύη στους εργατικούς αγώνες και σε κάθε εστία εργατικής αντίστασης. Αλληλεγγύη στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα και την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά.

Δύναμη στους τοπικούς αγώνες ενάντια στη λαίλαπα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να συναντηθούμε από τους αντιφασιστικούς αγώνες σε κάθε γειτονιά μέχρι τις διαδηλώσεις ενάντια στην έμφυλη βία και την εξουσία του κράτους βιαστή.

Να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πολιτικούς κρατούμενους και τους κοινωνικούς αγωνιστές.

Με Οργάνωση στη βάση και Ενότητα στη δράση!

Δυναμικοί ταξικοί αγώνες για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες

Σύγκρουση με το καθεστώς του εργασιακού σφαγείου και της ταξικής υποτίμησης, της κρατικής τρομοκρατίας, του πολέμου, του εθνικισμού

Για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων!

Απεργιακή Διαδήλωση 28 Φεβρουαρίου - Χαυτεία 11.00

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Ταξική Αντεπίθεση [Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών]

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1629219/


Ανακοίνωση ΣΕΡΕΤΕ σχετικά με τις εξελίξεις για το ΙΚΥ

Όλες στην πανελλαδική κινητοποίηση του Σωματείου την Τετάρτη 28/02/2024 στις 9.00 στο Υπουργείο Παιδείας

Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση από τα Χαυτεία, στις 12.00

Με τη νέα χρονιά το Σωματείο μας επιχείρησε να λάβει εκ νέου ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, τη διαχειριστική αρχή του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ (ΕΠΕΑΕΚ), και το ΙΚΥ, σχετικά με τις εξελίξεις στις υποτροφίες του ΙΚΥ για εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών (Α/Β Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών»), καθότι υπήρχε παλαιότερη -προφορική- δέσμευση ότι θα εκδιδόταν νέα ΚΥΑ που θα απάλλασσε τους υποτρόφους από την υποχρέωση ολοκλήρωσης του διδακτορικού και από τον απαράδεκτο όρο της επιστροφής των τροφείων. Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΚΥΑ θα όριζε την αλλαγή του τελικού παραδοτέου από την επιτυχή υποστήριξη της ΔΔ σε μια τελική έκθεση προόδου. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο είχε ζητήσει από το ΣΕΡΕΤΕ να συντάξει την προτεινόμενη διατύπωση.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της επικοινωνίας αυτής, με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι η ΚΥΑ δε θα εκδοθεί, κατ' επίκληση νομικού κωλύματος που προκύπτει από τη λήξη του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΣΠΑ), χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Υπουργείο και ΙΚΥ συντηρούν μια γραμμή «διαρροών» και «εκτιμήσεων» σχετικά με την καθυστέρηση επιστροφής των δεδουλευμένων ως την άνοιξη, χωρίς φυσικά καταβολή της τελευταίας δόσης για όσους/ες δεν παράδωσαν με το τέλος του περασμένου χρόνου. Αντί να επιλύσουν το θέμα αναμετρούμενοι με τους αντιεργατικούς και αντιεπιστημονικούς όρους που τίθενται στην ΚΥΑ, προχωρούν σε άτυπες-αμφίβολες αναβολές που συνοδεύονται με εκβιασμούς.

Από πλευράς μας θεωρούμε απαράδεκτο ότι έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη (γραπτή) ενημέρωση από το Υπουργείο. Ο μόνος τρόπος ώστε να δικαιωθούμε είναι η συλλογική πολιτική πίεση ώστε να υπάρξει άμεση λύση από πλευράς Υπουργείου. Απαιτούμε από το ΙΚΥ να σταματήσει τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα που άρχισαν να δέχονται εκ νέου οι υπότροφοι. Το ζήτημα της εκδικητικής επιστροφής των δεδουλευμένων ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση για περισσότερους από 100 υποτρόφους και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να διασφαλιστεί ότι δε θα υποχρεωθεί κανείς να επιστρέψει χρήματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της ΓΣ της 3ης/02/24 του ΣΕΡΕΤΕ, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης την ημέρα της πανεργατικής απεργίας, Τετάρτη 28/02/2024 στις 9.00 στο Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι), για να δοθεί τέλος στον εμπαιγμό, και καλούμε τους συναδέλφους/ισσες σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση από τα Χαυτεία, στις 12.00

Είναι επιτακτικό στην κινητοποίηση να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων και να ενταχθεί στο ΣΕΡΕΤΕ το σύνολο των υποτρόφων, καθώς οι συλλογικοί αγώνες είναι οι μόνοι ικανοί να επιφέρουν συλλογικές νίκες.

ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

[1] Ανακοίνωση ΣΕΡΕΤΕ για τις υποτροφίες ΙΚΥ 11/2023

[2] Ανακοίνωση για τις υποτροφίες του ΙΚΥ και την ένταση των απειλών περί επιστροφής τροφείων 9/2023

[3] Ούτε μία υποτροφία να μην επιστραφεί 5/2023

[4] Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ): Γύρνα πίσω τα δεδουλευμένα σου 7/2022

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…


Αύριο, Τετάρτη 28/2 στις 11:00, συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία και πορεία. Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους. Όχι στην συγκάλυψη.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

-Τα Τέμπη είναι κρατική δολοφονία

-Οι δολοφόνοι είναι στη βουλή

-Κοινωνικός έλεγχος παντού

-Σιδηρόδρομος ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

πηγή : https://www.facebook.com/AntiexousiastikiKini…


Ανάρτηση πανό στην Ελευσίνα εν όψει της πανελλαδικής απεργίας για τον ένα χρόνο από την κρατική δολοφονία στα Τέμπη.

Η εκδίκηση για τους νεκρούς μας θα έρθει μέσα από την οργάνωση των ζωντανών. Κανένας στη δουλειά,όλοι και όλες στα αυριανά καλέσματα

Image

Antifa West Coast

πηγή : https://twitter.com/AntifaCoast/status/176245…


28 Φλεβάρη μέρα αντίστασης

11:00 π.μ στα Χαυτεία στο μπλοκ του Ρουβίκωνα

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται η δυστοπία που είχαν ετοιμάσει για εμάς.

Κάθε πεδίο της ζωής μας υποβαθμίζεται.

Στα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να πληρώνουμε τρεις μισθούς για μια εγχείρηση.

Η ανώτατη εκπαίδευση περνάει στα χέρια εταιρειών και οι πλούσιοι αποκτούν ένα ακόμα προνόμιο.

Το πιο λαϊκό μέσο μετακίνησης, ο σιδηρόδρομος, έχει γίνει μια καρμανιόλα που παίρνει ζωές και κανείς δεν λογοδοτεί.

Ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι κάτω από το νερό ενώ άλλες είναι στα αποκαΐδια και οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλειφθεί στην κακή τους μοίρα.

Αν δεν έχεις δικό σου σπίτι πρέπει να δουλεύεις 6 από τις 8 ώρες την μέρα μόνο για να πληρώσεις το ενοίκιο.

Στο σουπερμάρκετ με τα ίδια χρήματα αγοράζεις τα μισά προϊόντα από ό, τι πριν δύο χρόνια.

Με το παραμικρό λάθος θα σε βάζουν φυλακή για μήνες ή θα σε κάνουν σκλάβο να δουλεύεις «κοινωφελή εργασία» με τον χουντικό ποινικό κώδικα που ψήφισαν. Ενώ ο κάθε δικός τους εγκληματίας θα καθαρίζει επί τη εμφανίσει.

Η κλιματική κρίση έφτασε και το καλοκαίρι θα ξαναδούμε τη χώρα να καίγεται και την πυροσβεστική μισοδιαλυμένη να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Για να μην μιλήσουμε και για την επερχόμενη λειψυδρία…

Δουλεύουμε ήδη δύο δουλειές ο καθένας. Σε κάθε σπίτι φτωχού πρέπει να μπαίνουν τρία μεροκάματα τη μέρα για να επιβιώσει. Δεν έχουμε χρόνο για τα παιδιά, για τους φίλους, για τους εαυτούς μας και στο τέλος θα πάρουμε 600 ευρώ σύνταξη για να συμπληρώνουμε το μισθό αφού θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε.

Καθένας και καθεμιά πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του, την οικογένειά του και όλη την κοινωνία:

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;

Δεν είναι θεωρίες, ούτε κάποιοι τα βλέπουν όλα μαύρα.

Είναι γεγονότα και τα πάντα γίνονται κατάμαυρα.

Πρέπει να μπει ένα stop. Αυτοί που διαχειρίζονται τον κόπο και τις ζωές μας και τα σπαταλούν στην καλοπέραση της κλίκας τους, αυτοί που κάνουν τον κόπο και τις ζωές μας δώρα σε καπιταλιστές, πρέπει να φοβηθούν.

Αντί να ασχολούμαστε με τις σαχλαμάρες που μας ταΐζουν καθημερινά τα ΜΜΕ, πρέπει να βγούμε στον δρόμο.

Να τους απειλήσουμε. Να τους τρομάξουμε. Να τους τρίψουμε στα μούτρα την έπαρση και τη δήθεν αριστεία τους.

Αν ανήκεις στα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας που όλο και πιο δύσκολα επιβιώνουν, στις 28 Φλεβάρη μην κάτσεις σπίτι σου. Ούτε να πας για δουλειά. Πρέπει να κατέβεις στον δρόμο. Πρέπει να ουρλιάξεις.

Στην επέτειο του κρατικού εγκλήματος των Τεμπών πρέπει να πάρουμε τα πάνω μας.

Να σηκώσουμε κεφάλι.

Και να μην το ξανακατεβάσουμε.

Γιατί αλλιώς θα το χάσουμε.

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ

Ρουβίκωνας

πηγή : https://www.facebook.com/rouvikonas.r/


"Πες στους δικούς μου

Ότι θ' αργήσω απόψε

Ένα θα γίνω με τις ράγες και τους καπνούς

Το τελευταίο εισιτήριο κόψε

Γι αυτό το τρένο που θα αγγίξει τους ουρανούς

Την κάνω φίλε μου, σαλπάρω απόψε

Σε δρομολόγια δίχως επιστροφή

Τον σεβασμό σου στην μνήμη μας δώσε

Το έγκλημα τους μην αφήσεις να ξεχαστεί"

28 Φεβρουαρίου 2023 - 28 Φεβρουαρίου 2024

Δεν ξεχνάμε. Δε συγχωρούμε.

Ένα χρόνο πριν ήμασταν στους δρόμους, στις καταλήψεις θεάτρων και σχολών ενάντια στην απαξίωση των ζωών και των σπουδών μας. Συναντιόμασταν με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις στον χώρο της εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης. Προετοιμάζαμε πανκαλλιτεχνική διαδήλωση μέσα από τις καταλήψεις. Το αποτρόπαιο κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη άλλαξε τον χαρακτήρα της και όρισε την απάντηση στον διάτρητο εμπαιγμό της κυρίαρχης ρητορικής περί δυστυχήματος και ατομικής ευθύνης: Κράτος και Κεφάλαιο δολοφονούν.

Σήμερα, στους καιρούς που η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα συνεχίζεται αμείωτη ενάντια στις ζωές και τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης, η θέση μας είναι ανάμεσα στον κόσμο του αγώνα. Ενάντια στη φτώχια, τον αποκλεισμό και τον θάνατο. Για την αξιοπρέπεια. Για τη μνήμη. Για έναν κόσμο λεύτερο. Γιατί ο αγώνας συνεχίζεται!

Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών, των αγροτών, των εργαζόμενων!

Όλα για όλους! Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγη, Τέχνη & Πολιτισμός

Γενική Απεργία Τετάρτη 28 Φλεβάρη

Συγκέντρωση 11.00, Χαυτεία

Ελευθεριακή πρωτοβουλία καλλιτεχνών

πηγή : https://www.facebook.com/elprokallitexnwn/?lo…


Κοινή αφίσα καλέσματος για την γενική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη

Αθήνα: Χαυτεία, 11:00

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Ο αγώνας ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον γενικότερο κανιβαλισμό που επιβάλουν κράτος και κεφάλαιο είναι αγωνας για ζωή και ελευθερία

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-τριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο - Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO

Image

πηγή : https://twitter.com/laf_portal/status/1762485…


📍Όλες/οι σήμερα στην Πανεργατική Πανελλαδική απεργία 11:00 στα Χαυτεία!

🔺Να πάρουμε από τα κέρδη τους!

✊🏼Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

✅Ριζικές αυξήσεις σε μισθούς με δραστική μείωση ωραρίου.

❌Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Image

Αγωνιστική Έργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΛΑΝΤΖΑ)

πηγή : https://twitter.com/lantza_ergatiki/status/17…


Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου δεν δουλεύουμε, δεν καταναλώνουμε!

Συμμετέχουμε στην απεργία στις 12 στα Χαυτεία, και μετά στηρίζουμε τους κοινωνικούς χώρους στις γειτονίες μας. Το bar στο Στέγαστρο θα ξεκινήσει στις 7.

kontrast

πηγή : email που λάβαμε στις 27 Φεβρουαρίου 12h


Αριστοτέλης: 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11π.μ. ( Σταδίου & Αιόλου -Χαυτεία)

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11π.μ. ( Σταδίου & Αιόλου -Χαυτεία)

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς θύματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Απαιτούμε να σταματήσουν να συγκαλύπτουν το έγκλημα!

Ο μισθός εξανεμίζεται και «δε βγαίνει ο μήνας»! Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύεται καθημερινά κι ενώ οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος, εμείς αγοράζουμε σε 4πλάσια τιμή. Αντίθετα τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα supermarket, τις βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων σπόρων και τροφίμων πολλαπλασιάζονται ασύλληπτα.

Μας κοροϊδεύουν με 40€ αύξηση όταν έχουμε χάσει 400€ το μήνα από μνημονιακές περικοπές.

Η φορολογία μας αυξάνεται - και οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι - όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται .

Οι υπηρεσίες ακριβαίνουν και πρέπει να πληρώνουμε για βασικά κοινωνικά αγαθά που ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. (Παιδεία, Υγεία, μεταφορές)

Η κατοικία ακριβαίνει και η επίθεση-αρπαγή κατοικιών από επενδυτές, τράπεζες funds δεν έχει τέλος. Δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν. Οι τιμές ενοικίων απογειώνονται.

Συνεχίζεται το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσω της βιομηχανίας των πειθαρχικών διώξεων των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών, απόλυση στο ΕΚΠΑ και την καταστολή με ΜΑΤ και εισαγγελείς.

Λένε δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις αλλά δίνουν 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια για εξοπλισμούς και χρηματοδοτούν στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας στην υπηρεσία του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ και των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  • Τα ΑΕΙ ιδιωτικοποιούνται δηλ. Θα σπουδάζουν όσοι «τα έχουν» , τα δημόσια θα υποβαθμιστούν- υποχρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - δίδακτρα & χορηγούς.
  • Επέκταση ιδιωτικοποίησης σε όλη την Παιδεία. Ακολουθεί νόμος για Α΄ Βάθμια & Β΄ Βάθμια εκπαίδευση με ελεύθερη επιλογή σχολείου, voucher, εθνικό απολυτήριο με τράπεζα θεμάτων σε όλα τα μαθήματα.
  • Αξιολόγηση : Ξεκίνησαν νέο γύρο προώθησης της αξιολόγησης από τους διευθυντές σχολείων στα άλλα πεδία, το Α2 και το Β, όπως ονομάζουν το νέο Γολγοθά που περιμένει τους νεοδιόριστους και όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για να φέρουν πιο κοντά τις επιδιώξεις της αξιολόγησης να συνδεθεί δηλ. με μισθούς, πριμ παραγωγικότητας, άρση της ακώλυτης μισθολογικής, υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών και προπαντός της ίδιας της μονιμότητας.

Έρχεται γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών μαζί με προσοντολόγιο

Όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική επίθεση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) πάντα σε συμφωνία με τις οδηγίες και τις πολιτικές ΕΕ, ΟΟΣΑ, εργοδοτικών οργανώσεων. Θέλουν να δώσουν βορά τη δημόσια εκπαίδευση στις «ανάγκες» της αγοράς δηλαδή στους στόχους κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

Η 28η Φλεβάρη να σηματοδοτήσει τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για πραγματικές αυξήσεις - ζωή με αξιοπρέπειαενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

Αγωνιζόμαστε για :

  • Να μην ψηφιστεί το νσχ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους.
  • Να σταματήσει η αξιολόγηση, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης,
  • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.
  • Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της τεχνικής εκπαίδευσης.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και ολόκληρη προϋπηρεσία, κατάργηση ν.4589 (προσοντολόγιο).Αάμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
  • Αύξηση μισθών στα 1200 για τον νεοδιόριστο! Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε& των δώρων! Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες/ όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου-Βρούτση, κλπ)
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής,
  • Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Χαμηλά ενοίκια. Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις! Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών - κοινή ωφέλεια, πρώτα απ' όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.
  • Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Καμιά δίωξη - Όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που δημιουργούν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Λεφτά για δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφαλείς συγκοινωνίες, πολιτισμό, στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και αγροτών και όχι για στρατιωτικές δαπάνες και συμμετοχή σε αποστολές. Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος Η γραμματέας

Τάσσου Δήμητρα Κάιλα Μυρσίνη

πηγή : https://www.sylaristotelis.com/products/arist…


Αύριο όλα στην απεργιακή συγκέντρωση.

11πμ | Χαυτεια (Αιόλου και Σταδίου)

Συνέλευση εργαζόμενων/ ανέργων στην υγεία

πηγή : https://www.facebook.com/ergazomena.ygeia/


28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! 📣ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11π.μ. ( Σταδίου & Αιόλου -Χαυτεία)

ΑΠ 42 /24-2-2024 Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, ΣΕΠΕ

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς θύματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Απαιτούμε να σταματήσουν να συγκαλύπτουν το έγκλημα!

Ο μισθός εξανεμίζεται και «δε βγαίνει ο μήνας»! Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύεται καθημερινά κι ενώ οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος, εμείς αγοράζουμε σε 4πλάσια τιμή. Αντίθετα τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα super market, τις βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων σπόρων και τροφίμων πολλαπλασιάζονται ασύλληπτα.

Μας κοροϊδεύουν με 40€ αύξηση όταν έχουμε χάσει 400€ το μήνα από μνημονιακές περικοπές.

Η φορολογία μας αυξάνεται - και οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι - όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται .

Οι υπηρεσίες ακριβαίνουν και πρέπει να πληρώνουμε για βασικά κοινωνικά αγαθά που ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. (Παιδεία, Υγεία, μεταφορές)

Η κατοικία ακριβαίνει και η επίθεση-αρπαγή κατοικιών από επενδυτές, τράπεζες funds δεν έχει τέλος. Δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν. Οι τιμές ενοικίων απογειώνονται.

Συνεχίζεται το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσω της βιομηχανίας των πειθαρχικών διώξεων των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών, απόλυση στο ΕΚΠΑ και την καταστολή με ΜΑΤ και εισαγγελείς.

Λένε δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις αλλά δίνουν 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια για εξοπλισμούς και χρηματοδοτούν στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας στην υπηρεσία του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ και των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  • Τα ΑΕΙ ιδιωτικοποιούνται δηλ. Θα σπουδάζουν όσοι «τα έχουν» , τα δημόσια θα υποβαθμιστούν- υποχρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - δίδακτρα & χορηγούς.
  • Επέκταση ιδιωτικοποίησης σε όλη την Παιδεία. Ακολουθεί νόμος για Α΄ Βάθμια & Β΄ Βάθμια εκπαίδευση με ελεύθερη επιλογή σχολείου, voucher, εθνικό απολυτήριο με τράπεζα θεμάτων σε όλα τα μαθήματα.
  • Αξιολόγηση : Ξεκίνησαν νέο γύρο προώθησης της αξιολόγησης από τους διευθυντές σχολείων στα άλλα πεδία, το Α2 και το Β, όπως ονομάζουν το νέο Γολγοθά που περιμένει τους νεοδιόριστους και όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για να φέρουν πιο κοντά τις επιδιώξεις της αξιολόγησης να συνδεθεί δηλ. με μισθούς, πριμ παραγωγικότητας, άρση της ακώλυτης μισθολογικής, υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών και προπαντός της ίδιας της μονιμότητας.

Έρχεται γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών μαζί με προσοντολόγιο

Όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική επίθεση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) πάντα σε συμφωνία με τις οδηγίες και τις πολιτικές ΕΕ, ΟΟΣΑ, εργοδοτικών οργανώσεων. Θέλουν να δώσουν βορά τη δημόσια εκπαίδευση στις «ανάγκες» της αγοράς δηλαδή στους στόχους κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

Η 28η Φλεβάρη να σηματοδοτήσει τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για πραγματικές αυξήσεις - ζωή με αξιοπρέπεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

Αγωνιζόμαστε για :

  • Να μην ψηφιστεί το νσχ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους.
  • Να σταματήσει η αξιολόγηση, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης,
  • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.
  • Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της τεχνικής εκπαίδευσης.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων
  • Αύξηση μισθών στα 1200 για τον νεοδιόριστο! Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε & των δώρων! Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες/ όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου-Βρούτση, κλπ)
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής,
  • Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Χαμηλά ενοίκια. Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις! Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών - κοινή ωφέλεια, πρώτα απ' όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.
  • Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Καμιά δίωξη - Όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που δημιουργούν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Λεφτά για δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφαλείς συγκοινωνίες, πολιτισμό, στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και αγροτών και όχι για στρατιωτικές δαπάνες και συμμετοχή σε αποστολές. Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

πηγή : https://www.syllogosksotiriou.gr/28-φλεβάρη-α…


Ισραηλινά συμφέροντα σε ελληνική τροχιά: μεταφέροντας το θάνατο από τα Τέμπη ως τη Γάζα

Το ελληνικό κράτος, πράκτορας του παγκόσμιου κεφαλαίου, έχει επιτρέψει οι ελληνικές υποδομές να γίνουν βραχίονας της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Κάθε εβδομάδα όπλα που προορίζονται για το Ισραήλ ταξιδεύουν κατά μήκος του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Κάθε εβδομάδα όπλα φορτώνονται σε πλοία για να συνεχίσει το Ισραήλ να τα χρησιμοποιεί στη γενοκτονία του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.Το φορτίο της ΖΙΜ σύρεται πάνω στις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές κάθε εβδομάδα - αυτό είναι μόνο μια πτυχή του όλου πλέγματος των συμμαχιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είτε στρατιωτικές, οικονομικές, διπλωματικές είτε πρόκειται για υποδομές κ.λπ. Και καθώς τσουλά κατά μήκος των γραμμών συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο θανάτου, σε Τέμπη και Γάζα, και να θυμίζει ηχηρά την αιματηρή συμμαχία μεταξύ ελληνικού κράτους, ιδιωτικού κεφαλαίου και ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Ισραηλινά συμφέροντα σε ελληνική τροχιά: μεταφέροντας το θάνατο από τα Τέμπη ως τη Γάζα

Η 28η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την επέτειο ενός έτους από την τρομερή σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. Παρά τους ισχυρισμούς του κράτους και των αφεντικών της σιδηροδρομικής εταιρείας, δεν πρόκειται για ένα λάθος του σηματοδότη, ούτε για μια κακή στιγμή "ανθρώπινου λάθους". Παρά τις προσπάθειες των αρχών να ρίξουν την ευθύνη σε έναν εργαζόμενο ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα συστημικά εγκλήματά τους και να συγκαλύψουν το έγκλημα θάβοντας κάτω απ'το τσιμέντο τα στοιχεία για αυτό, αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για δολοφονία με υπαίτιους το ελληνικό κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεκαετίες παραμέλησης του σιδηροδρομικού δικτύου οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, όπου οι ζωές των επιβατών και του πληρώματος θυσιάστηκαν στο όνομα του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης. Οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό ζητούν από τις αρχές να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις τους για την ασφάλεια του δικτύου και τη χρόνια υποστελέχωση - με κινητοποιήσεις, απεργίες, δελτία τύπου και εξωδικαστικές διαδικασίες. Και καθώς οι αρχές συνέχιζαν να καταπνίγουν τις φωνές τους, ήταν αναπόφευκτο να εκτυλιχθεί μια τέτοια τραγωδία στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σήμερα που έχουμε φτάσει στην 144η ημέρα της γενοκτονίας που εκτυλλίσεται στη Γάζα, πρέπει να καταδείξουμε τη σύνδεση μεταξύ της δολοφονίας στα Τέμπη και της μαζικής σφαγής στη Γάζα. Το δυστύχημα στα Τέμπη σφυρηλάτησε μια νέα μακάβρια σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης, καθώς εδώ στα Τέμπη ένα μέρος της ισραηλινής πολεμικής μηχανής βρέθηκε στις ίδιες ράγες όπου έχασαν τη ζωή τους 57 επιβάτες και εργαζόμενοι επί ελληνικού εδάφους. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις φωτογραφίες από τη συντριβή στα Τέμπη, θα μπορέσετε να δείτε δύο βαγόνια που φέρουν το όνομα ZIMonitor, μια ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί στόχος σαμποτάζ και μποϋκοτάζ παγκόσμια, σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη. Ένας βραχίονας της ισραηλινής πολεμικής μηχανής ήταν κυριολεκτικά παρόν στη τραγωδά των Τεμπών. Είναι τόσο οδυνηρό όσο και συμβολικό το γεγονός ότι τα εμπορευματοκιβώτια της ΖΙΜ αποτελούσαν μέρος του εμπορικού τρένου, καθώς βλέπουμε τη ZIM να στέκεται δίπλα στη συστημική δολοφονία εδώ στα Τέμπη και στην Παλαιστίνη.

Το ελληνικό κράτος, πράκτορας του παγκόσμιου κεφαλαίου, έχει επιτρέψει οι ελληνικές υποδομές να γίνουν βραχίονας της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Κάθε εβδομάδα όπλα που προορίζονται για το Ισραήλ ταξιδεύουν κατά μήκος του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Κάθε εβδομάδα όπλα φορτώνονται σε πλοία για να συνεχίσει το Ισραήλ να τα χρησιμοποιεί στη γενοκτονία του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Η ναυτιλιακή εταιρεία ZIM είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των υλικών αναγκών στο καθεστώς δολοφονίας, απαρτχάιντ και αποικιοκρατίας του Ισραήλ. Εδώ και δεκαετίες μεταφέρει τις οβίδες, τα μαχητικά αεροπλάνα, τα πυρομαχικά από τα οποία εξαρτάται η ισραηλινή πολεμική μηχανή, παραδίδοντας τους τόνους όπλων που τώρα πέφτουν βροχή στη Γάζα. Η ZIM είναι σημαντικός παράγοντας υλικής σύνδεσης του Ισραήλ με τους διεθνείς συμμάχους του, ο μεταφορέας του παγκόσμιου δικτύου υποστήριξής του, ο δίαυλος της παράδοσης και λήψης του υλικού που επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρεί τη θέση του ως την πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στον κόσμο. Από το 1945, η ZIM παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της αποικιοκρατικής κατοχής της Παλαιστίνης.

Το φορτίο της ΖΙΜ σύρεται πάνω στις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές κάθε εβδομάδα - αυτό είναι μόνο μια πτυχή του όλου πλέγματος των συμμαχιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είτε στρατιωτικές, οικονομικές, διπλωματικές είτε πρόκειται για υποδομές κ.λπ. Και καθώς τσουλά κατά μήκος των γραμμών συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο θανάτου, σε Τέμπη και Γάζα, και να θυμίζει ηχηρά την αιματηρή συμμαχία μεταξύ ελληνικού κράτους, ιδιωτικού κεφαλαίου και ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Σιδηρόδρομοι για την κοινωνία, όχι για πολεμοκαπηλία

Από τα Τέμπη ως τη Γάζα η ZIM μεταφέρει τον θάνατο

Να μπλοκάρουμε την υποστήριξη στη γενοκτονία, το απαρτχάιντ και την κατοχή

ΠΟΡΕΙΑ - 28 Φλεβάρη - 11πμ - ΧΑΥΤΕΙΑ

Μητέρες κατά της Γενοκτονίας

[ENG]

Israeli interests greek tracks: transporting death from Tempi to Gaza

The 28th February marks the one-year anniversary of the horrific Tempi train crash which claimed the lives of at least 57 people. Despite the claims of the state and the train company bosses, this was not the mistake of one signal-man nor just a simple moment of 'human-error'. Despite the authority's attempts to scapegoat a worker for systemic crimes, and to cover up the crime by burying all the evidence of it, we are clear in recognising that this was murder with the Greek state and private capital to blame. Decades of neglect for the railways lead to this tragedy, whereby the lives of passengers and crew were sacrificed in the name of profit-making and privatisation. Workers have long been clamouring for the authorities to attend to their safety concerns and chronic understaffing - organising mobilisations, 'illegal' strikes, press releases and out-of-court hearings. And as the authorities continued to supress their voices it became inevitable that a tragedy of this sort would unfold on the train network.

At this time, whilst the genocide in Gaza reaches it's 144th day, it is pertinent to emphasise the connections between Tempi and Gaza. The Tempi crash forged cruel new connections between Greece and Palestine, as it here at Tempi that a part of the israeli war machine stood beside deaths on Greek soil. If you look closely at the photos from the Tempi crash you will be able to see two wagons bearing the name ZIMonitor, an israeli maritime frieght company responsible for shipping weapons to israel that is currently the subject of a global sabotage campaign in solidarity with Palestine. An arm of the israeli war machine was quite literally in the Tempi train crash. Ιt is both poignant and symbolic that its containers comprised part of the freight train, as it shows us ZIM standing beside systemic murder here in Tempi and in Palestine.

The greek state, an agent for global capitalists has allowed Greek infrastructure to become an arm in the Israeli war machine. Every week weapons destined for israel travel along the Greek train network. Every week weapons are loaded onto ships for israel to continue using in its genocide against the Palestinian people.

ZIM shipping is one of the largest shipping companies in the world and is vital in supporting the material needs in israel's regime of murder, apartheid and colonialism. For decades it has been shipping the warheads, missiles, fighter planes, munitions that the israeli war machine is dependent on, delivering the tonnes of weaponry that is now continously raining down on Gaza. It is a fundamental player in connecting israel with its international allies, allowing the global nodes in its support network to continously send and receive the material that allows israel to maintain its position as the most militarised country in the world. Since 1945, ZIM has been playing this integral role in the development of the colonial occupation of Palestine.

ZIM cargo rattles along Greek train tracks each week - this itself only one aspect of the whole fabric of alliances between Greece and Israel, be that military, financial, infrastructural and diplomatic etc. And as it rattles along the tracks it continues to put our lives at risk, it continues to be a symbol of death, in Tembi and in Gaza, and continues to show us the bloody allegiance between the Greek state, private capital and the israeli war machine.

Railways for people not for warmongering!

From Tembi to Gaza - ZIM transports death

Blockade support of genocide, appartheid and occupation

DEMONSTRATION - 28th February - 11pm - Stadiou & Aiolou

Mothers against Genocide

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1629245/