Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στις 12.00

Πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κάλεσμα στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 -ώρα: 12:00 στο δημαρχείο . ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΡΕΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ

Το ζήτημα που απασχολεί ευρύτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον τελευταίο καιρό, αφορά στην παράκαμψη του άρθρου 16, που αποσκοπεί στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Αυτό που παραλείπεται από τις κυρίαρχες αναλύσεις, είναι ότι η παρούσα εκπαίδευση αποτελεί ήδη προϊόν και διάδοχο του καπιταλιστικού συστήματος. Η παιδεία, όπως είναι δομημένη, αναπαράγει και συντηρεί τις σάπιες αξίες που προβάλλονται από την ελίτ, με μοναδικό σκοπό την εργαλειοποίηση των ατόμων. Τα σχολεία μετατρέπονται σε σύγχρονες φυλακές, καταστέλλοντας κάθε ίχνος δημιουργικότητας, φαντασίας και προσωπικής έκφρασης, σφυρηλατώντας άβουλους πολίτες, δέσμιους των αναγκών που δημιουργεί το σύστημα. Ολοφάνερο είναι, ότι το κράτος αντιλαμβάνεται την παιδεία ως άλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Στόχος μας λοιπόν, δεν είναι η διαφύλαξη ενός άρθρου, αλλά η κατάργηση ολόκληρου του συντάγματος, αφήνοντας χώρο για μια παιδεία και μια κοινωνία ελεύθερη και αποδεσμευμένη από κρατικούς φραγμούς. Δεν θέλουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία που κατακερματίζει την γνώση και έχει ως αυτοσκοπό την αφομοίωση των ατόμων στην μηχανή παραγωγής. Δεν αρκούμαστε στην παιδεία για λίγους, που θεμελιώνεται πάνω στους ταξικούς φραγμούς. Δεν γουστάρουμε η παιδεία να χαρακτηρίζεται από εξουσιαστικές σχέσεις και αυθεντίες που επιβάλλονται από τον νόμο και την τάξη.

Οι νόμοι επιστρατεύονται από το αστικό κράτος, με σκοπό την οριοθέτηση κάθε πτυχής της ζωής . Το κράτος, ως σύγχρονος Προκρούστης, κόβει και ράβει τις ζωές μας στα μέτρα του, καθορίζοντας το νόμιμο και το παράνομο, το ηθικό και το ανήθικο και οι νόμοι τιμωρούν οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτές τις νόρμες. Το σύνταγμα είναι διαμορφωμένο, με τρόπο που το κράτος μπορεί να το παρακάμπτει χωρίς να το παραβιάζει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο νομιμοποιημένης παρανομίας.

Με την σειρά της, η παιδεία, συνιστώντας βασικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους, αναπαράγει και εγκωμιάζει αυτά τα δίπολα, αφού και η ίδια εμπίπτει στην εξουσία αυτού. Η αναπαραγωγή αυτού του ιδεολογήματος οδηγεί στην κατασκευή πειθήνιων ατόμων και δημιουργεί καταπιεστικές συνθήκες, δίχως χώρο για προβληματισμούς και εναντίωση.

Σε συνάρτηση με την γενικότερη λειτουργία της παιδείας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται να επισφραγίσει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα και να οξύνει τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την μεγιστοποίηση εξαγωγής κέρδους απ' την εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τα πανεπιστήμια ως έδαφος για την περεταίρω παρείσφρηση επενδυτών.

Πλέον, η εξουσία του κράτους πάνω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαχέεται και περνάει και στα χέρια αφεντικών, που προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε αντιστοιχία με τις δικές τους ανάγκες, που άλλωστε συχνά εναρμονίζονται με αυτές του κράτους. Φυσικό επακόλουθο αποτελεί η υπονόμευση των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσω της μείωσης των κονδυλίων, που συνεπάγεται την υποστελέχωση των σχολών, και την συγχώνευση έως και το κλείσιμο τμημάτων ,κυρίως επαρχιακών, αφού τα ιδιωτικά θα δημιουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα με διαφορετικούς όρους εισαγωγής. Για αυτούς τους λόγους δεν θέλουμε ούτε το κράτος, ούτε το κεφάλαιο να παρεμβαίνει στην εκπαίδευση και παλεύουμε για μια ελεύθερη παιδεία για όλα μας!

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ-ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακή Συνέλευση Τερμίτες

Αναρχοφεμινιστική Συνέλευση Ρεθύμνου

πηγή:https://hide.espiv.net?https://m.facebook.com…