Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.30

Ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση μπλοκ στη διαδήλωση της 8ης Μάρτη στην Πάτρα

Η 8η Μάρτη είναι δική μας μέρα αγώνα! ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΠΛΟΚ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2, 19:30, ΕΠΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΠΛΟΚ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2, 19:30, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί Τα Πρόσω (Πατρέως 87)

*

Η 8η Μάρτη είναι δική μας μέρα αγώνα!

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως η μέρα της γυναίκας το 1910 για να «τιμηθούν» οι εργατικοί γυναικείοι αγώνες της Αμερικής του 19ου αιώνα, που διεκδίκησαν μαχητικά μείωση του ωραρίου εργασίας, εξίσωση των μισθών τους με τους άνδρες εργάτες και συνθήκες υγιεινής στην εργασία. H 8η Μάρτη, κόντρα σε όσα πεισματικά επιδιώκει η κυριαρχία, δεν μπορεί να είναι μια εμπορική γιορτή με πάρτυ και λουλούδια γιατί είναι βαμμένη με το αίμα των γυναικών της εργατικής τάξης και είναι αυτές που θα κρατήσουν το νήμα της συλλογικής μνήμης.

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αγώνα για όλες εκείνες τις γυναίκες που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις απολήξεις της πατριαρχίας στα σώματα και τις ζωές τους. H 8η Μάρτη είναι ημέρα αγώνα για όλες εκείνες τις γυναίκες που καλούνται καθημερινά να αποδείξουν πως είναι εξίσου ικανές στην εργασία. Για όλες εκείνες που καλούνται να δουλέψουν με δεδομένες τις συνθήκες μισθολογικής ανισότητας, εν μέσω μάλιστα δυσβάστακτης ακρίβειας που σαρώνει την κοινωνική πλειοψηφία στο σύνολό της. Είναι για όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης που καλούνται να υποστηρίξουν τα κόστη των προϊόντων και των φαρμάκων που έχουν ανάγκη για την περίοδο και για την εγκυμοσύνη, ενώ ταυτόχρονα κάθε μήνα κατά την περίοδο, είναι αναγκασμένες να εργάζονται και να είναι παραγωγικές με δυσβάστακτους πόνους. Είναι για όλες εκείνες τις γυναίκες της εργατικής τάξης που αναμετρούνται καθημερινά με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας. Για όλες εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί αλλά είτε δεν προσλαμβάνονται γι αυτόν τον λόγο, είτε απολύονται. Για εκείνες που καλούνται να δουλέψουν ούσες έγκυες με μηδαμινές άδειες κύησης και ανατροφής τέκνου παρά τις πραγματικές ανάγκες. Για όλες εκείνες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που δεν θέλουν να κάνουν παιδί και είτε τους απαγορεύεται είτε μπαίνει σε δημόσια κριτική η επιλογή τους αυτή. Για εκείνες που είναι επιφορτισμένες, ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, και με την ανατροφή των παιδιών. Για όλες εκείνες που κακοποιούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους και σήμερα, με τη σφραγίδα του κράτους και το νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, είναι αναγκασμένες να υφίστανται την παρουσία του κακοποιητή τους ή/και του παιδιού τους. Για όλες εκείνες που θα εξαναγκαστούν από την οικονομική εξαθλίωση (πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες της εργατικής τάξης) να γίνουν γρανάζια στην τεράστια βιομηχανία παρένθετης μητρότητας/δωρεάς ωαρίων που φαίνεται να ανοίγεται. Για όλες εκείνες που ασφυκτιούν και αντιδρούν και δέχονται τη σεξιστική βία των δυνάμεων καταστολής που με κάθε ευκαιρία τις αντιμετωπίζουν εξευτελιστικά.

Σήμερα, με -τουλάχιστον-δύο εν εξελίξει πολέμους ας είναι η φετινή 8η Μάρτη για όλες εκείνες τις γυναίκες - θύματα των πολέμων. Εκείνες που τα εθνικιστικά αφηγήματα ανυψώνουν πεισματικά τον ρόλο τους ως μητέρες και επιφυλάσσουν γι αυτές την μετατροπή τους σε αναπαραγωγικές μηχανές εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κρατικού, καπιταλιστικού μηχανισμού και την αναπαραγωγή του έθνους και των στρατών του. Εκείνες που πέφτουν θύματα των ιμπεριαλιστικών στρατών που βιάζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν με μεγάλη ευκολία γυναίκες και παιδιά. Την ίδια ώρα που οι στρατοί τοποθετούν γυναίκες σε θέσεις ιεραρχίας θέλοντας δήθεν να δείξουν προοδευτικό προσωπείο. Λες και οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας θα ξεπλύνουν τη φρίκη του πολέμου. Ας είναι η φετινή 8η Μάρτη για εκείνες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω του πολέμου ή της οικονομικής εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι πληθυσμοί και καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το βιασμό ως καθημερινή πραγματικότητα, την εξαναγκαστική πορνεία από τα διεθνή κυκλώματα των δουλεμπόρων του trafficking, την μετατροπή τους σε βορά για τα αφεντικά ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες προορισμού.

Εκτός από τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που διαχρονικά πέφτουν θυματα trafficking, σήμερα σχεδόν καθημερινά, πια, γινόμαστε θεατές οργανωμένων κυκλωμάτων Trafficking και παιδοβιαστών που έρχονται στην επιφάνεια και ξεδιπλώνονται το ένα μετά το άλλο. Ο βιασμός της 12χρονής στον Κολωνό από τον Ηλία Μίχο και εκπόρνευση της σε τουλάχιστον 213 άνδρες είναι μία μόνο εξ αυτών που μας έχει συγκλονίσει όλες και όλους αλλά κυρίως έχει αναδείξει με τον πιο ωμό τρόπο την άμεση εμπλοκή κράτους και θεσμών σε αυτά. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η μεταχείριση της 12χρονης από τους ανακριτικούς θεσμούς που δεν τήρησαν ούτε τα δικά τους πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων, βασανίζοντας εκ νέου το κορίτσι μέσα από αλλεπάλληλες καταθέσεις και εξοντωτικές διαδικασίες. Η κρατική αντιμετώπιση υπήρξε στην πραγματικότητα κατασταλτική και τιμωρητική για την ανήλικη, την μαμά της και την οικογένειά της. Ακόμα και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων αρχών δεν δίστασαν να εκθέσουν την οικογένεια με τα λόγια και τις πράξεις τους, να τους βάλουν σε άμεσο κίνδυνο καθώς τους άφησαν απροστάτευτους και βορρά σε πλήθος μαφιόζικων επιθέσεων που ακολούθησαν, να αποκαλύψουν τον τόπο διαμονής του παιδιού με κίνδυνο για τη ζωή της, να ενοχοποιήσουν και έμμεσα να χειραγωγήσουν την υπόθεση. Η εκδικητικότητα των κατασταλτικών θεσμών σε βάρος της προφυλακισμένης και κατηγορούμενης για αμέλεια μητέρας της το μόνο που επιχειρεί είναι τη μετακύλιση όλης της ευθύνης σε αυτή, μη δείχνοντας να έχει την ίδια έγνοια εκδικητικότητας για τους πραγματικούς και ουσιαστικούς θύτες της υπόθεσης. Τα κυκλώματα trafficking εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο καθιστώντας πια προφανή την ενορχύστρωσή τους από το κράτος και τους θεσμούς του. Είναι χρέος του υπάρχοντος, άρρωστου συστήματος εξουσίας να συντηρεί και να προστατεύει τα κυκλώματα trafficking, ώστε να αποφέρει υπέρογκα, «μαύρα» κέρδη ενώ ταυτόχρονα διαχέει στον κοινωνικό ιστό τις χειρότερες και πιο βίαιες πρακτικές εις βάρος των γυναικών.

Ας είναι η φετινή 8η Μάρτη και για όλες εκείνες που δολοφονούνται καθημερινά μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, από συντρόφους και συζύγους μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα που αναπαράγει διαρκώς πως η γυναίκα είναι ιδιοκτησία του συντρόφου της. Για όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν ήδη γίνει απλά ένας αριθμός αλλά εμείς δεν τις ξεχνάμε και παλεύουμε κάθε μέρα για να είναι οι τελευταίες. Για όλες εκείνες που έγιναν μία είδηση σε κάποιο δελτίο των 8 προκειμένου να αναδειχθεί με κάθε λεπτομέρεια η εγκληματική δράση σαν επεισόδιο κάποια true crime σειράς. Όχι γιατί ένοιαξε πραγματικά ξαφνικά τα ΜΜΕ η υπόθεσή τους, αλλά για να χαθεί πια το κέντρο της υπόθεσης -που δεν είναι άλλο από την ίδια τη γυναικοκτονία και το πατριαρχικό σύστημα του οποίου είναι απόρροιά. Στόχος είναι η μεταστροφή της προσοχής στο «εγκληματικό» υποκείμενο που διαπράττει τέτοια εγκλήματα-λες και είναι μεμονωμένο περιστατικό- και να ανοιχτεί μια συζήτηση σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών και όχι σε σχέση με τον τρόπο που δομείται μια κοινωνία που στα σπλάχνα της κουβαλάει εκατοντάδες δολοφονημένες γυναίκες και δεκάδες κυκλώματα trafficking και παιδοβιαστών.

Στις γυναίκες που πέθαναν στον αγώνα για καλύτερη ζωή, στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν φυσικά από τον σύντροφό τους και κατόπιν ηθικά από ένα ολόκληρο σύστημα που ξεπλένει τους γυναικοκτόνους, στις μαχόμενες Παλαιστίνιες που πεθαίνουν όρθιες με το όπλο στο χέρι, στις γυναίκες που καθημερινά παλεύουν στον τόπο τους το τέρας της πατριαρχίας και του συστήματος εξουσίας, μια υπόσχεση: να βγούμε στους δρόμους φωνάζοντας για τη βία κατά των γυναικών απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη γη, στοχεύοντας τον πραγματικό υπαίτιο. Η απελευθέρωση των γυναικών και η χειραφέτησή τους θα έρθει μέσα από την κοινωνική επανάσταση, τις μέρες που κράτος, καπιταλισμός και πατριαρχία θα γκρεμιστούν συθέμελα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΠΟΛΕΜΟ & ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

*

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

πηγή : https://prwtovouliagynaikwn.wordpress.com/202…