Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στις 22.00

Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του Ν.Χ.

Είμαι η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
Μας δικάζετε όλους και όλες. Κάντε πίσω.
Συλλογικό κείμενο υπογραφών της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων για τη δίκη του Νίκου Χαραλαμπόπουλου

Στις 7/3/2024 δικάζεται ξανά η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων στο πρόσωπο του συντρόφου μας, Νίκου Χαραλαμπόπουλου, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου. Η κατηγορία είναι αυτή της «συκοφαντικής δυσφήμισης» και μηνύτρια είναι στρατιωτική οδοντίατρος στη Χίο, η οποία ισχυρίζεται ότι «θίγεται η τιμή και η υπόληψή της» κατόπιν δημοσιεύσεων στο site του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων καταγγελιών φαντάρων που αφορούσαν τις υγειονομικές συνθήκες στην 96 ΑΔΤΕ και υπερασπίζονταν το απροϋπόθετο δικαίωμα όλων των φαντάρων σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο σύντροφός μας κατηγορείται ως υπεύθυνος και «υποκινητής» ψευδών καταγγελιών, με μοναδικό πειστήριο ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας των συλλογικοτήτων αυτών τύχαινε εκείνο τον καιρό να είναι στο όνομά του, στο πλαίσιο μιας τακτικής κυκλικής εναλλαγής.
Ωστόσο, η απόπειρα «ιδιωτικοποίησης» ενός κοινωνικού ζητήματος και παρουσίασης των γεγονότων ως μια διαμάχη μεταξύ «ιδιωτών», συσκοτίζει την πραγματικότητα: Πίσω από τις προσωπικές μηνύσεις των υπαλλήλων του ελληνικού στρατού βρίσκεται η προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, να σιγήσει ο ενοχλητικός «θόρυβος» που έκανε και κάνει το αντιπολεμικό κίνημα, να εξοντωθούν όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο. Είναι μια απόπειρα πειθάρχησης της στρατευμένης νεολαίας, η οποία πρέπει να διδαχθεί δια του φόβου ότι «όταν ξεκινάει ο στρατός τελειώνει η λογική». Είναι μια σαφής δήλωση από την πλευρά του στρατού ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση δεν είναι ανεκτή. Αυτός είναι και ο ρόλος της βιομηχανίας των διώξεων που επιστρατεύεται ενάντια σε όποιον και όποια αγωνίζεται: Να εκβιάσει, να τρομοκρατήσει, να πειθαρχήσει, να εξοντώσει οικονομικά και ηθικά τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.
Ο ελληνικός στρατός είναι άλλωστε συστατικό κομμάτι των στρατηγικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Στο Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια ή Υποσαχάρια Αφρική, στην Ερυθρά Θάλασσα ή στον Κόλπο του Άντεν, με λίγα λόγια σε όλο αυτόν τον τεράστιο χώρο που συνιστά το χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος του ελληνικού κράτους. Ο ελληνικός στρατός εμπλέκεται σε συγκρούσεις ή «ειρηνευτικές επεμβάσεις», μόνος ή σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους του, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις, επιτηρεί τους σημαντικούς κόμβους για τη μεταφορά κεφαλαίων, ενέργειας, προϊόντων. Στο εσωτερικό θα μπορούσαμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικό κοινωνικο-πολιτικό γεγονός στο οποίο δεν έχει εμπλακεί ο στρατός και οι μηχανισμοί του: Από την απειλή της στρατιωτικής καταστολής της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, τα μνημόνια καταστολής πλήθους και τις ασκήσεις «ανακατάληψης εργοστασίου» που τοποθετούν στο στόχαστρο τη συλλογική δράση των εργαζομένων μέχρι την απανθρωπιά της στρατιωτικοποίησης της διαχείρισης του «μεταναστευτικού» αλλά και την εμπλοκή του στρατού στη διαχείριση του Covid. Κορυφαίο παράδειγμα της βαρβαρότητας της εμπλοκής του στρατού στη ρατσιστική διαχείριση των μεταναστ(ρι)ών αποτελούν τα πολεμικά γεγονότα στον Έβρο το Φεβρουάριο-Μάρτη του 2020, με επιβεβαιωμένες δολοφονίες μεταναστών από ελληνικά πυρά.
Το δηλώνουμε ξεκάθαρα. Ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ!
Η δίωξη ενάντια στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων είναι μια δίωξη ενάντια στους χιλιάδες φαντάρους οι οποίοι σε όλες τις δεκαετίες δράσης της Επιτροπής και του Δικτύου Σπάρτακος, κατήγγειλαν τις κακουχίες της θητείας του παραλόγου και τα καψόνια που παραβιάζουν οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, αρνήθηκαν να γίνουν κομμάτι των πολεμικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο βάρβαρο ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε μετανάστριες και μετανάστες στα σύνορα. Είναι μια δίκη ενάντια σε όσους/ες αρνούμαστε να συναινέσουμε στο παράλογο του μιλιταρισμού, του ρατσισμού και του πολέμου. Ενάντια σε όσους/ες κοιτάζουμε με φρίκη τη νέα εποχή πολέμων που έχει εγκαινιαστεί και θα αγωνιστούμε για να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.
Είναι μια δίκη ενάντια σε όλους/ες μας. Και σε αυτή τη δίκη, ο σύντροφός μας Νίκος Χαραλαμπόπουλος δεν θα είναι μόνος.

Να αθωωθεί ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος.
Κάτω τα χέρια από το αντιπολεμικό κίνημα.