Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 20.00

Εκδήλωση-συζήτηση για τη νέα δομή της ζαπατιστικής Αυτονομίας

Σάββατο 24/02, 20:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Respiro di Liberta (Ολυμπιάδος με Ιουλιανού)

Με αφορμή τα 20 ανακοινωθέντα του EZLN (περισσότερα εδώ: https://karavanizapatista.espivblogs.net/cate… )

Παρουσίαση και ενημέρωση από σύντροφο και συντρόφισσα που συμμετείχαν στους εορτασμούς για τα 30 χρόνια της ζαπατίστικης εξέγερσης ή αλλιώς της επετείου από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη.

Θα διαμοιραστούν οι εμπειρίες της συμμετοχής και θα συζητηθεί η νέα δομή ζαπατιστικής Αυτονομίας.

Απόσπασμα από το ένατο μέρος ( https://karavanizapatista.espivblogs.net/2023… )

"Για εμάς δεν υπάρχουν σύνορα ή μακρινές γεωγραφίες. Όλα όσα συμβαίνουν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη μάς επηρεάζουν και μας αφορούν, μας ανησυχούν και μας πληγώνουν. Στο μέτρο της πολύ μικρής μας δύναμης, θα στηρίξουμε τα ανθρώπινα όντα που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, την ιδεολογία και τη γλώσσα τους. Αν και μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλές γλώσσες ή να μην κατανοούμε πολλούς πολιτισμούς και τρόπους, καταλαβαίνουμε τα βάσανα, τον πόνο, τη θλίψη και την αξιοπρεπή οργή που προκαλεί το σύστημα.

Ξέρουμε να διαβάζουμε και να ακούμε τις καρδιές των αδελφών μας. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μαθαίνουμε από αυτούς, από τις ιστορίες και τους αγώνες τους. Όχι μόνο επειδή έχουμε υποφέρει για αιώνες και ξέρουμε πώς είναι. Αλλά πάνω απ' όλα επειδή, όπως εδώ και 30 χρόνια, ο αγώνας μας είναι για τη ζωή.

Σίγουρα έχουμε κάνει πολλά λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα θα κάνουμε κι άλλα στα επόμενα 120 χρόνια. Αλλά ΔΕΝ θα τα παρατήσουμε, ΔΕΝ θα αλλάξουμε τον δρόμο μας, ΔΕΝ θα ξεπουληθούμε. Θα κοιτάμε πάντα με βλέμμα κριτικό τον αγώνα μας, τους χρόνους και τους τρόπους του.

Τα βλέμματά μας, τα αυτιά μας, το μυαλό και η καρδιά μας θα είναι πάντα ανοιχτά για να μάθουμε από άλλους που, αν και διαφορετικοί από πολλές απόψεις, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και παρόμοιες επιθυμίες για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Και θα αναζητούμε πάντα το καλύτερο για τους λαούς μας και τις αδελφές μας κοινότητες.

Γιατί είμαστε ζαπατίστας.

Όσο υπάρχει έστω ένας, μία, έν@ ζαπατίστα σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, θα αντιστεκόμαστε εξεγερμένα, πάει να πει θα αγωνιζόμαστε.

Θα το δείτε φίλοι και εχθροί. Κι όσοι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αυτά προς το παρόν.

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.

Μεξικό, Νοέμβριος 2023.

Περισσότερα από 500, 40, 30, 20, 10 χρόνια μετά."