Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις 17.30

Φοιτητική διαδήλωση σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των αγροτών

Κάλεσμα στην Φοιτητική Διαδήλωση σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των αγροτών

Προσυγκέντρωση:
Τρίτη 20/02 | 17:30 | Προπύλαια

Το καλοκαίρι που μας πέρασε βιώσαμε μία από τις πιο καταστροφικές περιόδους για το σύνολο της κοινωνίας και της φύσης, με δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, και μετέπειτα πρωτοφανείς καταιγίδες που οδήγησαν στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του θεσσαλικού κάμπου. Πυρκαγιές κατά την περίοδο του θερμότερου καλοκαιριού των τελευταίων 400 χρόνων, καθώς και μετά από δύο χρόνια από την ολοσχερή καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Συνολικά 1.800.000 στρέμματα δάσους κάηκαν το καλοκαίρι του 2023, όπως επίσης και τα χιλιάδες νεκρά ζώα άφησαν ένα αποτύπωμα ολέθρου, που τα αποτελέσματά του θα τα ζήσουν και οι μελλοντικές γενναίες. Επίσης, οι καταιγίδες που ακολούθησαν με την μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Θεσσαλίας οδήγησαν στην κυριολεκτική εξαφάνιση χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά και ολόκληρων χωριών. Η μεταμόρφωση του θεσσαλικού κάμπου σε βάλτο οδήγησε την περιοχή από το να είναι βασικός χώρος παραγωγής τροφίμων και άλλων πολύτιμων αγαθών σε υγειονομική βόμβα! Και τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής; Έστελνε sms πανικού και εγκατάλειψης, και παράλληλα ετοίμαζε τα νέα συμβόλαια με τους εργολάβους-αρπακτικά που θα εγκαταστήσουν τόνους τσιμέντου και βαρειών μετάλλων πάνω στο κατεστραμμένο έδαφος για να καλύψουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες φθηνά, και εμείς να αγοράζουμε το πανάκριβο ρεύμα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Εντός αυτούς του δυστοπικού πλαισίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μονάχα δεν λαμβάνουν καμία κρατική αρωγή, αλλά αντίθετα δέχονται έναν νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων στον πρωτογενή τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος που τους εξαναγκάζει να εγκαταλείψουν την γη του και να την πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας στους σύγχρονους τσιφλικάδες. Με τις αγροτικές διαδηλώσεις, τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής που έχουν ξεσπάσει σε πολύ μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής επικρατείας, να αποτελούν εδώ και μήνες κεντρικό θέμα στην πολιτική ζωή της ΕΕ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο ο ρόλος που παίζει ο αγροτικός τομέας στο ψηφιδωτό των σύγχρονων αστικών κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις απόπειρες οικονομικού στραγγαλισμού των αγροτών, καλύπτει τις προθέσεις της με τον μανδύα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», τιμωρώντας έναν αγρότη που θα χρησιμοποιήσει ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο, με ποινές φυλάκισης και εξοντωτικά πρόστιμα ενώ οι ίδιες κυρώσεις δεν υπάρχουν για τους εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων από τις χώρες εκτός Ε.Ε. Ο αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη μέριμνα του κράτους για έργα πολιτικής προστασίας και αποζημιώσεις, καθώς και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κ.ο.κ., καθιστά για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων αγροτών την ενασχόληση με την γη τους ασύμφορη, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο οι οποίες μπορούν να σηκώσουν το κόστος των μεταρρυθμίσεων.

Η κλιματική κατάρρευση και συσσώρευση φυσικών πόρων που επιφέρει η «πράσινη ανάπτυξη» επιφυλάσσουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στο μέλλον για τους αγρότες και την κοινωνία της επαρχίας. Κι αυτό διότι αποσκοπεί στην περαιτέρω λεηλασία και εκμετάλλευση της γης από το κεφάλαιο, όπως ακριβώς λεηλατείται και εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή η παιδεία, η υγεία και οποιοδήποτε κοινωνικό αγαθό, δηλαδή στο όνομα του κερδους. Ως φοιτητές/-τριες που αγωνίζονται μέσα στις σχολές ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να μείνει περιχαρακωμένο σε συντεχνιακές λογικές. Ο αγώνας των φοιτητών οφείλει να συνδέεται με ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στις δομές που γεννούν και αναπαράγουν την καταπίεση και την κυριαρχία ανθρώπου από άνθρωπο, και του ανθρώπου πάνω στη φύση. Το φοιτητικό κίνημα, αν θέλει να αποτελέσει ένα δυναμικό μέτωπο ρήξης με την εξουσία, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και των εργατών.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΤΡΟΦΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΓΡΟΤΩΝ - ΕΡΓΑΤΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας