Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Παρουσία στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για τον Νέο Ποινικό Κώδικα

από Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την πολιτειακή εκτροπή

Το διευρυμένο σώμα της Έκτακτης Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και το Καθεστώς Πολιτειακής Εκτροπής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/02 στο Πάντειο καλεί σε συνεχή, καθημερινή παρουσία στο δρόμο την ερχόμενη εβδομάδα και την σύνδεση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς, πολιτικούς και ταξικούς αγώνες, ενόψει της ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα:

  • Τρίτη 20/02, παρουσία στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο με πανό και έντυπο ενημερωτικό υλικό. Σημείο συνάντησης τα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος στις 17:45.
  • Τετάρτη 21/02, συγκέντρωση ενάντια στον Ποινικό Κώδικα στο Σύνταγμα στις 17:00.
  • Πέμπτη 22/02, παρουσία στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση με πανό και έντυπο ενημερωτικό υλικό. Συγκέντρωση 13:00 Σύνταγμα, προσυγκέντρωση 12:00 Προπύλαια.
  • Σάββατο 24/2, επόμενη ανοιχτή συνέλευση στις 16:00 στην Πάντειο, αίθουσα 102 (Γυάλινο κτίριο) για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την οργάνωσή μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ημέρα ψήφισης, αναστολή προγράμματος και μαζική στήριξη του καλέσματος της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές για συγκέντρωση 18:00 στο Σύνταγμα.

Το κείμενο καλέσματος της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την Πολιτειακή Εκτροπή:

Aνοιχτή συνέλευση συνοργάνωσης ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και το καθεστώς Πολιτειακής εκτροπής

Ο νέος ποινικός κώδικας κατατέθηκε σε επιτροπή της Βουλής για να γίνουν οι καταληκτικές αλλαγές. Οι διαδικασίες συνεχίζονται την Παρασκευή στις 16/2. Όταν τελειώσει η επεξεργασία, ο νέος ποινικός κώδικας θα οδηγηθεί για ψήφιση, μπορεί ακόμα και την επόμενη βδομάδα. Το τελευταία διάστημα όλο και περισσότερες δυνάμεις, δραστηριοποιούνται πολυεπίπεδα και τοποθετούνται στο δημόσιο λόγο για τον Νέο Ποινικό Κώδικα. Πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων, πλούσιων σε θέσεις, εύφορο έδαφος για κοινό προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Πλήθος διαφορετικών σε χαρακτήρα και στόχευση δράσεων και παρεμβάσεων που αλληλοσυμπληρώνονται εντός του μωσαϊκού του αγώνα και της αντίστασης ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα περάσαν στο επόμενο στάδιο, με την πορεία της Παρασκευής 2/2 και την από κοινού κάθοδό μας στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται πανελλαδικά. Αφήνοντας πίσω τα πάγια προβλήματα των χρόνιων αδυναμιών μας, χρέος μας είναι να αναγνωρίζουμε την σοβαρότητα και το κατ' επείγον της κατάστασης. Είναι επιτακτική, άμεση και έκτακτη ανάγκη να βρεθούμε σε κοινό τραπέζι για πολιτική κουβέντα, για συντονισμό και συνοργάνωση του αγώνα που θα δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Να δημιουργήσουμε εκείνο το πεδίο που συμπεριλαμβάνει όλα τα διαφορετικά κομμάτια που βλέπουν τον εαυτό τους στον αγώνα. Να απαντήσουμε μαζί στις νέες προκλήσεις και τα ερωτήματα, να σταθούμε πλάι πλάι στον δρόμο και στον αγώνα με όρους νίκης, μαχητικά, αποφασιστικά και μαζικά, να συγκροτήσουμε από κοινού το όχημα για να σαμποτάρουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πρέπει άμεσα να έρθουμε σε ευρείες συγκλίσεις και συνεργασίες για να κοινωνικοποιήσουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα ενάντια στο νέο ποινικό κώδικα, για την κλιμάκωση και την όξυνση της αντίστασης μας.

Παράλληλα, πρέπει να οργανώσουμε την επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και όταν αυτό γίνει πραγματικότητα.

Καλούμε το Σάββατο 24/2 στις 16:00 στην Πάντειο, αίθουσα 102 (Γυάλινο κτίριο) σε δεύτερη ανοιχτή συνέλευση συνοργάνωσης των κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος, ατομικότητες και όλους τους σχηματισμούς, ομάδες και συνελεύσεις, φορείς, προοδευτικές πρωτοβουλίες, φοιτητικά, ταξικά και συνδικαλιστικά σχήματα κλπ. που είτε έχουν ήδη κινητοποιηθεί σε σχέση με το νομοσχέδιο ή όχι, για την γενική συνοργάνωση ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα, με σκοπό:

  • Μια απο κοινού πολιτική συνάντηση και συζήτηση πάνω στο επίμαχο ζήτημα
  • Τη συνοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα
  • Την έναρξη της κουβέντας για την οργάνωσή μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Καλούμε τις συλλογικοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα να αναλάβουν την ευθύνη και να καλέσουν άμεσα αντίστοιχες έκτακτες ανοιχτές διαδικασίες συνοργάνωσης με σκοπό την διευρυμένη πανελλαδική κινητοποίηση.

Ήρθε η ώρα για όλους, όλες και όλα να αναλάβουμε την ιστορική, πολιτική και ηθική ευθύνη για τον αγώνα, να δεσμευτούμε, να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε με το καθεστώς άμεσα, συντονισμένα και μαζικά.

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα και την πολιτειακή εκτροπή

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93499/


Στήριξη στα καλέσματα ενάντια στο νέο ποινικό κώδικα / Αγώνας για ολική απελευθέρωση

Ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα

Ενάντια σε κάθε είδους εγκλεισμό

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στις 28/11/21 κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με πολυάριθμες αλλαγές πάνω στον ισχίον ποινικό κώδικα με κύριο στόχο μέτρα καταστολής, ελέγχου και πειθάρχησης του κοινωνικού συνόλου. Μέτρα που αν εφαρμοστούν πρόκειται να βάλουν στην φυλακή με ακόμα πιο σκληρούς όρους φτωχούς , παραβατικούς , αναρχικούς και κάθε άτομο που δεν ακολουθεί τους όρους ζωής που ορίζει το κράτος και επιλέγει διαφορετικούς από αυτούς για να ζήσει. Κάποιοι από τους κεντρικούς άξονες του νέου ποινικού κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί είναι η αύξηση της πραγματικής ποινής , η αναστολή ποινής για δράσεις που μέχρι τώρα δεν έμπαινε κάποιο φυλακή αναθεωρείται( κυρίως για πλημμελήματα), η εξίσωση των ποινών ενός ατόμου που κάνει μια δράση με αυτόν που είναι μαζί του, το δικαίωμα στην δικαστική εξουσία να αποφασίζει για την καταδίκη ενός ατόμου αλλά και για το αν θα παραμείνει ένα κρατούμενο στην φυλακή μέσα από την επικράτηση των υποκειμενικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απο πάνω αποτελεί η έφεση στην υφ όρων αποφυλάκιση της αναρχικής Πόλας Ρούπας και η δημιουργία εμποδίων στην αποφυλάκιση του αναρχικού Νίκου Μαζιώτη. Παράλληλα νομοθετείται η μείωση της επίδρασης των ελαφρυντικών για τον ορισμό μιας ποινής, το δικαίωμα μιας μόνο αναβολής για μια υπόθεση η οποία θα κοστίζει και 200 ευρώ, ενώ θεσμοθετείται και η μη υποχρεωτική παρουσία μπάτσων στις δίκες που αποτελούν τις περισσότερες φόρες τους βασικούς μάρτυρες για μια υπόθεση μειώνοντας έτσι όποια δυνατότητα αντιπαράθεσης και υπεράσπισης των κατηγορουμένων αφήνοντας τους εκτεθειμένους στις γραπτές καταθέσεις των αστυνομικών και στις ορέξεις των δικαστικών. Επιπλέον ένα βασικό κομμάτι του νέου ποινικού κώδικα είναι και η επαναφορά των εναλλακτικών μορφών έκτισης μιας ποινής μέσω της κοινωφελούς εργασίας η την αντικατάσταση της ποινής σε χρήμα δείχνοντας έτσι και την ταξική διάσταση του δικαστικού συστήματος. Είναι άλλωστε προφανές ποια κοινωνικά σύνολα θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους και ποια θα οδηγούνται στην απλήρωτη κοινωφελή εργασία. Παράλληλα είναι γνωστό πως οι φυλακές στην Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα υπέρ πληθυσμού με τα κρατούμενα άτομα να δίνουν εδώ και χρόνια πολλούς αγώνες για καλύτερες συνθήκες διαβιώσης μέσα στα κελιά άλλα και για την αποσυμφόρηση αυτών. Η κατάργηση της αναστολής των ποινών για 1 έως 3 χρόνια πρόκειται να οδηγήσει πολλά άτομα στην φυλακή καθώς ακόμα και πράξης όπως η ρευματοκλοπή, η απαλλοτριώσεις αγαθών πρώτης ανάγκης, η μικρά χρέη προς την εφορία μπορούν να τα οδηγήσουν στην φυλάκιση μέχρι και για κάποιους μήνες κάνοντας έτσι ακόμα πιο ασφυκτικές τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στα κάτεργα του εγκλεισμού.

Έτσι γίνεται σαφές πως το κράτος πέρα από την εγκαθίδρυση του εγκλεισμού σε ακόμα μεγαλύτερα κοινωνικά σύνολα στοχεύει και στην εξόντωση των αναρχικών, των αγωνιζομένων κομματιών της κοινωνίας και του ριζοσπαστικού κινήματος συνολικότερα στέλνοντας στην φυλακή όσα αντιδρούν στο μονοπώλιο της βίας του.

Παράλληλα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναβαθμίζονται οι φυλακές και εισάγονται νέα κατασταλτικά μέτρα δείχνοντας έτσι με ξεκάθαρο τρόπο ότι το τεχνοβιομηχανικό σύστημα υπηρετεί την εξουσία, την τροφοδοτεί ενώ το σύνολο της επιστήμης πουπαρουσιάζεται πλέον ως κάτι αναγκαίο ουσιαστικά ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μας, Αποτελεί πλέον δεδομένο ότι η λήψη dna αλλά και διάφορα άλλα τεχνολογικά μέσα οπως οι κάμερες αποτελούν βασικά στοιχεία για την φυλάκιση πολλών ατόμων.

Ο εγκλεισμός βέβαια που εκφράζεται μέσα από την δημιουργία των φυλακών δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο και σύγχρονο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους. Και αν ο εγκλεισμός των ανθρώπων στοχεύει στην τιμωρία και στην πειθάρχηση στα υπόλοιπα ζώα ξεφύγει απο αυτά τα δυο πλαίσια. Ο εγκλεισμός αποτελεί πρακτική καταστολής και ελέγχου των σωμάτων τόσο των ανθρώπινων όσο και των μη ανθρώπινων ζώων, χρησιμοποιώντας παρόμοιες πρακτικές και διαδικασίες. Τα ζώα κλεισμένα και αυτά σε ασφυκτικές συνθήκες είναι αναγκασμένα να υπομένουν μια ζωή στα δεσμά της φυλακής με την κύρια διαφορά ότι δεν ξέρουν τι θα γίνουν και γιατί βρέθηκαν εκεί. Ως αποτέλεσμα της αντίληψης της ανωτερότητας του ανθρωπινού είδους το κράτος εκμεταλλεύεται τα ζώα με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο προς όφελος των σύγχρονων ανθρωποκεντρικών κοινωνιών. Από τη σφαγή τους για τροφή, ρουχισμό και προϊόντα πολυτελείας, τα βασανιστήρια τους στα ερευνητικά κέντρα στο όνομα της προόδου και της επιστήμης, μέχρι την φυλάκιση των άγριων ενστίκτων τους στο βωμό του θεάματος και της ανθρώπινης διασκέδασης.

Ως άτομα που παλεύουμε για την καταστροφή της εξουσίας δεν διαχωρίζουμε κανενός είδους εγκλεισμού αλλά αναγνωρίζουμε την σύνδεσή των διαφορετικών μορφών του με την κυριαρχία για αυτό και η αλληλεγγύη μας προς όλα τα όντα που είναι φυλακισμένα αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής μας δράσης. Η κυριαρχία εκμεταλλεύεται καθημερινά κάθε τι φυσικό για την επέκτασή της ενώ δεν διστάζει να δολοφονήσει και να αιχμαλωτίσει αυτούς που δεν χρειάζονται πλέον είτε είναι άνθρωποι είτε άλλα ζώα, Για αυτό και ο αγώνας μας δεν τελειώνει μέχρι την καταστροφή κάθε κελιού-κλουβιού,

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ 17:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ανοιχτή αντισπισιστική συνέλευση