τι; : καφενείο θεματική : απεργία από :

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 16.00

Μετα-απεργιακός μπυροκαφενές στην Γαρδένια

Μέρες Απεργίας Δεν Δουλεύουμε- Δεν καταναλώνουμε!
Μετά το τέλος της απεργιακής διαδήλωσης, σας καλούμε στο χώρο της Γαρδένιας, Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας 14, να συζητήσουμε από κοντά τα κοινά μας προβλήματα ως εργαζόμενοι/ες, σε χαλαρό κλίμα. Δεν καταναλώνουμε από μαγαζιά την μέρα της απεργίας.

Απεργία πάλι ε; Αναρωτιέσαι... Άλλη μια φορά που ανακοινώνεται απεργία. Και τι θα γίνει; Τι θα κερδίσω με μια απεργία; Τόσες έχουνε γίνει και τι άλλαξε; Μήπως σταμάτησε η ακρίβεια και το ράλι των ενοικίων; Ή μήπως οι εργοδότες φοβήθηκαν και δίνουν πλέον ολόκληρους τους μισθούς και τα δώρα και κολλάνε όλα τα ένσημα; Ή σάμπως δεν απολύεται πια ο/η εργαζόμενος/η που δεν υπακούει το αφεντικό;

Να, λοιπόν κάποιες ερωτήσεις, που πιθανόν θα μας κάνεις. Μην μας αποκαλέσεις, όμως, μέντιουμ... Δεν μαντέψαμε ότι θα γίνουν αυτές οι ερωτήσεις. Και δεν το μαντέψαμε, διότι, ως Γαρδένια, έχουμε βρεθεί ξανά μαζί σου. Ήρθαμε και σου μοιράσαμε κείμενο για την ακρίβεια στη λαική και στο σουπερμάρκετ. Βρεθήκαμε στην ίδια αλυσίδα στην Ιωάννα που της πλειστηριάσανε το σπίτι της. Σε ενημερώσουμε εγκαίρως για την υποχρέωση του εργοδότη σου, να σου καταβάλλει το δώρο Χριστου-γέννων και Πάσχα. Ερχόμαστε με περιοδι-κότητα στο χώρο που δουλεύεις για να συ-ζητήσουμε τα εργατικά μας δικαιώματα. Μπορεί να τα είπαμε σε προβολές στο χώρο μας, ή σε κάποιο μπαρ οικονομικής ενίσχυσης που κάναμε. Άρα δεν είμαστε μέντιουμ σίγουρα. Είμαστε άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στις γειτονιές μας. Βλέποντας τους εργαζόμενους/ες να ζουν, συνήθως, φοβισμένοι στην μοναχική τους φούσκα, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια συλλογικότητα, με τις αρχές της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Και ως εργαζόμενοι/ες στις περιοχές μας, προσπαθούμε να συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα αντίστασης που όχι μόνο θα σταθεί εμπόδιο στη χειροτέρευση των ζωών μας, αλλά θα προσπαθήσει να περιγράψει και ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, ανθρωπίνων σχέσεων, ζωής.

Οπότε γιατί να κάνουμε απεργία; Και τι νόημα έχει να μη δουλέψουμε μια μέρα;
Σε όποιο χώρο εργασίας και αν δουλεύουμε, βάζοντας τα κάτω συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και μια μέρα να λείψουμε, θα υπάρχει οικονομικό τίμημα στον κάθε εργοδότη. Τι καφέ θα πουλήσει άμα δεν το φτιάξουμε εμείς; Τι μέτρα θα βγάλει στο τούβλο άμα δεν τα χτίσουμε εμείς; Τι προϊόντα θα πουλήσει άμα δεν τα πουλήσουμε εμείς; Και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται μια αδιαμφισβήτητη διαπίστωση: ότι ακόμα και μια μέρα να λείψουμε, θα χάσει τόσα ώστε να σκεφτεί τα λογικά μας αιτήματα που είναι μισθοί με βάση τις ανάγκες μας και το πολύ 8 ώρες εργασία. Αλλά, για να έχει ένα νόημα παραπάνω η κάθε απεργία, πρέπει να συζητιέται και να οργανώνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όχι να αποφασίζουν τα επιτελεία της ΓΣΕΕ που συγκροτούνται από μανατζαρέους αφεντικά και επαγγελματίες συνδικαλιστές.
Και για τι παίζει πολύ παραπληροφόρηση. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απεργήσουμε όταν το συνδικάτο μας καλεί την απεργία, όταν καλείται γενική απεργία από την ΓΣΕΕ, όταν καλείτε από το Ε.Κ. Αθηνών. Κάθε απόλυση εργαζόμενου που έχει απεργήσει και απολύεται εντός ε-νός μήνα, θεωρείται εκδικητική και έχουμε την νομική δυνατότητα να την ανακαλέσουμε ό-πως και έχει γίνει πολλές φορές.
Καλούμε όλους τους/τις εργαζομένους/ες να απεργήσουν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη και να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στην απεργιακή διαδήλωση.

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Φεβρουαρίου 10h