Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 9.00 πμ

Πανελλαδική κινητοποίηση του ΣΕΡΕΤΕ

Ανακοίνωση ΣΕΡΕΤΕ σχετικά με τις εξελίξεις για το ΙΚΥ

Όλες στην πανελλαδική κινητοποίηση του Σωματείου την Τετάρτη 28/02/2024 στις 9.00 στο Υπουργείο Παιδείας

Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση από τα Χαυτεία, στις 12.00

Με τη νέα χρονιά το Σωματείο μας επιχείρησε να λάβει εκ νέου ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, τη διαχειριστική αρχή του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ (ΕΠΕΑΕΚ), και το ΙΚΥ, σχετικά με τις εξελίξεις στις υποτροφίες του ΙΚΥ για εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών (Α/Β Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών»), καθότι υπήρχε παλαιότερη -προφορική- δέσμευση ότι θα εκδιδόταν νέα ΚΥΑ που θα απάλλασσε τους υποτρόφους από την υποχρέωση ολοκλήρωσης του διδακτορικού και από τον απαράδεκτο όρο της επιστροφής των τροφείων. Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΚΥΑ θα όριζε την αλλαγή του τελικού παραδοτέου από την επιτυχή υποστήριξη της ΔΔ σε μια τελική έκθεση προόδου. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο είχε ζητήσει από το ΣΕΡΕΤΕ να συντάξει την προτεινόμενη διατύπωση.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της επικοινωνίας αυτής, με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι η ΚΥΑ δε θα εκδοθεί, κατ' επίκληση νομικού κωλύματος που προκύπτει από τη λήξη του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΣΠΑ), χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Υπουργείο και ΙΚΥ συντηρούν μια γραμμή «διαρροών» και «εκτιμήσεων» σχετικά με την καθυστέρηση επιστροφής των δεδουλευμένων ως την άνοιξη, χωρίς φυσικά καταβολή της τελευταίας δόσης για όσους/ες δεν παράδωσαν με το τέλος του περασμένου χρόνου. Αντί να επιλύσουν το θέμα αναμετρούμενοι με τους αντιεργατικούς και αντιεπιστημονικούς όρους που τίθενται στην ΚΥΑ, προχωρούν σε άτυπες-αμφίβολες αναβολές που συνοδεύονται με εκβιασμούς.

Από πλευράς μας θεωρούμε απαράδεκτο ότι έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη (γραπτή) ενημέρωση από το Υπουργείο. Ο μόνος τρόπος ώστε να δικαιωθούμε είναι η συλλογική πολιτική πίεση ώστε να υπάρξει άμεση λύση από πλευράς Υπουργείου. Απαιτούμε από το ΙΚΥ να σταματήσει τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα που άρχισαν να δέχονται εκ νέου οι υπότροφοι. Το ζήτημα της εκδικητικής επιστροφής των δεδουλευμένων ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση για περισσότερους από 100 υποτρόφους και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να διασφαλιστεί ότι δε θα υποχρεωθεί κανείς να επιστρέψει χρήματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της ΓΣ της 3ης/02/24 του ΣΕΡΕΤΕ, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης την ημέρα της πανεργατικής απεργίας, Τετάρτη 28/02/2024 στις 9.00 στο Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι), για να δοθεί τέλος στον εμπαιγμό, και καλούμε τους συναδέλφους/ισσες σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση από τα Χαυτεία, στις 12.00

Είναι επιτακτικό στην κινητοποίηση να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων και να ενταχθεί στο ΣΕΡΕΤΕ το σύνολο των υποτρόφων, καθώς οι συλλογικοί αγώνες είναι οι μόνοι ικανοί να επιφέρουν συλλογικές νίκες.

ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

[1] Ανακοίνωση ΣΕΡΕΤΕ για τις υποτροφίες ΙΚΥ 11/2023

[2] Ανακοίνωση για τις υποτροφίες του ΙΚΥ και την ένταση των απειλών περί επιστροφής τροφείων 9/2023

[3] Ούτε μία υποτροφία να μην επιστραφεί 5/2023

[4] Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ): Γύρνα πίσω τα δεδουλευμένα σου 7/2022

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…