τι; : πορεία θεματική : απεργία, Τέμπη από :

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 10.30 πμ

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Απεργιακή διαδήλωση

ΣΕΡΕΤΕ Λάρισας: Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη απεργούμε!

Από τα Τρένα ως τα Πανεπιστήμια:

Πανκοινωνικός αγώνας ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση των αναγκών μας»

Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένα χρόνος από τη στιγμή που στα Τέμπη διαδραματίστηκε ένα από τα ποιο σκοτεινά γεγονότα της τελευταίας περιόδου με την φονική μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων προς τα θεσμικά όργανα πως ο κίνδυνος ενός επερχόμενου δυστυχήματος δεν αποτελεί προϊόν φαντασίας αλλά είναι πιο ορατός από ποτέ και οι παραιτήσεις εργαζομένων από θέσεις υψηλής ευθύνης προκειμένου να μην βαρύνουν τις συνειδήσεις τους μπροστά στη θηριωδία που έβλεπαν να έρχεται, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων οι οποίες στον βωμό της «ιδιωτικοποίησης των πάντων» θυσιάζουν τον ίδιο το λαό.

  • Στη εποχή του remote sensing, που πολεμικοί πύραυλοι διασχίζουν ηπείρους για να φτάσουν με εκπληκτική ακρίβεια στον στόχο τους προκαλώντας «πόνο και θάνατο», δεν μπορούσαμε να παρακολουθούμε το στίγμα ενός τρένου για να σωθούνε ζωές;
  • Στην εποχή του AI και του machine learning, δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε έγκαιρα δυο τρένα που όδευαν προς τη σύγκρουση;
  • Στην εποχή των πανάκριβων λογισμικών παρακολούθησης (βλ. Predator & Pegasus) για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δεν υπήρχε το αντίστοιχο budget για την εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, για τους πραγματικούς λόγους της ασφάλειάς μας;

Τα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα και «ανθρώπινο λάθος» αλλά ένα κρατικό έγκλημα με την υπογραφή όλων αυτών που έχουν στρατηγικά καταστρέψει όλα τα δημόσια-κοινωνικά αγαθά (απαξίωση, υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και εν τέλη ιδιωτικοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση δημόσιων αγαθών).

Ταυτόχρονα, η μείωση του εργατικού εισοδήματος συνεχίζεται αμείωτα! Τα τρόφιμα είναι πανάκριβα παρότι οι αγρότες καταστρέφονται ενώ οι μεσάζοντες και οι μεγαλέμποροι των σούπερ μάρκετ να εκτινάσσουν τα κέρδη τους. Το ρεύμα και καύσιμα είναι στα ύψη και η στέγαση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με την γκιλοτίνα των κατασχέσεων πάνω από το κεφάλι των λαϊκών νοικοκυριών να καραδοκεί. Η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση τους (απογευματινά χειρουργεία και «νόμιμα φακελάκια») και η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του νομοσχέδιου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν διαλύσουν δικαιώματα και κατακτήσεις ετών, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικού συμφέροντας με την ενίσχυση της ατομικής-ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αντιθέτως, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη, με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενισχύοντας έμμεσα τόσο την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτους δολοφόνο του Ισραήλ όσο και το κίνδυνο άμεσης πολεμικής απειλής.

Οι εργαζόμενοι-ες στην έρευνα και στην διδασκαλία βιώνουμε στο πετσί μας τις συνέπειες αυτής της κατάστασης!

Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι συνεχίζουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι υπό το άθλιο καθεστώς των υποτροφιών. Με τον νέο φορολογικό νόμο αυξάνονται σημαντικά η φορολογία συναδέλφων που εργάζονται με μπλοκάκι. Με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προωθείται η περαιτέρω γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ χτυπιέται η δυνατότητα ελεύθερης διεξαγωγής έρευνας με την θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της έρευνας είναι εδώ και καιρό ορατά, με το κυνήγι χρηματοδοτήσεων, την εισχώρηση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια (βιομηχανικά διδακτορικά), αλλά και την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και το στρατό όπως αυτά που διεξάγονται στο τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όχι άλλη στάση αναμονής-Να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στην εργασία. Να περάσουμε σε μια νέα φάση αγώνων διεκδίκησης των αναγκών μας σε εργασία, εκπαίδευση, ελευθερίες, ενάντια στα πόλεμο, για την ειρήνη και φιλία των λαών.

Για να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις μισθών τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών, της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας στην έρευνα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων με αυξημένο μισθό, ωράριο και ασφάλιση.
  • Δημόσια και δωρεάν, ποιοτικά κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες κ.ο.κ).
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην κατάργηση του άρθρου 16, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα στο ύψος των αναγκών φοιτητριών/φοιτητών και εργαζόμενων.
  • Παλεύουμε η επιστημονική γνώση να είναι κοινωνικό αγαθό. Να παράγεται κάτω από δημόσιο έλεγχο και να είναι ελεύθερη στην κοινωνία.

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη απεργούμε!

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση στις 10:30 με όλα τα υπόλοιπα σωματεία στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2024/0…


1 2 3 4 5 6

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ | ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οι καπιταλιστικές-κρατικές δολοφονίες των Τεμπών έβγαλαν από το περιθώριο τον γίγαντα λαό που βγήκε μαζικά και δυναμικά στον δρόμο.

Οι χώροι δουλειάς νέκρωσαν και κόντρα στον κυβερνητικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, η απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μάρτη, τα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, οι πορείες στις γειτονιές, η απεργία της 15ης Μάρτη, η Πανελλαδική κίνηση μαζών, απέδειξαν στην πράξη πως μέσα από τον αγώνα υπάρχει ελπίδα και πως μόνο μέσα από την λαϊκή πάλη μπορούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας!

1 χρόνο μετά και η επίθεση συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα από την ντόπια εξαρτημένη άρχουσα τάξη, την κυβέρνησή της και τους ιμπεριαλιστές.

Η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλία καταστράφηκαν και μετατρέπονται σε γρανάζια πολέμου και μπαταρίες της Ευρώπης.

Οι εργοδοτικές δολοφονίες κλιμακώνονται. Η ακρίβεια και η υποτίμηση του μισθού μας φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο μεγαλώνει και μάλιστα αποκτάει και κυριαρχικό ρόλο μέσα από την Μετατροπή της Λάρισας και της πρώτης στρατιάς σε ορμητήριο πολέμου απέναντι στον λαό της Υεμένης που στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απεργία της 28ης Φλεβάρη πρέπει να μετατραπεί σε ένα παλλαϊκό-πανεργατικό ποτάμι που να ανοίξει τον δρόμο για την συνένωση των επιμέρους κινημάτων και την μετατροπή τους σε ένα ενιαίο κίνημα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής!

Να δώσει ανάσα και πνοή στην εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία που δεν αντέχουν να κάνουν άλλο βήμα πίσω να πιστέψουν ξανά στην δύναμη της συλλογικής πάλης, για να σπάσει ο αρνητικός συσχετισμός και να μείνουμε στον δρόμο, στις καταλήψεις, στα αγροτικά μπλόκα με διάρκεια, συνέπεια ώστε να ανατρέψουμε την πολιτική ιμπεριαλιστών, ντόπιας αστικής τάξης και κυβέρνησης!

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία να συναντηθούν μαζικά και πλατιά στους δρόμους της οργής, να απεργήσουν, να ισχυροποιήσουν τις φοιτητικές καταλήψεις, να οργανωθούν και να αντισταθούν.

Μπορούμε και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας, ανατρέποντας την σιγή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και στήνοντας παλλαϊκό ατσάλινο τείχος απέναντι στο απέραντο Κράτος Χωροφύλακα που ορθώνεται μπροστά μας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών!

Αθήνα: Στηρίζουμε το μπλοκ του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις γραμμές του, Πεσμαζόγλου και Σταδίου,11:00.

Λάρισα: Στηρίζουμε το κάλεσμα του Μετώπου Λαϊκού Αγώνα «Κώστας Βιδάλης», 10:30, Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Βόλος: Στηρίζουμε το κάλεσμα της συνέλευσης υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών και της ταξικής αλληλεγγύης, 10:00 Ταχυδρομείο.

Άργος: Στηρίζουμε το κάλεσμα σωματείων συνδικάτων 10:30 πλ. Αγίου Πέτρου Άργους

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ,ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ- ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΜΙΣΘΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ-ΕΙΡΗΝΗ- ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών / Αγωνιστών

πηγή : https://www.facebook.com/laikidrasi/


1 2 3 4 5 6

1 Χρόνος από τις κρατικές - καπιταλιστικές δολοφονίες των Τεμπών | Παλλαϊκός μετωπικός ξεσηκωμός

ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ένας χρόνος πέρασε και το σοκ του λαού της πόλης μας δεν έχει ξεπεραστεί από το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών και τον αποτρόπαιο θάνατο 57 συνανθρώπων μας- στην πλειοψηφία τους νέων. Το έγκλημα αυτό οφείλεται στην μακροχρόνια αποδιοργάνωση και απαξίωση των υποδομών και στο ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, αντί πινακίου φακής, στα μονοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα, στα πλαίσια της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, των μνημονίων και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας.

Το έγκλημα των Τεμπών φέρει την σφραγίδα όλων των αστικών κυβερνήσεων που απαξίωσαν και ιδιωτικοποίησαν τον ΟΣΕ και φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα χρόνο μετά κανένας «υπαίτιος» δεν πλήρωσε γι αυτά τα εγκλήματα.

Απαιτούμε δικαίωση των θυμάτων και απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπων, για την επιχειρούμενη προσπάθεια συγκάλυψης του, ενώ θεωρούμε πως παραμένει αναγκαίο το αίτημα για εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, και ο εκσυγχρονισμός τους που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ντόπια αστική τάξη και τα ξένα αφεντικά συνεχίζουν να τσακίζουν τα δικαιώματά μας. Η φτώχεια απλώνεται στον εργαζόμενο λαό, η καταστολή γιγαντώνεται, τα σπίτια αρπάζονται από τα αρπαχτικά των funds, η χώρα -όπως και η πόλη μας- έχει μετατραπεί σε πολεμικό φυλάκιο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός συνεχίζει να μετατρέπει κάθε δημόσιο αγαθό της χώρας μας σε εμπόρευμα. Νέος στόχος τους είναι και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Παιδείας μέσα από την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος με το νομοσχέδιο να έχει εξαγγελθεί προς ψήφιση για τις 8 Μάρτη.

Η ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα σήμερα προβάλει ως το νούμερο ένα πρόβλημα για τον λαό μας ως συνέπεια των πολιτικών της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των πολιτικών της ΕΕ που εξυπηρετούν τους μονοπωλιακούς κολοσσούς.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας συνεχίζει να βλέπει το βιος του διαλυμένο από τις πλημμύρες. Ο Θεσσαλικός κάμπος στενάζει οικονομικά, οι αποζημιώσεις καθυστερούν και είναι ψύχουλα, η αγροτική παραγωγή καταστρέφεται, οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, γι αυτό και βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και στήνουν τα μπλόκα τους και διεκδικούν τα αυτονόητα.

Για άλλη μια φορά το «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε ανίκανο και οι υποδομές ανεπαρκέστατες να αντιμετωπίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Απαιτούμε την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τις πλημμύρες που κατέστρεψαν στη Θεσσαλία καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ολόκληρα χωριά και σπίτια σε όλη την Θεσσαλία.

Τα προβλήματα βέβαια των αγροτών είναι χρόνια. Σχετίζονται με τον βασικό πυρήνα της πολιτικής της Ε.Ε και τις ντιρεκτίβες της ΚΑΠ τις τελευταίες δεκαετίες που χτυπούν αδυσώπητα την μικρομεσαία αγροτιά.

Μιας πολιτικής που λειτουργεί υπέρ της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της αγροτικής παραγωγής σε λίγες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, με στόχο το κέρδος στην διεθνή αγορά, μειώνει την αγροτική παραγωγή, αυξάνει τις εισαγωγές, συγκεντρώνει την γη σε λίγα χέρια, την παραγωγή στα χέρια και τις διαθέσεις των μονοπωλίων και δεν εξυπηρετεί την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας - που ενώ παράγει αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα - βρίσκεται σε καθεστώς διατροφικής εξάρτησης.

Σε αυτή τη συγκυρία, που χιλιάδες φοιτητές, μαθητές νέοι και νέες να βγαίνουν στους δρόμους και οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα τους στριμώχνουν την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο, με κεντρικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη, να συνενωθούν όλοι οι αγώνες του λαού μας με την εργατική τάξη και να υψωθεί ένα ενιαίο παλαιικό μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και την κυβέρνηση της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του πολέμου και της υποτέλειας.

Καλούμε τον λαό της Λάρισας στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 28 Φλεβάρη στις 10:30 στην Κ. Πλατεία. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, αγροτών και εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και καλούμε τον εργαζόμενο λαό να οργανωθεί στα σωματεία του.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ- ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Μέτωπο Λαϊκού Αγώνα «Κώστας Βιδάλης»

Λάρισα 26/02/04

πηγή : https://www.facebook.com/people/Μέτωπο-Λαϊκού…


1 2 3 4 5 6

Ο συλλογικός δρόμος του αγώνα χαράσσεται πάνω στην πάλη για την δικαίωση των νεκρών των Τεμπών | ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών, χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς. Εκείνο το βράδυ φάνηκε με τον πιο σκληρό και τραγικό τρόπο πως οι ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων μπορούν εύκολα να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την κρατική δολοφονία επιβεβαίωσαν πως στόχος είναι η συγκάλυψη, χωρίς καμία πρόθεση ούτε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και τους συγγενείς τους, αλλά ούτε και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί ο σιδηρόδρομος ένα ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Η κρατική-καπιταλιστική δολοφονία στα Τέμπη αποτελεί την πιο ωμή αποτύπωση ενός διεφθαρμένου κράτους που, σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο, λυμαίνονται την κρατική περιουσία με σκοπό το κέρδος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Μετά από τη διενέργεια μιας σειράς προσχηματικών διαδικασιών της εξεταστικής επιτροπής, καμία πολιτική ευθύνη για το έγκλημα δεν αποδόθηκε, και η υπόθεση έκλεισε με την άσκηση διώξεων μόνο σε στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train. Οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν τον αγώνα τους προσπαθώντας να υπάρξει ποινική καταδίκη όλων των ιθυνόντων αλλά και ηθική δικαίωση της μνήμης των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα.

Η υπόθεση της Hellenic train αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις ανοίγουν στο κεφάλαιο νέα πεδία κερδοφορίας, τα οποία διαχειρίζεται με στυγνά οικονομοτεχνικά κριτήρια και μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Ο αγώνας για την αποτροπή της συγκάλυψης και τη δικαίωση των θυμάτων, την ποινική καταδίκη των πολιτικά υπευθύνων (με βασικότερο τον πρώην Υπουργό μεταφορών Καραμανλή) και τη συνολική πολιτική καταδίκη των κυβερνητικών επιλογών, αποτελεί υπόθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Μόνο το κίνημα, μπορεί να απαιτήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διεκδικήσει να γίνει ο σιδηρόδρομος ένα δημόσιο σύγχρονο και ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Η πανεργατική απεργία καλείται σε μια συνθήκη βαθιάς κρίσης για τα λαϊκά στρώματα. Στην πολύπαθη Θεσσαλία οι συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο καθώς και τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών. Η απουσία στήριξης από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνδυασμό με τη στρατηγική εγκατάλειψης που ακολουθείται για τις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις, εξοστρακίζει από την ύπαιθρο τους κατοίκους και οδηγεί σε συρρίκνωση την αγροτική οικονομία.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα η αξιοποίηση της καταστροφής προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στη μετατροπή της πλημμυρισμένης καλλιεργήσιμης γης σε φωτοβολταϊκά πάρκα, προωθώντας τη δήθεν "πράσινη ενέργεια" και καταργώντας εν πολλοίς την τοπική πρωτογενή παραγωγή. Παράλληλα, οι μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, και ζωικό κεφάλαιο δεν έχουν ουσιαστικά αποζημιωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες αγρότες και εργαζόμενοι (κυρίως εργάτες γης) να έχουν θέμα επιβίωσης. Επίσης, η έλλειψη αγροτικών προϊόντων από την απώλεια της καλλιεργήσιμης γης ενισχύει και επιταχύνει μια γενικευμένη επισιτιστική κρίση.

Οι μεγάλες καταστροφές των πλημμυρών συνιστούν και αυτές ένα κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα, στο οποίο οδήγησε η αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με στόχο την εξασφάλιση του κέρδους για λίγους. Η προτεραιοποίηση του κέρδους πάνω από τις ζωές φαίνεται και από την απουσία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Βασικά έργα υποδομής, ζωτικής σημασίας λογίζονται ως κόστος στη βάση της ανταποδοτικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το λαϊκό και εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει για την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών στο 100% της ζημιάς και να διεκδικήσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας με μεγάλα έργα υποδομής.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη έρχεται να προστεθεί η ακρίβεια που κατασπαράζει το λαϊκό εισόδημα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να καλπάζει, τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και το ενεργειακό κόστος να έχει παγιωθεί σε μόνιμα υψηλές τιμές. Οι εταιρείες ενέργειας καθώς και οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ αισχροκερδούν ασύδοτα, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχου της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες καρτέλ. Η εντατικοποίηση της εργασίας και παράλληλα η υποτίμηση του εισοδήματος, υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής και αφήνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα χωρίς προοπτική.

Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται και όλο και περισσότερες πρώτες κατοικίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Εδώ και τρία και πλέον χρόνια ο πληθωρισμός τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς και αξιοποιείται είτε σαν πρόσχημα για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς είτε ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι πως ο πόλεμος συνεχίζεται με τις ευλογίες της Δύσης (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) και τη συμμετοχή της χώρας μας με χρηματοδότηση αλλά και με αποστολή πολεμικού υλικού.

Κατηγορούν για την ακρίβεια ένα πόλεμο τον οποίο οι ίδιοι και χρηματοδοτούν και δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν.

Η ψευδεπίγραφη εικόνα προόδου που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. δέχεται ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που κορυφώθηκαν με την κάθοδο τους στην Αθήνα, έδειξαν πως τα μεγάλα ζητήματα του κόστους παραγωγής αλλά και της διάθεσης των προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές είναι ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την συνέχεια της πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης τα μεγάλα ζητήματα της ΚΑΠ και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, φαίνεται ότι προσπαθούν να μετασχηματίσουν την σύσταση του αγροτικού πληθυσμού, θέτοντας ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και συγκεντρώνοντας την γη σε χέρια λίγων.

Η δήθεν πρόοδός τους περνά μέσα από το ξεπούλημα όλων των δημόσιων αγαθών (δίκτυα, υγεία, παιδεία). Όμως, το τελευταίο διάστημα, έχουν απέναντί τους το μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενάντια στην ύπουλη μεθόδευση κατάργησης του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα οδηγήσουν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και απεργίες αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία και για ένα πανεπιστήμιο που τα πτυχία του θα έχουν αντίκρισμα στη αγορά εργασίας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ένα πανεπιστήμιο που θα είναι κοινωνικός χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων, εργαστήρι πολιτικοποίησης αλλά και καλλιέργειας των αντιστάσεων απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Οι επιμέρους αγώνες που έχουν ξεσπάσει στην κοινωνία δείχνουν τον δρόμο! Η απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου καλείται σε μια συνθήκη όπου ο θυμός από το έγκλημα των Τεμπών και την κυνική προσπάθεια συγκάλυψής του συναντάται με την κραυγή αγωνίας των αγροτών, τη μαχητικότητα του φοιτητικού κινήματος και τελικά την ανάγκη για ένα μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει την ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής πάνω από τα κέρδη.

Ένα κίνημα που θα αγωνιστεί να μπει τέλος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Ο συλλογικός δρόμος του αγώνα χαράσσεται πάνω στην πάλη για την δικαίωση των νεκρών των Τεμπών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 28η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:30

ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

πηγή : https://www.facebook.com/p/Δίκτυο-Αγώνα-Αλληλ…


1 2 3 4 5 6

ανοιχτή συνέλευση "σπορά"

πηγή : https://www.facebook.com/p/Ανοιχτή-Συνέλευση-…


1 2 3 4 5 6

Στηρίζουμε- συμμετέχουμε στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λάρισας στις 10:30.

Κατάληψη Ντουγρού

πηγή : https://www.facebook.com/ntougrou/?locale=el_…