Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 στις 21.30

Προβολή: Οι ξεχασμένοι

Κύκλος 6 προβολών: το παιδί στον λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο

Κάθε Πέμπτη στις 21.30

Α. Το παιδί στη δίνη του εμφύλιου πολέμου

1. Αθώες φωνές του Λουίζ Μαντόκι 12/01 Ελ Σαλβαδόρ 2004

Ελ Σαλβαδόρ - δεκαετία '80. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών του απελευθερωτικού μετώπου Farabundo Martí μαίνεται. Στο χωριό Cuscatachingo ζει ο 12χρονος Chava μαζί με τη μητέρα του και τη μικρή αδελφή του. Ο πατέρας του είχε φύγει μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος, ενώ ο θείος του έχει πάρει το μέρος των ανταρτών, που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στο χωριό. Έτσι, ξαφνικά γίνεται αρχηγός της οικογένειάς του.

Έχοντας αρχικά άγνοια του κινδύνου που παραμόνευε, ζούσε μια φυσιολογική ζωή στο σχολείο και στο σπίτι. Όμως, όταν ο κυβερνητικός στρατός μπήκε στο σχολείο του και επιστράτευσε κάποιους φίλους του στον αγώνα κατά των ανταρτών, ο Chava άρχισε να καταλαβαίνει ότι η παιδική του ηλικία φτάνει στο τέλος της.

2. Τα χρώματα του Βουνού του Κάρλος Σέζαρ Αλμπελάεζ Κολομβία 2010

Προσοχή! εκτάκτως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/01

Ο Manuel, 9, έχει μια παλιά μπάλα με το οποίο παίζει ποδόσφαιρο κάθε μέρα στην ύπαιθρο. Εκείνος ονειρεύεται να γίνει ένας μεγάλος τερματοφύλακας. Επιθυμία που φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα όταν ο Έρνεστ, ο πατέρας του, του δίνει μια νέα μπάλα. Όμως ένα απρόσμενο ατύχημα στέλνει τη μπάλα σε ένα ναρκοπέδιο. Παρά τον κίνδυνο, ο Manuel αρνείται να εγκαταλείψει θησαυρό του ... Ο Μανουέλ πείθει τους Χουλιάν και Πόκα Λουζ, δύο φίλους του, να την σώσουν. Μέσα από τις περιπέτειες και τα παιδικά παιχνίδια, τα σημάδια των ένοπλων συγκρούσεων αρχίζουν να εμφανίζονται στη ζωή των κατοίκων της Πραδέρα.

Β. το παιδί στη στρατιωτική δικτατορία

1. Καμτσάτκα του Μαρσέλο Πινέιρο 26/01 Αργεντινή 2002

Στην Αργεντινή του 1976 ο δεκάχρονος Χάρι ζει μαζί με τους γονείς του μια ευτυχισμένη ζωή. Λίγο μετά το πραξικόπημα, η οικογένεια αναγκάζεται να καταφύγει σε μια φάρμα και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή με νέες ταυτότητες. Με το νέο σύνθημα της οικογένειας που είναι «να είμαστε μαζί, οι τέσσερίς μας όσο περισσότερο μπορούμε» ο Χάρι με τον μικρότερο του αδελφό μαζί με τους γονείς τους βιώνουν την απώλεια μέσα στην καινούρια τους άβολή πραγματικότητα. Μια ταινία που αποδεικνύει ότι οι δεσμοί της αγάπης μπορούν να εναντιωθούν στην τρομοκρατία της πολιτικής.

2. Ματσούκα του Αντρές Γουντ 02/02 Χιλή 2004

Χιλή, 1973. Ο εντεκάχρονος Ινφάντε (Ματίας Κουέρ), γόνος μίας εύπορης μεσοαστικής οικογένειας και ο συνομήλικος του Ματσούκα (Αριέλ Ματαλούνα), «παιδί» μιας παραγκούπολης του Σαντιάγκο, πηγαίνουν στο ίδιο ιδιωτικό εκκλησιαστικό σχολείο. Η προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων, αποτέλεσμα από τη μια των μεταρρυθμίσεων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Αλιέντε και από την άλλη των πρωτοβουλιών του φωτισμένου διευθυντή του σχολείου πατέρα Μάκενρο (Ερνέστο Μαλμπράν) που θέλει με αυτόν τον τρόπο να διδάξει στους μαθητές του το «σεβασμό προς τον άνθρωπο», δε γίνεται δεκτή από όλους με τον ίδιο ενθουσιασμό. Μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικών αντεγκλήσεων και αναταραχών τα δύο αγόρια θα γίνουν φίλοι, αδιαφορώντας για όλα αυτά που υποτίθεται πως τους χωρίζουν. Μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που «ο κόσμος των μεγάλων» θα εισβάλει βίαια στο δικό τους…

Γ. το παιδί στο χάος της πιο μεγάλης πόλης στον κόσμο

1. Οι ξεχασμένοι του Λουίς Μπουνιουέλ 09/02 Μεξικό 1950

Πόλη του Μεξικό. Εξαθλίωση, φτώχεια. Γέροι, σακάτηδες, άνεργοι και μέσα σε αυτούς δύο χαμίνια, ο Χάιμπο, που δε διστάζει να σκοτώσει και ο Πέντρο που τον ακολουθεί πιστά στις εγκληματικές του ενέργειες αλλά προσπαθεί να μην πράττει αξιόποινες πράξεις και ονειρεύεται μια τίμια ζωή. Όμως η μοίρα, δεν θα κάνει διακρίσεις και θα επιφυλάξει και στους δύο άσχημο τέλος...

Η ταινία που σήμανε την ανάκαμψη του Μπουνιουέλ, αφού μετά την τεράστια επιτυχία της σταμάτησε να γυρίζει φιλμ μόνο και μόνο για τα χρήματα, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα έργα του και σημαδοτεί την έναρξη της ώριμης περιόδου του. Αριστούργημα που σημάδεψε τον παγκόσμιο κινηματογράφο και παραμένει επίκαιρο, ενώ έχει κλείσει περισσότερο από μισό αιώνα ζωής.

(πρόσφατα η ταινία εντάχτηκε και στη λίστα της UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς).

2. Το χαμίνι του Μεξικο Σίτι του Χεράρδο Τοτ 16/02 Μεξικό 2001

Ο 15χρονος Ρουφίνο ζει στους δρόμους του Μέξικο Σίτι Φροντίζει τα μικρότερα άστεγα παιδιά που κοιμούνται τα βράδια στα παγκάκια και τις χαρτόκουτες. Ο Ρουφίνο κερδίζει χρήματα κάνοντας σκληρές και βρώμικες δουλειές όπως η μεταφορά κρεάτων στην αγορά. Για να αυξήσει τα έσοδά του ο Ρουφίνο κλέβει μια σακούλα ναρκωτικά από τον διεφθαρμένο μπάτσο της περιοχής και εραστή της θετής του μητέρας τον Οτσόα…Θέλει με τα λεφτά που θα κερδίσει να φύγει από την πόλη μαζί με την φίλη του και το μωρό της. ¨όμως τότε θα βρει τα ίχνη του χαμένου πατέρα του…

πηγή : email που μας στάλθηκε στις 13 Ιαν.