τι; : προβολή θεματική : 8η Μάρτη από :

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στις 21.00

Προβολή The Stepford Wives (1975)

ακριβής τοποθεσία : Αίθουσα Α5

Αυτή τη Δευτέρα η CineΦ.Ηλ. γιορτάζει την 8η Μάρτη με μια φεμινιστική σατιρική ταινία τρόμου από τα 70s. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ira Levin, το Stepford Wives είναι ένα προειδοποιητικό παραμύθι με διαχρονικά συμπεράσματα.

Η Νεοϋορκέζα φωτογράφος Τζοάννα πείθεται από τον σύζυγό της Γουόλτερ να μετακομίσουν μαζί με τα παιδιά τους στην εξοχική, φιλειρηνική κοινότητα του Στέπφορντ. Εκεί η ζωή κυλάει ήρεμα για την οικογένεια με τον Γουόλτερ να γίνεται μέλος μιας ιδιόμορφης λέσχης μόνο για άντρες, και τη Τζοάννα να προσπαθεί να βρει σημείο επαφής με τις παραδοσιακές νοικοκυρές του Στέπφορντ. Κάποια στιγμή η Τζοάννα παρατηρεί ότι οι παντρεμένες γειτόνισσές της παραείναι όμορφες και περιποιημένες, παραείναι καλές νοικοκυρές και μαγείρισσες, παραείναι υποταγμένες στους συζύγους τους, τόσο, σε βαθμό που γίνεται καχύποπτη. Μισάνοιχτες πόρτες, ανήσυχα βλέμματα, και το δυσοίωνο καλοφτιαγμένο ειδύλλιο μιας πόλης υφαίνουν έναν ιστό που την καταπίνει. Θα καταφέρει να νικήσει έναν αγώνα με το αναπόφευκτο, ή θα καταλήξει και αυτή ένα ανδρείκελο του ατόμου που υπήρξε; Ακόμα και τότε, θα είναι αρκετή;

Ο μισός αιώνας που χωρίζει το σήμερα από όσα συμβαίνουν ταινία ουσιαστικά δεν έχει σημασία. Οι γυναίκες συνεχίζουν να χειραγωγούνται, να χάνονται και να σκοτώνονται στα χέρια της πατριαρχίας. Εκτός από τη διερεύνηση των κοινωνικών ρόλων και της συνέναισης, το Stepford Wives δείχνει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να επεξεργαστούν την πραγματικότητα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να απομείνουμε με μια υπερπραγματικότητα που είναι πολύ κενή, πολύ αφύσικη και πολύ πιθανή.

Σκηνοθεσία: Bryan Forbes
Διάρκεια: 117'
Letterboxd: https://letterboxd.com/film/the-stepford-wive…

Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!

πηγή : https://fb.me/e/3hEkmlb4t
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Μαρτίου 22h