Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στις 20.00

Craft & Bar - Συλλογική Δημιουργία Τοτέμ

Σας καλούμε σε ένα workshop συλλογικής χειροτεχνίας όπου θα δημιουργήσουμε, πειραματιζομεν@ με απομεινάρια hardware κάθε λογής, μέσω του πρώτου τρόπου που πολλ@ από εμάς είχαμε επαφή με αυτόν τον εξωγήινο κόσμο των ηλεκτρονικών, των καλωδίων και των τσιπς - διαλυοντας (χαλασμένες) συσκευές.

Με λίγα λόγια, στο χώρο θα υπάρχει άπλετη ηλεκτρονική σαβούρα (παλιές συσκευές κλπ) και υλικά χειροτεχνίας (κόλλες, σύρματα κλπ) έτοιμα να διαλυθούν και να ανασυντεθούν σε κάτι νέο. Είστε ακόμη, ευπρόσδεκτ@ να συνεισφέρετε με τα δικά σας υλικά, συνεισφέροντας στο συλλογικό τοτέμ που θα συνοδεύσει τις αντιστάσεις μας στον καπιταλισμό του AI Singularity.

Πάνω σ' αυτό, είναι εύκολο να αντιλαμβανόμαστε τα διασυνδεμένα συστήματα σαν μια ασταμάτητη προσπάθεια του κεφαλαίου για παρέμβαση στις ζωές και τους χρόνους μας με αυξανόμενα επιθετικούς όρους. Ωστόσο, μια τέτοια ανάλυση αγνοεί τους επιμέρους κόμβους αυτών των συστημάτων, τις αδυναμίες τους και τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, αγνοώντας τις δυνατότητες ρήξης, διεκδικήσεων και χάκινγκ.

Για παράδειγμα, οι κύκλοι συντήρησης, διανομής καθώς και η επιλογή χρήσης ενός λογισμικού εμπλέκουν δυνητικές αντιστάσεις, μέσω σαμποτάζ, πειρατείας ή ακόμη και opting-out (η επιλογή πχ του να μην παρέχεις δεδομένα μέσω της χρήσης ενός λογισμικού).

Η παύση κυκλοφορίας ενός hardware ικανού να τρέξει software και η άρνηση συντήρησης του από τις εκάστοτε εταιρίες παραγωγής του, εμπλέκουν δυνητικές αντιστάσεις μέσω reverse engineering, emulating κλπ.

Η αχρήστευση του hardware εμπλέκει δυνητικές αντιστάσεις μέσω της ανακύκλωσης. Ανακύκλωσης μέσω της επιδιόρθωσης, του salvaging ηλεκτρονικών, και του να κάνουμε καμένες καλλιτεχνίες σε μπαρ με τ@ φιλ@ μας.

Την Τετάρτη στις 8 στο κοινωνικό κέντρο Ovradera (Επισκόπου Αμβροσίου 3)