τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Δύναμη στον Αγώνα των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα

Νέα 24ωρη Απεργία.Τετάρτη 13/3

post image

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία σε Ελλάδα και Γαλλία. Τον Φλεβάρη προηγήθηκαν δύο δυναμικές απεργίες (08/02, 19/02) στην πολυεθνική Teleperformance (TP) καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης όπως Webhelp, TTEC και FoundEver με τη συμμετοχή 3.000 εργαζομένων. Εκτός της μαζικής συμμετοχής, οι απεργίες οδήγησαν και στη δημιουργία δύο νέων επιχειρησιακών σωματείων βάσης στην TP και στη Webhelp.

Η TP αποτελεί σήμερα τον 4ο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζομένους, με κύκλο εργασιών 413,4 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 57,2 εκ. ευρώ για το 2022. Αυτή η εικόνα προβάλλεται απ' την εταιρεία και την κυβέρνηση ως ένα επιχειρηματικό success story, ένας σύγχρονος και προοδευτικός τόπος εργασίας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, κρύβει όμως την πραγματικότητα της εργασιακής επισφάλειας και των χαμηλών μισθών, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του απαράδεκτου καθεστώτος της βίζας ειδικού σκοπού στο οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά εντατικά υπό την πίεση των συνεχόμενων διαδοχικών κλήσεων, είναι αυτοί που με τις τεχνικές τους γνώσεις και τον εργάσιμο χρόνο τους παράγουν τα κέρδη της εταιρείας, οι αμοιβές τους όμως φτάνουν ίσα ίσα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια στα τρόφιμα γονατίζει τους εκμεταλλευόμενους και η κάλυψη των βασικών αναγκών όπως ενοίκια και λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης φτάνουν σχεδόν στο 100% του μισθού, οι εργαζόμενοι στα call-centers, ντόπιοι και μετανάστες, συσπειρώνονται και οργανώνονται συλλογικά προτάσσοντας από κοινού τα δίκαια αιτήματα τους για:

> Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

> Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ώστε να τερματιστεί η επισφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή με βάση το έργο (project).

> Κατάργηση της βίζας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών. Χορήγηση αδειών παραμονής. Πλήρης πρόσβαση σε εργασία, παροχές υγείας και πρόνοιας, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπαγωγή στο ταμείο ανεργίας

Η TP αρνήθηκε να διαπραγματευτεί επί των εργατικών αιτημάτων και αντ' αυτού μήνυσε το συνδικάτο εργατο-υπαλλήλων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), που συμμετείχε από κοινού με τους απεργούς στη συνάντηση με την εργοδοσία, πατώντας πάνω την αντεργατική απόφαση του πρώην υπουργού εργασίας Χατζηδάκη (62599/26.08.21) περί κοινοποίησης των στοιχείων των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Αντίθετα με την TP, η Webhelp προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ με το νεο-ιδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο. Οι εργαζόμενοι/ες σε Teleperformance, Webhelp, TTEC & Foundever δεν υποχωρούν και πραγματοποιούν νέα απεργία στις 13/03, ενώ οι εγγραφές στο νέα επιχειρησιακά σωματεία πληθαίνουν καθημερινά.

Γραφόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στα επιχειρησιακά μας σωματεία!

Συγκεντρωση Τεταρτη 13/03:

8πμ έξω από τα γραφεία της Teleperformance (Μαυρομιχάλη 13, Πειραιάς)

12:00 στην πλατεία Συντάγματος

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες στα Τηλεφωνικά Κέντρα & την Πληροφορική

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1629429/


1 2 3

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα

Την Τετάρτη 13 Μάρτη οι εργαζόμενοι/ες στα τηλεφωνικά κέντρα θα βρεθούν για ακόμη μια φορά σε απεργιακή κινητοποίηση, βάσει της νέας 24ωρης απεργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Η απεργία αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά στον εν λόγω κλάδο, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δυο τον Φλεβάρη του 2024 και πιο συγκεκριμένα στις Teleperformance, Webhelp, TTEC και FoundEver.
Η Teleperformance Greece είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα. Αποτελεί μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου γαλλικών συμφερόντων με θυγατρικές σε 80 χώρες και απασχολεί 330.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται με πλήθος πολυεθνικών όπως η Microsoft, η Apple, η Volkswagen, η Facebook, η Canon, η Netflix και πολλές άλλες. Εκμεταλλευόμενη τόσο την ευνοϊκή νομοθεσία για τα αφεντικά, τα χαμηλά μεροκάματα όσο και το καθεστώς όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι/ες που προέρχονται από τρίτες χώρες σχετικά με τη βίζα ειδικού σκοπού, έχει μετατραπεί σε διαχειριστικό κέντρο του ομίλου για τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους/ες στη χώρα. Η συνεχής ροή κλήσεων, η συστηματική αύξηση της νόρμας παραγωγής σε συνδυασμό με τον καθημερινό έλεγχο της παραγωγικότητας και οι χαμηλές αμοιβές σκιαγραφούν τις εργασιακές συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι/ες οι εργαζόμενοι/ες.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα οξύνεται διαρκώς μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων με στόχο το βάθεμα των αντικοινωνικών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, όπου η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τον κίνδυνο της ανέχειας όσο και με την επιβολή επαχθέστερων και πιο άγριων όρων εκμετάλλευσης στα εργασιακά κάτεργα. Η περαιτέρω λεηλασία της κοινωνικής βάσης συντελείται με τη γιγάντωση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι πενιχροί μισθοί και μεροκάματα δεν φτάνουν για να καλύψουν το κόστος επιβίωσης. Όσοι και όσες ορθώνουν ανάστημα απέναντι στις συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης που επιβάλλονται διαρκώς στους από τα κάτω, στην επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα με την εγκληματοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την επί της ουσίας παρανομοποίηση της απεργίας, την κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας και τους αντεργατικούς νόμους που ο ένας διαδέχεται τον άλλον ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.
Ως αναρχικοί/ες στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι/ες στα τηλεφωνικά κέντρα κόντρα στην εργασιακή εκμετάλλευση και το καθεστώς επισφάλειας. Απέναντι στις κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής, την υποτίμηση της ζωής μας, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης. Η μόνη προοπτική για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στον αγώνα για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 13 Μάρτη στις 8.00 έξω από τα γραφεία της Teleperformance (Μαυρομιχάλη 13, Πειραιάς) και στις 12.00 στην πλατεία Συντάγματος

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

πηγή : https://saktx.espivblogs.net/
πηγή : email που λάβαμε στις 12 Μαρτίου 07h


1 2 3

Για τον αγώνα των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την αυριανή απεργία | Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Κατά τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δυναμικός και μαζικός αγώνας των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και τα τηλεφωνικά κέντρα σε πανελλαδικό επίπεδο. Πριν περάσουμε όμως στον ίδιο τον αγώνα των εργαζομένων, στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, τις νίκες που έφερε, στους δρόμους που άνοιξε και όλα τα κομβικά ζητήματα που ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει, ας πούμε κάποια πράγματα για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην ελλάδα και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σ΄ αυτόν.

Αρχικά, οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν έναν τεράστιο αναπτυσσόμενο κλάδο που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και αποφέρει τεράστια κέρδη για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ΄αυτόν. Μόνο η εταιρεία Teleperformance, ένας διεθνής κολοσσός του κλάδου που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, απασχολεί 12.000 εργαζομένους. Μιλάμε, μάλιστα, για ένα εργατικό δυναμικό πολυεθνικό καθώς οι διάφορες εταιρείες απορροφούν εργαζομένους από διάφορες χώρες λόγω της γνώσης κάποιας ξένης γλώσσας, με τους εργαζομένους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε (κυρίως Αφρικανοί και Άραβες) να βρίσκονται, όπως θα εξηγήσουμε και στην συνέχεια, σε ένα καθεστώς εκβιαστικής εργασιακής ομηρίας από την εργοδοσία. Οι εταιρείες του κλάδου αυτοπροβάλλονται ως ιδανικά εργασιακά περιβάλλοντα, με την Teleperformance να συγκαταλέγεται σε διεθνείς έρευνες μέσα στα 5 «Best Workplaces» παγκοσμίως. Βέβαια, όταν βλέπουμε το ίδιο το σύστημα να ευλογάει τα γένια του θα πρέπει να περιμένουμε ότι κάτι βρωμάει από πίσω. Κι αυτό συμβαίνει και σ΄αυτή την περίπτωση. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με εργασιακά κάτεργα!

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Teleperformance και σε άλλες αυτού του κλάδου, όπως περιγράφεται από τους ίδιους. Χαμηλοί μισθοί που δεν φτάνουν επ' ουδενί για να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα, εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας μέσα σε ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, συνεχής εργασιακή επισφάλεια, ελλείψει συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την περίπτωση της μετακίνησης από project σε project ή την διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας να είναι πάντοτε πιθανή. Επιπλέον, στα αυτοπροβαλλόμενα ως «Best Workplaces» των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και τηλεφωνικών κέντρων, έχουν υπάρξει καταγγελίες εργαζομένων για την επιβολή αδειών άνευ αποδοχών, δυσμενών μεταθέσεων και απολύσεων λόγω προβλημάτων υγείας που αυτοί αντιμετώπιζαν, καθώς και για απολύσεις εργαζομένων με δόλια μέσα χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο καθεστώς ομηρίας που επιβάλλουν αυτές οι εταιρείες στους εργαζομένους τους από χώρες εκτός της Ε.Ε, οι οποίοι έρχονται στην χώρα με ειδική άδεια εργασίας, βάσει της οποίας τους επιτρέπεται η παραμονή για μόνο όσο εργάζονται και δη όσο εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο. Καταλαβαίνουμε τι συνεπάγεται αυτή η συνθήκη για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εκβιαστικά εξαρτημένοι στις ορέξεις των εταιρειών του κλάδου αφού μια πιθανή απόλυση ουσιαστικά ισοδυναμεί και με την απέλαση τους μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Απέναντι στις παραπάνω συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες δεν έμειναν άπραγοι, να τις υπομένουν απλώς ο καθένας μόνος του. Είπαν «έως εδώ, αρκετά!» και οργάνωσαν συλλογικά τον αγώνα τους, θέτοντας δυναμικά τις διεκδικήσεις τους, με τα αιτήματα τους να αφορούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, τις αυξήσεις σε μισθούς με την ταυτόχρονη μείωση του ωραρίου εργασίας, επίδομα ξένης γλώσσας 10% κάθε ξένη γλώσσα, ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15 %, βίζα εργασίας και όχι ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους εκτός Ε.Ε. κ.α. Η αρχή αυτού του αγώνα έγινε με την μαζική απεργία που έλαβε χώρα στις 8/2 με την συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων μετά την απόφαση του σωματείου τους στον Νομό Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και την στήριξη του αντίστοιχου σωματείου στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η ακόμη πιο μαζική απεργία στις 19/2 σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Μέσα από τον απεργιακό τους αγώνα, οι εργαζόμενοι κατέστησαν ηχηρή την παρουσία τους μέσα από τις μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις τους έξω από γραφεία των εταιρειών στις τρεις παραπάνω πόλεις, έξω από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα, καθώς και με την οργανωμένη παρουσία τους έξω από την Βουλή. Έχει σημασία να πούμε πως οι απεργίες και οι παραπάνω κινητοποιήσεις υπήρξαν το αποτέλεσμα μαζικών διεργασιών και ζυμώσεων των εργαζομένων εντός των σωματείων τους, οι οποίες ενίσχυσαν αγωνιστική κουλτούρα, την συλλογικοποίηση και τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ τους. Απότοκο αυτών των διεργασιών αποτέλεσε και η σύσταση νέου επιχειρησιακού σωματείου (του ΣΕΤΕΠ) στην μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, την Teleperformance, το οποίο μόλις συστάθηκε μηνύθηκε από την συγκεκριμένη εταιρεία «πρότυπο» με μια αστεία επιχειρηματολογία.

Οι αγώνες των εργαζομένων φέρνουν αποτελέσματα! Σίγουρα η μαζική συμμετοχή στις απεργίες, η συλλογικοποίηση των εργαζομένων του κλάδου και ο πανικός που προκλήθηκε στις εταιρείες κολοσσούς του κλάδου (όπως μαρτυρά και η μήνυση στο νέο σωματείο) αποτελούν μια σημαντική επιτυχή παρακαταθήκη για έναν αγώνα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όμως έφεραν και έμπρακτα - άμεσα αποτελέσματα, αναγκάζοντας την εταιρεία Webhelp να έρθει σε διαπραγματεύσεις με το σωματείου του κλάδου για την ικανοποίηση του αιτήματος του για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και σ' αυτή την περίπτωση, βέβαια, μιλάμε για ένα ανοικτό στοίχημα των εργαζομένων να θέσουν τους όρους που διεκδικούν, αλλά μιλάμε για μια εξέλιξη που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες εργασίες, μια εξέλιξη που δεν θα ερχόταν χωρίς την συλλογική δυναμική που ανέπτυξε ο αγώνας τους. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, όλοι εμείς που βιώνουμε την καθημερινή εργασιακή εκμετάλλευση ποιο είναι το συμφέρον μας; Να μένουμε στις ατομικές «λύσεις» και στο ότι δεν αλλάζει, όπως μας προτρέπει η συστημική προπαγάνδα ή να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά ο ένας δίπλα στην άλλη για τις ζωές μας;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δίνεται από την ίδια την πραγματικότητα και το ίδιο το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες που ήδη έχουν πετύχει πολλά. Και ένας ακόμη από τους λόγους της επιτυχίας του αγώνα τους είναι η διάρκεια και η επιμονή που τον διέπει, καθώς συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με την ίδια αποφασιστικότητα, καλώντας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη νέο, 3ο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, την Τετάρτη 13/03. Από την πλευρά μας, βρισκόμαστε αλληλέγγυα στο πλάι τους και στηρίζουμε τις νέες κινητοποιήσεις τους και τον αγώνα τους συνολικότερα, μέχρι το τέλος και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, χωρίς κανέναν συμβιβασμό και υποχώρηση. Γιατί το δίκαιο βρίσκεται με το μέρος μας, με τον κόσμο της εργασίας, και όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να το επιβάλλουμε στους εκμεταλλευτές μας, το κράτος και το κεφάλαιο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 13/3

Αθήνα: 8 πμ έξω από τα γραφεία των Τηλεφωνικών Κέντρων (Teleperformance και Webhelp) και στις 12.00 στην Πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη: 7.45 π.μ μπροστά από τα γραφεία τη Teleperformance (26ης Οκτωβρίου 43, περιοχή Σφαγεία)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ: protaanka.espivblogs.net & anarchism.espivblogs.net

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: protaanka.espivblogs.net & facebook