τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στις 18.00

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ - Συγκέντρωση

ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝΕ

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να σκοτώσεις: Μπορούν να σε μαχαιρώσουν στο στομάχι με μαχαίρι, να σου κλέψουν το ψωμί, να μη φροντίσουν για την ασθένεια σου, να σε αναγκάσουν να ζεις σε μια τρύπα, να σε βασανίσουν δουλεύοντας μέχρι το τέλος, να αναγκάσουν να πας στον πόλεμο … Μόνο μερικά από αυτά τα πράγματα είναι απαγορευμένα σε μία κοινωνία».

Μπ. Μπρεχτ

Τίποτα από αυτά δεν είναι απαγορευμένο στην σημερινή κοινωνία μας

Σαν προφητείες ηχούν σήμερα οι λέξεις που είχε γράψει ο Μπέρτολτ Μπρέχτ μεταξύ του 1934 με 1937, τα πρώτα χρόνια της αυτοεξορίας του με την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος στην εξουσία. Παρά την πάροδο περίπου ενενήντα χρόνων από εκείνη την σκοτεινή εποχή και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο εκδημοκρατισμός θα εξαλείψουν τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις ανισότητες, η καθημερινότητα μας τις διαψεύδει.

Η εμπέδωση ότι η ζωή είναι φτηνή, ειδικά μετά και την έλευση της πανδημίας του covid-19 μας έχει κάνει εντελώς απαθείς στα δράματα που εξελίσσονται γύρω μας αλλά και στην καταβαράθρωση της ποιότητας ζωής μας γενικότερα. Μπορούν να μην φροντίσουν την ασθένεια σου

Ο 72χρονος, ο Ηρακλειώτης Γιάννης Τουρνάς που οι ντόπιοι τον γνώριζαν καθώς ήταν πωλητής βιβλίων σε υπαίθριες αγορές, έδωσε με τραγικό τρόπο τέλος στην ζωή του προχθές, αποφασισμένος να λυτρωθεί από το μαρτύριο το οποίο υπέφερε.

Άφησε προσωπικό σημείωμα όπου αποχαιρετούσε παιδιά, εγγόνια και τους άλλους συγγενείς, εξηγώντας τους λόγους της πράξης του και ζητώντας συγγνώμη. Στο σημείωμα έγραφε ότι δεν άντεχε τους πόνους και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Παράλληλα επισήμανε την μεγάλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί καθώς δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει καν την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ για να διαπιστωθεί εάν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος. Προσπάθησε να απευθυνθεί στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά του έκαναν σαφές ότι το αντικαρκινικό φάρμακο δεν υπάρχει και πρέπει να το βρει μόνος του. Του έκλεισαν επόμενο ραντεβού με την προϋπόθεση ότι θα έχει βρει ο ίδιος το φάρμακο για την θεραπεία του. Μάλιστα ο όγκος του ηλικιωμένου είχε αυξηθεί μέσα σε δύο μήνες που περίμενε το φάρμακο από τα 6 εκατοστά στα 9,5 με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας να υποφέρει από φριχτούς πόνους.

Η εξώθηση σε αυτοκτονία του Γιάννη Τουρνά είναι κρατική δολοφονία. Ήδη αυτά συμβαίνουν ενώ η λειτουργία νοσοκομείων όπως των περιφερειακών της Κρήτης αλλά και του Βενιζελείου κρίνεται βδομάδα παρά βδομάδα. Ολόκληρες κλινικές βάζουν λουκέτο και έμπειροι γιατροί παραιτούνται μην αντέχοντας την πίεση και τον φόρτο με ένα κοινωνικό αγαθό όπως η υγεία να έχει γίνει πανάκριβο και δυσεύρετο εμπόρευμα.

Μιλάμε για το σύστημα υγείας ενός κράτους στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οποίο οι παπαγάλοι δημοσιογράφοι μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι καλπάζει αναπτυξιακά και ότι την κρίση την έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά.

Κόρακας κοράκου μάτι όμως δεν βγάζει...

Ο νεκροθάφτης υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την ίδια μέρα εγκαινίαζε τα απογευματινά ιατρεία σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, μια απόφαση που θα στείλει πολύ κόσμο που δεν θα μπορεί να πληρώσει στο τάφο.

Δεν έχασε χρόνο όμως να κάνει κατάπτυστες και εμετικές δηλώσεις όπως συνηθίζει. Η ευθύνη πάλι μετατίθεται σύμφωνα με τον υπουργό -ηθικό αυτουργό της δολοφονίας- στον ασθενή και όχι στο ΕΣΥ και το κράτος, καθώς όπως φαίνεται είναι ατομική ευθύνη κάποιος να μπορεί να βρίσκει αντικαρκινικά φάρμακα σε έλλειψη μέσω του πενιχρού εισοδήματός του.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να σε μαχαιρώσουν στο στομάχι με μαχαίρι γιατί είσαι διαφορετικός, στην εμφάνιση, στο χρώμα, στον σεξουαλικό προσανατολισμό και αυτοπροσδιορισμό. Τα τάγματα εφόδου και ο ακροδεξιός όχλος κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

Μπορούν να σου κλέψουν το ψωμί μέσα από τα χέρια με την ακρίβεια που τσακίζει την καθημερινότητα των νοικοκυριών και περισσότερο των πιο ευάλωτων και φτωχών ομάδων. Στο ασταμάτητο Ράλι τιμών οι κυβερνόντες απαντάνε με μέτρα που δεν αγγίζουν καθόλου τους υπαίτιους για την ακρίβεια, δηλαδή τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους που τους χρηματοδοτούν.

Να σε αναγκάσουν να ζεις σε μια τρύπα πρώην κοτέτσι. Με τα νοίκια που έχουν φτάσει στον ουρανό τα τελευταία χρόνια, με την αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών ακινήτων με τις ευλογίες του κράτους, η εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας είναι προνόμιο μόνο για τους πλούσιους.

Να σε βασανίσουν δουλεύοντας μέχρι το τέλος καθώς πρόσφατα νομοθετήθηκε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν σε προχωρημένη ηλικία με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων Ηρακλείου, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι ανεβαίνουν ξανά στην σκαλωσιά και δουλεύουν στην οικοδομή για να καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώ την ίδια στιγμή golden boys συνταξιούχοι λαμβάνουν υπέρογκες αργομισθίες με τον ίδιο νόμο.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 183 εργοδοτικές δολοφονίες μέσα στο 2023 καθώς η διάλυση της επιθεώρησης εργασίας σε συνδυασμό με την ένταση εργασίας, την κατάργηση των αργιών και την εξάλειψη των υπερωριών μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε κάτεργα για τους εργαζόμενους.

Μπορούν επίσης να σε αναγκάσουν να πας στον πόλεμο.

Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη αλλά και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η άμεση εμπλοκή του ελληνικού κράτους και στις δύο περιπτώσεις μας καθιστούν συνένοχους εφόσον δεν αντιδρούμε αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν άλλοθι για την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση στον τόπο μας.

ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝΕ

Η Θανατοπολιτική του κράτους γεμίζει τις τσέπες των πλουσίων με την φτώχεια, τον θάνατο και την εξαθλίωση μας. Η νομοθέτηση ενός νέου δρακόντειου ποινικού κώδικα όπως έγινε πρόσφατα, κύριο στόχο έχει πέρα από τις πιο ευάλωτες και φτωχές κοινωνικές ομάδες, να θωρακίσει την αυταρχική εξουσία τους κόντρα σε όσους τους αντιστέκονται.

Οι δολοφόνοι των Τεμπών, ο Νεοδημοκράτης παιδοβιαστής Μίχος στα Σεπόλια που σήμερα η εισήγηση της εισαγγελέως ήταν αθωωτική για τον βιασμό της δωδεκάχρονης, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Όπως ήσυχοι κοιμούνται αυτοί που μεθοδικά ξεθεμελιώνουν υγεία και παιδεία για να αβγατίσουν τα κέρδη τους. Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, μπάτσοι-πραίτωρες και φιλήσυχοι πολίτες δουλεύουν για αυτούς...

Η ψευδαίσθηση ότι θα σωθούμε με την ανάθεση σε αριστερούς λαοπλάνους ηγέτες όπως έγινε το 2015 με την "ελπίδα που έρχεται", είναι ένας από τους κύριους λόγους που βρισκόμαστε σαν κοινωνία με την πλάτη στον τοίχο. Τα ψέματα πια έχουν τελειώσει. Η θα συνταχτούμε ταξικά κοινωνικά και επιθετικά εναντίον κράτους και κεφαλαίου, ή θα περιμένουμε πότε θα σκάψουν και τον δικό μας τάφο. Ο Γιάννης Τουρνάς δεν πρέπει να ξεχαστεί όπως και τα δεκάδες θύματα των Τεμπών αλλά και οι χιλιάδες ανώνυμοι οι οποίοι αφανίστηκαν μέσα στην υγειονομική και καπιταλιστική κρίση.

Εμείς τι θα κάνουμε;

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ - ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Αναρχικές/οί

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93770/