τι; : συνέλευση θεματική : από :

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 16.00

Συντονισμός Σχημάτων και Αγωνιστ(ρι)ών

Καλούμε ανοιχτή διαδικασία του Συντονισμού Σχημάτων & Αγωνιστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 15/03 16:00 στην αίθουσα τυπογραφείου (κτίριο ΝΟΠΕ)

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη από την ελληνική βουλή. Εδώ και καιρό οι φοιτητικοί σύλλογοι όλης της χώρας έχουν μπει σε μια διαρκή αγωνιστική τροχιά έχοντας καλέσει πανελλαδικές πορεία στην Αθήνα, βρέθηκαν έξω από την βουλή την ώρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο-ευθεία επιταγή της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ που βαθαίνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση του κεφαλαίου στα πανεπιστήμια, αποτελώντας στρατηγική τομή σε αυτήν.

⭕️ Το νέο νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη μακρά πορεία ιδιωτικοποίησης του αγαθού της παιδείας, ώστε αυτή να καταστεί ένα πεδίο κερδοφορίας, η γνώση και η έρευνα να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε εμπορεύματα προς πώληση για τα επιχειρηματικά κέρδη του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Έρχεται να αλλάξει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα με στόχο την δημιουργία εκείνου του φθηνού, ευέλικτου και εκμεταλλεύσιμου εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η αγορά.

⭕️ Ο αποκλεισμός των κατώτερων στρωμάτων από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση γιγαντώνεται με την όξυνση των ταξικών φραγμών που θα φέρουν τα υπέρογκα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό κάτεργο, η συνέχιση της ΕΒΕ και η όλο και βαθυνόμενη επιχειρηματικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ που θα επιταχυνθεί λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά. Αυτό που θέλουν είναι η στροφή των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση και η δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ιδρύματα, μέσω και των φοιτητικών δανείων για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Θέλουν, δηλαδή, μια παιδεία για λίγους και ταξικά εκλεκτούς!

Να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια τους! Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και επιχειρήσεις στις σχολές μας. Να παλέψουμε ώστε το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενο μας, κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα της διαρκούς επανακατάρτισης, των σεμιναρίων, των πανάκριβων μεταπτυχιακών και του κατακερματισμού των γνωστικών αντικειμένων. Για μισθούς βάσει των σύγχρονων αναγκών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης.

📣 Καλούμε όλα τα σχήματα και τους/τις αγωνίστ(ρι)ες του Συντονισμού και της πόλης σε μια διαδικασία αποτίμησης της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα και χάραξης ενός αγωνιστικού σχεδιασμού για το επόμενο. Ο αγώνας δεν τελείωσε στις 8 του Μάρτη! Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε, εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί. Υπερβαίνοντας τις αιχμές και τον συντεχνιασμό, πρέπει να καθολικεύσουμε τους επιμέρους αγώνες μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για να δώσουμε μια νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα. Μια πνοή ανυποχώρητου ανατρεπτικού αγώνα για μια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας, προς όφελος των πολλών και κόντρα στα κέρδη των λίγων.

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Μαρτίου 17h