τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 στις 19.30

Ανοιχτή συνέλευση Δικτύου ενάντια στην ακρίβεια στα Νότια

Εδώ και δύο χρόνια, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει και η ζωή μας ακριβαίνει! Διαρκώς ανησυχούμε για το πόσο φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοίκι, για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στο supermarket και στο φαρμακείο, για το μισθό μας που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές μας ανάγκες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ…

Σε επίσημα στοιχεία με βάση έρευνα της ICAP για το 2022, οι εταιρείες τροφίμων παρουσίασαν αύξηση κερδών από 25% έως και πάνω από 100% για κάποιες από αυτές, ενώ οι 35 αλυσίδες supermarket αυξάνουν τον τζίρο και τα κέρδη τους σε επίπεδα ρεκόρ. Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι μια φτηνή δικαιολογία. Οι εταιρείες φροντίζουν, όχι μόνο να μεταφέρουν στις πλάτες μας ολόκληρο το κόστος των διεθνών ανατιμήσεων, αλλά και να κάνουν την "κρίση" ευκαιρία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Όσο για τις "αυξήσεις στους μισθούς" και το ξεπάγωμα των τριετιών που επικαλούνται, ξέρουμε καλά ότι οι αυξήσεις είναι σκέτη κοροϊδία. Συγκεκριμένα για τις τριετίες, η πρόσφατη τροπολογία δεν έφερε καμία αύξηση στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς δεν προσμετράται ο χρόνος εργασιακής ζωής μεταξύ 2012-2024. Επίσης διατυμπανίζουν για τον Απρίλιο τη δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, μαζί με τα διάφορα επιδόματα ελεημοσύνης, θα χρησιμοποιηθεί ως τυράκι ψηφοθηρίας για τις Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την "κρίση" τους μεγιστοποιώντας τα κέρδη για αυτά και την εξαθλίωση για εμάς. Μας καλούν να βάλουμε πλάτη για την "εθνική οικονομία", να δουλεύουμε τσάμπα για την "ανάπτυξη" και να κάνουμε υπομονή για τις καλύτερες μέρες. Η εθνική ενότητα είναι ο τρόπος που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε για τα κέρδη τους.

… ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Το ελληνικό κράτος, διατηρώντας υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στα προϊόντα, έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από την άνοδο του πληθωρισμού, τα οποία φροντίζει είτε να τα μοιράζει στο κεφάλαιο (με τη μορφή ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και απευθείας αναθέσεων), είτε να τα ξοδεύει σε εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα και στην αναβάθμιση της αστυνομοκρατίας. Συγχρόνως μια σειρά άλλοτε δημόσιων δωρεάν κοινωνικών παροχών (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, ασφάλιση, δημόσιοι χώροι) ιδιωτικοποιούνται με αποτέλεσμα να πληρώνουμε και για αυτές! Η κυβέρνηση ενώ από τη μία διευθύνει όλη την παραπάνω αναδιανομή πλούτου εις βάρος μας, από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι μεριμνά για εμάς με "το καλάθι του νοικοκυριού" και τα ταμπελάκια "μείωσης 5%", με τα οποία το υπουργείο ανάπτυξης, μαζί με τα supermarket, μας διαφημίζουν τις εκάστοτε προσφορές τους. Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, λαμβάνοντας δήθεν μέτρα "κατά της ακρίβειας" και της "αθέμιτης κερδοφορίας", παρουσιάζοντας την επίρριψη προστίμων σε εταιρείες, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είτε δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ ή ακόμα και αν πληρωθούν είναι αμελητέα μπροστά στα κέρδη τους.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ας πάψουμε να ελπίζουμε ότι οι τιμές θα πάψουν να ανεβαίνουν, ότι οι μισθοί θα αυξηθούν από μόνοι τους, ότι θα μας σώσει κάποια κυβέρνηση. Να μη δεχτούμε ότι οι βασικές ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ρεύμα κ.α.) είναι εμπορεύματα. Να παλέψουμε για εμάς και την τάξη μας. Με οργάνωση από τα κάτω στους χώρους της δουλειάς και τις γειτονιές, συνελεύσεις, απεργιακές δράσεις και κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να χτίσουμε δίκτυα κοινωνικής και εργατικής αλληλοβοήθειας. Με επανασυνδέσεις ρεύματος, αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών σπιτιών, αυτομειώσεις σε λογαριασμούς, παρεμβάσεις σε supermarket, συλλογικές κουζίνες, και κάθε πρακτική που κρίνουμε απαραίτητη για το μπλοκάρισμα της υποτίμησης της ζωής μας και την ταξική μας ανατίμηση. Ας απελευθερώσουμε τη συλλογική μας φαντασία. Ήδη το προηγούμενο διάστημα μπλοκαρίστηκαν και αναβλήθηκαν, με κινηματικές δράσεις, δεκάδες πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, ενώ συλλογικές παρεμβάσεις αυτομείωσης σε supermarket διεκδίκησαν και πέτυχαν να ψωνίσουν με μειωμένες τιμές.

Δεν είμαστε επαίτες, είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου αυτού του κόσμου, σήμερα απαιτούμε ένα κομμάτι του πίσω, αύριο τα πάντα!

Την Τρίτη 26 Μάρτη μαζευόμαστε στην Πλατεία Δημαρχείου στη Δάφνη, στις 19.30 και συζητάμε για το πως θα αντιμετωπίσουμε συλλογικά την ακρίβεια

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

email: akriexvianotia@espiv.nexet - Fb: Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα Νότια

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/93855/