τι; : εργαστήρι θεματική : από :

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στις 20.00

Αυτομόρφωση για Παντελή Πουλιόπουλο

Πριν από 90 ακριβώς χρόνια, τον Μάρτη του 1934, είχε κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις Γκοβόστη στην Αθήνα, το βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα». Πρόκειται για το πιο αξιόλογο έργο μαρξιστικής ανάλυσης και πολεμικής, που γράφτηκε ποτέ πρωτότυπα στα ελληνικά.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος υπήρξε η πιο σημαντική μορφή του επαναστατικού μαρξισμού στην Ελλάδα. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του κόμματος το 1924, ενώ διαγράφηκε από το ΚΚΕ -μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του- εξαιτίας της αντίθεσής του στη γραμμή του Στάλιν στη Ρωσία και την Κομμουνιστική Διεθνή.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος προσέγγισε και ενστερνίστηκε τις θέσεις του Τρότσκι για τον εκφυλισμό της ρωσικής επανάστασης και την ανάγκη να ανατραπεί από την εργατική τάξη η σταλινική γραφειοκρατία. Και το 1934, συνέγραψε ένα συγκλονιστικό πολιτικό ντοκουμέντο, το «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα», καταγγέλλοντας δημόσια τη στροφή του ΚΚΕ στην καινοφανή σταλινική «θεωρία των σταδίων», που ενστερνίστηκε το Κόμμα στην περίφημη «6η Ολομέλεια» της Κεντρικής του Επιτροπής, τον Γενάρη του 1934.

Το ΚΚΕ μετέφερε με αυτή τη γραμμή στην ελληνική πραγματικότητα τα πολιτικά καθήκοντα, που έβαζε η νικήτρια πλέον γραφειοκρατία στη Ρωσία του Στάλιν. Τώρα, τη σοβιετική εξωτερική πολιτική την εξυπηρετούσε η συμμαχία, σε κάθε χώρα, των κομμουνιστικών κομμάτων με το «φιλελεύθερο» τμήμα της κάθε αστικής τάξης ενάντια στο «αντιδραστικό».

Η ουσία της νέας γραμμής ήταν το ότι η Αριστερά μαζί με κάποιους «προοδευτικούς» αστούς πολιτικούς θα επιχειρούσαν να κερδίσουν τις εκλογές και να γίνουν κυβέρνηση για να εφαρμόσουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ξεκάθαρα δηλωνόταν από τις ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων ότι δεν έθεταν πλέον ως στόχο να ανατρέψουν το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά διεκδικούσαν κυρίως δημοκρατικές αλλαγές μέσα από την εργατική ψήφο. Αντί της επαναστατικής διαδικασίας, οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Αυτή ήταν η γραμμή των «Λαϊκών Μετώπων», σε Γαλλία και Ισπανία, το 1936, που οδήγησαν τις δυνάμεις της Αριστεράς σε αυτές τις χώρες σε καταστροφικές ήττες.

Στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, οι διαρκείς υποκλίσεις του ΚΚΕ στο τάχα «προοδευτικό» και «αντιφασιστικό» τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, θα οδηγήσουν στις προδοτικές συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, που είχαν ως τελική κατάληξη την τρομερή πανωλεθρία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ στον ταξικό εχθρό.

Ο Πουλιόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε να «σηκώσει το γάντι», που πέταξε απέναντι στη μαρξιστική θεωρία η απόφαση της 6ης Ολομέλειας. Και να προειδοποιήσει έγκαιρα το εργατικό κίνημα, 11 ολόκληρα χρόνια πριν τη συντριβή της Βάρκιζας. Μέσα σε πέντε εβδομάδες, ο Πουλιόπουλος συνέγραψε το «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα», που -όπως γίνεται φανερό και από τον τίτλο του- αναφέρεται στον χαρακτήρα που θα έχει η επερχόμενη επαναστατική διαδικασία στη χώρα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που, 90 χρόνια μετά, διατηρεί όλη την αξία του. Και, επιπλέον, συναρπάζει το αναγνωστικό κοινό με τη ζωντανή του γλώσσα και τη ζωηρή και παθιασμένη πολεμική του ενάντια στον σταλινισμό.

Η εφημερίδα «Η Κόκκινη» παρουσιάζουμε το «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα» στην επόμενη ανοιχτή αυτομόρφωσή μας, στις 27 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, στο Στέκι Μεταναστριών, Βαλαωρίτου 20, στον 6ο όροφο.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο.

Ελάτε να συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε μαζί τις μαρξιστικές ιδέες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό. Διότι, όπως σημείωνε ο Λένιν, «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα».

πηγή : https://kokkini.org/2024/03/14/αυτομόρφωση-γι…
πηγή : email που λάβαμε στις 26 Μαρτίου 09h