τι; : κουζίνα θεματική : από :

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 13.30

Συλλογική Κουζίνα

Kάθε Κυριακή στις 13.30 πραγματοποιείται συλλογική κουζίνα στον Μπερντέ.

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της συλλογικής κουζίνας του Μπερντέ:

Η Συλλογική Κουζίνα του Μπερντέ, είναι μια νεοσύστατη αυτοοργανωμένη ομάδα που στεγάζεται στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του Μπερντέ. Η λειτουργία της ομάδας είναι απλή: μαγειρεύουμε χωρίς αντίτιμο μερίδες φαγητού στον χώρο του Μπερντέ και τρώμε από κοινού.

Η ομάδα δεν δημιουργήθηκε τυχαία αυτή τη χρονική συγκυρία. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το κόστος ζωής (στέγαση, τροφή, ενέργεια) να εκτοξεύεται και τους μισθούς μας να μένουν στάσιμοι ή να πέφτουν. Όπως πάντα, τα κράτη και κεφάλαιο μετατοπίζουν τις κρίσεις του καπιταλισμού σε εμάς. Η λογική που μας προτείνουν για τη διαχείριση κάθε κρίσης παραμένει ίδια, μεταφράζεται σε ατομική ευθύνη, καταστολή των ελευθεριών και κοινωνικό κανιβαλισμό.

Εμείς από την άλλη σε αυτήν την περίοδο που οι συλλογικές απαντήσεις υποβαθμίζονται διαρκώς, επιλέγουμε να μην μαγειρεύουμε και τρώμε μόνες/οι/α, επιλέγουμε να δρούμε συλλογικά. Μαζευόμαστε πάνω από μια κατσαρόλα, καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και συζητάμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και στην τελική...γνωριζόμαστε. Απαντώντας συλλογικά στη φτωχοποίηση, δεν περιοριζόμαστε στον στενό κύκλο της οικογένειας, σπάμε την ακραία απομόνωση και τον ατομικισμό. Δεν αποτελούμε θεσμική δομή, ούτε ΜΚΟ, δεν αποζητούμε στήριξη από το δήμο, ούτε ελεημοσύνη από την εκκλησία. Δεν είμαστε φιλάνθρωποι απ' τα πάνω, είμαστε πληττόμενοι από τα κάτω. Όπως όλοι, βιώνουμε την ακρίβεια στο πετσί μας και ψάχνουμε διεξόδους. Ως πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα της γειτονιάς, αντιλαμβανόμαστε τη συλλογική κουζίνα όχι σαν μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης αλλά σαν μια πρόταση αυτοοργάνωσης και αλληλοβοήθειας.

Και επειδή το στομάχι δεν κάνει διακρίσεις... μαγειρεύουμε με και για όσα άτομα το έχουν ανάγκη, δεν έχει σημασία τι φύλο είσαι, αν είσαι cis ή trans, ντόπιος ή μετανάστρια, μικρό ή μεγάλο, με οικογένεια ή χωρίς. Ξέρουμε ότι όταν τα κουπόνια του νοικοκυριού και τα market-pass θα έχουν λήξει και τα χρήματα δεν θα περισσεύουν για το super market, το μόνο που θα έχουμε είναι ο ένας την άλλη.

Αγωνιζόμαστε για μια γειτονιά που διαχωρισμοί κάθε είδους δεν χωράνε, μακριά από ρατσιστικές και ιεραρχικές συμπεριφορές.

Οργανωνόμαστε συλλογικά και αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας έως την τελευταία μπουκιά (όπως μας θέλουν) εμείς προτιμάμε να τη μοιραζόμαστε.

-Για τα μαγειρέματα μας, συγκεντρώνουμε τρόφιμα στο χώρο του Μπερντέ (αναλυτική λίστα με τις ανάγκες της κουζίνας υπάρχει στα σχόλια)

-Κάθε βοήθεια και συμμετοχή στην διαδικασία του μαγειρέματος είναι ευπρόσδεκτη (από τις 11.00 μαζευόμαστε και ξεκινάμε το μαγείρεμα).

Mail: syllexogiki.mpexernte@esexpiv.net

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Μαρτίου 22h