τι; : προβολή θεματική : από :

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Η Φωτογραφία

Αυτήν την Πέμπτη (28/3) στις 21:00 η ομάδα προβολών του Μπερντέ θα προβάλλει την ταινία «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

Η ταινία «Η Φωτογραφία» γυρίστηκε το 1986 και πρόκειται ίσως για μια απ' τις καλύτερες ταινίες της μεταδικτατορικής περιόδου. Ο Νίκος Παπατάκης επέστρεψε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει με εικαστική λιτότητα και υφολογική απλότητα μια απ' τις πιο αμφίσημες και τραγικές ελληνικές ταινίες.

Η υπόθεση είναι απλή. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ένας νεαρός άνδρας ―τον οποίο ερμηνεύει με μεταδοτική, ασθμαίνουσα αγωνία ο καθηλωτικός Άρης Ρέτσος― διαφεύγει στο Παρίσι, όπου βρίσκει καταφύγιο σ' έναν μακρινό συγγενή του, γουναρά ― τον οποίο υποδύεται με απίστευτη ηρεμία και αινιγματικότητα ο Χρήστος Τσάγκας. Έχει μαζί του τη φωτογραφία μιας λαϊκής τραγουδίστριας, την οποία παρουσιάζει ως πορτρέτο της αδελφής του. Ο προστάτης του ερωτεύεται την κοπέλα της φωτογραφίας και αρχίζει ένας φαύλος κύκλος εξαπάτησης και ψεύδους.

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της ομάδα προβολών:

Ως ομάδα προβολών του Μπερντέ προτάσουμε την δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας θέασης κόντρα στην απομόνωση και την αποξένωση στην οποία μας μπορεί να μας οδηγήσουν οι μεγάλες streaming πλατφορμες. Βλέπουμε και βιώνουμε τις ταινίες συλλογικά, τις κουβεντιάζουμε, πίνουμε ένα ποτό από το μπαρ στηρίζοντας τον αυτοοργανωμένο χώρο του Μπερντέ κόντρα σε λογικές κέρδους. Τέλος, μετά από κάθε συζήτηση για την ταινία, συναποφασίζουμε μαζί την επόμενη προβολή. Γιατί όταν μοιραζόμαστε τα συναισθήματα που μας γέννησε μια ταινία, δεν την ξεχνάμε ποτέ.

Κάθε δεύτερη Πέμπτη στις 21:00.

-Πρόσβαση 220/221 (6η Ιλισίων)

-Στον χώρο λειτουργεί κινηματικό βιβλιοπωλείο και δανειστική βιβλιοθήκη.

πηγή : https://www.facebook.com/mperntes/