τι; : πορεία θεματική : από :

Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Εξω ο ρατσισμος απο τις γειτονιες - ξηροκρηνη - πορεια

Σάββατο 6 Απρίλη, στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης:

10.30 συγκέντρωση - 13:00 ΠΟΡΕΙΑ.

Κάτω τα χέρια από τους μικροπωλητές...

Από την αρχή της νέας χρονιάς η αστυνομία έχει αρχίσει να κάνει εκτεταμένες επιχειρήσεις σε λαϊκές αγορές στην πόλη. Στα πέριξ μεγάλων λαϊκών (Χαριλάου, Τούμπα, Ξηροκρήνη) στήνονται εδώ και χρόνια από μικροπωλητές δίχως επίσημες άδειες, αυτοσχέδιες λαϊκές. Πρόκειται για κόσμο πολύ φτωχό, κυρίως Ρομά, μετανάστριες από το πρώην ανατολικό μπλοκ και τελευταία από Αφρική και Μέση Ανατολή, που εμπορεύεται ρουχικά, οικιακά είδη, διακοσμητικά, παιχνίδια, τα οποία συχνά έχουν περισυλλέξει από τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, ενώ το μεροκάματο που κάνουν πουλώντας τα συχνά δεν ξεπερνά ούτε τα 20 ευρώ. Ενάντια σε αυτό τον κόσμο επιχειρεί λοιπόν τους τελευταίους μήνες η αστυνομία, κατάσχοντας τα πράγματά και πετώντας τα, κάνοντας προσαγωγές των μικροπωλητών, κόβοντας πρόστιμα πολλαπλάσια του μεροκάματου τους(των χιλίων ευρώ πρόστιμα) και ενίοτε προχωρώντας σε ξυλοδαρμούς και βιαιοπραγίες. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγγελούδης και η παράταξή του φαίνεται να έχουν την αναβάθμιση αυτών των επιχειρήσεων, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα. Ο δήμαρχος, με δηλώσεις του στα κανάλια την περίοδο έναρξης των επιχειρήσεων το Γενάρη, φάνηκε να δεσμεύεται να πατάξει το παραεμπόριο, βαφτίζοντας τους μικροπωλητές "μάστιγα".

Η ομάδα μας αντιμετώπισε αυτή την πραγματικότητα στην Ξηροκρήνη. Κάθε Σάββατο δίπλα στην επίσημη λαϊκή στήνεται και μια αρκετά μεγάλη αυτοσχέδια. Εμείς έχουμε κάνει κατά καιρούς παρεμβάσεις εκεί επειδή τόσο μεταξύ των πωλητριών, όσο και μεταξύ των πελατών υπάρχουν πολλές μετανάστριες, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό πολυεθνική-πολυφυλετική για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Έτσι και φέτος, βρεθήκαμε εκεί για παρεμβάσεις και πέσαμε πάνω στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η ομάδα Μουχαμπέτια που πήγαινε εκεί σε εβδομαδιαία βάση μας ενημέρωσε για την κατάσταση. Ο σαφώς ρατσιστικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων, το γεγονός ότι στοχεύουν στην οικονομική εξόντωση των ανθρώπων (τους απαγορεύουν ουσιαστικά να εργάζονται, και κόβουν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ενώ τα μεροκάματα είναι γύρω στα 20 ευρώ) και στην παραπέρα κοινωνική τους περιθωριοποίηση, όσο και υπέρμετρη αστυνομική βία, με ξυλοδαρμούς ανδρών και γυναικών Ρομά από ασφαλίτες και διαρκώς υποτιμητικά και ρατσιστικά σχόλια των μπάτσων προς τους μικροπωλητές, μας οδήγησαν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Από κοινού με την ομάδα Μουχαμπέτια, ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε τα Σάββατα και να επικοινωνούμε με τον κόσμο της λαϊκής, ειδικά για το ζήτημα των αστυνομικών επιχειρήσεων. Τον τελευταίο μήνα, με την παρουσία μας να στηρίζεται από περισσότερο κόσμο και ομάδες, καταφέραμε να σπάσει ο φόβος, και μαζί με τους μικροπωλητές να αντισταθούμε στις επιχειρήσεις και τους μπάτσους με τις φωνές και τα σώματά μας. Μέσα στον μήνα αυτό έχουν γίνει κοινές συνελεύσεις αλληλέγγυων-μικροπωλητών, αυθόρμητες και στόμα με στόμα πορείες στην περιοχή προς το δημαρχείο Αμπελοκήπων, έχουν αποτραπεί κάποιες προσαγωγές-συλλήψεις. Ο δήμος και οι μπάτσοι όμως δεν έχουν υποχωρήσει. Καθώς ο κόσμος πλέον αντιδρά στις αστυνομικές εφόδους, μικροπωλητές, αγοραστές και αλληλέγγυες αντιστέκονται και ο κόσμος της λαϊκής αλληλοϋποστηρίζεται ενεργά, οι ασφαλίτες και η δημοτόμπατσοι δεν επαρκούν. Έτσι πλέον επιστρατεύονται ακόμα και ΜΑΤ και ΟΠΚΕ ενώ την τελευταία φορά, 30/3 η αστυνομία προσήγαγε και δύο συντρόφους από την ομάδα μας.

Όπως όλα δείχνουν είναι πολύ σημαντικό για το δήμο να εμποδίσει φτωχούς ανθρώπους να κάνουν ένα συνήθως υποτυπώδες μεροκάματο. Κάποιο πλάνο gentrification της Ξηροκρήνης, προεκλογικές δεσμεύσεις σε ρατσιστές ψηφοφόρους, κοινωνική συμμαχία με μαγαζάτορες και "νόμιμους" πωλητές που νιώθουν ανταγωνισμό από ρούχα και αντικείμενα μαζεμένα από τα σκουπίδια. Οι συγκεκριμένοι λόγοι δε μας αφορούν. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι κομμάτι μιας συνολικότερης ρατσιστικής πολιτικής που ασκεί το ελληνικό κράτος αποκλείοντας και περιθωριοποιώντας μετανάστριες και Ρομά. Σε αυτά τα πλαίσια λαμβάνουν χώρα και αυτά τα πλαίσια αναπαράγουν. Η ρητορική του δήμου, που παρουσιάζει φτωχούς ανθρώπους ως πρόβλημα για τους "νόμιμους" πωλητές, και τα εμπορεύματά τους ως "επικίνδυνα" για την υγεία των καταναλωτών, καλλιεργεί τα πιο σάπια και άθλια κοινωνικά αντανακλαστικά φυλετικού και ταξικού ρατσισμού και εχθρότητας ενάντια στον πιο αδύναμο. Ως κομμάτι της συνολικής κρατικής ρητορικής, είναι αυτή που οπλίζει τα χέρια των μπάτσων που δολοφονούν νεαρούς Ρομά, που οπλίζει τους φασίστες που μαχαιρώνουν μετανάστες. Τα κοινωνικά αντανακλαστικά που καλλιεργεί αποτελούν προϋπόθεση για τις εβδομαδιαίες δολοφονίες-πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο. Και στρέφονται ενάντια και στους Έλληνες προλεταρίους, όταν δέχονται εξώσεις, όταν μένουν εκτός δημόσιας υγείας, όταν απολύονται, και αντί για αλληλεγγύη αντιμετωπίζουν απάθεια και αδιαφορία από το κοινωνικό σύνολο.

Εμείς από την άλλη ακριβώς σε αυτή τη σαπίλα, σε αυτή την τάση εκφασισμού της κοινωνίας, θέλουμε να αντισταθούμε. Θα σταθούμε δίπλα στις μικροπωλήτριες και μαζί θα αναγκάσουμε δήμο και αστυνομία να σταματήσουν αυτή την προσπάθεια κοινωνικής εξόντωσης που με τόση ζέση έχουν αρχίσει. Θέλουμε γειτονιές πολυεθνικές-πολυφυλετικές δίχως ρατσισμό. Προτάσσουμε την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη απέναντι στην απάθεια και τον κανιβαλισμό του να αφήνεις το διπλανό σου να περιθωριοποιείται και να πεθαίνει, εφόσον εσύ ακόμα κάπως τη βολεύεις.

Έξω ο ρατσισμός από τις γειτονιές Stop War On Migrants

Ο δήμος, σε συνεργασία με την αστυνομία, προσπαθεί να διώξει ρομά και μετανάστριες μικροπωλητές από την Ξηροκρήνη, που στήνουν την αυτοσχέδια λαϊκή, όπως και από τη λαϊκή της Μαρτίου. Οι συλλήψεις και τα τεράστια πρόστιμα που τους επιβάλλονται, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι το κράτος κυνηγάει αυτούς που είναι φτωχοί και «ξένοι».

Σε αυτή την κατάσταση, όπου οι μικροπωλητές συνεχίζουν να προσπαθούν να δουλεύουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εμείς οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη και να διεκδικήσουμε μαζί τους τη θέση τους στη γειτονιά. Οι μικροπωλητές είναι κομμάτι αυτής της γειτονιάς και για αυτούς τους λόγους στεκόμαστε μαζί τους απέναντι στον ρατσισμό και απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

ΕΞΩ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

Στηρίζουμε το κάλεσμα αλληλεγγύης στους μικροπωλητ(ρι)ές στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης, οι οποίοι/ες εκδιώκονται με συλλήψεις και πρόστιμα σε σταθερή βάση. Να σταθούμε μαζί με ρομά, μετανάστ(ρι)ες και ντόπιους προλετάριους, απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στην κρατική βία και τις ρατσιστικές τους εκφάνσεις.

Συγκέντρωση 10:30, Πορεία 13:00, πάρκο στη γωνία Κολωνιάρη με Αγ. Πάντων, Ξηροκρήνη

Να φτιάξουμε κοινότητες συνάντησης και αγώνα

Ανάρες, ομάδα δράσης & αλληλεγγύης