Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 στις 19.00

Αντι-μαθήματα μάρκετινγκ

Το 1914 αρκούσαν μόνο 93 λεπτά στη γραμμή παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Fordγια να παραχθεί ένα ModelT, το πρώτο μαζικό προϊόν που ήταν προσιτό σε «όλο τον λαό». Έναν αιώνα μετά, οι γραμμές παραγωγής δεν έχουν σταματήσει λεπτό να γεμίζουν ράφια, προθήκες, βιτρίνες και τα μυαλά μας με εκατομμύρια διαφορετικά προϊόντα. Αυτές οι απίστευτες ποσότητες δε θα ήταν δυνατό να προωθηθούν προς κατανάλωση χωρίς το μάρκετινγκ. Όμως το μάρκετινγκ δεν αποτελεί απλά ένα βασικό εργαλείο της οικονομίας του καπιταλισμού·πάνω απ' όλα αφορά σε πολιτική πράξη, στη δημιουργία αποδεκτών προτύπων ζωής και κανόνων «σωστής» καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Το μάρκετινγκ παρεισφρύει στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο που επικοινωνούμε, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική, στην ψυχαγωγία, «πακετάρει» συμπεριφορές, καλύπτει την σαπίλα του συστήματος, μεταμορφώνει τους λύκους σε πρόβατα.

Σκοπός των Αντι-μαθημάτων Μάρκετινγκ δεν είναι απλά η κριτική στην συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά η συζήτηση γύρω από την μεθοδολογία, την πρακτική και την συστηματική στρατηγική που ακολουθείται από εταιρείες, πολιτικά σχήματα και κυβερνήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί τους.

επικοινωνία : autoexnomo_steexki@yahooex.gr

πηγή : email received on 20 Ιανουάριος 15h