τι; : προβολή θεματική : από :

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 στις 21.00

Προβολή: American Fiction

Το «American Fiction» είναι ένα έργο που μαζεύει ένα σωρό κλισέ, για την οικογένεια, το χρώμα, τη σεξουαλικότητα, τη διανόηση και την κατάκτηση της υποτιθέμενης επιτυχίας, και τα σερβίρει εκδικητικά και συγκινητικά, ως οφείλει η κορυφαία λογοτεχνική κομεντί της χρονιάς. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα «Erasure» του Πέρσιβαλ Έβερετ από το 2001, ο τηλεοπτικός σεναριογράφος Κορντ Τζέφερσον κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια πανέξυπνη σάτιρα: ο Αφροαμερικανός Τελόνιους Έλισον, που όλοι αποκαλούν Μονκ είναι καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών που τσακώνεται με τους μαθητές του και συγγραφέας απελπιστικά αποτυχημένων βιβλίων, ο οποίος γράφει ένα ψευδο-βιωματικό μυθιστόρημα προκλητικά κολακευτικό προς ένα αναγνωστικό κοινό πολύ λευκό και ακόμη περισσότερο πρόθυμο να αγκαλιάσει τη μαύρη κοινότητα και τις βασανισμένες ραψωδίες της.

Σκηνοθεσία: Cord Jefferson
Παίζουν: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz
Διάρκεια: 1h 57m
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=i0MbLCpYJPA

Λίγα λόγια για την Αλιμούρα:
Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα αρχίζει τη λειτουργία του στα Γιάννενα, τον Δεκέμβρη του 2015. Δημιουργείται σε μία πόλη, όπου η εμπορευματική λογική επιβάλλεται οικονομικά, πολιτικά, αισθητικά και η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό επιλέγει την αποστασιοποίηση και την παραίτηση. Στο χώρο διοργανώνονται τακτικά πολιτικές συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπαρ, live, bazaar βιβλίου, ενώ λειτουργεί σταθερά βιβλιοπωλείο. Επίσης, στεγάζονται οι συνελεύσεις της Χειρονομίας - Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία. Η πρώτη και βασική επιδίωξη είναι να βρουν έδαφος όλες αυτές οι αντιλήψεις και οι απόψεις που εκτοπίζονται από το κυρίαρχο και να αποτελέσει, δηλαδή ο χώρος, πεδίο διαλόγου και πολιτικής και πολιτιστικής ζύμωσης.

Τόπος ανοιχτός στην Κοινωνία. Ο ε.κ.χ. Αλιμούρα εμπνέεται από το κύμα αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί παγκοσμίως, από το πλήθος των τοπικών αντιστάσεων, από τις κοινωνικές κινήσεις εκείνες που διαρρηγνύουν τη βαρβαρότητα της εποχής προτάσσοντας ως οδοδείκτη την ελευθερία. Ο ε.κ.χ. Αλιμούρα λειτουργεί με άξονες την άμεση δημοκρατία, την αυτοοργάνωση, την οριζοντιότητα, την ελεύθερη συνεισφορά του καθενός και της καθεμιάς, δημιουργώντας σχέσεις ισοτιμίας και αλληλεγγύης. Ενάντια στην ανάθεση, σε κάθε είδους ιεραρχία και αποκλεισμό διαμορφώνουμε εδώ και τώρα τον κοινό μας χώρο και χρόνο. Κανένας δεν είναι ειδικότερος από εμάς για να αποφασίζει για τις ζωές μας.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μετακομίσουμε στην Αραβαντινού 6 της στοάς Σκόρδου (είσοδος και από Τσιριγώτη 14), σε μία ιστορική γειτονιά της πόλης που αλλάζει πρόσωπο, καθώς από εμπορική γειτονιά - ερημωμένη πλέον από την κρίση - μετατρέπεται σιγά σιγά σε περιοχή με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Σε αυτή τη γειτονιά φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα πραγματικό κέντρο διάδοσης των ελευθεριακών ιδεών.

Δεν υποσχόμαστε, δεν αναθέτουμε. Φτιάχνουμε σήμερα στιγμές από το κοινό μας μέλλον. Συνέλευση: κάθε Δευτέρα στις 7.00μμ - Αραβαντινού 6 εντός στοάς Σκόρδου (είσοδος και από Τσιριγώτη 14)