Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 18.00

Συγκεντρωση αλληλεγγυης στις καταληψεις Rosa Nera και Πρυτανεια

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

1 Απρίλη 2024, 9:30 το πρωί. Τα υπό κατάληψη κτίρια που βρίσκονται στον λόφο Καστέλι, πάνω από το λιμάνι των Χανίων, αποκλείονται από δεκάδες μπάτσους, οι οποίοι προχωρούν σε εκκένωσή τους, συλλαμβάνοντας 9 άτομα που βρίσκονταν μέσα. Πριν 4 χρόνια, το είχαν επιχειρήσει ξανά αλλά ένα μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης, επέστρεψε τα κτίρια αυτά στα χέρια του κινήματος. Το πλήγμα που δέχτηκε τότε η εξουσία, ήταν τεράστιο, γεγονός που δεν θα το αφήναν αναπάντητο. Επέστρεψαν γιατί νομίζουν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν με αυτές τις καταλήψεις, με αυτά τα «αγκάθια» που χαλάνε την τουριστική μόστρα της κρητικής πόλης. Επέστρεψαν γιατί ενοχλούνταν από όσα έφερναν οι καταλήψεις στην επιφάνεια, τα ζητήματα που έθεταν κοινωνικά και εξέθεταν συνεχώς το κράτος. Επέστρεψαν γιατί δεν μπορούσαν να ανεχτούν ότι θα υπήρχε μια περιοχή στο κέντρο των Χανίων, που δεν θα ήταν εμπορευματοποιημένη. Σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κρατικός μηχανισμός, έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια ο «ένοπλος σεκιουριτάς του ξενοδοχειακού κεφαλαίου» για να βάλει μπρος μια καινούρια επένδυση.

Τα δύο κατειλημμένα κτίρια στο λόφο Καστέλι (η ιστορική Rosa Nera, από το 2004 και η Πρυτανεία από 2020) έχουν έντονη πολιτική δραστηριότητα. Στη Rosa Nera στεγάζεται πληθώρα ομάδων και πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν συνεχώς κοινωνικά ζητήματα, όπως η αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες, αγώνες υπεράσπισης του περιβάλλοντος, αντιπολεμικές δράσεις, συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κινήσεις υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και πολλά άλλα. Παράλληλα πολιτιστικές δραστηριότητες και κάθε λογής αυτοργανωμένα εργαστήρια καθιστούν αυτόν τον χώρο, έναν από τους ελάχιστους ελευθέρα προσβάσιμους στην περιοχή.

Στην Πρυτανεία στεγάζονταν η «Ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη», που δεν επέτρεψε να μείνει στην αφάνεια τόσο καιρό, μια ακόμη στυγνή δολοφονία από μπάτσους.

Το κράτος όμως, προσπάθησε να επιδείξει πυγμή ενάντια σε όσους το αμφισβητούν σε μια παράξενη συγκυρία, που διαφαίνεται πλέον ότι η κοινωνική συναίνεση δεν είναι πια αρραγής. Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από τις μαζικές κινητοποιήσεις για το ζήτημα των Τεμπών που δεν λέει να σβηστεί από την συλλογική μνήμη. Την ίδια στιγμή, ξεδιπλώνεται η οργή, απέναντι στην εγκληματική και συνειδητή αδιαφορία της αστυνομίας, για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, μπροστά στα μάτια τους, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Η κοινωνία παύει να εμπιστεύεται τον κρατικό μηχανισμό και πολύ καλά κάνει. Όποιος ακόμη δεν συμμερίζεται κάτι τέτοιο, ή έχει συμφέροντα να το κάνει ή εθελοτυφλεί.

Κι επειδή κάποιοι θα βιαστούν και με την ευκαιρία θα ζητήσουν περισσότερη αστυνόμευση, η απάντηση είναι μία: Οι μπάτσοι είναι ήδη πολλοί αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ!

Μπορεί να βρεθούν πολλοί για να καταστείλουν μια διαδήλωση, να κάνουν εξευτελιστικούς ελέγχους σε μετανάστες, να κάνουν τα μαντρόσκυλα των επιχειρηματιών και των πολιτικών, να φυλάνε με τις ώρες τα εβραϊκά μνήματα στην πόλη μας, περιμένοντας «κατά φαντασίαν τρομοκράτες» και να μαζευτούν εκατοντάδες για να εκκενώσουν καταλήψεις, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν μια δολοφονία που γίνεται δίπλα τους. Κι αυτό δεν αφορά ούτε την υποτιθέμενη εκπαίδευσή τους, ούτε τα «πρωτοκόλλα». Έχει να κάνει με την φύση του κράτους, που είναι ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ.

Αυτό προβάλλουν οι καταλήψεις, αυτό προτάσσει ο κόσμος του αγώνα, με αδιαλλαξία και μαχητικότητα. Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί η εξουσία, αυτό προσπαθεί να διαχειριστεί με την καταστολή του κοινωνικού και ταξικού κινήματος. Θα μείνει στην προσπάθεια.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Κατάληψη Acta et Verba/Κουρεμένου 5 -Γιάννενα

πηγή : https://actaverbasquat.wordpress.com/2024/04/…