τι; : προβολή θεματική : από :

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 στις 21.00

CineΦ.Ηλ. αφιέρωμα στον μαγικό ρεαλισμό

Από μικροί αγαπήσαμε τις ιστορίες που μας λέγαν οι γιαγιάδες μας. Κόσμοι ανάμεσα σε νεράιδες, στοιχειά και μαγγανείες ορθόνονταν μπροστά μας και κρεμόμασταν από τα χείλη τους καθώς τις ακούγαμε να γκρεμίζουν προσεχτικά τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας. Με κάθε λέξη τους αφήναν τον έναν κόσμο να ξεχυθεί ορμητικά μέσα στον άλλον και ένας νέος κόσμος, ρεαλιστικός και συνάμα τόσο μαγικός, έμοιαζε να γεννιέται κάθε φορά από την αρχή. Τιπότα απ' όσα τις ακούσαμε να αφηγούνται δεν μας φάνηκε παράξενο και τίποτα δεν έμοιαζε ξένο, αλλά ήταν η πίστη, η δική μας και η δική της, που τα κρατούσε όλα τόσο ενωμένα. Σα παιδιά ψάχναμε να βρούμε το φανταστικό και το μαγευτικό σε κάθε τι που πιάναμε στα χέρια μας και σε κάθε μέρος που στέκονταν τα πόδια μας. Και σε αυτές τις ιστορίες που μας διηγούνταν οι γιαγιάδες μας, πρωτοβρήκαμε αυτόν ακριβώς τον κόσμο. Τον κόσμο του Μαγικού Ρεαλισμού όπου η δύναμη της πίστης και του μύθου έμοιαζε τόσο ακατανίκητη που ήθελε να δραπετεύσει από μέσα μας, να αναβλύσει και να γεμίσει όλη τη πραγματικότητα.

Ο Μαγικός Ρεαλισμός δε προσπαθεί να επιβάλλει την φάντασια στην πραγματικότητα, αλλά να αποκαλύψει τη μαγεία μέσα στον κόσμο μας. Τα σύνορα μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά αντικρουόμενων στοιχείων, αλλοιώνονται και συνυφαίνονται σε μια πραγματικότητα. Δύο σύμπαντα που πλέον συνυπάρχουν με αρμονία, χωρίς αυτό να διαταράσσεται από φόβο, περιέργεια ή έκπληξη για το μαγικό. Το ονειρικό στοιχείο μέσα στις λαικές δοξασίες για φαντάσματα, θρύλους, δαίμονες και θαύματα πλάθει μια συλλογική μυθολογία που ξορκίζει την ατομική αμηχανία για το "αφύσικο". Φολκλόρ, μύθοι και προφορικές παραδόσεις δομούν μια συλλογική ταυτότητα που εξανθρωπίζει κάθετι φανταστικό και οτιδήποτε προκαλεί δέος και φόβο γίνεται μέρος μιας καθημερινής αποδοχής.

- Δευτέρα 8/4: The Fall (2006)

"Are you trying to save my soul... "

Ο μαγικός ρεαλισμός αναρωτιέται τι συμβαινει όταν εισβάλει ο μύθος στην πραγματικότητα. Το The Fall στέκεται απέναντι στον μαγικό ρεαλισμό για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι για όλα τα παραμύθια και να αναρωτηθεί τι συμβαίνει όταν εισβάλει η πραγματικότητα στο παραμύθι.

Η ταινία ξεκινά σε ένα νοσοκομείο του Los Angeles και ο Ρόι, ένας κασκαντέρ του Χόλιγουντ, έχει σπάσει το πόδι του, ενώ, η Αλεξάνδρεια, μιά μικρή κοπέλα, έχει σπάσει το χέρι της. "Κλείσε τα μάτια σου και θα σου πω μία ιστορία, ένα παραμύθι αγάπης και εκδίκησης" λέει ο τραυματισμένος κασκαντέρ στην μικρή Αλεξάνδρεια και ένα θρυλικό παραμύθι αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά μας. Ο Ρόι πλάθει τις λέξεις και η Αλεξάνδρεια τους δίνει ζωή με τη φαντασία της και μαζί χτίζουν έναν κόσμο που ξεχυλίζει από χρώματα, τοπία και πολιτισμούς. Και όσο η ταινία κυλάει το παραμύθι χτίζεται, γκρεμίζεται και πολλαπλασιάζεται μέχρι να καταπιεί όλη την πραγματικότητα. Το Ταζ Μαχαλ ορθώνεται στη μέση της ερήμου, Ρωμαίοι στρατιώτες οδηγούν κόκκινα κάμπριο και ο Δαρβίνος στέκεται μπροστά στη φλεγόμενη Βάτο.

Η ταινία αυτή γυρίστηκε ανάμεσα σε 20 χώρες για να μας προσφέρει ένα παραμύθι που μιλάει για τη δύναμη της φαντασίας και της χειραγώγησης. Για να αναρωτηθεί τι συμβαίνει όταν οι λέξεις που πλάθει ο αφηγητής μπλέκονται σε ένα κουβάρι με τους κόσμους που δημιουργεί ο ακροατής; Τι συμβαίνει όταν τα σύνορα του παραμυθιού και της πραγματικότητας γκρεμίζονται και ο ένας κόσμος ξεχύνεται ορμητικά μέσα στον άλλον; Τελικά η ταινία, αυτή, είναι μια ιστορία για τη λυτρωτική δύναμη του ίδιου του κινηματογράφου, μια ιστορία όπου η φαντασία και η πραγματικότητα θεραπεύουν και λυτρώνουν η μία την άλλη...

Σκηνοθεσία: Tarsem Singh
Διάρκεια: 117'
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ralDX8PZlXI
Letterboxd: https://letterboxd.com/film/the-fall/


- Δευτέρα 15/4: Donkey Skin (1970) & The Little Mermaid (1975)

Το αφιέρωμα εξειδικεύεται στον μαγικό φεμινισμό στον κινηματογράφο.

Κείμενο coming soon!


- Δευτέρα 22/4: Candyman (1992)

Κείμενο coming soon!


Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!

Facebook Event

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Απριλίου 22h