τι; : πορεία θεματική : απεργία από :

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 10.00 πμ

17 Απρίλη απεργούμε

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων πλατεία Ελευθερίας στις 10πμ!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ύψος των απαιτήσεών μας!

Στις 28 Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα στις μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτους τους, φωνάξαμε πως στο δίλημμα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας είμαστε με την ζωή! Εκεί συναντηθήκαμε εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους και πανελλαδικά και τοπικά στο Ηράκλειο. Μια λαοθάλασσα έπνιξε το κέντρο της πόλης με πάνω από 5000 απεργούς και με πολλές μεγάλες εταιρείες να νεκρώνουν. Οι εργαζόμενοι απεργοί ενωθήκαμε με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές και μαθητές!

Τώρα συνεχίζουμε! Με πιο δυνατό σωματείο, για να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για καλύτερα ωράρια, για να μην περνάει οποιαδήποτε απαράδεκτη πρακτική των εργοδοτών. Για να καταφέρουμε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο των κατασκευών στο ύψος των απαιτήσεών μας.

Σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου - κυβέρνησης

Η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη, ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και προστασία της ζωής, επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα που ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, όσο κι αν προσπαθούν τα συνδικαλιστικά δεκανίκια των μεγάλων επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων τους να βάλουν εμπόδια. Η κυβέρνηση καμαρώνει με θράσος για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την ίδια ώρα που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - ακόμα και με κριτήρια που πετσοκόβουν την πραγματικότητα, αφού φτωχός θεωρείται μόνο όποιος ζει με κάτω από 500 ευρώ εισόδημα! - δείχνουν ότι τουλάχιστον 2,66 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού! Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, ειδικά σήμερα που οι δαπάνες για τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 37% συγκριτικά με το 2011, αλλά ο μισθός «πήρε» μόνο ψίχουλα (από 751 ευρώ στα 830 με την αύξηση του κατώτατου μισθού - κοροϊδία), ενώ μεσολάβησαν τα μνημόνια και η ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρης επιβεβαίωση δηλαδή ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι μόνο για το κεφάλαιο και προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη σχετική και απόλυτη φτώχεια για τον λαό.

Η επίθεση διαρκείας στο εισόδημά μας συνεχίζεται με νέο γύρο κοινωνικών περικοπών, με διατήρηση της ληστρικής έμμεσης φορολογίας, με νέους άμεσους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, την ίδια στιγμή που δίνονται νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Έτσι εξασφαλίζονται τα ενισχυμένα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται στους δανειστές και σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους, τα 2 δις Ευρώ ετησίως των πολεμικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

- Ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τη στέγαση και την ενέργεια, βασικές ανάγκες και υπηρεσίες συρρικνώνει τον πραγματικό μισθό, ακόμα κι όταν αυτός αυξάνεται ονομαστικά.

- Η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ συνεπάγεται πανάκριβη ενέργεια, στο όνομα της «κλιματικής κρίσης» φέρνει κέρδη στους ομίλους, φτώχεια και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

- Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, φέρνουν νέες ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα.

- Τα πανάκριβα επιτόκια εκτοξεύουν το κόστος των στεγαστικών δανείων γιγαντώνοντας τα κέρδη funds και τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, δίπλα στις προηγούμενες που ξεσπιτώνονται απ' το κύμα πλειστηριασμών με άγρια καταστολή.

- Εντείνεται η επίθεση στην υγεία που εκφράζεται με εκκωφαντικό τρόπο και στην Κρήτη.

- Εντείνονται τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, συνεχίζονται οι γυναικοκτονίες όπως πρόσφατα με την 28χρονη στην Αθήνα. Ενισχύεται η πίεση έως και βία που μπορεί να ασκείται σε εργαζόμενες γυναίκες στον χώρο εργασίας τους. Φαινόμενα που έχουν την βάση τους στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στο δίκιο του επιχειρηματία, του ισχυρού. Ενισχύονται από τα οικονομικά προβλήματα και τα βάρη που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια ενώ θα έπρεπε να τα επωμιστεί το κράτος, ειδικά σε σχέση με επιδόματα γάμου, παιδιών, άδειες, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, συνολική στήριξη των νέων ζευγαριών.

- Η «απελευθέρωση» της ΕΕ μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, υγεία, ασφάλιση και εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος της εμπορευματοποίησης όλων των αναγκών μας οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, το δημόσιο σύστημα υγείας σε διάλυση, τα δημόσια σχολεία σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Ο νόμος Γεωργιάδη - συνέχεια των νόμων Βρούτση, Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη - από τη μια διασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών και ελαστικοποιεί πλήρως τις σχέσεις εργασίας (13ωρο ημερησίως και εργασία 70 ώρες τη βδομάδα, νέες συμβάσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως κατά παραγγελία χωρίς οργανωμένο ωράριο), και από την άλλη επιχειρεί να διαλύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν, με το χτύπημα στην απεργία και την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, τη στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Η κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών - αναγκαίος όσο ποτέ ο αγώνας για υπογραφή ΣΣΕ

Μαζί με όλη αυτήν την γενική κατάσταση που επιδρά καθοριστικά στις ζωές μας βλέπουμε να ενισχύεται όλο και περισσότερο η κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων. Η υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί βασικό βήμα απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, για την υπεράσπιση των μισθών και δικαιωμάτων μας. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» διαψεύδεται καθημερινά. Όμιλοι, τεχνικές και μελετητικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκτελέσουν έργα δεκάδων δις € θεμελιωμένα στη δική μας εκμετάλλευση που βαθαίνει. Τον τελευταίο χρόνο, με βάση επίσημα στοιχεία έχει σημειωθεί αύξηση 58.5% στην κερδοφορία στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ελληνικές εταιρείες. Το 80% των εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του έτους 2023 ήταν κερδοφόρες (115 από τις 143), καταγράφοντας κύκλο εργασιών 44,56 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,86 δισ. ευρώ, ενώ ξεπέρασαν τα 9 δις με το κλείσιμο του 2023. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αύξησης κερδοφορίας από τον κλάδο των κατασκευών: ΕΛΛΑΚΤΩΡ 500 εκατ ευρώ, Mytillineos 465 εκατ ευρώ, BIOXAΛΚΟ 260 εκατ ευρώ, ΕΛΒΑΛΧΑΚΩΡ 160 εκατ ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 136 εκατ ευρώ (αύξηση 173,3%!!!), ΤΙΤΑΝ 110 εκατ ευρώ.

Ειδικά στην Κρήτη που τρέχουν μεγάλα project όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ηλεκτρική διασύνδεση, που η κατασκευή ανεβαίνει και λόγω του τουρισμού, ενώ υπάρχει τεράστια κερδοφορία οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι με την ακρίβεια να τους πιέζει ακόμα περισσότερο (μάλιστα τα σούπερ μάρκετ στην Κρήτη παρουσίασαν αύξηση κερδών κατά 100% το 2023).

Αντίστοιχα μόνο το 2023 στην Κρήτη υψώθηκαν 2200 όροφοι ή 22 ουρανοξύστες! Στο παράδειγμα της Κρήτης τσακίζεται με πάταγο ο μύθος της ανάπτυξης για όλους, οι αυταπάτες που καλλιεργούνται από τα αστικά κόμματα, τους εργοδότες και συνδικαλιστικές ηγεσίες για μισθολογική ή ταξική ανέλιξη αν είμαι καλό παιδί και κάνω καλά την δουλειά μου. Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, καθώς μόνο πρόσφατα είχαμε άλλα 5 θανατηφόρα εργατικά (ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, 1 εργάτης στα ναυπηγεία Χαλκίδας και 3 οικοδόμοι εκ των οποίων ένας στην Κρήτη).

Άλλωστε η πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, η ακρίβεια που εντείνεται, το ενδεχόμενο νέας μεγάλης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την ένταση των πολεμικών συρράξεων ενισχύουν την ανασφάλεια για το μέλλον και δεν αφήνουν περιθώρια, αν θέλουμε να ζήσουμε μία αξιοπρεπή ζωή, αν θέλουμε να μπορούμε να κρατάμε την ζωή μας στα χέρια μας και να μπορούμε να την σχεδιάσουμε, παρά να διεκδικήσουμε τουλάχιστον μεγάλες αυξήσεις των μισθών μας.

Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στην κερδοφορία τους και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας:

o με χαμηλούς μισθούς, τη φθηνή - ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα με το Μπλοκάκι

o με τη 10ωρη - 12ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα

o με την αχαλίνωτη εντατικοποίηση για να «προλάβουμε» προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα

Αυτές οι συνθήκες γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα - «ατυχήματα», καταστρέφουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να εκτοξεύσουν την κερδοφορία κατασκευαστικών ομίλων, «επενδυτών» και τραπεζών.

Την ίδια ώρα μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων, τη νέα διαρκή συμπίεση του πραγματικού μας μισθού απ' τον πληθωρισμό.

Στην κατάσταση αυτή αποτελεί ασπίδα μας η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, δηλαδή: τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ωράριο, την αποζημίωση υπερωριακής και εκτός έδρας εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους απ' ό,τι η γενική εργατική νομοθεσία και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που με απόφαση της κυβέρνησης καθορίζει κατώτερο μισθό που ξεκινά απ' τα 780 Ευρώ. Η ατομική «διαπραγμάτευση» κρατά συνολικά χαμηλά το μισθό μας, καθιερώνει τους όρους εργασίας του «συνεργάτη» με μπλοκάκι, δηλαδή χωρίς ωράριο, άδειες, δικαιώματα.

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη).

Διεκδικούμε αυξήσεις επί των μισθών της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012 που καλύπτουν τον πληθωρισμό και ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση βασικού μισθού βάσει προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινά από: 1295€ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και σχολών 5ετούς φοίτησης, 1205€ για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, με αναπροσαρμογή μισθών στο τέλος κάθε εξαμήνου ώστε να καλύπτονται οι απώλειες απ' τον πληθωρισμό, 5νθήμερο - 7ωρο - 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Μόνο οι συλλογικοί οργανωμένοι αγώνες έχουν αποτέλεσμα!

Σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ όχι απλά δεν μπορούν να είναι στήριγμα και οργανωτής των εργαζομένων, αλλά γίνονται όλο και μεγαλύτεροι υποστηρικτές των εργοδοτών και σαμποτάρουν τους αγώνες μας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως με καταμερισμένο ρόλο η πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ της ΓΣΕΕ καταψήφισε την απεργία για τα Τέμπη καλώντας σε μνημόσυνα όπως έκανε και τοπικά η πλειοψηφία του ΕΚΗ, ενώ η ΑΔΕΔΥ τώρα δεν κηρύσει απεργία δήθεν για να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την ΓΣΕΕ. Τους προσπερνάμε! Οργανώνουμε την συμμαχία σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων και αγροτικών συλλόγων στην βάση των κοινών μας αναγκών.

Το Σωματείο μας συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε μεταξύ σωματείων του νομού μας, όπου ανταλλάχθηκε πλούσια πείρα και έγινε ενημέρωση για την δράση που αναπτύσσει κάθε φορέας, με κοινή συνισταμένη την οργάνωση της απεργίας για ΣΣΕ σε κάθε κλάδο στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.

Μαζί με αυτά και άλλα σωματεία άλλωστε καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να μην αυξηθούν σε πρώτη φάση τα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο, να δοθεί άμεση λύση για την παιδοψυχιατρική η οποία όμως κλείνει εκ νέου, να δοθούν δεδουλευμένα σε συναδέλφους μηχανικούς. Μαζί οργανώσαμε τις πολύ μεγάλες κινηγοποιήσεις για την υγεία. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε, ακόμα πιο συντονισμένα, ειδικά με το συνδικάτο οικοδόμων σε κατασκευαστικές και εργοτάξια καθώς παλεύουμε απέναντι στις ίδιες εργοδοτικές ενώσεις για υπογραφή ΣΣΕ. Άλλωστε οι οικοδόμοι μας δίνουν δύναμη και με την υπογραφή ΣΣΕ που κατάφεραν αύξηση 18-38%. Όπως δύναμη μας δίνουν και άλλοι αγώνες που δίνονται από εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και κερδίζονται, όπως της COSCO και της efood, της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων στην Ζώνη Περάματος που πέτυχαν αύξηση του κατώτατου μεροκάματου στα 101 ευρώ. Δύναμη μας δίνουν οι αγώνες στην Teleperformance, στην βιομηχανία «ΖΑΓΟΡΙ».

Αποφασίζουμε:

  • Κήρυξη απεργίας την Τετάρτη 17 Απρίλη και την Τετάρτη 1 Μάη με απεργιακή συγκέντρωση στις 10 πμ στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στάση εργασίας 8πμ - 12μ την Τετάρτη 24 Απρίλη και κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας στις 10:30 για την επίλυση της εργατικής διαφοράς με την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Μ.ΙΚΕ.

Τέλος καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να απευθυνθούν άμεσα στο σωματείο σε περίπτωση που δεν καταβληθεί άμεσα ο μισθός Απρίλη και το δώρο του Πάσχα (αν δεν κατατεθεί έως 1η Μάη θα φανεί στις 8 Μάη), και σε κάθε περίπτωση που παρουσιαστεί παρατυπία σε σχέση με την καταβολή του δώρου.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2024/04/14/1…