τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Κάλεσμα αλληλεγγύης για τον Χομαγιούν Σαμπετάρα

Homayoun Sabetara fled Iran in August 2021 to reach his children, who live in Germany. As there are no legal ways to enter the EU, he was forced to pay someone to organise the border crossing. By Greek authorities, he was arrested, charged with smuggling and sentenced in an unfair trial to 18 years in prison.
The case of Homayoun is not an isolated case. It's a political trial for the thousands of immigrants who are currently being held in Greek prisons on the charges of smuggling.

FREEDOM FOR HOMAYOUN SABETARA
TRIAL 22 APRIL, THESSALONIKI COURT

STOP CRIMINALIZING THE MIGRANTS
FREEDOM OF MOVEMENT FOR ALL

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Απριλίου 16h


1 2 3 4

Άμεση απελευθέρωση του Homayoun Sabetara!
Τα κράτη και οι στρατοί είναι οι "διακινητές", οι βασανιστές και οι δολοφόνοι!

Η περίπτωση του Homayoun Sabetara δεν είναι πρωτότυπη για το ελληνικό κράτος και την ελληνική δικαιοσύνη. Ένας μετανάστης κυνηγημένος από το κράτος καταγωγής του, στην περίπτωση μας το Ιράν, που εξαναγκάστηκε να οδηγήσει όχημα από το σημείο αναχώρησης κοντά στα τουρκοελληνικά σύνορα, στο οποίο επέβαιναν επτά επιπλέον άτομα, καταδικάζεται σε μια δίκη παρωδία -χωρίς διερμηνεία, παράτυπα και παράνομα- με την εξαιρετικά βαριά κατηγορία του "διακινητή". Ο Homayoun Sabetara καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη και έχει ήδη εκτίσει, άδικα, τα 2,5.

Με την ίδια κατηγορία, και με τον ίδιο, συνοπτικό και βάναυσο, τρόπο απονομής "δικαιοσύνης" στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται χιλιάδες ακόμη μετανάστες. Την ίδια στιγμή που το ελληνικό λιμενικό συνεργάζεται ανοιχτά με τους δουλεμπόρους της Λιβύης, που πνίγει εν ψυχρώ χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες σε όλο το μήκος των συνόρων, που δολοφονεί στον Έβρο, όσοι και όσες διαφύγουν της δολοφονικής του πολιτικής, αν τυχόν βρίσκονται στο τιμόνι οποιουδήποτε οχήματος κατηγορούνται για διακίνηση. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι μετανάστες που φυλακίστηκαν γιατί "διακινούσαν" την ίδια τους την οικογένεια. Ακόμα και στο ναυάγιο της Πύλου, τον Ιούνιο του 2023, 9 μετανάστες θεωρούνται υπεύθυνοι για το τραγικό ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ όλες και όλοι γνωρίζουμε πως δολοφονήθηκαν από το ελληνικό λιμενικό. Οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων, των δολοφονιών στα σύνορα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των φυλακών είναι κομμάτι του κοινωνικού πολέμου μεταξύ του δίπτυχου κράτος -κεφάλαιο και του σύγχρονου προλεταριάτου και για αυτές είναι συνένοχο όλο το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου (πασοκ συριζα νδ).

Η φυλάκιση του Homayoun Sabetara, όπως και των χιλιάδων παρόμοιων περιστατικών, πρέπει να σταματήσει τώρα

Ντόπιες και μετανάστριες να γκρεμίσουμε κέντρα κράτησης και φυλακές
Καλούμε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα 22/4, 9 πμ, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ανάρες, Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης


1 2 3 4

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ HOMAYOUN SABETARA

Τον Αύγουστο του 2021 ο Homayoun Sabetara, μετανάστης ιρανικής καταγωγής, συνελήφθη στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της «παράνομης διακίνησης» μεταναστ(ρι)ών. Έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και εκδικάστηκε η υπόθεσή του, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης με το δικαστήριο να αποφαίνεται πως ο ίδιος παραλάμβανε και προωθούσε παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός πως -όπως συμβαίνει και στην περίπτωση άλλων μεταναστ(ρι)ών- η προσωπική του ιστορία διαφέρει θεμελιωδώς από εκείνη που οι ελληνικές αρχές και οι δικαστικοί θεσμοί ανέλαβαν να κατασκευάσουν με σκοπό να προβάλουν στο πρόσωπό του τη σκοτεινή φιγούρα του διακινητή. Στην πραγματικότητα, ο Homayoun επιχείρησε να διαφύγει από την χώρα καταγωγής του, το Ιράν, και να μεταβεί στην Ευρώπη ώστε να επανενωθεί με τις κόρες του που ζούσαν στη Γερμανία. Στην προσπάθειά του αυτή αναγκάστηκε να οδηγήσει το όχημα, με το οποίο αυτός και άλλοι 7 μετανάστες, διέσχισαν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στο σημείο του Έβρου. Με πρόφαση, λοιπόν, το ότι βρισκόταν πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, ο Homayoun Sabetara κατηγορείται ως διακινητής και βρίσκεται υπό κράτηση από την ημέρα της σύλληψής του έως σήμερα, ενώ με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες κρατείται, η υγεία του επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο (είχε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας όταν έφυγε από το Ιράν).

Σε συνέχεια της πρωτόδικης απόφασης του Σεπτεμβρίου του 2022, τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα εκδικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, στη Θεσσαλονίκη, η υπόθεση του Homayoun. Aπό πλευράς μας, θεωρούμε πως η υλική μας στήριξη και η αλληλεγγύη στο πρόσωπό του είναι δεδομένες, με στόχο την άρση όλων των κατασκευασμένων κατηγοριών. Από την άλλη, θεωρούμε επίσης σημαντικό να επισημάνουμε αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη δίκη, καθώς ο Homayoun δεν αποτελεί μία εξατομικευμένη περίπτωση, μία εξαίρεση στον κανόνα. Η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και η απόδοση των κατηγοριών του «λαθρεμπόρου» και του «διακινητή» στο πρόσωπο των μεταναστριών αποτελούν πάγια μέθοδο του ελληνικού κράτους, στην προσπάθεια της επινόησης ενός αποδιοπομπαίου τράγου για το λεγόμενο «μεταναστευτικό φαινόμενο». Με αυτόν τον τρόπο, οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της μετανάστευσης απομειώνονται και οι αιτίες της εξαντλούνται και ανάγονται στη δράση και τη μηχανορραφία κάποιων ολιγάριθμων «κακόβουλων» δρώντων, των διακινητών. Η αστυνομία παρουσιάζει «επιτυχίες», συλλαμβάνοντας κυρίως αιτούντες άσυλο ή και φτωχοδιάβολους που σχετίζονται με κάποιο μικρό τμήμα της «διακίνησης» (π.χ. σύντομη φιλοξενία ή μεταφορά από πόλη σε πόλη), ενώ τα μεγάλα κεφάλια δεν αγγίζονται (αν δεν συνεργάζονται κιόλας με τις αρχές). Ας αναφέρουμε επίσης ότι μετά το κρατικό έγκλημα στην Πύλο έγινε γνωστό ότι μεγάλο μέρος της διακίνησης από τη Λιβύη οργανώνεται από το περιβάλλον του «συμμάχου» Χαφτάρ).

Επιπλέον, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης συνιστά μία από τις κύριες τεχνικές διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου που, σε συνδυασμό με την πολιτική των κλειστών συνόρων, των pushback και των κέντρων κράτησης, συγκροτούν έναν ενιαίο και αλληλοτροφοδοτούμενο μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους που θα επιδίωκαν να διασχίσουν τα σύνορα από το να το επιχειρήσουν, διασπείροντας τον φόβο και προτάσσοντας την ενδεχόμενη απειλή της ποινικοποίησης και της συνακόλουθης φυλάκισης. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, πως τα άτομα που κατηγορούνται για «παράνομη διακίνηση» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στις ελληνικές φυλακές, με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να μην είναι ελληνικής καταγωγής.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ HOMAYOUN SABETARA

ΟΛΑ / ΟΛΕΣ / ΟΛΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 9 π.μ.

Stop War On Migrants


1 2 3 4

Ελευθερία στον Χομαγιούν Σαμπετάρα!

Ελευθερία στον Χομαγιούν Σαμπετάρα!

Πληροφορίες Δράσης

Δευτ.22/04

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Χομαγιούν Σαμπετάρα!

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, 09:00

«Για κάθε σκάφος ή αυτοκίνητο που φτάνει στην Ελλάδα, τουλάχιστον ένα άτομο συλλαμβάνεται αυθαίρετα και κατηγορείται συστηματικά για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Το 2022 συνολικά 1.374 μετανάστες συνελήφθησαν στην Ελλάδα με παρόμοιες κατηγορίες. Οι δίκες διαρκούν κατά μέσο όρο 37 λεπτά και οδηγούν σε ποινές φυλάκισης περίπου 46 ετών, όπως διαπίστωσε μια μελέτη της Borderline Europe»

Ο Χομαγιούν Σαμπετάρα, ένας 60χρονος Ιρανός, πατέρας δύο παιδιών, έφυγε το 2021 από το Ιράν προκειμένου να επανενωθεί με τις δύο του κόρες που ζουν και σπουδάζουν στην Γερμανία και να έχει καλύτερη θεραπεία για την καρκινική του πάθηση. Στο ταξίδι του αναγκάστηκε να οδηγήσει το όχημα που μετέφερε αυτόν και άλλους 7 μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο.

Κατά τη στιγμή της απόδρασης του από το Ιράν, ο Χομαγιούν Σαμπετάρα δεν είχε κανένα νόμιμο και ασφαλή τρόπο να φτάσει στη Γερμανία. Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για παραλαβή και προώθηση παράνομων μεταναστών και στη δίκη που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών. Με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί, εξαιτίας και των άσχημων συνθηκών κράτησης στις φυλακές Τρικάλων όπου και βρίσκεται φυλακισμένος, ο Χ. Σαμπετάρα δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 22 Απριλίου στo Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου θα κριθεί και η μελλοντική ελευθερία του.

Ήδη εδώ και κάποιο διάστημα μια μεγάλη διεθνής καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη που ζητά την απελευθέρωση του, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει πώς η υπόθεση του Σαμπετάρα είναι εμβληματική μιας ευρύτερης τάσης καταδίκης και φυλάκισης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, που το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Η καμπάνια μιλάει για την γενικότερη ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική που αντί να προσφέρει ασφαλή σημεία εισόδου, ποινικοποιεί την παράτυπη είσοδο, εγκαταλείποντας τους πρόσφυγες χωρίς άλλη επιλογή από το να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια ενώ επιπλέον ρίχνει φως στο ευρύτερο πρόβλημα των ανθρώπων σε κίνηση που αντιμετωπίζουν την ποινικοποίησή τους και την άρνηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

  • Στεκόμαστε δίπλα στον Χομαγιούν Σαμπετάρα και σε όλους και όλες εκείνους που αντιμετωπίζουν στην συνοριακή βία και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και της προσφυγίας!
  • Απαιτούμε ασφαλείς και νόμιμες διόδους για την αίτηση ασύλου και την μετανάστευση! Τέλος στους πνιγμούς και τις φυλακίσης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 22/4 στις 9:00

Με πληροφορίες από το Alterthess

Αναμέτρηση

πηγή : https://anametrisi.gr/eleftheria-ston-chomagi…