τι; : συνέλευση θεματική : από :

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 15.00

Ανοιχτή συνέλευση Αυτόνομου Σχήματος Βιολογίας

ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σε μια περίοδο γενικευμένης κοινωνικής κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης, όπου κάθε φοιτήτρια παλεύει καθημερινά για τη στέγαση και τη σίτιση της, πρέπει να αγωνίζεται και για μία παιδεία δωρεάν και χωρίς ταξικούς φραγμούς. Στο τμήμα Βιολογίας, πέρα από το άγχος για τη δύσκολη εξεταστική, τις απαιτητικές εβδομαδιαίες εργασίες και τον μεγάλο αριθμό εργαστηρίων υποχρεωτικής προσέλευσης, τα φοιτητά αντιμετωπίζουμε την απειλή των διαγραφών, των πειθαρχικών, του ν+2 και πλέον με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αμφισβητείται και η συνολική αξία του πτυχίου μας. Το πανεπιστήμιο, στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε δεν αποτελεί περιβάλλον που εμπνέει την μόρφωση και την παιδεία, αλλά αντιθέτως έναν θεσμό που πραγματοποιεί έρευνα για ιδιωτικές επιχειρήσεις και που στοχεύει στην παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού για την αγορά εργασίας. Ο χαρακτήρας αυτός του πανεπιστημίου αποτρέπει τα φοιτητά από το να ασχοληθούν με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που ενδεχομένως τα απασχολούν, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να αντισταθούν στις συνθήκες κρατικής βαρβαρότητας που βιώνουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους. Ένα από τα εργαλεία των φοιτητών για τον σχεδιασμό της δράσης/αντίδρασης τους μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια αποτελούν και οι γενικές συνελεύσεις οι οποίες αν και συνιστούν ένα θεσμικό μέσο θεωρούμε πως αν λειτουργήσουν με βάση την συνδιαμόρφωση μπορούν να οχυρώσουν τις συλλογικές μας αντιστάσεις. Βέβαια οι γενικές συνελεύσεις πλέον έχουν χάσει τον αμεσοδημοκρατικό τους χαρακτήρα και έχουν υποβαθμιστεί σε μία ψηφοθηρική διαδικασία. Σε αυτές τις ελάχιστες και άμαζες που πραγματοποιούνται στο τμήμα μας, απουσιάζει πλήρως η πολιτική συζήτηση, αφού τα φοιτητά δεν έχουν επεξεργαστεί και δεν έχουν κάνει κτήμα τους τα κοινωνικοπολιτικά θέματα που θίγονται ενώ παράλληλα απωθούνται από την διαδικασία και λόγω του ανταγωνισμού που θρέφουν οι πολιτικές παρατάξεις. Εναντιωνόμαστε σε κάθε εξουσιαστική δομή , οργανωνόμαστε μέσω οριζόντιων διαδικασιών και περιφρονούμε κάθε "επαγγελματία" επαναστάτη που νιώθει την ανάγκη να μας εκπροσωπήσει. Με τη δημιουργία του σχήματος θα δωθεί η δυνατότητα σε ατομικότητες να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη, τους προβληματισμούς και το σκεπτικό τους, να συνειδητοποιηθούν σε θέματα τόσο του πανεπιστημίου όσο και γενικότερα της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε δεσμούς αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ μας.

Μέσω των φοιτητικών αγώνων των τελευταίων ετών έχει γίνει αντιληπτό πως το κράτος αποπειράται να εδραιώσει στο κοινωνικό πλέγμα την αντίληψη πως τα πανεπιστήμια έχουν διαβρωθεί από κακοποιητά στοιχεία και βάνδαλες μειοψηφίες ενώ παρουσιάζει τα φοιτητά ως απαθή και άσχετα από τις πολιτικές (αντι)δράσεις. Παρά την έντονη στοχοποίηση από τα μίντια όμως τα "περιθωριακά στοιχεία" εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε τόσο στον δρόμο με πορείες και συγκρούσεις, όσο και στην ίδια τη σχολή με καταλήψεις και παρεμβάσεις. Σε μια προσπάθεια καταστολής των απελευθερωμένων από την νοοτροπία της ανάθεσης και του συμβιβασμού με τα κρατικά αφηγήματα, αγωνιζόμενων φοιτητών, το κράτος έχει κανονικοποιήσει την καταπάτηση του ασύλου καθημερινά με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του κάμπους. Από την εκκένωση της κατάληψης του στεκιού του Βιολογικού το 2021 μέχρι και την περίοδο των καταλήψεων το 2024 δυνάμεις καταστολής βρίσκονταν έξω από τη σχολή μας πνίγοντας μας με χημικά και συλλαμβάνοντας βίαια τα συμφοιτητά μας. Δεν δύναται να έχουμε αποδεχτεί την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων όλων των ειδών μέσα στο κάμπους. Για εμάς είναι επιτακτική ανάγκη να αντιστρέψουμε τον φόβο της καταστολής από τα φοιτητα στους εξουσιαστές τους είτε αυτοί είναι μπάτσοι που έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να παραβιάζουν το άσυλο χωρίς συνέπειες, είτε εντολοδόχοι φύλακες που ρουφιανεύουν είτε πρυτάνεις κοσμήτορες και καθηγητές που εναντιώνονται στους αγώνες μας, ασπάζονται εξουσιαστικά φρονήματα και εξυπηρετούν κρατικά και καπιταλιστικά συμφέροντα. Δεν θα συνθικολογήσουμε ποτέ μαζί τους και σε κάθε απόπειρα επιβολής, ελέγχου και εκμετάλλευσης του πανεπιστημίου θα πέφτουμε πάνω στα κεφάλια τους. Τα πανεπιστήμια μας ανήκουν, τα πανεπιστήμια ανήκουν σε όλη την κοινωνία.

Βέβαια, η φοιτητική μας ταυτότητα δεν μας περιορίζει στο να μας απασχολούν μόνο θέματα εντός των θυρών του ασύλου. Οι αμέτρητες γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, παιδοβιασμοί και τα κυκλώματα τράφικινγκ που συγκαλύπτονται από το κράτος και οι αμέτρητες κρατικές δολοφονίες ρομ και μεταναστών αποτελούν καθημερινές ειδήσεις που ο κόσμος πλέον αποδέχεται παθητικά και έχει κανονικοποιήσει. Η εντεινόμενη ακρίβεια γονατίζει πλέον μέχρι και τα μεσοαστικά στρώματα και εξωθεί τα χαμηλότερα στο περιθώριο αιχμαλωτίζοντας τα υπό τον ζυγό της καπιταλιστικής αφαίμαξης. Ζούμε για να δουλεύουμε και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε σε άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ παράλληλα το πανεπιστήμιο εξυπηρετεί άψογα τον σύγχρονο σκοπό του και παράγει φθηνά υπάκουα υποχείρια έτοιμα προς εκμετάλλευση στην υπηρεσία του κάθε σαδιστή αφεντικού. Αρνούμαστε να παραμείνουμε απαθής απέναντι στην καθημερινή κρατικοκαπιταλιστική βαρβαρότητα. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξουσίας και στην επικίνδυνη λογική της ανάθεσης. Ως αυτόνομο σχήμα βιολογικού θέλουμε να αναστρέψουμε την λογική πως τα φοιτητά είναι παθητικοί αποδέκτες γνώσης και γεγονότων και να αρχίσουμε να απαντάμε ενεργά σε πανεπιστημιακά και κοινωνικά ζητήματα. Μέσω συζητήσεων και συνελεύσεων που θα γίνονται με οριζόντιες δομές, δηλαδή με βάση τη συνδιαμόρφωση των ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών των ατομικοτήτων που αποτελούν κάθε φορά το σχήμα ενισχύουμε το πλέγμα αλληλεγγύης μας και απαντάμε στην καθημερινή καταστολή που δεχόμαστε. Προφανώς, η ταυτότητα του σχήματος είναι ρευστή και σκοπός του είναι να αποτελεί έναν συντροφικό χώρο έκφρασης και συζήτησης που ενέχει όλα τα φοιτητά που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαδικασίες.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Ανοιχτή συνέλευση σχήματος κάθε Δευτέρα στις 15:00 στον πλάτανο.

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Απριλίου 18h