τι; : εκδήλωση, προβολή, συζήτηση θεματική : από :

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 20.30

Προβολή ντοκιμαντέρ-συζήτηση: Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΗΡΩΙΚΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - η συγκρότηση ενός συλλογικού αγώνα την περίοδο '60-'70

Μια δημιουργία της ομάδας ¨ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ¨

Τετάρτη 24/4 στις 20:30

έξω από την κατάληψη στέγης Acta et Verba, Κουρεμένου 5 (Πλάτανος)

με τη συμμετοχή οικοδόμων από τα Γιάννενα που έζησαν τα γεγονότα

Η δεκαετία του '50-'60 ήταν μια περίοδος έξαρσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν στα γιαπιά, με τον κλάδο αυτό να απορροφά το φτωχότερο κομμάτι της εργατικής τάξης αλλά και το πιο κυνηγημένο, μιας και στη μετεμφυλιακή συνθήκη, στην οικοδομή, το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για εργασία. Σύντομα, μέσα από τις ζυμώσεις στις συνελεύσεις αλλά και στην καθημερινότητα της δουλειάς, ξέσπασαν μεγαλειώδεις αγώνες και απεργίες, που από την μία έθεταν βασικά αιτήματα για την καλυτέρευση της ζωής των εργατών, από την άλλη, ταρακούνησαν θεμελιακά την αστική τάξη, κάτι που εκτός των άλλων αποδεικνύεται από την άγρια καταστολή που δέχονταν οι κινητοποιήσεις τους.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει τις εμπειρίες των εργαζομένων που έζησαν αυτές τις στιγμές. Που μας παρουσιάζουν ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο, ακόμη και στις πιο ακραίες συντηρητικές κοινωνικές συνθήκες. Ότι η οργάνωση και οι συλλογικοί ταξικοί αγώνες, είναι μόνος τρόπος να αντισταθούμε στην φτωχοποίηση, την καταστολή και τους σχεδιασμούς του Κράτους και του Κεφαλαίου. Δεν είναι απλώς μια παράθεση γεγονότων από μια παλιά εποχή, 60 χρόνια πίσω. Είναι ένα ερώτημα για το σήμερα. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οι εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που σήμερα βάλλονται από παντού, επετεύχθησαν από τους αγώνες των προηγούμενων γενιών εκμεταλλευόμενων. Εμείς, τι κατακτήσεις θα θεμελιώσουμε;

Πέραν αυτών, βγαίνει στην επιφάνεια κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο συχνά ξεχνιέται: Τα σπίτια που ζούμε σήμερα τα έχει χτίσει η εργατική τάξη. Αποτελούν κοινωνικό πλούτο και δεν θα υπήρχαν χωρίς τα χέρια εκείνων των εργατών. Σήμερα που το στεγαστικό πρόβλημα είναι ίσως το σημαντικότερο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι/ες , με τα άπιαστα ενοίκια και τις αρπαχτικές τακτικές των airbnb, η παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου για την οικοδομή, όπως και η κατάθεση εμπειριών από τους ίδιους τους εργάτες, μας βοηθά να καταλάβουμε το εξής. Η εργατική τάξη, ως συλλογικό υποκείμενο, δημιουργεί τα πάντα. Όχι οι επενδυτές και οι εργολάβοι. Άρα σε αυτήν ανήκουν τα πάντα.

Αυτή η ταξική αντιπαράθεση ήταν το διακύβευμα και τότε και τώρα.

actaverbasquat.wordpress.com
@info_acta

επικοινωνία: actaexverbasquexat@gmailex.com

Κατάληψη στέγης Acta et Verba, Κουρεμένου 5 (Πλάτανος)

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Απριλίου 22h