τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στις 15.00

Συγκεντρωση εις μνημην του 19χρονου Anisur Rahman

Η ώρα 6 π.μ την προηγούμενη Τετάρτη (10.04.24) το ΥΑΜ (Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) μπούκαρε μέσα στο 7όροφο κτίριο στη παλιά πόλη της Λεμεσού, Κύπρος. Κατευθύνθηκαν στον 5ο όροφο όπου με βία έσπασαν την πόρτα ενός διαμερίσματος όπου διέμεναν 11 άτομα από το Μπανγκλαντές. Οι μπάτσοι με πολιτικά ρούχα χωρίς διακριτικά και χωρίς ένταλμα έσπασαν τις κλειστές πόρτες των δωματίων και χρησιμοποίησαν ακινητοποιητικούς τρόπους και βία προς τα άτομα που διέμεναν εκεί.

Σε ένα από τα δωμάτια διέμενε ο Ανισούρ Φαρχάντ ο οποίος προσπάθησε να ξεφύγει πηδώντας από το παράθυρο όπου κατέληξε 5 ορόφους κάτω και βρήκε τραγικό θάνατο.

Στο άλλο δωμάτιο διέμενε ο Φαχάντ Χοσεΐν ο οποίος πήδησε επίσης από το παράθυρο αλλά κατέληξε 3 ορόφους πιο κάτω, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται υπό κράτηση. Η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν γνωστή μέχρι που τον επισκέφτηκαν αλληλέγγυοι πρόσφατα.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι του διαμερίσματος τελούν υπό σύλληψη και κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ Λεμεσού και κάποιοι στην Μενόγεια όπου βρίσκεται ο χώρος κράτησης μεταναστών. Δεν τους δίνουν κανένα δικαίωμα και δεν αφήνουν δικηγόρους και ΜΚΟ να τους επισκεφτούν. Δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο να θρηνήσουν την κρατική δολοφονία του φίλου τους Ανις. Παράνομα αφαιρούν το δικαίωμα τους για νομική υποστήριξη, αλλά το οξύμωρο είναι πως οι συλληφθέντες θεωρούνται "παράνομοι".

Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να στείλουν μηνύματα και ανέφεραν πως όταν ο Ανίς πήδηξε για να σωθεί, οι μπάτσοι αδιαφόρησαν.

Παράλληλα όταν καλέστηκε άμεση ανοιχτή συνέλευση σε ένα χώρο στην Λεμεσό, οι μπάτσοι κατέφθασαν πρόωρα για να την σπάσουν και εξακολουθούν να τρομοκρατούν τον ιδιοκτήτη του χώρου.

Το Σάββατο 13.4 , οργανώθηκε ανοιχτή πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική δολοφονία και την ευρύτερη απ´απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή κυβέρνηση όσων αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Από την αρχή της συγκέντρωσης , οι ομάδες καταστολής της αστυνομίας είχαν έντονη παρουσία στον χώρο με ένοπλους αστυνομικούς, την αντιοχλαγωγική ομάδα, ασφαλίτες και την Αύρα έξω από την πολυκατοικία που διέμεναν τα άτομα από το Μπαγκλαντές.

Η στάση του Κυπριακού κράτους έναντι στο μεταναστευτικό πληθυσμό ήταν ανέκαθεν αποτρεπτική και εκδικητική. Κράτος και κεφάλαιο εκτελούν θανατοπολιτική όπως μας υπενθύμισε πρόσφατα, για τα δικά τους κέρδη και συμφέροντα, καθώς είναι ανίκανοι να αντιληφθούν την ανθρώπινη ζωή ως κάτι πέρα από αναλώσιμο σώμα με ημερομηνία λήξης. Αυτή η ατζέντα τους προάγεται από τα συγγενικά Μ.Μ.Ε, ενδυναμώνοντας το εθνικιστικό φόβο στον ήδη ευάλωτο και ανασφαλή πληθυσμό της Κύπρου που ακολουθεί εν αγνοία του ή όχι ρατσιστικούς άξονες ζωής (βλέπε στρατιωτική κουλτούρα). Εξ ίσου βοηθητική είναι και η κυπριακή μπατσαρία, που δρα κατασταλτικά σε μια ευρύτερη κοινωνία ήδη εξημερωμένη και υπό συνεχή έλεγχο. πάντα προστατευμένοι από τη κοινή γνώμη, όλοι οι φορείς βίας, οι μπάτσοι, ρουφιάνοι και ο ολικός κρατικός μηχανισμός, θεωρούν πως έχουν το ελεύθερο να επιτίθενται άτυπα, παράνομα και εκδικητικά εις βάρος προσφύγων, μεταναστών ατόμων και κοινοτήτων. Με τις ιστορίες, απαιτήσεις, βιώματα να διαγράφονται.

Μεταναστά και πολλά άτακτα ερχόμαστε καθημερινά με τη για πολλά αβίωτη πραγματικότητα, από την οποία καλούμαστε να ξεφύγουμε, κρυφτούμε ή και συμμορφωθούμε σε ένα σύστημα φτιαγμένο εις βάρος μας.

Η συνεχής εξουσιαστική βία πάνω στις κοινότητες, υπάρξεις και σώματα μας, εντείνεται με την έμπρακτη έξαρση του φασισμού τόσο ως πολιτικό χαρακτηριστικό, όσο και ως οργανωμένη επιθετική απειλή στους δρόμους μας.

Δεν ξεχνάμε τα πογκρόμ και τις βίαιες φασιστικές επιθέσεις σε περιοχές κυρίως Χλώρακας και Λεμεσού (Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2023)που κορύφωσαν την εκτεταμένη βιοπάλη κοινότητας μεταναστών και κατοίκων σε κτίριο στη Χλώρακα. Ιδιοκτήτης, κοινοτάρχης και μπάτσοι σε συμφωνία έκοβαν για μήνες, και εν τέλη μόνιμα ρεύμα και νερό, με στόχο την εκδίωξη των κατοίκων, ενώ συγχρόνως ο δήμαρχος απέτρεπε τους κατοίκους από το να φύγουν από το κτήριο, που δεν ήταν πλέον ασφαλώς βιώσιμο. Τα φασιστικά πονγκρομς λειτούργησαν και κατασταλτικά, έναντι της άμεσης αντίδρασης, της αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης της κοινότητας, της ευρύτερης ελευθερίας και επιβίωσης τους.

Δεν αγνοούμε ούτε τα κέντρα διαμονής και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Πουρνάρα, Μενόγεια και Κοφίνου, όπου τα άτομα συμπεριλαμβανομένων παιδιά, αναγκάζονται να διαμένουν έγκλειστα σε άθλιες συνθήκες - βλέπε δυνατότητα φιλοξενίας Πουρνάρας σε σχεση με τους αριθμούς που διαμένουν γενικά σε σκηνές- ενώ ταυτόχρονα έχουν γνωστοποιηθεί σκάνδαλα καταχρήσεων κονδυλίων που λαμβάνονται από την Ε.Ε για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ούτε αγνοούμε τη πάλη για αίτημα ασύλου, ούτε το κυνηγητό για απελάσεις. Και πόσο μάλλον σε μια χώρα που γνωστοποιούνται συνεχώς κρατικά σκάνδαλα όπως τα "χρυσά διαβατήρια" σε Ρώσους και Ισραηλίτες μεγαλοεπιχειρηματίες με βλέψεις για παρεμβάσεις σε ότι ελεύθερο χώρο και βιότοπο μας απέμεινε.

Μπροστά στην εξοργιστική και τραγική δολοφονία του Ανις, το κρισιμο τραυματισμο του Fahad, θυμόμαστε και πενθούμε όλα τα θύματα του κυπριακού κράτους, καθώς αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά η δυστοπική πραγματικότητα για πολλές υπάρξεις σε αυτή τη χώρα. Στεκόμαστε μαζί με τα μεταναστά, στηρίζουμε τους αγώνες τους και ζητάμε κοινωνική απεύθυνση έτσι ώστε αυτό και τα προηγηθέντα εγκλήματα να μη ξεχαστούν, το όνομα τους Ανις να μη ξεχαστεί. Στέλνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και στα άτομα που γνώρισαν και αγάπησαν τον Ανις, συνεχίζουμε να κρατάμε υπόλογους τουσ δράστες και πιέζουμε για την απελευθέρωση των υπόλοιπων θυμάτων της επίθεσης.

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Απριλίου 20h