τι; : συνέλευση θεματική : από :

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 18.00

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας απο 22/3 στο κέντρο κράτησης Κορίνθου

από Συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους πρόσφυγες στην Κόρινθο

Απο τις 22/3 κρατουμενοι στο κεντρο κράτησης της Κορίνθου πραγματοποιούν απεργία πείνας. Σαν ένδειξη αλληλεγγύης αναρτήσαμε 3 πανό στο κεντρο της Αθήνας. Έχουμε ενημερωθεί ότι η απεργία πείνας συνεχίζεται και αυξάνονται τα άτομα που συμμετέχουν! Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευτούν σύντομα. Συνελευση αλληλεγγυης κάθε Παρασκευή στις 18.00 στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

post image

Για τους φυλακισμένους πρόσφυγες απεργούς πείνας στην Κόρινθο ~ Συνεχής ενημέρωση.

Στις 22/12/2023, 81 άτομα διασώθηκαν από ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Καλαμάτα. Ανάμεσά τους ήταν 36 άτομα από την αίγυπτο, τα οποία στον απόηχο της διάσωσής τους, εξαναγκάστηκαν σε κράτηση, στερούμενοι νομικής εκπροσώπησης, ψυχολογικής βοήθειας και βασικής ιατρικής περίθαλψης. Μεταξύ των κρατουμένων είναι και ανήλικοι, κάτω των 18 ετών.

Οι κρατούμενοι στερούνται ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας για πάνω από δύο μήνες και έχουν υποστεί βίαιες επιδρομές και έρευνες από αστυνομικούς. Επίσης, δεν τους έχουν δοθεί πληροφορίες (σε γλώσσα που να μπορούν να καταλάβουν) σχετικά με το γιατί κρατούνται και αν και πότε θα αφεθούν ελεύθεροι. Η πλειονότητα των ατόμων αυτών δεν έχει πρόσβαση σε νομικές συμβουλές, υποστήριξη ή επαφή με δικηγόρους.

Κρατούμενοι υπό αυτές τις συνθήκες μέχρι και δύο χρόνια, οι άνθρωποι βιώνουν σοβαρή και εντεινόμενη ψυχολογική δυσφορία. Απ'όσο γνωρίζουμε έχουν γίνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας και κάποια άτομα έχουν αυτοτραυματιστεί.

Στις 26 Φεβρουαρίου - δύο μήνες πριν - κάποιοι από τους φυλακισμένους μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Για να σπάσει την αντιστασή τους, το κράτος τους έχει επαναλαμβανόμενα απειλήσει, έχει πάρει τα κινητά τους και έχει μεταφέρει αρκετούς από αυτούς σε άλλα κέντρα κράτησης (Προ.κε.κα) όπως στην Αμυγδαλέζα και στη Δράμα, βάζοντας κάποιους στην απομόνωση και καταστέλλοντας βίαια εσωτερικές διαμαρτυρίες .

Στις 24/03/24 πραγματοποιήθηκε έξω από τη φυλακή πορεία 80 περίπου αλληλέγγυων στους φυλακισμένους μετανάστες που κρατούνται στο κολαστήριο Προκεκα - κέντρο κράτησης Κορίνθου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης είχαμε live επικοινωνία με τους έγκλειστους ενώ η πορεία διεξάχθηκε ταυτόχρονα με δική τους διαμαρτυρία μέσα στο κέντρο κράτησης, η οποία χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία. Οι έγκλειστοι μας προέτρεπαν να συνεχίσουμε τη διαδήλωση και μετά την αποχώρησή μας μάς ρωτούσαν εάν θα επαναληφθεί. Από μεριάς τους, οι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας από τις 22 Μαρτίου.

Τις τελευταίες μέρες τα άτομα που συμμετέχουν στην απεργία πείνας όλο και αυξάνονται, φτάνοντας τα 65 άτομα, όπως μας έχουν αναφέρει οι κρατούμενοι. Στις 18/4/24 έκαναν ειρηνική κινητοποίηση, απαιτώντας να μεταφερθούν στη Μαλακάσα (ανοιχτό καμπ) όπου οι συνθήκες υγειινής και διατροφής είναι καλύτερες και να έχουν μια δίκαιη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Ένας κρατούμενος έχει δερματική ασθένεια και χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Του έχουν αρνηθεί επίσκεψη στο γιατρό, παρ'όλο που το έχει απαιτήσει πολλές φορές. Κάποια αλληλέγγυα άτομα κάλεσαν το κέντρο κράτησης με σκοπό να πιέσουν τη διοίκηση. Μετά από αυτό, οι φύλακες τον απείλησαν ότι αν ξαναέρθει σε επικοινωνία μαζί μας θα του πάρουν το κινητό και θα τον βάλουν στην απομόνωση.

Θα ενημερώνουμε συνεχώς αυτή την ανάρτηση με νέες πληροφορίες.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, είναι μέρος του πολέμου απέναντι στους μετανάστες που πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος, η Ε.Ε. και ο παγκόσμιος νεοαποικιακός βορράς. Ακολουθεί ένα μοτίβο εκδίωξης, αποκλεισμού και αυθαίρετης κράτησης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση. Πολλοί απ τους κρατούμενους έχουν συλληφθεί κατευθείαν μετά από καταστροφικά ναυάγια και θαλάσσιες διασώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από παράνομες επαναπροωθήσεις. Άλλοι συλλαμβάνονται κατα τη διάρκεια των ρατσιστικών επιχειρήσεων "σκούπα" που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες η αστυνομία βίαια ελέγχει τα χαρτιά οποιουδήποτε ατόμου δεν είναι λευκό, με σκοπό να συλλάβει όσους περισσότερους μπορεί.

Θεωρούμε σημαντικό να αναβαθμίσουμε τον αγώνα μέσα στο επόμενο διάστημα σε συντονισμό με τους κρατούμενους και να οργανώσουμε μαζικότερες δράσεις, σε όλη την επικράτεια αλλά και εκτός ελλάδας, καθώς και να στηρίξουμε τους κρατούμενους με όποιον τρόπο μπορούμε.

Είναι αναγκαίο και επείγον ο αγώνας να πλαισιωθεί από περισσότερο κόσμο και να διαδοθεί ευρύτερα. Καλούμε ατομικότητες και πολιτικές συλλογικότητες να συμμετάσχουν στη συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους πρόσφυγες στην Κόρινθο κάθε Παρασκευή στις 6, για να διερευνήσουμε συλλογικά το πως θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας. Τοποθεσία της συνέλευσης θα ανακοινωθεί στη σελίδα του Solidarity with migrants και σε άλλες σελίδες του κινήματος.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Εικόνες:

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1630089/