τι; : μικροφωνική θεματική : από :

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 15.00

Kάλεσμα σε αντιφασιστική μικροφωνική

post image

Καλούμε σε αντιφασιστική μικροφωνική-συγκέντρωση στο Πάντειο την Πέμπτη 25/4 στις 3μμ

Το κείμενο του καλέσματος:

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Εδώ και μερικούς μήνες, εμφανίζονται κατά καιρούς στο πανεπιστήμιό μας διαφόρων ειδών φασιστικά και ναζιστικά συνθήματα στους τελευταίους και πιο απομακρυσμένους ορόφους του νέου κτηρίου. Η πράξη αυτή δεν μας τρομοκρατεί, έτσι, επειδή αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα πρέπει να κοπεί από τη ρίζα, πριν επιδιώξει καν να εξαπλωθεί περαιτέρω, κάθε φορά η απάντησή μας είναι άμεση και φανερή. Αυτή η απεγνωσμένη ανάγκη για παρουσία του συγκεκριμένου ακροδεξιού στοιχείου στο Πάντειο ωστόσο θα πρέπει να μας θορυβήσει ως ένα βαθμό, καθώς δεν αποτελεί κάτι ξέχωρο από τη γενικότερη άνοδο των φασιστών στην κοινωνική σφαίρα επιρροής. Διαχρονικά, τα φασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα, παρά τον φαινομενικά αντισυστημικό και αντικρατικό τους λόγο, βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κρατικό μηχανισμό. Κράτος και κεφάλαιο χρησιμοποιούν την ακροδεξιά - νομιμοποιημένη και μη- για δική τους σκοπιμότητα. Αυτή με τη σειρά της, χέρι χέρι με τις αστυνομικές δυνάμεις επιδιώκει την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων, είτε άμεσα, προσπαθώντας να επιτεθεί σε αυτά ακόμη και στο πεδίο του δρόμου, είτε και έμμεσα με την προπαγάνδιση του δικού της λόγου από τα συστημικά ΜΜΕ, ο οποίος για ακόμα μια φορά "νομιμοποιείται" στην κοινή γνώμη ως κοινοβουλευτικός. Αντιλαμβανόμαστε φυσικά πως η οξυμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον κατεξοχήν λόγο για την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Η συστημική προπαγάνδα φροντίζει να διοχετεύσει σε αυτή την κατεύθυνση την δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει σε έναν άνθρωπο η ακρίβεια, η καταπίεση στην εργασία του και τις σπουδές του, το αίσθημα κοινωνικής αδικίας και γενικότερα η συνεχής υποτίμηση της ζωής του σε κάθε επίπεδο. Είναι εξάλλου ευκολότερο μέσα σε αυτό το τοπίο θολής πληροφόρησης και διαρκούς προπαγάνδας για το μέσο πολίτη να στραφεί ενάντια στο διαφορετικό και να το κατηγορήσει για όλα τα προβλήματά του, μη αντιλαμβανόμενος ότι η πηγή των προβλημάτων του έγκειται στις σχέσεις εξουσίας και τα παράγωγά τους.

Η παρουσία ή επανεμφάνιση φασιστών δεν συμβαίνει σε κενό χρόνο αλλα παρατηρείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής κρίσης, συγκεκριμένα μιας ακόμη νεοφιλελεύθερης λεηλασίας των "από κάτω" με επιθέσεις κράτους και κεφαλαίου σε κοινωνικά αγαθά όπως η εκπάιδευση, στο σύστημα υγιείας, στους δημόσιους χώρους κ.λπ. και ως εκ τούτου εντός του κλίματος αναβρασμού που έχουν δημιουργήσει οι αγώνες και αντιστάσεις της κοινωνικής βάσης τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, με συνεχόμενες μαζικές διαδηλώσεις εβδομαδιαίως, απεργίες, συγκρούσεις και κατειλημμένες σχόλες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα, καθώς και με την κοινωνική οργή να καίει ακόμα για το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, φασιστικά - εθνικιστικά μορφώματα βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για να αναδυθούν και να προσελκύσουν καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα προβάλλοντας μια αντισυστημική εικόνα που έρχεται σε αντίφαση με τον πραγματικό τους ρόλο. Αυτός δεν είναι παρά η καταστολή όλων αυτών των ταξικών - κοινωνικών κινημάτων και ο αποπροσανατολισμός των αγώνων ντυονοντάς τους μεεθνικό μανδύα, όπως στην περίπτωση των αγροτών. Με αυτό τον τρόπο ο φασισμός ως ένας ακόμη μηχανισμός άμυνας της κρατικής - καπιταλιστικής μηχανής, ανταποκρίνεται στην δυσκολία της αστικής εξουσίας να καταστείλει με μικρότερο πολιτικό κόστος τα κινήματα τον τελευταίο καιρό , επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο κόσμο, ενώ προσελκύει απογοητευμένους και εκμεταλλευμένους, ιδίως τους νέους, υποκινώντας αντιδραστικές ενέργειες και επιθέσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ομοτρανσφοβικής επίθεσης στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, γνωρίζουμε πως και το φοιτητικό πεδίο μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες φασιστικών στοιχείων, ακόμα και μετά από μήνες μαζικού αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Έτσι παρατηρούμε από ναζιστικά - φασιστικά σύμβολα στις σχολές, μέχρι και κινητοποιήσεις εθνικιστικών φοιτητικών παρατάξεων όπως η ΔΡΑΣΕΙΣ-ΚΕΣ σε μία συγκυρία όπου η αύξηση του κόστους φοίτησης, και η σύνδεση των σπουδών μας με μιλιταριστικές και κατασταλτικές έρευνες, για παράδειγμα η συνεργασία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με το Πάντειο, συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον πρόσφωρο για την εμφάνιση ακροδεξιών μορφωμάτων μέσα στα πανεπιστήμια.

Αναγνωρίζοντας την πραγματική φύση του φασισμού, ξέρουμε πως ο αγώνας μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, δηλαδή ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, έχει επίσης αντιφασιστική κατεύθυνση. Ωστόσο η άμεση αντιφασιστική μας δράση παραμένει αναγκαία, προκειμένου να μην αφεθεί καθόλου χώρος εντός και εκτός των σχολών σε ναζιστικά σκουπίδια. Η σταθερή αντιφασιστική μας παρουσία τόσο στα πανεπιστήμια αλλά και έξω από αυτά, προπαγανδιστικά και με μαχητικούς όρους, όπως υπήρξε και η απάντηση του φεμινιστικού - αντιφασιστικού κινήματος στην ομοτρανσφοβική επίθεση στην Θεσσαλονίκη αλλά και η "επιμόρφωση" φασίστα στο ΕΜΠ, είναι αυτή που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα και όχι οι νόμοι, οι δίκες ή οι εκδηλώσεις κοινοβουλευτικής φιέστας που διοργανώνουν οι πρυτανικές αρχές κατά περιόδους. Ο φασισμός τσακίζεται μοναχά στους δρόμους.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΣΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1630093/