Τετάρτη 1 Μαίου 2024 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 - προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη: Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση - ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία - Παιδεία - Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο "φακελάκι" σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες - καταλήψεις - διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών - εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε αιδούς ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ - 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΔΕ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21723


Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας - Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά! - Όλοι-ες στην γενική απεργία!

ΠΡΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΗ, 10:30 πμ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Συνάδελφοι-ες, η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι αφόρητη. Οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, μας έχουν μετατρέψει σε συγχρόνους δούλους. Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, μετατρέποντας τα βασικά αγαθά (ρεύμα, νερό, καύσιμα, στέγαση) σε είδη πολυτέλειας. Φυσικά, όσα προεκλογικά τερτίπια και αυξήσεις ψίχουλα και να δώσει η κυβέρνηση, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα, καθώς ο πληθωρισμός έχει «βαρέσει κόκκινο»! Όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία, είναι αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού, των απανωτών μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με αποτέλεσμα να μετράμε νεκρούς συναδέλφους ανά πάσα στιγμή. (Τέμπη, εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες κ.ά.)

Μας έχουν κηρύξει έναν ταξικό πόλεμο που θα ζήλευε και η Χούντα!

Το τελευταίο διάστημα κάνουν έναν απίστευτο «αγώνα δρόμου» να διαλύσουν οτιδήποτε Δημόσιο και Δωρεάν έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη αφόρητη καθημερινότητά μας. Με το ν.Πιερρακάκη, διαλύουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για να μη μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας, κάνοντας την εκπαίδευση εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Στην Υγεία, επιβάλλει τα απογευματινά χειρουργεία, ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς και μετατρέπει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Με απλά λόγια, όποιος έχει χρήματα θα επιβιώνει! Και ως προς την ακρίβεια και τους μισθούς μας… «μην ανησυχείτε» αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από 780 σε 830 μεικτά! Την ίδια στιγμή που οι «Σκλαβενίτηδες» κάνουν πάρτι με τις τιμές, ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, ενώ γυρνάμε από τη δουλειά εξοντωμένοι από την εντατικοποίηση των εργοδοτών. Και ας μην έχουμε να φάμε… έχουμε από πάνω μας ένα όπλο, ένα γκλομπ, μια καταδίκη σε όσους αντιστεκόμαστε σ'αυτήν την «Μαύρη και Δολοφονική Κυβέρνηση Μητσοτάκη», που στηρίζει και εξοπλίζει (με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΕΕ) πρώτη φασιστικά καθεστώτα, όπως του Ζελένσκι στην Ουκρανία και των σφαγέων φασιστών σιωνιστών του Ισραήλ, που απειλεί με αφανισμό έναν ηρωικό λαό αυτόν της Παλαιστίνης.

Επισιτισμός-Τουρισμός… τα σύγχρονα κάτεργα! Ειδικά στον κλάδο μας, η καθημερινότητα είναι ένας εφιάλτης! Κυβέρνηση και εργοδότες μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, λέγοντας ότι δεν θέλουμε να δουλεύουμε! Η αλήθεια όμως είναι πως πολύ από εμάς δουλεύουμε «μαύρα», με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και με τους εργοδότες να μας απειλούν με απολύσεις και ξυλοδαρμούς. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να φύγουν για σεζόν, αντιμετωπίζοντας μια ακόμα χειρότερη κατάσταση. Δουλεύουν 7 στα 7, πάνω από 12 ώρες και πολλές φορές μέχρι λιποθυμίας, μένοντας ο ένας πάνω στον άλλον και φυσικά πληρώνονται με μισθούς Ασίας. Όλα αυτά μάλιστα με τις ευχές της κυβέρνησης. Με τους εργατοκτόνους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, τσακίζουν το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, ενώ δεν τηρούν ούτε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έχει κηρυχτεί υποχρεωτική και δεν την εφαρμόζει ΚΑΝΕΝΑΣ εργοδότης! Επιβάλλουν τη δουλειά με το κομμάτι, με μοντέλα freelancing, όπου δεν έχεις ούτε μισθό, ούτε ασφάλιση ούτε δικαιώματα. Δηλαδή, ένας «ελεύθερος σκλάβος»!

Η λύση θα έρθει μόνο από τους δικούς μας Ενωτικούς-Ανυποχώρητους Αγώνες!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους γραφειοκράτες όλων των αποχρώσεων. Είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι στην καλύτερη περίπτωση! Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εξαφανισμένη αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που πετάει χαρταετό κηρύσσοντας μια πανεργατική απεργία για να βγει από την υποχρέωση ή κάνουν τα πάντα να μην ενωθούν στον δρόμο οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν «στριμωγμένη». Ούτε όμως, πολύ περισσότερο από την «δια-ταξική» γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, που παρά τα παχιά λόγια για ενότητα και άλλα «αγωνιστικά» φούμαρα, στην προηγούμενη απεργία στις 28/2, όλως τυχαίως, η ενότητα στο δρόμο εργαζομένων-αγροτών θάφτηκε (βάζοντας μια βδομάδα πριν την απεργία το κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα και έπειτα «σφύριξαν» τη λήξη του αγώνα). Οι «ενωτικοί» του ΠΑΜΕ όμως, ακόμη κι όταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις βρισκόταν στο απόγειο, σφύριζαν προκλητικά αδιάφορα για κήρυξη πανελλαδικής απεργίας τόσο πριν τις 28/2 όσο και μετά (ψήφιση ν.Πιερρακάκη στις 8/3).

Στον δρόμο που έδειξαν οι εργάτες στο Σικάγο…

Να τους τσακίσουμε πριν μας πεθάνουν!

Δεν είμαστε μόνοι! Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά απέναντι στην ζοφερή κατάσταση. Αύτη τη στιγμή, με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των φοιτητών-εργαζομένων-εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενάντια στην φασιστική σιωνιστική σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά και μεγαλειώδεις απεργίες για αυξήσεις μισθών και δικαιώματα. Στην χώρα μας, με την πρόσφατη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στις 28/2, τον παραδειγματικό αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ν.Πιερρακάκη κ.ά., μας δείχνουν πως υπάρχουν σημάδια αντίστασης. Όπως στον κλάδο μας οι συνάδελφοι στην E-Food, που με την στήριξη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, κερδίζουν στην πράξη και όχι στα λόγια σημαντικές αυξήσεις και δικαιώματα. Όπως οι συνάδελφοι στα Seven2seven Aγ.Δημητρίου, που διεκδικούν και κερδίζουν δεδουλευμένα και επιβάλουν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Δυστυχώς όμως, δεν αρκούν αυτά απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, είναι καθήκον μας να οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι τον αγώνα μας μέσα από μαχητικά Συνδικάτα και να μην τον αφήσουμε σε ξεπουλημένες ηγεσίες και γραφειοκράτες συνδικαλιστές που δεν μπορούν ούτε θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. Με ενότητα, αλληλεγγύη, αγώνες μέχρι τέλους και ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα συμφέροντά μας, μπορούμε να τσακίσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, να πάρουμε μια «ανάσα» και αυτοπεποίθηση, δίνοντας το παράδειγμα σε όποια επόμενη κυβέρνηση.

Με σημαία μας την εργατική πρωτομαγιά να τους τιμωρήσουμε!

  • Κατάργηση των αντεργατικών εκτρωμάτων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και του freelancing
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌ! Να εφαρμοστεί από τους εργοδότες η Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ΤΩΡΑ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΝΕΡΟ/ΥΠΟΔΟΜΕΣ - Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο - να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Κάτω το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Καμία στήριξη-συνεργασία. Διάλυση του αντιδραστικού «άξονα». Να κλείσουν οι βάσεις. ΈΞΩ ΑΠΟ ΕΕ - ΝΑΤΟ ΤΩΡΑ!
  • Κάτω η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ Κυβέρνηση ΝΔ!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21714