Τετάρτη 15 Μαίου 2024 στις 19.00

9 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Διαδήλωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Στην 76η επέτειο της ΝΑΚΜΠΑ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ) ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ ,στις 19:00, στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στις 15 Μάη συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη «Νάκμπα», την Παλαιστινιακή Καταστροφή το 1948, όπου ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε περισσότερα από 500 χωριά, οδηγώντας στην προσφυγιά πάνω από 700.000 Παλαιστίνιους. Η Νάκμπα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τους εκτοπισμούς εκατομμυρίων προσφύγων, το καθεστώς στέρησης ακόμα και των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων για τον λαό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Τους τελευταίους 6 μήνες το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΕΕ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη Νάκμπα, διαπράττοντας μια πραγματική γενοκτονία, όπως αναγνωρίζει και το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Αυτή η γενοκτονία θα σταματήσει αν το διεθνές κύμα αλληλεγγύης δυναμώσει στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία. Τον δρόμο δείχνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών των αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίες παρά την καταστολή των αρχών συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Το κίνημα αυτό δεν στέκεται μόνο στην αλληλεγγύη αλλά αποκαλύπτει και την συνενοχή κυβερνήσεων κάθε χώρας, της πολεμικής βιομηχανίας, εταιρειών και ιδρυμάτων που κερδοσκοπούν με το αίμα χιλιάδων νεκρών παιδιών.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, συνδέονται με τους αγώνες εργαζομένων και φοιτητών σε κάθε χώρα, με τις διεκδικήσεις για ειρήνη, δουλειά, παιδεία, υγεία. Όλα αυτά θυσιάζονται στο βωμό των εξοπλισμών και της "οικονομίας πολέμου" που επιβάλλεται σε κάθε χώρα υπό την απειλή εξάπλωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και άλλα σημεία του πλανήτη. "Για τ' αφέντη το φαΐ, σκοτώνονται οι λαοί" και ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να σηκωθεί ένα ακόμα πιο μαζικό και ισχυρό κίνημα των λαών.

Εχθροί μας είναι οι κυβερνήσεις και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και όχι οι λαοί. Η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει στον πόλεμο στη Γάζα στο πλευρό των ΗΠΑ-Ισραήλ. Συνεχίζει την προκλητική συμμαχία με ένα κράτος που διώκεται για γενοκτονία, ενώ παράλληλα μετατρέπει την χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των Ισραηλινών και στηρίζει ενεργά την επικίνδυνη εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή πλοίων κάτω από την ηγεσία και των ΗΠΑ και της ΕΕ. Να μπει τέλος σε κάθε εμπλοκή και συνεργασία.

Μοιραζόμαστε τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού και τις διεκδικήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη:

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΑΦΑ

-ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ

- ΕΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Μαΐου 20h


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Διαρκής Αγώνας | Για την επέτειο της Νάκμπα - Για το μακελειό στη Ράφα: Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

76 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΚΜΠΑ- 76 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Στις 15 Μάη του 1948 ξεκίνησε η μεγάλη συντονισμένη επίθεση του κράτους- δολοφόνου του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και στη γη τους σε άμεση συνεργασία με τον δυτικό ιμπεριαλισμό και με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ. 76 χρόνια μετά, αυτή η σφαγή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και εντάσεις, έχοντας εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους από τα εδάφη τους και έχοντας σκοτώσει ακόμα περισσότερους, με τον λαό της Παλαιστίνης ωστόσο, να παλεύει, να αγωνίζεται και να συγκρούεται καθημερινά, διεκδικώντας με όλους τους τρόπους ελευθερία και αυτοδιάθεσή απέναντι στη συνεχιζόμενη «στρατηγική εκκαθάρισής» της Παλαιστίνης.

Η φετινή όμως Νάκμπα έχει άλλα νοήματα και άλλη σημασία. Και αυτό γιατί η κομβική επιχείρηση της 7ης Οκτώβρη, πέρα από το ότι ανέδειξε όλη αυτή την «σιωπηλή» στρατηγική ετοιμασία που γινόταν, απέδειξε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η Παλαιστινιακή αντίσταση που τόσα χρόνια μαίνεται, εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα της γεωπολιτικής αστάθειας παγκοσμίως και των αρνητικών συσχετισμέων στο εσωτερικό του κράτους - δολοφόνου, πήγε ένα βήμα παρακάτω την 7η Οκτώβρη, όντας ένας ανοιχτός ένοπλος παλλαϊκός αγώνας. Αυτή επομένως η ένοπλη αντεπίθεση του λαού της Παλαιστίνης, απέναντι στην πολύχρονη κατοχή του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, πέρα από τα νοήματα και τα κραυγαλέρα ρήγματα που δημιουργήσε στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, έρχεται να σπάσει και την εκκωφαντική σιωπή που επικρατούσε τόσα χρόνια, αλλά και να αποδείξει ότι οι λαοί του πλανήτη δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

76 χρόνια μετά, η Παλαιστίνη αποδεικνύει πώς η διαρκής καταστροφή της, η διαρκής Νάκμπα, η διαρκής θανατοπολιτική του ιμπεριαλισμού και οι πολιτικές της Δύσης μπορούν να ηττηθούν και να ανατραπούν. Από τις 7 του Οκτώβρη άνοιξε ένας νέος κύκλος αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης -με πρωτοφανείς σε μέγεθος διαδηλώσεις, αλλά και καταλήψεις εκατοντάδων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο- , ενάντια στις δολοφονικές πολιτικές του σιωνιστικού κράτους, καταδεικνύοντας τον ρόλο της Δύσης και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Παρά τις κατασταλτικές πολιτικές, τις απειλές και τις διώξεις αγωνιστών και αλληλέγγυων, τις συλλήψεις και τις όποιες επιχειρήσεις απόκρυψης των γεγονότων στην Παλαιστίνη, η διεθνής αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική πάλη συντονίζεται στον ρυθμό που ο λαός της Παλαιστίνης δίνει με τον αγώνα του.

Παρά την ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις στρατηγικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Ισραήλ, με το ελληνικό κράτος να συστρατεύεται πλήρως σε αυτές τις πολιτικές, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό και συμμετέχοντας ενεργά στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας ενάντια στον λαό της Υεμένης και τους Χούθι, ο λαός και οι οργανώσεις της Παλαιστίνης αντέχουν. Η επιχείρηση της 7ης Οκτώβρη και το νέο κύμα αγώνων που η ίδια παγκοσμίως πυροδότησε επαναχαράξε τους όρους της αντιπαράθεσης, ένοπλης και μη, και διαλεκτικά ορμώμενη από τους νικηφόρους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες και τις εξεγέρσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλάζει τον ρου της ιστορίας.

Αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 Μαΐου, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ έχει εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη νότια Γάζα, με επίκεντρο την πόλη Ράφα, προσπαθώντας να αποκόψει την παροχή βοήθειας στους περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να αποφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την εξάντληση των ήδη περιορισμένων προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων, αυξάνοντας τον φόβο μιας πλήρους ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι, μετά το κλείσιμο του περάσματος μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, οι οργανισμοί έχουν προμήθειες μόνο για τις επόμενες 24 ώρες, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διανομή της ήδη περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας που καταφέρνει να φτάνει στη Γάζα.

Ενάντια στη Νάκμπα, ενάντια στην κατοχή, τη συνεχή διαδικασία επικοισμού στα Παλαιστινιακά εδάφη, ενάντια στη σφαγή και τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων, η φετινή 15η Μάη οφείλει να βρει το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στον δρόμο. Να πυροδοτήσει εκ νέου ένα κύμα αγώνων και αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού και να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμμετοχή και συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Γιατί ακριβώς η φετινή 15η Μάη αποτελεί μέρα αντίστασης και ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.

Να σταθούμε δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης, ενάντια στην γενοκτονία του από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, μια γενοκτονία που συντελείται, με γοργούς ρυθμούς, εδώ και 7 μήνες και που σήμερα εδαφικοποιείται στη Ράφα.

Να σταθούμε δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης που με το αίμα και την αντίστασή του μας διδάσκει πως η ιστορία δεν προχωράει ευθύγραμμα και ομαλά, αλλά μόνο με οργάνωση, με αγώνα, με υπερβάσεις.

Οφείλουμε ως τάξη, αλλά και ως κίνημα, να συστρατευτούμε σε αυτόν τον αγώνα και από το δικό μας μετερίζι να αντιπαλέψουμε τις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές πολιτικές και να προτάξουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η φετινή Νάκμπα ας αποτελέσει σημείο όξυνσης αυτού του νέου κύματος αγώνων, ας μετατραπεί σε κομμάτι της νέας σελίδας της ιστορίας που έχει ανοίξει.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό!

Νίκη στα όπλα της Αντίστασης!

Συγκεντρώσεις:

Σάββατο 11 Μαΐου

  • ΑΘΗΝΑ: 12:00 Πλατεία Συντάγματος
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 Αριστοτέλους με Εγνατία

Τετάρτη 15 Μαΐου

  • ΑΘΗΝΑ: 18:00 Προσυγκέντρωση πάρκο Ελευθερίας (Μέγαρο Μουσικής) και πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 19:00 Άγαλμα του Βενιζέλου

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση | diapyros.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

Με τη λήξη της Βρετανικής Εντολής και το σχηματισμό του κράτους του Ισραήλ το 1948,συντελείται η πρώτη μαζική εθνοκαθαρτική επιχείρηση προς τους άραβες παλαιστίνιους. Η επονομαζόμενη Νάκμπα(καταστροφή), αποτέλεσε την ιδρυτική πράξη τους Κράτους του Ισραήλ, κατά την οποία σε πρώτο στάδιο εποικιστικές/αποικιακές παρακρατικές ομάδες και ύστερα ο Στρατός εκτόπισαν με δολοφονική βία και μαζικές σφαγές από ολόκληρες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά πάνω από 700.000 παλαιστίνιους/ες, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Η Νάκμπα δεν ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν στον εποικισμό της Παλαιστίνης.Η "συνεχιζόμενη Νάκμπα" συντελείται στο τώρα,με τις επιχειρήσεις εκτοπισμού και γενοκτονίας που διαπράττει το ισραηλινό κράτος εδώ και 7 μήνες εναντίον των παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας,να συνεχίζονται με την εισβολή στο νότιο τμήμα του συνόρου Αιγύπτου-Γάζας, στην περιοχή της Ράφα στις 7/5/2024. Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το τμήμα του συνόρου από την πλευρά της Γάζας και ασκεί πλήρη έλεγχο σε αυτό, μη επιτρέποντας, όπως και από κάθε άλλη πιθανή δίοδο, ακόμη και αποστολές τροφίμων, φαρμάκων και αναλώσιμων. Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπίσει και περιορίσει 1,4-1,5 εκατομμύριο παλαιστίνιους/ες στο νοτιότερο σημείο της Γάζας, στην Ράφα, η οποία αποτελεί περιοχή έκτασης 64 τ. χιλιομέτρων. Οι εναπομείναντες παλαιστίνιοι/ες στη βόρεια Γάζα υφίστανται συνθήκες πείνας που προσεγγίζουν το επίπεδο λιμού, ενώ παραπλήσιες συνθηκες πείνας και εξαθλίωσης βιώνουν όσοι/ες έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα. Από την εκκίνηση της εισβολής στη γάζα τον οκτώβριο του 2023, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 παλαιστίνιους/ες, ενώ έχει θέσει ως στόχο την πλήρη στρατιωτική κατοχή της Γάζας και τον εκτοπισμό μεγάλης μερίδας των παλαιστινίων από τα εδάφη της Γάζας.

Αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η μορφή έθνος-κράτος ως αδιανόητα βάρβαρο απέναντι στους πληθυσμούς των οποίων την εξόντωση ή τον εκτοπισμό θεωρεί επικερδείς. Η οργανωμένη μορφή έθνος-κράτος έχει προχωρήσει πολλές φορές στην ιστορία σε μαζικές εκτελέσεις πληθυσμών, σε εθνοκαθάρσεις και σε γενοκτονίες. Οι παλαιστίνιοι/ες από το 1948 υφίσταται μαζικές εκτοπίσεις, μαζικές δολοφονίες και φυλακίσεις, αποκλεισμούς από νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καύσιμα και τρόφιμα από το κράτος του ισραήλ, το οποίο ασκεί εποικιστικές πολιτικές και πολιτικές εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ εις βάρος αραβόφωνων παλαιστινίων. Η Γάζα βρίσκεται υπό καθεστώς αποκλεισμού από το 2006, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, ενώ η Δυτική Όχθη βρίσκεται υπό κατοχή. Οι λέξεις «κατοχή», «αποκλεισμός», «εθνοκάθαρση», «γενοκτονία», «αποικιοκρατία», «επεκτατισμός», «εποικισμός», άλλωστε είναι σύμφητες με τους διάφορους τρόπους δημιουργίας των εθνών-κρατών και με την θεμελίωση των εθνικών αφηγημάτων.

Στην γενοκτονία που διαπράττει το ισραηλινό κράτος συναινεί και συμμετέχει και το ελληνικό κράτος μεταξύ άλλων. Η εδραίωση και η εξάπλωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτυπώνεται και περνάει μέσα από την άμεση εμπλοκή του στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, αλλά και τις ευρύτερες συγκρούσεις στη μέση Ανατολή. Οι στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούνται σαν ορμητήρια βομβαρδισμών αμάχων, η Λάρισα θα αποτελέσει στρατηγείο κατά των Χούθι ενώ η φρεγάτα Ύδρα ήδη πολεμά στη μέση Ανατολή. Η σύνδεση εξ άλλου με το κράτος του Ισραήλ γίνεται οικονομικά, ερευνητικά και στρατιωτικά, και επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τις διμερείς συμφωνίες. Η ύπαρξη, επίσης, ελληνικής πυροβολαρχίας ( με πυραύλους patriot) στην Σαουδική Αραβία, οι στρατιωτικές και ενεργειακές συμφωνίες με αυτήν, συνεπάγεται και ενεργό συμμετοχή και συναίνεση στο χρόνιο εμπάργκο της Σ.Αραβίας εναντίον της Υεμένης και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης/λιμού που έχει προκληθεί στους κατοίκους της. Το ελληνικό κράτος από τη μία πολεμάει με σκοπό την υπεράσπιση του εγχώριου κεφαλαίου (εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενεργειακές συμφωνίες κλπ) και προς εξασφάλιση των διακρατικών του συμμαχιών - Ε.Ε., ΝΑΤΟ, διμερείς συμφωνίες με Ισραήλ, Σ. Αραβία κλπ. Ενώ από την άλλη μέσω της εξωτερικής πολιτικής του ( συνέδριο MED5) προτείνει και διαμορφώνει πολιτικές εναντίον των μεταναστ(ρι)ών στις υπόλοιπες χώρες τις ευρώπης, διεξάγει πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών, επιδιώκοντας την τιθάσευση και ομοιογένεια (προς το συμφέρον του) στο εσωτερικό του.

Οι παλαιστίνιοι, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα υπό διωγμό με βάση ταξικά, φυλετικά ή έμφυλα κριτήρια, έχουν εκφράσει την αντίστασή τους εναντίον του καθεστώτος απάρτχαϊντ υπό διάφορες μορφές. Στα επαναλαμβανόμενα σφαγεία της Μέσης Ανατολής, οφείλουμε να βλέπουμε όχι απλώς "γεωπολιτικούς παίκτες", αλλά τις ίδιες τις κινήσεις και τις ανάγκες των προλετάριων είτε στην παλαιστίνη είτε στη συρία είτε στην υεμένη. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων είτε των δυτικών δυνάμεων είτε του αυτοαποκαλούμενου "άξονα της αντίστασης" αντιβαίνει των συμφερόντων του οποιουδήποτε προλεταριάτου. Ως εκ τούτου τασσόμαστε με την διεθνιστική αλληλεγγύη στους αντιστεκόμενους, στους εκτοπισμένους και στους μετανάστες παλαιστίνιους/ες. Να φωτίσουμε οποιαδήποτε φωνή εντός του κράτους του ισραήλ αντιτίθεται στη γενοκτονία (άρνηση στράτευσης, αλληλεγγύη στους παλαιστίνιους). Οφείλουμε παράλληλα να μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή της ελλάδας και να αναδείξουμε τις δομικές αντιφάσεις του -όπως και όλων των κρατών-, το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του ντόπιου προλεταριάτου και των μεταναστριών και συμμετέχει σε συρράξεις, αποκλεισμούς και πολέμους, όπως στην ουκρανία και τη μέση ανατολή. Όπως οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα έχουν καταφέρει να φέρουν στο προσκήνιο την ευθύνη και των ΗΠΑ στη γενοκτονία των παλαιστινίων, έτσι οφείλουμε στο εδώ και τώρα να αναδείξουμε τις ευθύνες του ελληνικού κράτους και να οξύνουμε τον κοινωνικό ανταγωνισμό μέσα στις μητροπόλεις.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ανάρες

Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα του 1948, βγαίνουμε στον δρόμο και φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για τερματισμό της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Παλαιστίνη ώρα μηδέν!

Η γενοκτονία και ο ασταμάτητος βομβαρδισμός που συντελείται εδώ και 7 μήνες στην Παλαιστίνη φαίνεται να αναβαθμίζεται από μεριάς του Ισραήλ τις τελευταίες μέρες. Ανακοινώνοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ράφα εννοούν και υλοποιούν την πλήρη ισοπέδωση και εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Μια περιοχή που έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1.5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι από την μέρα της εισβολής στην λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο, την αποκλείουν από κάθε πιθανή έξοδο και σύνορα απαγορεύοντας συγχρόνως ανθρωπιστικές βοήθειας με φάρμακα και τρόφιμα να περάσουν.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 33.000 Παλαιστίνιους/Ες, μεταξύ αυτών πάνω από 14.000 παιδιά, ένα κράτος που για περίπου 7 δεκαετίες έχει διαπράξει τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στα αραβικά εδάφη. Ύστερα από την επίθεση των Παλαιστίνιων στις 7 Οκτωβρίου που έφερε ξανά στο προσκήνιο την συστηματική καταπίεση που δέχεται αυτός ο λαός, η Ισραηλινή κυβέρνηση με την καθοδήγηση των Η.Π.Α και συμμάχους τα κράτη της Ε.Ε απαντά με πλήρη στρατιωτική επιχείρηση. Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, καθώς συντελείται μια μαζική εθνοκάθαρση και μία εν εξελίξει Nakba που ούτως ή άλλως διεξάγεται στην περιοχή τα τελευταία 75+ χρόνια. Είναι άξιο αναφοράς πως ο εβραϊκός λαός που έχοντας για χρόνια βιώσει αποκλεισμούς, ολοκαυτώματα, τις φρικαλεότητες του πολέμου, για χάριν των μεγάλων συμφερόντων είναι έτοιμος να εξαπολύσει αυτή τη φορά ο ίδιος μια εθνοκάθαρση απέναντι σε έναν άλλο λαό. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού: αυτού στο όνομα του οποίου διαπράττονταν και θα διαπράττονται οι μεγαλύτερες θηριωδίες.

Το ελληνικό κράτος φυσικά δεν μένει αμέτοχο στην γενοκτονία που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Πλήρως εναρμονισμένο στις επιταγές του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, στηρίζει υλικά και ηθικά τις επιχειρήσεις, ασκώντας προπαγάνδα ενάντια στους "τρομοκράτες της Χαμάς" και μιλώντας για δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ.Το στρατόπεδο στην Λάρισα χρησιμοποιείται ως κέντρο επιχειρήσεων κατά των ανταρτών Χουθι στην ερυθρά θάλασσα ενώ έχει ήδη σταλεί ελληνική φρεγάτα ( Ύδρα ) που επιχειρεί εναντίον των Χουθι. Το ελληνικό κράτος είναι συνένοχο στην καταστροφή υποδομών υγείας και παιδείας, στις μαζικές δολοφονίες, στην συνεχόμενη προσπάθεια αφανισμού του παλαιστινιακού λαού και πως να μην ήταν άλλωστε μιας και η συνεργασία του με το κράτος του Ισραήλ είναι διαχρονική. Από το Κοινό Σχέδιο Δράσης των ένοπλων δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέχρι τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης των πολεμικών βιομηχανιών το ελληνικό κράτος είναι ΣΥΝΕΝΟΧΟ!

Μετά απο 7 μήνες που το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να σφυροκοπά η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα να μας θυμίζει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης που ξεσπά σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Από τις αντιπολεμικές καταλήψεις σε δεκάδες πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική μέχρι τις επιθετικές ενέργειες σε επιχειρήσεις και δομές Ισραηλινών συμφερόντων ήρθε η στιγμή να βγούμε μαχητικά στους δρόμους και να μεταφέρουμε τον πόλεμο αυτό μέσα στις μητροπόλεις των δυτικών κρατών που συμμετέχουν σε αυτή την γενοκτονία. Με διεθνιστική αλληλεγγύη και παίρνοντας θέση μάχης στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται θα φωνάζουμε μέχρι τέλους ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/5 19:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΕΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ


1 2 3 4 5 6 7 8 9

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/05 - 19.00, στο Άγαλμα Βενιζέλου

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μετρώντας πάνω από 200 μέρες πολέμου με πάνω από 34 χιλιαδες νεκρούς εκ των όποιων τα δύο τρίτα είναι άμαχος πληθυσμός και παιδιά, το Ισραήλ βαφτίζει τον λαό που σφάζει τρομοκράτη ενώ με την βοήθεια και την συνεργασία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και όλων των υπολοίπων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας , οδηγούν στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Μια γενοκτονία την οποία η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει άμεσα, καθώς, πέρα από την αισχρή προπαγάνδα, επιλέγει την ενεργή στήριξη των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης, στέλνοντας μάλιστα φρεγάτες στο πλευρό αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων.

Όσο περνάν οι μέρες το Ισραήλ χρησιμοποιεί όλο και πιο βίαιες τακτικές. Από τα 36 νοσοκομεία της Γάζα τα 25 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα υπόλοιπα 11 έχουν χτυπηθεί και λειτουργούν μερικώς. Τα 12 Πανεπιστήμια της Γάζας εκτινάχθηκαν εκ θεμελίων, 170 άνθρωποι του ΟΗΕ δολοφονήθηκαν και 112 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και τραυματιστεί, ενώ 25 έχουν συλληφθεί.

Τις τελευταίες μέρες ο ισραηλινός στρατός, στα πλαίσια της εισβολής που πραγματοποιείται στη Γάζα, επιχειρεί να εισβάλει στη Ράφα, στο νοτιότερο σημείο της Λωρίδας της Γάζας, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο είτε σε σκηνές ή είτε στα ερείπια, προκειμένου να αποφύγουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τις αιματηρές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού. Παράλληλα, εκτός του ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες, μέσα στα χαλάσματα υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι που βρίσκουν φρικτό θάνατο κάθε μέρα από τις κακουχίες και συχνά από τον προελαύνων Ισραηλινό στρατό.
Ο παλαιστινιακός πληθυσμός βρίσκεται στο έλεος των ανήλεων εχθρών του και στέκεται πλέον ανήμπορος μπροστά στην πανίσχυρη πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Σε διεθνές επίπεδο η ανθρωπιστική βοήθεια απέναντι στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης είναι ισχνή ως και μηδαμινή, μιας που το δυτικό ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα - στο οποίο έχει προσδεθεί και η Ελλάδα - όχι απλά σωπαίνει μπροστά στην γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ, εν αντιθέσει στηρίζει πιστά την προσπάθεια του να συνθλίψει ολοκληρωτικά την Γάζα.

Έτσι μέσα σε αυτή την συγκυρία είναι εύκολο να καταλάβουμε το πραγματικό γενοκτονικό κίνητρο της επιχείρησης στη Ράφα, το τελευταίο αποκούμπι του παλαιστινιακού ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού, που ζει σε άθλιες συνθήκες σε απέραντους καταυλισμούς μαστιζόμενος από την πείνα και τις αρρώστιες. Συν τοις άλλοις οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για εκεχειρία πέφτουν στο κενό με το Ισραήλ να αρνείται πεισματικά να τελειώσει όλο αυτό, κάνοντας πιο έκθαμβες τις εθνοκαθαρτικές του προθέσεις.

Παρόλα αυτά εδώ και ένα μήνα σχεδόν με αφετηρία το πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο πρωτοφανή αντιπολεμικό κίνημα με συνελεύσεις και καταλήψεις που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την υφήλιο με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα αιτήματα είναι τα αυτονόητα: εκεχειρία, όχι στην έρευνα για τον πόλεμο και απεμπλοκή από αυτόν, παίρνοντας ξεκάθαρα μέρος στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ειρήνη, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν λείπει και η κρατική καταστολή, όπου τα καθεστώτα προσπαθούν μανιωδώς να κατευνάσουν τα κινήματα με αστυνομική βία και τρομοκρατία, συλλήψεις και απειλές, όμως βρίσκει απέναντί του διάχυτο το στοιχείο της αντιβίας με οδοφράγματα και συγκρούσεις - κάτι που δεν μας εκπλήσσει καθόλου, σημειώνοντας μάλιστα αρκετές επιτυχίες.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως με αφετηρία την πανεπιστημιακή κοινότητα αγώνα τα επαναστατικά προτάγματα μπορούν να βρουν έδαφος, να καρποφορήσουν και να διαχυθούν σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες που εκκινεί η φοιτητική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, είναι η ολοκληρωτική απάντηση απέναντι όχι μόνο στην θανατοπολιτική που διαπράττει το Ισραήλ, αλλά συνολικά απέναντι σε κάθε κράτος που συναινεί και στηρίζει έμπρακτα την γενοκτονία του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Οι συνθήκες λοιπόν επιβάλλουν την δράση μας και την αλληλεγγύη μας, την δέσμευσή μας για κλιμάκωση στο όνομα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων και του αγώνα παγκοσμίως ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τις μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών παγκοσμίως . Με κινητήριο μοχλό το ριζοσπαστικό κύμα καταλήψεων και διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο βαθμό, οφείλουμε και εδώ να θέσουμε τα εναρκτήρια θεμέλια ενός μαζικού αγώνα με στόχο την άμεση απεμπλοκή της ελληνικής πολεμικής μηχανής και πρόταγμα την ολική απελευθέρωση των λαών από εθνικό- κρατικά συμφέροντα, θρησκευτικούς φανατισμούς και ρατσιστικές μισαλλοδοξίες. Μέχρι να δομήσουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλους, μέχρι την ολική κοινωνική απελευθέρωση.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ

15 Μάη 1948 - 15 Μάη 2024 | 76 χρόνια Νάκμπα

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Καλούμε όλο τον κόσμο, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, και όλους τους αλληλέγγυους. Να μη μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια νέα γενοκτονία που αυτή τη στιγμη συμπράττεται στη Παλαιστίνη.

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης Α.Π.Ο./Ο. Σ.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

15 Μαίου 1948, η Νάκμπα(="καταστροφή"), ιδρυτική πράξη του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ είναι η αφετηρία της κυριαρχίας του Ισραηλινού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης μέχρι και σήμερα. Εκμεταλλευόμενες τα φρονήματα των χρόνια καταπιεσμένων και κυνηγημένων Εβραίων, οι δυνάμεις της Δύσης πυροδότησαν εντέχνως ένα εθνικιστικό αίσθημα στον Εβραϊκό λαό και τον έστειλαν να ανακτήσει μια "χαμένη πατρίδα", χρησιμοποιώντας τον έτσι ως μέσο επιβολής και ελέγχου στη Μέση Ανατολή. Με την έναρξη της Νάκμπα, 700.000 παλαιστίνιοι εκτοπίζονται βίαια από εκατοντάδες πόλεις και χωριά με μαζικές σφαγές, βασανισμούς, πλήρη στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως και βασικών αγαθών επιβίωσης. Η εξόντωση του παλαιστινιακού λαού όμως φαίνεται να συνεχίζει μέχρι και σήμερα, 76 χρόνια μετά. Ήδη εκατομμύρια παλαιστίνιοι ζουν στην προσφυγιά ενώ όσοι παραμένουν στις περιοχές της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μέχρι και σήμερα βιώνουν την απόλυτη κόλαση στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Εδώ και 7 μήνες συντελείται εκ νέου μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης από το Ισραηλινό Κράτος, υποβοηθούμενη από τις δυνάμεις της Δύσης. Από τον Οκτώβρη του 2023 με το αφήγημα της "αντεπίθεσης" έχουν βομβαρδιστεί εκατοντάδες κτήρια σε Γάζα και Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους αμέτρητα σχολεία και νοσοκομεία, με τουλάχιστον 35.000 παλαιστίνιους νεκρούς- απ΄τους οποίους τα 15.000 είναι παιδιά- και 78.700 τουλάχιστον τραυματίες.

Η τελευταία πράξη επιβολής του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαϊου στο νότιο τμήμα του συνόρου Αιγύπτου - Γάζας, στην περιοχή της Ράφα, στην οποία οι Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν έπειτα από εντολές ότι εκεί δήθεν θα παραμείνουν ασφαλείς. Η περιοχή της Ράφα αποτελούσε σημείο ζωτικής σημασίας για τον Παλαιστινιακό λαό, καθώς ήταν η μόνη διέξοδός τους αλλά και η μόνη είσοδος ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, καθώς και είσοδος βασικών αγαθών επιβίωσης. Ωστόσο, αυτή η οδηγία "σωτηρίας" του εκτοπισμένου πληθυσμού αποδείχτηκε άλλη μια παγίδα θανάτου, αφού ο Ισραηλινός στρατός απέκλεισε κάθε διέξοδο από την περιοχή και ξεκίνησε να τη βομβαρδίζει, μια έκταση 64 τ. χιλιομέτρων στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένοι Παλαιστίνιοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό από το ιστορικό πλαίσιο, η πολιτική που ακολουθεί το κράτος του Ισραήλ όλες αυτές τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον βίαιο διωγμό των Παλαιστινίων, εντάσσεται στη λογική της δόμησης ενός κράτους-έθνους, ενός αμιγώς εβραϊκού κράτους, στο οποίο οι διαφορετικής εθνότητας, θρησκείας και κουλτούρας Παλαιστίνιες δεν χωράνε. Η δική μας θέση είναι πάντα μαζί με τον αντιστεκόμενο λαό της Παλαιστίνης, με τον αγώνα του για αυτοδιάθεση, για μία ανθρώπινη ζωή και υπόσταση στη γη όπου δραστηριοποιείται επί αιώνες. Η δική μας θέση, ωστόσο, σίγουρα δεν βρίσκεται δίπλα σε δολοφονικές πολιτικές που ξεκληρίζουν γενιές με το πρόσχημα της υπεράσπισης της αυτοκυριαρχίας του κράτους και της άμυνας απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές. Ούτε βρίσκεται δίπλα σε καθεστωτικά ΜΜΕ που προπαγανδίζουν τα αφηγήματα των δυτικών κρατών περί "ισλαμικού κινδύνου", "αντισημιτισμού" και καπελώνουν έναν ολόκληρο αγώνα για επιβίωση. Για μας, ωστόσο, τα παραπάνω δεν νομιμοποιούν τις πρακτικές εκ μέρους φονταμενταλιστικών οργανώσεων, ούτε και την εθνικιστική προσέγγιση στη βάση αυτών. Για μας η ελευθερία, η αυτοδιάθεση και αυτονομία των Παλαιστινίων γυναικών, των αλλόθρησκων και των μειονοτήτων έχει την ίδια βαρύτητα.

Η επιχείρηση αφανισμού του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί ένα ξεκάθαρο μέσο εδραίωσης της επεκτατικής κυριαρχίας της Δύσης στη Μέση Ανατολή, με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να στηρίζουν έμπρακτα με πολεμικό εξοπλισμό το συμμαχικό κράτος του Ισραήλ. Σε αντίστοιχο μοτίβο με το Ισραήλ, τα υπόλοιπα κράτη (γειτονικά και μη) στην καλύτερη αδιαφορούν και στη χειρότερη υποδαυλίζουν τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται, χωρίς να υπάρχει διάθεση για ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των αμάχων. Η βαρύτητα όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική πέφτει στην εξασφάλιση των ιδίων συμφερόντων, στην οχύρωση των συνόρων τους απέναντι σε ενδεχόμενα προσφυγικά ρεύματα που θα απειλήσουν τα "κυριαρχικά τους δικαιώματα" και την "πληθυσμιακή τους συνοχή". Η συμμετοχή του Ελληνικού κράτους ως κράτος πλήρως ευθυγραμμισμένο με την πολιτική των ΗΠΑ, και φυσικά έχοντας κοινά οικονομικά συμφέροντα με το κράτος του Ισραήλ, δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα βρίσκονται σε εγρήγορση και ήδη πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού είναι παρόντα στην Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει με το Ισραήλ σε θέματα στρατιωτικής έρευνας (πολλές από αυτές μέσω του ΑΠΘ), εξοπλισμού, ενέργειας, καθίσταται άμεσα ενδιαφερόμενη καθώς τα εκατέρωθεν συμφέροντα επηρεάζονται άμεσα από την έκβαση του παλαιστινιακού.

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με μαζικές πορείες και καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι αγωνιζόμενοι/ες φοιτητές/τριες αντιμετωπίζουν τη σκληρή καταστολή του κρατικού μηχανισμού, με χιλιάδες συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών, διδακτικού προσωπικού και αλληλέγγυου κόσμου. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, οι μπάτσοι καταπνίγουν τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι η εκκένωση και οι 28 συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών στην κατάληψη της Νομικής στο ΕΚΠΑ.

Για εμας είναι υποχρέωση να μπλοκάρουμε τη στρατιωτική συμμετοχή του ελληνικού κράτους που στο παρόν συμμετέχει ενεργά στη γενοκτονία ολόκληρου λαού. Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε παλαιστίνιο/α πρόσφυγα/ισσα και στον εκάστοτε καταπιεσμένο πληθυσμό, απέναντι σε κάθε βάναυση πολιτική κυριαρχίας των επιτιθέμενων κρατών-εθνών και των συμφερόντων τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ/ΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ/ΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ημέρα της Νάκμπα, την ημέρα δηλαδή της καταστροφής, όπου και ξεκίνησε η εθνοκάθαρση του μουσουλμανικού παλαιστινιακού λαού, με τον βίαιο και μόνιμο εκτοπισμό περίπου 700.000 ανθρώπων και την καταστροφή 500 χωριών. Αποτέλεσμα της Νάκμπα και του παλαιστινιακού πολέμου του 1948 ήταν η κήρυξη του 78% της Παλαιστίνης υπό βρετανική εντολή ως Ισραήλ, και τον διαχωρισμό του παλαιστινιακού λαού μεταξύ γάζας, δυτικής όχθης ή προσφυγιάς. Αυτό το ποσοστό έχει από τότε αυξηθεί με συνεχείς εκτοπισμούς, δολοφονίες και βομβαρδισμούς, και προσπάθεια για πλήρη αποκλεισμό της Γάζας (με τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της το 2000) σε βάθμο που το 2007 κυρήχθηκε ως open air prison, καθώς η είσοδος και η έξοδος είναι απαγορευμένη. Η Νάκμπα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με το κράτος του Ισραήλ του τελευταίους 7 μήνες να προσπαθεί να αφανίσει ολοκληρωτικά τον παλαιστινιακο λαο της Γάζας, οδηγώντας τον πλέον στο νοτιότερο μέρος αυτής χωρίς κανένα μέσο διαφυγής.

Η θανατοπολιτική του ισραηλινού κράτους απέναντι στον άμαχο παλαιστινιακό λαό αποτυπώνεται μέσα από μια μακρά λίστα θανάτου, με τους νεκρούς να ανέρχονται κοντά στους 35.000 (εκ των οποίων το 45% αποτελούν παιδιά) - ενώ παράλληλα εκατοντάδες δημόσιες υποδομές, όπως νοσοκομεία και σχολεία, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες η εισβολή του ισραηλινού στρατού επεκτάθηκε στη Ράφα, στο τμήμα της παλαιστινιακής λωρίδας όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναζητήσει διαφυγή και καταφύγιο, προκειμένου να διασωθούν από την στρατιωτική επίθεση. Πλέον οι προθέσεις του Ισραήλ είναι ξεκάθαρες- μιλάμε για μια ολοφάνερη γενοκτονία με άμεση πρόθεση την πλήρη εξαφάνιση ενός λαού.

Μέσα σε όλα αυτά, η βοήθεια που δέχεται ο παλαιστινιακός πληθυσμός σε διεθνή κλίμακα είναι μηδαμινή. Το δυτικό συνονθύλευμα δυνάμεων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στέκεται υπέρμαχο και στηρίζει έμπρακτα την γενοκτονία που διαπράττεται, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό και φρεγάτες έτσι ώστε να ενισχύσει τις εγκληματικές προθέσεις του Ισραηλινού κράτους. Δεν μιλάμε επομένως απλώς για συνενοχή σε μια δολοφονική πολιτική, αλλά για μια σύμπραξη όλων των κρατών παγκοσμίως σε μια γενοκτονία.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο παρατηρούμε το ξέσπασμα ενός διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος εντός των πανεπιστημίων σε παγκόσμια κλίμακα. Με εκκίνηση το πανεπιστήμιο του Coloumbia, χιλιάδες φοιτητά από όλων τον κόσμο πραγματοποιούν καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις με άμεσα αιτήματα την παύση κάθε πολεμικής έρευνας και την απεμπλοκή των κρατών διεθνώς από την συμμετοχή τους στην γενοκτονία της Παλαιστίνης.

Όλα αυτά τα πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν πως μια κοινότητα αγώνα μπορεί να συγκροτηθεί εντός του πανεπιστημιακού χώρου και να διαχυθεί σε όλη την υφήλιο. Με ανυποχώρητους αγώνες ενάντια σε εθνο- κρατικά οφέλη, βρισκόμαστε πλάι σε όλους όσους μάχονται υπέρ του παλαιστινιακού λαού και με όπλο μας την αλληλεγγύη αναζητούμε τον δρόμο για την απελευθέρωση ολόκληρου του κόσμου, δίχως εθνικά και αποικιοκρατικά συμφέροντα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ/ΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΕΣ/ΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ/ΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πρωτοβουλία Φοιτητών Χημικού ΑΠΘ

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Μαΐου 15h