Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 στις 17.00

Συλλογική Κουζίνα στο Αυτόνομο Στέκι

Η Συλλογική κουζίνα μαγειρεύει στο Αυτόνομο Στέκι.

  • 14.30-17.00 μαγειρεύουμε
  • 17.00-20.00 τρώμε

Περί φαγητού, συλλογικής κουζίνας και άλλων δαιμονίων…

 Η τροφή για τον άνθρωπο, ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με το ένστικτό της επιβίωσης. Η μετατροπή της όμως σε φαγητό αποτελεί μια καταπληκτική διαδικασία που, πέρα από μυρωδιές και γεύσεις, αφηγείται ιστορίες πολιτισμών, κοινωνικών και ταξικών σχέσεων, αποκαλύπτει συλλογικές μνήμες.

Σήμερα, στον τρίτο αιώνα του καπιταλισμού, η τροφή αποτελεί πεδίο μιας θηριώδους βιομηχανίας που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίζει τα ζώα σαν αντικείμενα, εκμεταλλεύεται ληστρικά τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κύκλο παραγωγής της τροφής (από τους αγρότες- εργάτες γης μέχρι τους εργαζόμενους/ ες στον χώρο της μαζικής εστίασης), Το φαγητό ακριβοπληρώνεται, η ποιότητά του υποβαθμίζεται, από θεραπευτικό μέσο εξελίσσεται σε νοσογόνο παράγοντα, μετατρέπεται σε μαζική κατανάλωση με χαρακτηριστικά ομοιομορφίας, αποξένωσης, αποκλεισμών και εξουσίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο παραμένει και πεδίο κοινωνικού ανταγωνισμού, χώρος όπου μπορούμε να παρέμβουμε με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, δηλαδή πολιτικούς.            

Έτσι πριν μερικούς μήνες στήσαμε την συλλογική κουζίνα, ως μια απόπειρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα της τροφής όχι ως ατομικότητες ή παρέα, αλλά μέσα από μια ανοιχτή συλλογικότητα στη βάση της αυτοδιαχείρισης, της αυτοοργάνωσης, της μεταφοράς γνώσεων, εμπειρίας, μνήμης. Μέσα από μια διαδικασία που προσπαθεί ν’ αφήσει πίσω της παγιωμένους ρόλους, εξειδικεύσεις, αξιολογήσεις, διαχωρισμούς (π.χ φύλου ή εθνικότητας) και στερεότυπα, οργανώνουμε από κοινού το φαγητό μας.

Η συλλογική κουζίνα είναι οι συνελεύσεις της, η προμήθεια των πρώτων υλών, το μαγείρεμα, οι υποδομές της, η απόλαυση του φαγητού, η επικοινωνία γύρω απ’ τα τραπέζια,  η λάντζα, η φασίνα. Είναι οι εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε, τα θέματα που επιθυμούμε ν’ ανοίξουμε, η στήριξη και η αλληλεγγύη μας σε άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, η δικτύωση μας με κάποια απ’ αυτά.

Η απεύθυνσή μας στον κόσμο της γειτονιάς, σε ανθρώπους που δουλεύουν εδώ γύρω, σε φίλους και συντρόφους αποτελεί επίσης κομμάτι της λειτουργίας μας.

Με δεδομένο ότι η τροφή δεν (πρέπει να) είναι εμπόρευμα, το φαγητό μας δεν έχει χρηματικό αντίτιμο. Με την προαιρετική οικονομική συνεισφορά εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες…

  • Μαγειρεύουμε με όσο γίνεται καλύτερα υλικά. Προσπαθούμε να προμηθευόμαστε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς στη βάση του αλληλέγγυου εμπορίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα μας είναι κατ’ ανάγκη πιστοποιημένα βιολογικά, γιατί ούτε η τσέπη μας το αντέχει πάντα, ούτε θέλουμε κάτι τέτοιο να αποκλείει κόσμο από την συνεισφορά σε πρώτες ύλες(στόχος μας άλλωστε είναι η δημιουργία του δικού μας «ντουλαπιού» σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό του μενού σε μηνιαία βάση). Καλοδεχούμενα είναι τόσο προϊόντα όσο και υλικά υποδομής.
  • Η βοήθεια σε πρακτικές δουλειές είναι ζωτικής σημασίας.
  • Προτιμάμε να μην πίνουμε αλκοόλ στη διάρκεια του φαγητού.

  Στα μαγειρέματα με κρέας, ψάρι ή ζωικής προέλευσης προϊόντα φροντίζουμε να υπάρχει και γεύμα για vegan.

   Χοντρικά 15.00-17.00 μαγειρεύουμε, 17.00-20.00 τρώμε και μέχρι τις 21.00 τα πάντα είναι πλυμένα και στη θέση τους, περιμένοντας το επόμενο μαγείρεμα…        

Λειτουργούμε κάθε Τετάρτη (εκτός από αργίες και σχόλες) στο Αυτόνομο Στέκι, Ζωοδόχου Πηγής 97 και Ισαύρων στη Νεάπολη Εξαρχείων.

επικοινωνία : http://kouzina.squat.gr/

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...