τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Παρασκευή 17 Μαίου 2024 στις 18.00

Παίρνουμε πίσω την Αριστοτέλους και κάθε Αριστοτέλους // Συγκεντρωση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις έχουμε η μία το άλλο

🟣 Η φετινή 17 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερφοβίας, έρχεται μετά την θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο, ένα δικαίωμα που για χρόνια διεκδικούσαμε το ΛΟΑΤΚΙΑ+ και το αλληλέγγυο κίνημα στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ελλείψεις αυτής της θεσμικής αλλαγής μαζί με τις ανησυχητικές ομοτρανσφοβικές επιθέσεις από ακροδεξιά φασιστικά στοιχεία που την ακολούθησαν, είναι εδώ για να μας δείξουν πως οι αγώνες για το δικαίωμα στην ορατότητα και την πλήρη ισότητα δεν έχουν τελειώσει.

🟠 Είναι καταφανές σε όλα μας ότι η αλλαγή που επιτεύχθηκε με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, όχι μόνο έγινε ελλιπώς, αλλά και πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες έξαρσης και ανοχής του ακροδεξιού κακοποιητικού λόγου. Πρώτα απ' όλα, η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε ήταν συνειδητά ανεπαρκής και εισήγαγε νέες διακρίσεις. Μια τέτοια διάκριση, που αναδείχθηκε πολύ, είναι ο αποκλεισμός από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε μέχρι την άρση αδικιών για τα τρανς άτομα, όπως η αναγνώριση όλων των ταυτοτήτων φύλου χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες.

🔵 Παράλληλα, αυτή η νομοθετική κατοχύρωση αυτονόητων δικαιωμάτων μας έγινε σε συνθήκες πόλωσης και ακροδεξιάς ρητορικής μίσους. Η αντι-λοατκι προπαγάνδα προερχόμενη από φορείς όπως η εκκλησία και ακροδεξιά κόμματα, προωθήθηκε από τα κανάλια εκφοράς δημόσιου λόγου και κανονικοποιήθηκε ως «διαφορετική σεβαστή άποψη». Αυτή ήταν και η στάση της κυβέρνησης, που προσπαθούσε άλλωστε να κατευνάσει την ακροδεξιά που ενσωματώνει στους κόλπους της.

⚫️ Στον απόηχο όλου αυτού του ακροδεξιού παροξυσμού, γίναμε μάρτυρες ακραίων ομοτρανσφοβικών επιθέσεων, απόρροια των ρατσιστικών και φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας, που τροφοδοτούνται ακριβώς από τη διοχέτευση μίσους στον δημόσιο και πολιτικό λόγο. Όλα μας αναγνωρίζουμε τους υπαίτιους των καθημερινών διακρίσεων και επιθέσεων που υφιστάμεθα, από τη δολοφονία του ΖΑΚ/ΖACKIE OH μέχρι τον μαζικό προπηλακισμό τρανς ατόμων σε κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης και την επίθεση στα γραφεία της COLOUR YOUTH από την νεολαία της ΧΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τέτοια περιστατικά απορρέουν από το υπόστρωμα καθημερινής, κοινότοπης ομοτρανσφοβίας, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες προγραφής μας.

🟢 Οι φορείς εξουσίας και η τάξη που υπηρετούν δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Για να στρέψουν την προσοχή των φτωχών ανθρώπων μακριά από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που τους εξαθλιώνουν, διαμορφώνουν αποδιοπομπαίους τράγους για να διαιρούν και να κερδίζουν, και γι' αυτό διατηρούν και οξύνουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Το ίδιο το κυβερνόν κόμμα, το κόμμα των πλουσίων, όπου εμφιλοχωρούν διαχρονικά ακροδεξιά στοιχεία, έχει να επιδείξει πληθώρα τέτοιων πολιτικών και ρητορικών.
Δίπλα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διανύουμε μια εποχή ανόδου της ακροδεξιάς και του μιλιταρισμού (με δύο πολέμους να μαίνονται ήδη στην γειτονιά μας). Μια τέτοια συνθήκη επιτάσσει την συσπείρωση γύρω από φασιστικά ιδεώδη, με τις έμφυλες ιεραρχίες να γίνονται πιο άτεγκτες. Καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι δε βοηθάει «την άμυνα της χώρας» το να έχουν οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα δικαιώματα. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί και όσοι τους στρώνουν το έδαφος, θέλουν οι άνδρες να εκπληρώνουν το πρότυπο του μάτσο πολεμιστή και οι γυναίκες να είναι οι παιδομηχανές του έθνους και οι φροντίστριες της οικογένειας.

🔴 Σε μια τέτοια ιστορική συνθήκη λοιπόν, με νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και φασίστες να απειλούν τα δικαιώματά μας, η απάντηση μας πρέπει να είναι η αλληλεγγύη και η συσπείρωση μας σε αγωνιστικές κοινότητες/συλλογικότητες. Γιατί παρόλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει ως αποτέλεσμα διαρκών αγώνων, μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας διατηρεί τον ετεροκανονικό και πατριαρχικό χαρακτήρα της. Αυτό αποδεικνύεται στο καθημερινή εμπειρία βίας που υφιστάμεθα ΛΟΑΤΚΙΑ+, θηλυκότητες, γυναίκες, μεταναστά, Ρομά και κάθε άτομο που «πέφτει» εκτός κανονικότητας, καθώς και από το κοινό τραύμα που προκύπτει από αυτή τη βία. Η μόνη απάντηση στη σιωπή που προσπαθούν να μας επιβάλουν είναι η συσπείρωση, η ενότητα και η ορατότητα, ο συντονισμός λοατκι, φεμινιστικού και αλληλέγγυων κινημάτων σε κάθε περιοχή της χώρας. Απέναντι στη ματσίλα, τη βία, τη φτώχεια και τον φασισμό, έχουμε η μία την άλλη, το ένα το άλλο!

🎯 Συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Μάη στη Πλατεία Αριστοτέλους (απέναντι από το Ολύμπιον) στις 18.00.

Δίκτυο Συντονισμού για τον λοατκι Γάμο και τη Γονεϊκότητα

Συνδιοργανώνουν:
📍 Ομάδα SYLVIA RIVERA, για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
📍 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
📍 ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
📍 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 8 ΜΑΡΤΗ

πηγή : https://www.facebook.com/events/4609677164291…
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Μαΐου 15h