Κυριακή 19 Μαίου 2024 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Αντιπολεμικό camp αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Ως φοιτητικά σχήματα και συλλογικότητες αλληλέγγυα στην Παλαιστίνη και στο
διεθνιστικό κίνημα φοιτητικών κινητοποιήσεων παγκοσμίως προχωράμε σε camp
στον χώρο του Πολυτεχνείου από σήμερα (18 Μάη).

Επισυνάπτω την ανακοίνωσή μας (για την περιγραφή), το πρόγραμμα δράσεων και
την αφίσα της σημερινής εκδήλωσης για το ΣΚ αν μπορείτε να το
αναδημοσιεύσετε άμεσα.

ALL EYES ON RAFAH

FREE PALESTINE

POWER TO THE GLOBAL STUDENT INTIFADA

Στις 15 Μάη συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από τη «Νάκμπα», την Παλαιστινιακή Καταστροφή το 1948, όπου ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε περισσότερα από 500 χωριά, οδηγώντας στην προσφυγιά πάνω από 700.000 Παλαιστίνιους. Η Νάκμπα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τους τελευταίους 6 μήνες να έχει ξεσπάσει στην Παλαιστίνη μια ανελέητη σφαγή από το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που επιχειρεί να ολοκληρώσει τη Νάκμπα, διαπράττοντας μια πραγματική γενοκτονία! Ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται με συνεχόμενους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις σε μία περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο 1.6 εκατομμύρια παλαιστίνιοι/ες, εκ των οποίων 600.000 είναι παιδιά, μετά από εντολές του ίδιου του Ισραηλινού στρατού που χαρακτήριζε την περιοχή ως «ζώνη ασφάλειας» τους τελευταίους 6 μήνες του πολέμου. Ο λαός της Παλαιστίνης συνεχίζει να αντιστέκεται ακόμη κι αν σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να πάρει ούτε ανάσα. Αυτή η πρωτοφανής βαρβαρότητα έχει ξεσηκώσει ένα κύμα φοιτητικών κινητοποιήσεων παγκοσμίως με πανεπιστήμια από το Columbia, μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία να βρίσκονται υπό κατάληψη και οι φοιτητ(ρι)ες σε συνεχής κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αγωνίζονται κατά της συνεργασίας των πανεπιστημίων τους με τα πανεπιστήμια του Ισραήλ και ευρύτερα στην εμπλοκή Ισραηλινών εταιριών, ακόμα και πολεμικών βιομηχανιών του κράτους-τρομοκράτη, στην παραγόμενη έρευνα των ιδρυμάτων τους.

Αυτές οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης έχουν δώσει ελπίδες στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό που έγραφαν στις τέντες των προσφυγικών καταυλισμών ευχαριστήρια μηνύματα στους φοιτητές /ριες ενώ οι παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις έχουν ονομάσει αυτές τις κινητοποιήσεις ως φοιτητική Ιντιφάντα. Ακόμα περισσότερο αυτός ο φοιτητικός ξεσηκωμός έχει φέρει ήδη αποτελέσματα με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισπανίας που η Διάσκεψη Πρυτάνεων πήρε απόφαση ότι θα διακόψουν σχέσεις με τα ισραηλινά πανεπιστήμιά/ερευνητικά κέντρα που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Ως φοιτητικά σχήματα/συλλογικότητες χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει σε κάθε πλευρά του κόσμου ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Εδώ και εβδομάδες φοιτητ(ρι)ες με πλήθος δράσεων και διαδηλώσεων απαιτούν να σταματήσουν όλες οι συνεργασίες πανεπιστημίων με την πολεμική βιομηχανία, να σταματήσει η επιστημονική έρευνα να γίνεται μηχανή θανάτου. Με μαχητικές κινητοποιήσεις φωνάζουν για λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ που υποστηρίζεται έμπρακτα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό το κύμα κινητοποιήσεων να έρθει και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από το ΠΑΔΑ που συνεργάζεται με το Εβραικό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ μέχρι το ΑΠΘ που έχει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Πανεπιστήμιο της Χάιφας και το Μπεν Γκουριόν, καθώς και τις επενδύσεις Ισραηλινών εταιριών στο κέντρο καινοτομίας ThessIntec, η πολεμική μηχανή του κράτους-δολοφόνου χρηματοδοτείτε από την δράση του στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος έχει ενεργή εμπλοκή στην γενοκτονία με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα, την αξιοποίηση των ΝΑΤΟικών βάσεων που βρίσκονται στην χώρα και την στάση της ελληνικής διπλωματίας που μαζί με τους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ δεν υπερψηφίζει, ψηφίσματα ακόμα και για κατάπαυση πυρός στον ΟΗΕ, καθώς και τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί απωθώντας τους/ις πρόσφυγες/ισσες των πολέμων που υποστηρίζει.

Αυτή η γενοκτονία θα σταματήσει μόνο αν το διεθνές κύμα αλληλεγγύης δυναμώσει στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία. Τον δρόμο μας δείχνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητ(ρι)ών των πανεπιστημίων διεθνώς που συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη και βρίσκουν τους εκατομμύρια ανθρώπους που γεμίζουν για μήνες τους δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Με τις εξελίξεις στη Ράφα να τρέχουν είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε αλληλέγγυες στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό! Είναι καθήκον για όποιο θέλει να λέγεται άνθρωπος να μην πάψει ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα το διεθνιστικό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να πλημμυρίσει τα πανεπιστήμιά μας! Καλούμε όλους/ες να πλαισιώσουν το αντιπολεμικό camp αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ!

Απαιτούμε:

Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Κάτω οι δολοφονικές πολιτικές των Ισραήλ, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Καμία συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

Να σταματήσει άμεσα κάθε επιχείρηση στη Γάζα και την περιοχή της Ράφα

Να διακοπεί άμεσα το μνημόνιο συνεργασίας του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ Πανεπιστήμιο της Χάιφας και το Μπεν Γκουριόν, καθώς και η συμμετοχή φορέων Ισραηλινών ,συμφερόντων στο ThessIntec

Αλληλεγγύη στους/ις συλληφθέντες/εισσες του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Ανοιχτά σύνορα και χαρτιά για τους/ις μετανάστ(ρι)ες

Έρευνα και γνώση για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τον πόλεμο και τα κέρδη τους.

φοιτητικά σχήματα/συλλογικότητες