τι; : βιβλίο θεματική : από :

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 19.00

Παρουσίαση Μπροσούρας «Τα εθνικά θέματα, ο πατριωτισμός και η αριστερά»

Από την εισαγωγή:

«Από την αρχή της ίδρυσής του, το ελληνικό κράτος έκανε ξεκάθαρο τον εξωτερικό του προσανατολισμό. Η δολοφονία του Καποδίστρια ήταν μία έκφραση του «δυτικού κλειδώματος» της Ελλάδας και ταυτόχρονα κλεισίματος της επιλογής που κοιτούσε προς τη Ρωσία. Αν κοιτάξει κανείς εποπτικά το σύνολο της ζωής του ελληνικού κράτους που μετράει περίπου δύο αιώνες, θα διαπιστώσει πως ο δυτικός προσανατολισμός στην πραγματικότητα είναι ο κανόνας, ακόμα κι αν υπήρξαν στιγμές εξαιρέσεων, που όμως κράτησαν πολύ λίγο. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό κράτος διάλεγε τη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Συνήθως, η επιλογή συμμάχων ήταν η «σωστή», κρίνοντας από τη σκοπιά των επιδιώξεων του ελληνικού καπιταλισμού, καθώς οι «σύμμαχοι» ήταν οι νικητές στις αντιπαραθέσεις σε κάθε εποχή. Όταν, βέβαια, μιλάμε για τον ελληνικό καπιταλισμό, θα πρέπει να τον αντιλαμβανόμαστε όχι ως μια αποκομμένη αφηρημένη οντότητα ,αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει αποκρυσταλλωμένες συμμαχίες, διεθνείς πολιτικούς, διπλωματικούς, οικονομικούς ακόμα και στρατιωτικούς οργανισμούς. Και μόνο με αυτό το κριτήριο να αντιλαμβανόμαστε τι είναι κάθε φορά προς το συμφέρον του ίδιου του ελληνικού καπιταλισμού και του κράτους του, κάτι για το οποίο οι καθ' ύλην αρμόδιοι, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, κόπτονται και φροντίζουν μεθοδικά.

[..]

Δυστυχώς, τα «εθνικά θέματα» έχουν παγιώσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς συγκεκριμένες θέσεις και στάση. Αυτές, πέραν φραστικών διαφοροποιήσεων, στην πραγματικότητα ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του ελληνικού κράτους ή, καλύτερα, δεν ξεφεύγουν από την ελληνική αστική πολιτική, καταλήγοντας ουρά της. Όπως, δηλαδή, και στα υπόλοιπα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που αφορούν στις επιδιώξεις της ιεράς συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Φυσικά, κάθε φορά το ελληνικό κράτος μέσω των κυβερνήσεών του μπορεί να αλλάζει με ζιγκ-ζαγκ τη γραμμή του για το τάδε ή το δείνα ζήτημα στις εθνικές υποθέσεις, ζυγίζοντας τι είναι συνολικά προς το συμφέρον της αστικής τάξης, συμπεριλαμβάνοντας στους σχεδιασμούς του και τους κανόνες που υπάρχουν στην Ελλάδα ως μια χώρα-μέλος της Αυτοκρατορίας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εμπεριέχει ακόμα και «υποχωρήσεις» σε κάποια θέματα-κόκκινες γραμμές που η αστική τάξη επιλέγει να «θυσιάσει» κατά το συνολικό ζύγισμα των συμφερόντων του ελληνικού κράτους. Τι θα πρέπει να κάνει τότε το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα; Να εγκαλεί την αστική τάξη ότι προδίδει τα συμφέροντα της «πατρίδας», επειδή της το «επιβάλλει» ο ιμπεριαλισμός;

Η ελληνική αστική τάξη δεν έχει κάποιο τμήμα της να προσβλέπει σε κάποια «εθνική ανεξαρτησία». Απεναντίας, σύσσωμη επιδιώκει όλο και περισσότερο και με κάθε τίμημα να συμμετέχει στα πρωτοκοσμικά έθνη της Αυτοκρατορίας. Αυτή είναι η σύγχρονη εθνική ολοκλήρωση για τον ελληνικό καπιταλισμό. Ο «πατριωτισμός», όταν αυτός εκφράζεται στα πρωτοκοσμικά έθνη είναι αντικειμενικά αντιδραστικός και δεν πρόκειται ποτέ να παράξει πολιτικά οφέλη προς την κατεύθυνση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Αν κάτι, λοιπόν, πρέπει να δει το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, είναι την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και την Ελλάδα ως τμήμα του. Η Ελλάδα δεν είναι «θιγμένο» μέλος ούτε «καημένη» χώρα. Το ελληνικό κράτος είναι συμμέτοχο κι έχει πάντα και ιδιαίτερες εθνικές επιδιώξεις. Η ελληνική αστική τάξη, πριν από οποιαδήποτε επιθετική της κίνηση, θα έχει αμείλικτη καταστολή στο εσωτερικό της, όπως συμβαίνει και στο εσωτερικό της Pax Americana σε σχέση με την Ουκρανία. Όποιος δεν είναι με το έθνος, είναι «προδότης». Όποιος δεν είναι με την ευρύτερη «ΝΑΤΟϊκή πατρίδα», είναι «πράκτορας» των Ρώσων, των Κινέζων, υποστηρικτής της «τρομοκρατίας», «δικτατόρων», «θεοκρατικών καθεστώτων» κ.τ.λ.»

Σε αυτή την μπροσούρα αναλύουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ατζέντα της αστικής τάξης και τον πατριωτισμό της αριστεράς στην Ελλάδα της Αυτοκρατορίας. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα της μπροσούρας εδώ: https://avantgarde2009.wordpress.com/2024/05/…

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Μαΐου 17h