Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 18.30

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα χαράτσια της ΔΕΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓ ΚΕΝΤΡΟ

Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων εκατοντάδες Χανιώτες βρέθηκαν εκεί για να συμμετάσχουν στην πανχανιώτικη συνέλευση πολιτών. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της συνέλευσης ήταν ότι καθώς η αίθουσα ήταν γεμάτη με πολλούς να παρακολουθούν τη διαδικασία της συνέλευσης όρθιοι, και ο χώρος έξω από την αίθουσα ήταν γεμάτος ενώ συνεχώς νέος κόσμος έμπαινε και έβγαινε στο κτίριο.

Η συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους απλοί πολίτες από διαφορετικές περιοχές του νομού αλλά και εκπρόσωποι φορέων, είχε ως σκοπό να παρθούν άμεσα αποφάσεις αναφορικά με τα χαράτσια. Όμως, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις των πολιτών, τα χαράτσια είναι ένα μόνο ζήτημα μέσα σε πάρα πολλά δυσβάστακτα μέτρα που κυριολεκτικά πλέον σκοτώνουν τους πολίτες και την κοινωνία στα πλαίσια των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και του μνημονίου.

Από πολλούς τονίσθηκε η ανάγκη ενότητας των αντι-μνημονιακών δυνάμεων καθώς και η αναγκαιότητα επαναδραστηριοποίησης των πλατειών. Από άλλους επισημάνθηκε πως όσο παράλογο και δολοφονικό θα ήταν να απαγορεύσεις από κάποιον την νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει κάποιο άδικο χαράτσι, εξίσου άδικο είναι να κόβεις το ρεύμα από κάποιον επειδή δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η συζήτηση που κράτησε περισσότερο από 3 ώρες κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις και οργάνωση με βασικό κύτταρο τις γειτονιές.

Αναλυτικά οι αποφάσεις που πάρθηκαν:

- Δοθήκαν 120 υπογραφές για τις ομάδες υποστήριξης / αποτροπής κοπής του ρεύματος. Η οργάνωση αυτών των ομαδών θα γίνει ανά γειτονιά όπου εκεί θα γίνει και ο εμπλουτισμός των ομάδων με επιπλέον άτομα. Οι γειτονιές, οι σχέσεις δηλαδή που διαμορφώνουν οι άνθρωποι στους τόπους που ζουν μέσα στην καθημερινότητά τους, είναι η βάση της οργάνωσης και της ισχυροποίησης του κινήματος.

- Τη Δευτέρα νέα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο των ατόμων που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα στις ομάδες υποστήριξης / αποτροπής κοπής ρεύματος ώστε να υπάρξει μία πρώτη γνωριμία των ατόμων που συμμετέχουν, να προχωρήσει η οργάνωση ανά γειτονιές.

- Αναφορικά με τα εξώδικα, αποφασίστηκε να δοθεί μία προθεσμία 7-10 ημερών για τη συλλογή επιπλέον λογαριασμών. Έως αυτή τη στιγμή έχουν συλλεχθεί περίπου 200 λογαριασμοί, αλλά όπως τονίσθηκε είναι πολλοί παραπάνω που θέλουν να συμμετάσχουν και δεν ξέρουν πώς. Υπάρχει η δέσμευση από τον Δικηγορικό Σύλλογο πως θα συντάξει το εξώδικο και θα το υπογράψει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Υπάρχει επίσης δέσμευση από το Δήμο Χανίων ότι θα συνυπογράψει.

- Έγινε ενημέρωση ότι τα σημεία όπου συλλέγονται λογαριασμοί είναι: το αριστερό περίπτερο της Δημοτικής Αγοράς, το αρτοποιείο απέναντι από τα γραφεία της ΔΕΗ, η Κοινωνικό Κουζίνα, το βιβλιοπωλείο στην οδό Περίδου 9. Στην περιοχή του Δήμου Ακρωτηρίου τα σημεία είναι: το κεντρικό περίπτερο του Ακρωτηρίου και το κατάστημα ΟΛΑ.

- Αποφασίστηκε επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αγοράς.

- Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πορείες παρέμβασης και προπαγάνδισης για την πορεία της Πέμπτης στις μεγάλες γειτονιές Νέα Χώρα, Αμπεριά, Παχιανά, Κέντρο, Δικαστήρια και χωριά.

- Για την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή το πρωί στις 09.00 το πρωί συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΗ με σκοπό να πεισθούν οι εργαζόμενοι στα ταμεία να υλοποιήσουν την απόφαση του συνδικάτου τους της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ όχι μόνο να δέχονται τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι αλλά να ενημερώνουν οι εργαζόμενοι και τον κόσμο που πηγαίνει στο ταμείο ότι μπορεί / έχει το δικαίωμα να πληρώσει το ρεύμα χωρίς το χαράτσι.

- Προτάθηκε η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή πολιτών που ήδη συμμετέχουν σε διάφορα Σωματεία, η οποία θα έχει σκοπό τη μεταφορά του μηνύματος και των τρόπων αντίστασης στους πολίτες των διαφόρων Σωματείων.

- Αποφασίσθηκε επίσης η έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα δοθεί στις εφημερίδες καθώς και στα υπόλοιπα ΜΜΕ της Κρήτης. Άμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα της ενημέρωσης είναι και η ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας με όσους ενδιαφέρονται. Γι' αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για τη δημιουργία ιστοσελίδας, email, κι άλλων μορφών επικοινωνίας.

- Δημιουργία αυτοκόλλητου που θα κολλείται στις κολώνες της ΔΕΗ το οποίο θα έχει τηλέφωνα ατόμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα αναφέρει: «Αν έχεις πρόβλημα με τη ΔΕΗ, επικοινώνησε σε αυτά τα τηλέφωνα για βοήθεια».

- Θα υπάρξει επικοινωνία με το Ηράκλειο καθώς και όπου αλλού υπάρχει δραστηριοποίηση στο ζήτημα των χαρατσιών για την όσο πιο αποτελεσματική δικτύωση.

- Σύντομο κείμενο οδηγιών τόσο στο τι κάνεις για να μην πληρώσεις το χαράτσι όσο και αναφορικά με τα δικαιώματα και οδηγίες όταν έχει κάποιος ενόχληση από τη ΔΕΗ αναφορικά με το ρεύμα.

- Να απαιτηθεί από τα ΜΜΕ να τους δοθεί χρόνος για να εκφραστούν οι θέσεις και τα ζητήματα των πολιτών όπως εκφράστηκαν μέσα στη συνέλευση.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να μάθουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις του κινήματος ή να ενημερωθούν για το τι μπορούν να κάνουν αναφορικά με το χαράτσι, υπάρχουν αρχικά τα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972287093 - 6986195310

πηγή : http://www.stekichania.gr/index.php?option=co...