Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 19.30

Εκδήλωση για την εκπαίδευση κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων

Με αφορμή ένα (ακόμη) πρόγραμμα για την εκπαίδευση των Ρομά, αποφασίσαμε να (ξανα)ασχοληθούμε με το θέμα των δυσκολιών και των προσδοκιών στην εκπαίδευση των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Στόχος μας είναι να εστιάσουμε σε ζητήματα εκπαιδευτικής πράξης, όπως, τουλάχιστο, προσπαθούμε να νοηματοδοτήσουμε τον όρο στη δράση της ομάδας μας. Δηλαδή, ως το σύνολο των αλληλεπιδραστικών διδακτικών πρακτικών, που βασισμένες στην επιστημονική γνώση και την κοινωνική δράση, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια ιστορικοποίησης και θεωρητικοποίησης κάθε εκπαιδευτικού φαινομένου, υπηρετούν το παιδαγωγικό πρόταγμα της κατανόησης και του μετασχηματισμού του κόσμου και της κοινωνίας, στην προοπτική της συνολικής χειραφέτησης των ανθρώπων. Προφανώς μέσα από διαδικασίες όπου κανένας φραγμός και καμία διάκριση δεν γίνονται αποδεκτά.

Γι΄ αυτό καλέσαμε ως εισηγήτριες/ή εκπαιδευτικούς, που πέρα από την εμπειρία τους σε εναλλακτικές μορφές γραμματισμού κα την ενασχόλησή με την εκπαίδευση των Ρομά, είναι εκπαιδευτικοί της πράξης. Φυσικά, επειδή η ομάδα μας είναι αντιιεραρχική, τη συζήτηση θα συντονίσει ένα μέλος της με διδακτική εμπειρία μόλις δύο μηνών.

ΥΓ. Προσπαθούμε μέχρι τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και γυναίκες Ρομά από το αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και αυτή η δυσκολία έκφρασης δημόσιου λόγου από τα ίδια τα κοινωνικά αποκλεισμένα υποκείμενα θεωρούμε ότι δικαιώνει την επιλογή μας να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα, παρότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στο περιθώριο της σημερινής κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας.

πηγή : http://socialcenter.gr/content/%CE%B5%CE%BA%C...